Доступність посилання

ТОП новини

СПОСТЕРІГАЧІ "МІЖНАРОДНОЇ МІСІЇ ЧЕСНОСТІ" МАЮТЬ НАМІР У ДРУГОМУ ТУРІ ВИБОРІВ СПОСТЕРІГАТИ ЗА СВОЇМИ КОЛЕГАМИ З ІНШИХ МІСІЙ.


Тимчасова група офіційних спостерігачів "Міжнародна місія чесності" має намір під час другого туру президентських виборів в Україні спостерігати за своїми колегами з інших місій.

Про це заявив керівник тимчасової групи Сергій МІРЗОЄВ сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

"Ми спостерігатимемо за спостерігачами і робитимемо висновки про їх діяльність", "ми оцінюватимемо позицію спостерігачів і якість їх роботи", - сказав С.МІРЗОЄВ. Він висловив побажання, щоб у поле зору тимчасової групи потрапила діяльність міжнародних офіційних спостерігачів.

Тимчасова група офіційних спостерігачів "Міжнародна місія чесності" була створена за два тижні до першого туру президентських виборів в Україні 31 жовтня. До неї увійшли спостерігачі, що представляють міжнародні організації CIS-EMO, Інститут країн Східної Європи і СНД і "За справедливі вибори". За словами С.МІРЗОЄВА, тимчасова група у своїй роботі спирається на чинне законодавство України і міжнародні договори, учасниками яких є Україна.

С.МІРЗОЄВ відзначив, що спостерігачі від ОБСЄ працюють за стандартами, невідомими його тимчасовій групі і українським громадянам. За словами С.МІРЗОЄВА, діяльність спостерігачів від ОБСЄ "негативно може вплинути на підсумки голосування, на позицію виборців, на громадську думку, на зайву напруженість в українському суспільстві". Водночас, за його словами, тимчасова група не має наміру нікого звинувачувати. "Ми нікого не звинувачуємо. Ми помічаємо, відзначаємо і не забудемо, як діють деякі спостерігачі", - сказав С.МІРЗОЄВ.

За його словами, тимчасова група має намір фіксувати порушення, які можуть масштабно вплинути на результати виборів. За його словами, якщо тимчасова група зможе зафіксувати порушення з боку спостерігачів, то ці факти буде передано на розгляд до виборчих комісій і до "інших державних органів, які стежать за дотриманням закону".

С.МІРЗОЄВ також повідомив про заяву, прийняту тимчасовою групою офіційних спостерігачів "Міжнародна місія чесності", яка закликає офіційних міжнародних спостерігачів в дні, що передують голосуванню і в день голосування 21 листопада, відмовитися від будь-яких дій, які "прямо чи опосередковано ведуть до напруженості в українському суспільстві". Міжнародним спостерігачам також пропонується не оцінювати організацію і проведення виборів на основі не відомих українському суспільству "стандартів", і обгрунтовувати свої оцінки нормами законів України і ратифікованих нею міжнародних актів. Пропонується також відмовитися від практики робити широкі узагальнення про вибори на наступний після голосування день, йдеться в заяві.

UNIAN

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG