Доступність посилання

ТОП новини

Президентські вибори – чи вдасться уникнути фальсифікацій?


Зиновій Фрис Гості: Олександр Єльяшкевич - народний депутат України 2-го і 3-го скликань, голова парламентських комісій з питань президентських виборів - 1999-го року і парламентських виборів - 2002-го року; Дмитро Святош - член Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, група “Демократичні ініціативи” (телефоном).



Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 19 листопада 2004 року.

Зиновій Фрис

“Вечірня Свобода” в прямому ефірі у п’ятницю, 19-го листопада.

Перед мікрофоном Зиновій Фрис, мені допомагають Юлія Сайко і Сергій Балабанов.

“Вечірня Свобода” в прямому ефірі – це передача про актуальні події в Україні.

До 2-го туру президентських виборів залишилося 2 дні. Обидва кандидати заявляють, що переконані в своїй перемозі.

Та сьогодні багатьох в Україні і світі цікавить, і таке питання: “Чи вдасться уникнути фальсифікацій під час 2-го туру?”.

Гості: Олександр Єльяшкевич, народний депутат України 2-го і 3-го скликань, голова парламентських комісій з питань президентських виборів - 1999-го року і парламентських виборів - 2002-го року (телефоном); пан Єльяшкевич дістав політичний притулок у США у зв’язку з загрозою його життю з боку вищих посадових осіб України; Дмитро Святош, член Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, група “Демократичні ініціативи” (телефоном).

Тема: “Президентські вибори: чи вдасться уникнути фальсифікацій під час 2-го туру?” Отож ми зразу приступаємо до справи, до нашої дискусії.

Отже, сьогодні Леонід Кучма, заявив, що не підпише закон про заборону використання відкріпних талонів. Опозиція заявляє, що це відкриває пряму дорогу до зловживань і всеможливих фальшувань, внаслідок чого (зокрема внаслідок чого) влада доб’ється перемоги Віктора Януковича.

Ющенко так і заявив, що тотальна фальсифікація - це один із сценаріїв 2-го туру президентських виборів.

І запитання до пана Святоша, як Ви дивитися на такі закиди опозиції, чи на Вашу думку, має рацію Президент, що не підписує цей закон мотивуючи це тим, мовляв, порушується Конституція України?.

Дмитро Святош

Добрий вечір, шановні слухачі!

Я хочу довести, що я цілком підтримую Президента України. І цілком не розумію тих народних депутатів, які ухвалили цей закон, бо цей закон є антиконституційним, бо не дає можливості людям, які знаходяться не по місту свого постійного мешкання здійснити своє конституційне право і обов’язок проголосувати.

Тому, я переконаний, що цей закон... я хочу ще додати, що не тільки це передбачало заборону голосуванню по відкріпним талонам, але й заборону голосувати з виносними урнами. Тобто, цим законом опозиція хотіла позбавити, близько 4-х мільйонів українців, проголосувати і вибрати свого президента.

Я вважаю, що це не демократично, антиконституційно. І Президент має рацію не підписувати цей закон.

Зиновій Фрис

Пане Єльяшкевич, можливо, Леонід Кучма має рацію, що внаслідок цього закону, якби він його підписав, то мільйони людей, які вже взяли відкріпні талони не зможуть проголосувати. І оці урни про, які щойно говорив пан Святош, також позбавляє багатьох людей не скористатися своїм правом.

Які Ваші контрааргументи щодо того, що говорив Леонід Кучма і Дмитро Святош щойно?

Олександр Єльяшкевич

Ви знаєте - це дуже складне питання. Я не можу сказати, що якщо я був би депутатом, я б голосував би саме за цей закон. Чому? Тому, що він дійсно порушує конституційні права громадян. Але конституційні права громадян, порушуються набагато тим, що не можуть бути проведені демократичні вибори в Україні, де керує Україною організоване злочинне угрупування на чолі з Кучмою.

І тому, в цьому головна проблема. Нормальне явище - голосування на дому, для тих людей, які просто не в змозі в зв’язку своїм фізичним станом прийти на виборчу дільницю. До них повинні приходити члени виборчої комісії, щоб вони там на дому проголосували чи голосування, відповідно, по відкріпним талонам, коли людина у відрядженні або ще якісь обставини примушують людину тимчасово не бути на місці постійного проживання.

Безумовно, в таких випадках треба голосувати там, де знаходиться ця людина.

Але ж, всі ці механізми використовуються владою, тільки для тотальної фальсифікації. Тому, що це не вибори влада проводить, це, як каже Кучма (я мовою оригінала буду говорити, тому що це була розмова пана Кучми з тодішнім губернатором Донецької області Віктором Януковичем в президентському кабінеті, і, коли Кучма давав наказ фальсифікувати вибори в Донецьку в 1999-му році), “это наша самозащита, никто нас не осудит”, тому від цього все йде.

І тому, Ви знаєте, вихоплювати окреме питання щодо відкріпних талонів - це просто не серйозно. Влада всіма засобами, всіма можливими методами робить таким чином, щоб в українського народу не було вибору.

Зиновій Фрис

Пане Святош, скажіть, будь ласка, якщо знову повернутися до тих відкріпних талонів. Чи була якась, на Вашу думку, альтернатива цьому закону, якщо справді оці відкріпні талони використовують для зловживання доля того, аби фальсифікувати результати виборів? Чи була якась альтернатива, чи можна було щось зробити заздалегідь і не за два дні до виборів, а все ж таки раніше трішки, пане Святош?

Дмитро Святош

Ви знаєте, я вважаю, що голосування за відкріпним талоном - це є нормальна демократична норма. І я не згоден зі своїм опонентом, що влада все використовує за для того, щоб фальсифікувати вибори. Приведу приклад, на жаль, на Західній Україні, з боку опозиції були саме сфальсифіковані вибори в 1-му турі, де є окрема дільниця, де була явка 100% і 100% голосувало за Віктора Ющенка. Навіть за законом великих чисел - це не можливе взагалі.

Тому, я не став би так говорити, однозначно, що все використовується саме для фальсифікації, це ображати і свій народ, і свою країну, і законнообрану владу.

Що стосується, чи можна було щось заздалегідь зробити, чи не можна...

Олександр Єльяшкевич

Вона не законнообрана...

Зиновій Фрис

Так, давайте хтось один говоріть.

Дмитро Святош

Я перепрошую. Той закон, який ми прийняли був не дуже досконалий, і, ми це бачимо по оцим спискам. Що стосується відкріпних талонів - це нормальна демократична норма, вона не застосовується, і, не застосовуватимуть за для того щоб фальсифікувати вибори.

Зиновій Фрис

Пане Святош, скажіть будь ласка, чому цілими поїздами люди з Донецька, люди з інших областей Східної України їдуть на Захід України і до Києва. Ви вважаєте, що це явище стихійне, що люди просто взяли і вирішили поїхати до Львова проголосувати за Януковича?

Дмитро Святош

Ви знаєте, якщо б Ви були праві, то в 1-му турі ми бачили б зовсім інші результати - по Львову, по Тернополю, по Івано-Франківську – це такі чутки, байки, які сьогодні розповсюджують в штабі Віктора Ющенка для залякування українського народу, для зомбування українських виборців. Що якщо не дай Боже, з їх точки зору, вибори підуть не на користь Ющенка - це буде заздалегідь сфальсифіковано.

Це зомбування, це є одна така виборча технологія і я “считаю”, що вона неприйнятна для українських політиків і для...

Зиновій Фрис

Зрозуміло, можливо, Ви маєте рацію пане Святош. Але Ви знаєте, на оці повідомлення про те, що багато поїздів відправляються на Захід і до Києва я, особисто, не читав спростувань, скажімо влади або штабу Януковича. Чому?

Дмитро Святош

Ви знаєте, я скажу, що ніде цієї інформації не було офіційно оприлюднено, ніде не було сказано, що такий-то потяг з такою кількістю вагонів приїхав туди.

Якщо вас запитають, який номер цього рейсу, коли він поїхав, на яку дільницю приїхали, ви навіть не зможете відповісти, бо це інформація загальна. ЇЇ не можна спростовувати, те чого немає в офіційних виданнях. Це йде в Інтернет-сайтах (слово не зрозуміле) і є тотальне зобування української нації, українського народу збоку опозиції, хоча це не дуже й така опозиції.

Зиновій Фрис

Отже, фальсифікації. Пане Єльяшкевич, Ви в нашій передачі і раніше були, і я знаю Ваша така точка зору, що влада під час 2-го туру тотально фальсифікуватиме результати виборів на користь Януковича.

Скажіть, будь ласка, на чому, на яких конкретно фактах ґрунтуються ці Ваші, очевидно, звинувачення?

Олександр Єльяшкевич

Я хотів би дещо сказати стосовно останніх висловлювань мого опонента.

Мені шкода, що він фактично своїми словами, своїми діями захищає організоване злочинне угрупування, яке займалося грабіжництвом українського народу, яке займалося політичними вбивствами. Це злочинне угрупування на чолі з Кучмою буде відповідати за те, що вони скоїли.

Я прошу всіх не бути їх адвокатами, тому що потім будуть проблеми і в адвокатів і в політичному плані, і в юридичному плані, тому в юридичному плані те, що сьогодні відбувається, те, що не хочуть бачити конкретні докази, конкретні факти, конкретні записи розмов в президентському кабінеті – це є приховування злочину.

Ті посадові особи, в тому числі мої колеги, народні депутати України, які чудово знають, що взагалі відбувалося і відбувається, вони фактично є співучасниками цього злочину.

Так ось, в 1999-му році (я це офіційно заявляю як колишній голова відповідної парламентської комісії, яка займалися виборчою президентською кампанією) Кучма сфальсифікував вибори президентські і незаконно захопив владу. Я про це говорив з парламентської трибуни.

І якщо пан Святош підніме офіційне рішення ВР від 5-го листопада 1999-го року, де ВР прийняла заяву про те, що відбувалося, і що ці вибори не можна ні в якому разі визнавати демократичними.

На жаль, на той момент не було ще тих записів Миколи Мельниченка, які зараз говорять однозначно, що всі ці фальсифікації, які відбулися, всі ці залякування, підкуп – все це організовував особисто Л.Кучма за допомогою спецслужб України, за допомогою тіньового штабу на чолі з О.Волковим і так далі.

Про все це йшла мова на нашій з Миколою Мельниченком прес-конференції 17-го листопада у Варшаві.

Я хочу сказати, що ті факти, які були надані, ті докази, ті записи розмов у президентському кабінеті були просто шокуючі для журналістів, тому що настільки багато доказів, що, мені важко сказати, по скількох статтях ККУ будуть відповідати ті, хто порушував закон в 1999-му році.

Ті ж самі люди займаються виборчою кампанією, приймають участь у виборчій

кампанії 2004-го року. Хто сподівається на чесні вибори? Президент США Буш? Чомусь він, коли бореться з Аль-Каїдою, не доручає Бен Ладену, щоб він навів порядок. Ви знаєте, що це просто смішно.

Про що думає президент РФ Путін? Він що, не знає про ті докази? Так я Вам скажу, що я особисто інформував російську сторону, і ми офіційно будемо передавати ці факти для того, щоб знали, з ким вони мають справу. Це дуже серйозне питання.

Тому те, що відбувається в 2004-му році, – це продовження терору проти українського народу, терору, який вчиняє злочинна влада.

Зиновій Фрис

Пане Святош?

Дмитро Святош

Пане Олександре, я тільки що почув пустий потік підсвідомості. Ви досить довго не були на батьківщині, щоб говорити про те і говорити про минуле, про те, що було в 1999-му році, як воно.

Я не почув жодного факту і жодного доказу того, що влада має і буде застосовувати нечесні механізми у виборах. Це тільки Ваша особиста точка зору, яка не підкріплена фактами, це тільки емоції.

Якщо говорити про фальсифікацію, то давайте подивимося на фальсифікації саме в тих областях, де адмінресурс використовується на бік опозиції, і ми побачимо, як воно застосовувалося в першому турі. Це конкретні факти.

Зиновій Фрис

Ми щодня дістаємо від наших слухачів звукові листи, вони телефонують на нашу лінію в київському бюро. Дуже значна частина цих звукових листів торкається можливих порушень, на думку наших слухачів.

Давайте послухаємо впродовж передачі ще 2-3 думки.

Ось точка зору чи скаргу ось цієї слухачки.

Слухачка

Я живу в селищі Вороновиці Вінницької області.

В нас вже знахабніли люди, ходять, агітують за Януковича, розносять гроші по хатах, беруть паспорти, списують дані і кажуть: “Проголосуєте – дальше ще заплатимо”. Доки це ще буде?

Ще я хочу сказати. Я сама росіянка, але мене дуже коробить, щоб другу офіційну мову в нашій державі зробити російську. Що це за держава, коли вона не буде мати своєї державної мови.

Чому Путін каже: “В нас є багато національностей в Росії, але мова одна державна”. Чому у нас повинно бути дві?

Зиновій Фрис

Це був звуковий лист із Вінницької області, а цей лист із Сумської області.

Слухач

Мороз Сергій Петрович, керівник районного штабу “НУ” по виборах Президента України (Липова Долина Сумської області).

Вчора протягом дня наші агітбригади займалися розповсюдженням агітаційних матеріалів в підтримку кандидата на посаду Президента України Віктора Ющенка.

Працівники міліції, не маючи на те жодних підстав, затримали нашу машину, зробили обшук в машині, під час якого ніяких заборонених матеріалів не було виявлено, забрали посвідчення водія, машину доставили у райвідділок міліції і сказати, мовляв, для з’ясування обставин.

Ми змушені були підняти людей, близько 20 чоловік, в підтримку наших активістів. Коли вони підійшли до райвідділку міліції, вони злякалися такої маси людей, віддали документи і пояснювати відмовилися, хто їх туди послав.

Сьогодні з самого ранку, коли наша агітаційна машина від’їжджала від штабу, працівники міліції вели стеження за нашим автомобілем впродовж всього періоду, допоки вони їздили по району з агітаційними матеріалами.

Вчора під час проведення інструктивного заняття начальниками від влади на місцях перший заступник голови райдержадміністрації Доценко Юрій Панасович при інструктажі своїх людей сказав, що, мовляв, ви повинні опозиційних, тих, хто виступає за Ющенка, не допустити, щоб вони поїхали для супроводження машин в територіальну комісію включно з тим, щоб їм бити скло в машинах, пробивати скати, але вони жодним чином не повинні виїхати.

Зиновій Фрис

До цього можна було б додати ось що: сьогодні В.Ющенко показав журналістам пачку запрошень на вибори, вони були виписані 16-го листопада в 216-му окрузі дільничною комісією № 64, яка знаходиться в школі № 21 по вулиці Саксаганського в Києві. Так ось, на одну адресу: вулиця Нікольсько-Ботанічна будинок 3, квартира 13 виписано 150 запрошень на вибори на різні прізвища.

Ясна річ, що це все фальсифікації, що не може в одній квартирі бути навіть теоретично... Хоча теоретично, очевидно, може бути прописано 150 людей...

Пане Святош, як Ви можете на такі факти реагувати? Тут відверті, явні порушення.

Дмитро Святош

Що стосується першого, то тут не сказано про село, де це було, це тільки емоції. Якщо є такий фактор, будь ласка, звертайтеся до правоохоронних органів. По цих фактах повинні бути порушенні кримінальні справи, бо це, якщо це дійсно відбувалося...

Що стосується другого, то я відкидаю це, бо це контрагітація, бо дзвонив не виборець, а учасник виборчого процесу, голова виборчого штабу по одному із районів.

Я бачив вже багато провокацій, тому, я перепрошую, я маю недовіру до цих слів.

Що стосується Вашого факту, то якщо це є, то потрібно порушувати кримінальну справу. Це нормальна ситуація, коли по факту зловживання порушуються певні кримінальні справи. Будь ласка, звертайтеся до правоохоронних органів, до органів прокуратури, до суду, вони мають вирішити це питання.

Зиновій Фрис

Пане Єльяшкевич, дуже часто ми зараз чуємо, що після другого туру виборів 22-го листопада в ранці оголосять прізвище Януковича переможцем і, мовляв, скажуть, якщо ви не вдоволені, то звертайтеся до суддів. Ясна річ, що тоді вже нічого не можна буде зробити. Ви чекаєте саме такого сценарію, саме такого результату?

Олександр Єльяшкевич

Це один із можливих варіантів розвитку подій.

Але я хотів би говорити не про те, що може відбутися чи не відбудеться. Я абсолютно переконаний, що український народ вже сьогодні абсолютно інший, і він буде діяти адекватним чином, тому що він вже знає, і це відрізняє український народ від Святоша і таких, як він, хто керує країною, а це злочинці, їх потрібно ізолювати від цивілізованого суспільства, що не можна вбивати політичних опонентів, журналістів, що не можна підвішувати там за щось суддів і так далі.

Тому питання полягає не в припущеннях, а в розгляді тих фактів, про які говорить Мельниченко, про які я говорю, які дійсно вже сьогодні відомі в Європі, в світі, але, на жаль, невідомі в Україні.

Я хочу, щоб українські журналісти, які отримали всі ці докази, все ж таки довели до суспільства, що відбувалося, коли дається наказ по кожному селу, по кожному району, працювати проти кожного керівника, проти його родичів, щоб порушувалися кримінальні справи.

Кучма говорить прямою мовою зі всіма посадовими особами, починаючи від прем’єр-міністра до керівників силових структур, щоб вони проводили роботу і казали керівникам всім комерційних підприємств, керівникам державних установ: “Або ти будеш у тюрмі, або ти повинен забезпечити голоси за Кучму”.

Тоді це був Кучма, сьогодні це є Янукович. Все це повторюється. І якщо є там якісь чисельні докази, то вони, на жаль, не утворюють системну картину, яку утворив своїми записами розмов Президента України Леоніда Кучми та інших співучасників злочинів, особливо-небезпечних злочинів в президентському кабінеті.

Тому ці розмови – це справжні факти, які доводять, що ті люди, які сьогодні на чолі України, вони захопили владу в 99-му році. Що вони ніколи не будуть віддавати владою, тому що вони награбували мільярди доларів, а на сьогоднішній день родина Кучми має 8 мільйонів доларів, і ці гроші, в тому числі і Кучми, і інших кланів, вони йдуть на незаконне фінансування виборчої кампанії.

До речі, тільки за декілька днів одного місяця Кучма особисто витратив на свою виборчу кампанію незаконно 20 мільйонів доларів, все це зафіксовано.

Давайте послухаємо по українських ЗМІ всі ці факти, і тоді я подивлюсь, що буде казати пан Святош своїм виборцям.

Зиновій Фрис

Дякую. Я хочу запропонувати ще один звуковий лист нашого слухача, він цитує газету, в якій опублікована ніби-то реклама блоку Віктора Ющенка.

Слухач

На 6-ій сторінці російської газети “Днєпр Вєчєрній ” в "політичні рекламі” написано наступне.

Політичні сили Ющенка, збереження застарілої успішної системи влади (далі йде розшифровка) та встановлення особистого контролю над нею.

2. Прискорена українізація країни, посідання всіх керівних посад в економіці націоналістичними кадрами.

3. Формування олігархічних кланів, відданих особисто Ющенкові, Тимошенко, Жванія, Мартиненко, Порошенко.

4. Прискорений вступ країнами до НАТО, ліквідація української армії та військової промисловості, встановлення контролю США над зовнішньою політикою України, перетворення України на передовий плацдарм Заходу проти Росії. США розвалили СРСР, розвалять і Україну з Росією.

5. Закриття кордонів з Росією.

6. Дискримінація російської мотиви та російської культури.

7. Підготовка до вступу в ЄС прискореними темпами на умовах виконання всіх вимог ЄС. Цілковита відмова від дотацій при повному відкритті внутрішній ринків як наслідок згортання української промисловості та сільського господарства.

8. Реалізація проекту кримсько–татарської автономії на кримському півострові. Розширення турецького режиму в Криму на противагу російському впливу.

9. Перетворення Українського населення на дешеву європейську робочу силу, фіксація українських зарплат при європейських цінах та європейських податках.

10. Надання території України для розміщення шкідливих виробництв та відходів.

11. Розміщення на території України таборів для біженців з Кавказу та інших гарячих точок.

12. Втягування України в “кільце” нестабільності навколо Росії. І вкінці емблема “Так, Ющенко”.

Зиновій Фрис

Пане Святош, власне, через те, що цитував наш слухач, цим вже місяцями лякають виборців в Україні. Ось така ніби реклама, такі тексти, вони, на Вашу думку, переконливі, що це фальсифікація?

Олександр Святош

Розумію. Знаєте ми зараз маємо справу по цьому з типовим прикладом не по фальсифікації, бо фальсифікація відбувається виключно після того, як відбудеться голосування, а з міфами, міфологемами.

Я Вам хочу навести іншу міфологему, яка дуже розповсюджена сьогодні з боку Віктора Ющенка і його штабу.

Коли приходять до крамниці чи до реставрації молодики і кажуть: “Ми від Януковича, віддавай гроші, ми - донецькі, ми прийдемо і заберемо весь бізнес”.

Ці факти перевірили-таки, вони не відповідали дійсності. Міф, що прийдуть “донецькі” і все заберуть, це зомбування людей. Це брехня саме така, як тільки що сказали про Віктора Ющенка, це брудні технології, які застосовуються.

Хочу Вам сказати, що ці вибори, на жаль, такі, де застосовують брудні технології з одного чи іншого боку.

Я зараз знаходжусь усередині України, і у нас у Харкові на сході більш застосовується брудних технологій з боку Віктора Ющенка. Що стосується того, що казав пан Єльяшкевич, то Ви знаєте, мені дуже прикро, що він весь час про повернення до подій 99-го.

Давайте подивимося в сучасність, в майбутнє. А що там Волков не Волков? Волков взагалі зараз не приймає участі у передвиборчому процесі.

Щодо плівок Мельниченка, то в Україні і в світі воно не визнано автентичними, я їм особисто не довіряю. Мені є що сказати виборцям, я виконую сумлінно обов’язки народного депутата. Так що не хвилюйтесь.

Зиновій Фрис

Пане Єльяшкевич, Леонід Кравчук нещодавно заявив в ефірі “Свободи”, що опозиція на чолі з Ющенком більше зловживає, ніж блок Віктора Януковича. Що Ви на це?

Олександр Єльяшкевич

По-перше, я хочу сказати, що, повертаючись до подій 99-го року, не можна уявити собі, що відбувається і буде відбуватись в Україні. Коли прослухав би записи розмов мій колега сьогоднішній по радіоефіру, то він би дізнався, що особисто Кучма керував процесом дискредитації своїх кандидатів.

Доходило до того, що він особисто редагував статті проти Марчука, проти Мороза. Проти Марчука стаття була, де треба було показати, що він був таємним агентом спецслужб у студентські роки, це російською мовою називалось тоді “сексот”. Саме Кучма наполягав, що треба написати “сексот” в цій статті.

А щоб це знали, мова взагалі йшла про державного діяча Євгена Марчука. Для того, щоб ЗМІ друкували ці брудні речі, треба було, щоб дані про Євгена Марчука, які були в його особистій справі, яка є секретною справою, щоб взяти.

І він, Кучма, особисто примусив Голову служби безпеки України, який казав і про офіцерську честь, і про закон, щоб він віддав ці матеріали для того, щоб друкувати.

Окрім того, він постійно давав накази, коли влада зробила цей жахливий терористичний акт в Кривому Розі, щоб після цього говорити, що це Мороз пов’язаний з цим терористичним актом, щоб фотографія Іванченка кожен день була в ефірі.

Таких прикладів на стільки багато, і якщо Ви думаєте, що сьогодні Волков з певних причин не займається виборчою кампанією, то займається інша людина, яка була ідеологом цього виборчого бруду, це Юрій Левінєц.

Це він винахідник способу закидання яйцями своїх політичних опонентів, і взагалі використання яєць у виборчій кампанії. Тому стільки прикладів, стільки доказів!

Ви не хочете чути, не хочете вірити, експертизи вже давно проведені, але я Вас особисто і український народ запитає, чому ж Ви не хотіли вірити, чому ж Ви нічого не зробили для того, щоб було розслідування цих резонансних злочинів.

Зиновій Фрис

Дякую. Давайте поговоримо про те, як запобігти можливим фальсифікаціям. При чому, оскільки у нас два опоненти з різних таборів, то, очевидно, нехай говорять про фальсифікації протилежного табору.

Пане Святош, будь ласка.

Дмитро Святош

Я хочу сказати, що ми живемо в правовій державі. Є всі механізми протидіяти фальсифікації.

Тому, якщо, шановні виборці, ви побачите, що є якісь фальсифікації, що Ваш голос не враховується, чи Ви побачите, що на виборчі дільниці приходять хтось з 5, 10 чи 30 паспортами і отримує бюлетені, чи побачите щось інше, будь ласка, звертайтесь до правоохоронних органів, до суду, це буде єдиний нормальний законний засіб зберегти і захистити своє виборче право.

В жодному разі не піддавайтесь на провокації, коли Вам кажуть об’єднуватись в дружини, іти до комісій, самим рахувати... Це заклик до громадської непокори, заклик до громадянської війни, заклик до крові на наших вулицях.

Давайте збережемо спокій і надамо право виборчій комісії рахувати наші голоси, таким чином захистимо своє право голосу.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Святош, тобто Ви радите не приходити з трьома, чотирма паспортами, а приходити три рази по одному паспорту?

Дмитро Святош

Я закликаю прийти по своєму паспорту, а підрахунок голосів віддати територіальній дільничній виборчій комісії, і не приходити на вулицю, як закликає пан Ющенко, захищати його право бути президентом.

Зиновій Фрис

Дякую. Пане Єльяшкевич?

Олександр Єльяшкевич

Я почну з того, що я не є в команді Ющенка, ні в якому разі, але сьогодні вибір стоїть голосувати не за Ющенка, а голосувати за те, щоб бандитів прибрати з цієї влади, які підкуповують членів комісій, які підкуповують народних депутатів України, які переслідують нормальних людей, які не дають працювати, жити українському народу.

І тому діяти потрібно адекватним чином. Якщо потрібно йти на дільницю після виборов, треба йти, якщо треба відстояти правильність підрахунку голосів, треба відстоювати, тому що український народ на сьогодні має злочинну владу, має організоване злочинне угрупування при владі.

Я абсолютно переконаний, що зараз настав час діяти дуже рішуче адекватним чином.

Зиновій Фрис

Дякую. Нагадаю, що гостями “Вечірньої Свободи” були Олександр Єльяшкевич з Варшави - народний депутат України другого і третього скликань, Голова парламентських комісій з питань президентських виборів 99-го і парламентських виборів 2002 року. Пан Єльяшкевич дістав політичний притулок у США у зв’язку з загрозою його життю з боку вищих посадових осіб України.

І з Харкова був телефоном народний депутат України Дмитро Святош, член Комітету фінансів і банківської діяльності, група “Демократичні ініціативи”.

Передачу вів Зиновій Фрис, мені допомагали Юлія Сайко та Сергій Балабанов.

Слухайте радіо “Свободу”. Слава Україні!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG