Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі заявляють про порушення прав журналістів і виборців.


Петро Каландирець

Одеса, 22 листопада 2004 - За попередніми данними, 21 листопада, найбільше голосів виборців Одеської та Миколаївської областей отримав кандидат на посаду президента України Віктор Янукович. Опозиційні до нинішньої влади політичні партії та організації пояснюють такий результат “значними фальсифікаціями, фактами масового голосування за відкріпними бюлетенями”.

“Другий тур голосування на виборах Президента України пройшов в Одеській області спокійно”. Про це повідомили з Центру громадських зв’язків обласного управління Міністерства внутрішніх справ, Міністерства з надзвичайних ситуацій та у міській службі “швидкої допомоги”. Вони стверджують, що жодних пригод, пов’язаних з виборчим процесом, в регіоні не зафіксовані.

Натомість, народний депутат України, голова Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазін заявив радіо “Свобода” про впевненість у тому, що результати голосування в Одеській області були сфальсифіковані. “21 листопада зафіксовані масові порушення з боку прихильників кандидата від влади Віктора Януковича. Нині ми аналізуємо матеріали і будемо вимагати скасування результатів голосування у більшості дільниць Одеси і області”.

Керівник одеської організації Профспілки незалежних журналістів Леонід Заславський повідомив про “численні факти перешкод працівникам ЗМІ під час виконання ними професійних обов’язків, в день голосування на виборах Президента України”.

Леонід Заславський: “Я хочу сказати, що на відміну від першого туру голосування тиск саме на журналістів в Одесі і області значно посилився. Були такі порушення, про які 31 жовтня навіть мови не було. Я маю на увазі вилучення журналістів з дільниць і відмова у реєстрації. Працівникам ЗМІ пояснювали такі дії тим, що журналістів і без цього багато вже зареєстрованих. І це протирічить Законодавству.

Піддавали сумніву навіть саме існування деяких Засобів масової інформації. Такі факти траплялися, зокрема, з кореспондентами газети “Одеські грані”...”

Голова одеського обласного штабу кандидата на посаду Президента України Віктора Януковича - Володимир Русинек заборонив кореспонденту інформаційного агенства “Контекст-медіа” перебувати 21 листопада у приміщенні штабу, хоча попередня домовленість про це була.

Керівник штабу пояснив свої дії тим, що журналіст може заважати складному технологічному процесу роботи штабу, і запропонував співпрацювати з прес секретарем “у телефонному режимі”.

Думку про численні порушення під час другого туру голосування на виборах Президента України підтримав і депутат Одеської міськради Георгій Селянін. За його словами, внаслідок перевірки списків виборців Одеси вдалося виявити близько трьох тисяч фактів коли прізвище одного виборця згадувалося у списках двічі, чи навіть тричі. “Зафіксовані факти зникнення електроструму, на виборчих дільницях, під час підрахунку голосів. На вимоги і зауваження представників Віктора Ющенка щодо недоліків і необхідності перерахування результатів голосування – більшість членів окружних комісій не реагували”.

Депутат Одеської міськради Георгій Селянін повідомив радіо “Свобода” про погрози на його адресу. На його мобільний пролунали кілька анонімних звоників, під час яких Георгію Селяніну порадили “виїхати з Одеси, бо чекають попереду величезні проблеми”.
XS
SM
MD
LG