Доступність посилання

ТОП новини

Німецька преса: в Україні ще можливий і третій варіант, коли вибори оголошуються недійсними.


Надія Кандиба

Німеччина, 19 листопада 2004 - Німецька преса продовжує коментувати вибори в Україні. Велику увагу цій події приділяє провідне німецьке інформаційне агентство “Дойче прес аґентуp” (dpa). “Одні з найважливіших виборів року відбудуться в неділю в геополітично нічиїй державі, що розкинулася між розширеним ЄС та Росією”, - зазначає напередодні другого туру голосування оглядач інформаційного агентства dpa Штефан Вос.

“Якщо йдеться про те, щоб звести наклеп на Віктора Ющенка, представивши його, як виконавця наказів Заходу, то його суперники не зважають навіть на численні жертви чорнобильської катастрофи”, - так німецьке інформаційне агентство dpa прокоментувало заяву прем’єр-міністра Віктора Януковича, який звинуватив Віктора Ющенка в зраді батьківщині.

Нагадаємо, що провладний кандидат на посаду президента цими днями закинув своєму супернику, що той, відключивши останній енергоблок Чорнобильської АЕС, начебто сприяв зростанню енергетичної залежності України. Як пише dpa, Янукович не пропускає жодної можливості для поширення серед російськомовного населення страху перед Заходом. Далі агентство звертає увагу на те, що нинішнє голосування вважається доленосним для України.

“Після десятиліття коливань між Заходом та Сходом Україна втратила своє стратегічне значення. Передусім це пов’язане зі зближенням Росії зі США, НАТО та ЄС. У Європі 21-го століття Україна досі так і не змогла знайти свого місця”, - констатує кореспондент німецького інформаційного агенстства dpa.

В матеріалі звертається увага на те, що в той час, як у розпал передвиборчої боротьби російський президент Володимир Путін двічі відвідував Україну і при цьому відкрито виступив на підтримку Януковича, прихильнику реформ Ющенкові довелося відчути зменшення інтересу з боку Заходу: США та ЄС уникали будь-якої його публічної підтримки.

“Враховуючи поширену антипатію до Заходу, такі дії були б контрпродуктивними”, - процитувало агентство dpa західних дипломатів у Києві. Автор статті не наважується давати прогнози стосовно результатів голосування, зазначивши, що це питання залишаєтсья абсолютно відкритим.

“Згідно з оцінками західних спостерігачів, перший тур мало чим нагадував демократичні вибори. На користь Януковича підроблялися списки, а виборців залякували”, - нагадує німецьке інформаційне агентство. В коментарі не виключається і розігрування третього сценарію. “Непопулярний Леонід Кучма, який, однак, зовсім не схожий на втомленого від своїх обов’язків політика, може оголосити вибори недійсними, вказавши при цьому на численні порушення”, - припускає німецький оглядач і підсумовує: “Таким чином Кучма виграє ще кілька місяців для того, щоб знайти замість “суперечливого кандидата” іншого потенційного правонаступника”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG