Доступність посилання

ТОП новини

АКЦІЯ ГРОМАДСЬКОЇ НЕПОКОРИ. ХРОНІКА ПОДІЙ (24-25-26-27-28-29-30 листопада) ...


(21:10) Україна закликає політиків Росії утриматися від спекуляцій навколо територіальної цілісності України.

Про це агентству “Українські новини” повідомив заступник керівника прес-служби Міністерства закордонних справ України Дмитро Свистков.

За його інформацією, до МЗС з цього приводу викликали радника посольства Росії в Україні Анатолія Корсуна.

(20:20) Лідери депутатських фракцій і груп відмовилися провести позачергове засідання Верховної Ради у вівторок ввечері, чого домагалася опозиція.

Про це журналістам повідомив міністр зі зв''язків з Верховною Радою Іван Ткаленко за результатами проведення погоджувальної ради.

Питання про вихід з політичної кризи буде розглядатися вранці у середу, 1 грудня.

(18:55) Міжнародні посередники знову ідуть до Києва, щоб у середу провести друге коло переговорів з розв’язання політичного конфлікту.

Сьогодні до столиці прибуває Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики Хав''єр Солана, а завтра Генеральний секретар ОБСЄ Ян Кубіш, президент Польщі Олександр Кваснєвський, голова Державної думи Росії Борис Гризлов і президент Литви Валдас Адамкус.

Минулого тижня вже відбулися такі переговори за участю Президента України Леоніда Кучми та кандидатів на Президента Віктора Ющенка і Віктора Януковича.

Російський спікер Борис Гризлов напередодні новоï зустрічі в Украïні заявив сьогодні у Москві: “Сьогодні ,те що відбувається в Украïні іще більше нас розчаровує, бо ситуація наближається або до розколу, або до кровопролиття”.

(18:50) Сьогодні президент Російської Федерації Володимир Путін у телефонній розмові з канцлером ФРН Ґергардом Шредером обговорив ситуацію, яка склалася в Україні.

Речник німецького уряду повідомив, що Путін і Шредер говорили про зусилля України, як розв’язати кризу двокола президентських виборів та збереження територіальної цілісності країни.

(18:17 ) Опозиційний Комiтет нацiонального порятунку припиняє переговори з владою , поновлює блокування адміністративних будівель у столиці i вимагає скликати позачергову сесiю парламенту у найближчі години.

Таку заяву у вiвторок зробив керiвник виборчої кампанiï Вiктора Ющенка Олександр Зiнченко.

(17:59) Верховна Рада у вiвторок ухвалила за основу проект постанови, яка передбачає скасування низки положень попередньоï постанови від 27 листопада, котра визнавала вибори сфальсифiкованими.

У зв’язку з цим після сесіï лідер опозиціï Віктор Ющенко , спілкуючись з іноземними журналістами, сказав: “Учора ми домовилися про проект постанови, яка буде розглядатися у парламенті, починаючи від оцінки ситуаціï, відставки уряду, Генпрокурара. Це був колегіальний документ виходу з кризи. Сьогодні у парламент підкинули зовсім іншу постанову, котра скасовує рішення 27 листопада стосовно політичноï оцінки і врегулювання конфлікту. Це була ключова постанова. Ми попередили - це ескалація конфлікту. Якщо про цю постанову дізнається вулиця, ми не зможемо утримати контроль над ситуацією”.

(17.56) Олександр Зінченко заявив, що "Наша Україна" вийшла з переговорного процесу і відновлює блокування уряду.

(17.43) Фракції "Наша Україна" і БЮТ вимагають сьогодні не пізніше 9 вечора скликання позачергового засідання парламенту.

Про це заявив журналістам заступник спікера парламенту Олександр Зінченко.

Він зазначив, що для учасників акції протесту оголошується "стан повної мобілізації".

(17.39) Сьогодні Віктор Ющенко провів телефонну розмову з Президентом Польщі Олександром Кваснєвським.

Як повідомляє прес-служба Центрального штабу Ющенка, у цій розмові Кваснєвський ще раз повідомив про свою позицію щодо виходу з політичної кризи.

Ющенко поінформував президента Польщі про сьогоднішні події в Україні. Він наголосив, що бачення Комітетом національного порятунку виходу з політичної кризи залишається незмінними.

Завтра Кваснєвський прилітає до України.

(17.35) Сьогодні у місті Сіверськодонецьку частина депутатів ініціювала проведення позачергової сесії, на якій була спроба зняти з посади міського голову Володимира Грицишина.

Останній нещодавно виступив з заявою проти територіального розподілу України.

Відразу після проведення у Сіверськодонецьку тепер вже загальновідомого з’їзду представників місцевих рад gівдня та cходу України, на якому були проголошені заклики до створення окремої республіки, з різким протестом виступив міський голова Сіверськодонецька Володимир Грицишин. Сьогодні там була спроба провести позачергову сесію і оголосити недовіру непокірному меру. Але, не дивлячись на тиск обласної влади, депутати відмовились проголосувати за цю пропозицію. До речі, 28 листопада, у день проведення з’їзду, сіверськодонецькі депутати не забажали брати у ньому участь.

(17.33) Одеський регіональний штаб Віктора Ющенка сьогодні почав збирати підписи серед населення за відставку мера Одеси Руслана Боделана.

За словами представника штабу, мешканці міста висловлюють недовіру мерові, який намагається взяти участь у розколі України.

26 листопада представники Одеської територіальної громади, які підтримують прем''єр-міністра Віктора Януковича, на зборах ухвалили резолюцію про те, що у разі перемоги на виборах Президента Віктора Ющенка вони ініціюватимуть оголошення Одеси й Одеської області вільною самокерованою територією - Новоросійським краєм.

(17.21) Представники Віктора Януковича просять Верховний Суд залучити як свідків голів територіальних виборчих комісій у Донецькій і Луганській областях у справі за скаргою штабу Віктора Ющенка на постанову ЦВК про визнання Януковича переможцем на виборах Президента.

Представники Януковича подали клопотання, оскільки, на їхню думку, у залі судового засідання представники Ющенка неодноразово обвинувачували представників цих тервиборчкомів у фальсифікаціях виборів.

Верховний Суд відклав вирішення питання про залучення голів тервиборчкомів як свідків і ухвалить рішення, залучати їх чи ні, по ходу процесу.

(17.20) Палата громад (нижня палата) парламенту Канади вважає нелегітимним оголошення Центральною виборчою комісією прем''єр-міністра Віктора Януковича переможцем виборів Президента України.

Про це повідомила прес-служба посольства Канади в Україні з посиланням на прийняту палатою громад заяву.

Палата представників ухвалила таке рішення у зв''язку з достовірними спостереженнями кількох тисяч міжнародних спостерігачів, які свідчать, що вибори були узгоджено, системно й масово фальсифіковані.

Палата громад попереджає, що якщо Президент Леонід Кучма й Кабінет Міністрів не забезпечать поваги до демократичної волі українського народу, то уряд Канади розгляне можливість введення відповідних ефективних заходів, однак з урахуванням їх впливу на народ України.

(17.19) Народний депутат України Микола Томенко закликав прихильників Ющенка на майдані Незалежності посилити і зробити більш жорстким блокування органів влади.

Томенко вбачає можливість блокування і будівлі Верховної Ради України. Проте, він закликав поки дати шанс парламенту виконати умови опозиції. (16.44) Верховний представник Європейського Союзу зі спільної зовнішньої політики й політики безпеки Хав''єр Солана відвідає Україну для подолання конфлікту, що виник після виборів Президента.

Про це повідомила прес-служба представництва Європейської Комісії в Україні.

Відповідно до повідомлення, Солана прибуде до України сьогодні о 9 вечора. Програма його візиту уточнюється.

Солана взяв участь у Круглому столі з улагоджування конфлікту, який відбувся 27 листопада.

(16.44) Посольство Канади в Україні встановило прямий контакт з громадянином Канади Сильве Росселем, який зараз перебуває у лікарні у Луганську після одержання травми під час нападу на учасників вчорашнього мітингу.

Консульська служба посольства Канади надає всебічну допомогу громадянину своєї держави, волонтеру Сильве Росселу, який вчора потрапив до луганської лікарні з діагнозом струс мозку та травмами голови. Лікарі другої міської лікарні провели обстеження і прооперували потерпілого. Зараз їхній пацієнт почуває себе задовільно. Тим часом посольство встановило також зв’язок з його сім’єю на батьківщині. Але офіційних заяв з приводу інциденту канадська сторона робити не буде, оскільки волонтер перебуває на Луганщині як приватна особа.

(16.37) Національний банк України запровадив обмеження на продаж іноземної валюти, а також тимчасово заборонив банкам здійснювати депозитні виплати, термін погашення яких ще не надійшов.

Міністр фінансів Микола Азаров сьогодні заявив, що політична криза спричинила різке погіршення економічної ситуації в країні.

За його словами, державний бюджет за останні дні недоотримав понад 1 мільярд гривень.

(16.22) При Патріаршій Курії Української Греко-Католицької Церкви створений Координаційний центр, який займається проведенням безперервних молитв у храмах Львова та Києва за кращу долю України і мирне вирішення політичного протистояння у державі.

Координаційний центр інформує духовенство та мирян про проведення молитв під час народних віче та збирає пропозиції від громадян про організацію різних духовних заходів у важкий для держави час. Щодня об 11 та 18 годинах на центральній площі Львова біля оперного театру відбуваються Богослужіння за справедливі вибори в Україні, мирне вирішення політичного конфлікту, за мудрість та виваженість дій керівників держави. Представники Координаційного центру просять священиків поїхати у Київ для проведення душпастирської діяльності серед учасників акції непокори.

(16.19) Донецька обласна рада вирішила відкласти референдум про створення Донецької республіки у складі федеративної України.

Про це сьогодні на прес-конференції повідомив голова Державної адміністрації Донецької області Анатолій Близнюк.

Він говорить, що облрада не розглядала питання про вихід Донецької області зі складу України, а дата проведення референдуму у Донецькій області з приводу внесення змін до Конституції й набуття областю статусу федеративної республіки в складі України переноситься.

Відповідно, Донецька облрада вирішила не створювати виконавчий комітет облради для управління Донецькою областю й підтримання правопорядку.

Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, вчинення навмисних дій, спрямованих на насильницьку зміну й повалення конституційного ладу, на захоплення державної влади.

(16.17) У Донецькiй областi мають намiр розробити проект нової Конституцiї української держави.

Як заявив сьогодні на брифiнгу у Донецьку голова обласної держадмiнiстрацiї Анатолiй Близнюк, Конституцiя буде складена на основi кращого свiтового досвiду i запропонована на розгляд Верховної Ради i всього народу України.

(15.41) Голова Верховної Ради Володимир Литвин просить учасників пікетування Ради відійти від будинку й не намагатися його штурмувати.

Спікер сказав, що у разі захоплення будівлі парламенту учасниками пікетування буде завданий удар по демократії в Україні.

(15.39) Кампанія "Пора" закликає Віктора Ющенка відмовитися від переговорів із Президентом Леонідом Кучмою й прем''єр-міністром Віктором Януковичем.

Заяву ухвалили у наметовому містечку на Майдані Незалежності у Києві.

"Пора" пояснює дії... Кучми й... Януковича злочинними по відношенню до Конституції України й вважає їх особами, які здійснили спробу державного перевороту... Ми закликаємо Віктора Ющенка оприлюднити оголошення про припинення переговорів з державними злочинцями", - сказано у заяві.

"Пора" наголошує, що не підтримує жодного суб''єкта української політики, а веде безкомпромісну боротьбу за права громадян.

Кампанія заявляє, що залишає за собою право перейти до активних дій, якщо закінчиться провалом спроба опозиції розв''язати конфлікт за допомогою відставки Януковича.

(15.35) Верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та безпеки Хав''єр Солана обговорить з Президентом Росії Володимиром Путіним шляхи подолання політичної кризи в України.

Як повідомляє "Жеч Посполіта", зустріч відбудеться 2 грудня у Москві.

26 листопада Солана взяв участь у "круглому столі" у Києві, під час якого, за участі Президента Польщі Олександра Кваснєвського і Президента Литви Валдаса Адамкуса, українська влада і опозиція намагалися домовитися про мирне врегулювання конфлікту. (15.34) Голова Верховної Ради України Володимир Литвин оголосив про закриття пленарного засiдання.

Наступне засiдання вiдкриється завтра о 10 ранку, повiдомив агентству речник спiкера Iгор Сторожук.

У вiвторок у другiй половинi дня погоджувальна рада лiдерiв фракцiй i груп продовжить роботу над проектам постанови щодо ситуацiї у країнi.

Ранiше цього дня депутати не змогли ухвалити постанову, якою передбачалася вiдставка уряду i генпрокурора. Не голосували фракцiї та групи парламентсько-урядової коалiцiї i комунiсти.

(15.28) Белградська газета “Полiтика” надрукувала коментар, в якому зазначається, що бiльшiсть громадян України виступає за збереження державної суверенностi й цiлiсностi країни.

Москва мусить збагнути, що українське нацiональне почуття в сто рази сильнiше вiд комунiзму та будь-яких лiвих переконань. Йдеться про нацiональне самоствердження на пiдставi вiдмiнностi вiд Росiї, та навiть всупереч Росiї, зазначає близька до уряду сербська газета. На думку автора, в Українi незважаючи на розбiжностi мiж захiдними та схiдними регiонами, переважає упевненiсть, що країна повинна зберiгати нацiональнi iнтереси. А українська молодь прозахiдно орiєнтована i на сходi i на заходi країни, пише белградський оглядач.

(15.18) Луганський обласний комітет національного порятунку сьогодні поширив інформацію серед прихильників Віктора Ющенка про те, що міліція відмовилася гарантувати безпеку учасників щоденного мітингу.

У зв’язку із цим зібрання біля пам’ятника Тарасу Шевченку в обласному центрі скасували.

Далі Василь Соколенко.3011soN2

Сьогодні на сесії Луганської міської ради керівництво міського управління міліції заявило, що не може гарантувати безпеку луганців, які щоденно беруть участь у мітингу у центрі міста на підтримку Віктора Ющенка. Вчора про це ж повідомили і в обласному управлінні міліції. Таке рішення спричинило вчорашнє масове побиття людей з оранжевою символікою. За неофіційною інформацією, це зробили молодики, які приїхали на машині із донецькими номерами

(15.07) Заступник генерального прокурора України Микола Голомша зазначає, що сам подав у відставку через те, що має свою громадянську позицію, яку не підтримує його керівництво.

Про це він повідомив сьогодні в інтерв''ю на "5-му каналі".

Як повідомляв УНІАН, згідно з отриманою у прес-службі Генпрокуратури інформацією, заступника генерального прокурора України Голомшу звільнили з посади за рішенням генерального прокурора Геннадія Васильєва за прояви політичної заангажованості, неналежну організацію розслідування кримінальних справ.

(14.46) До тисячі осіб зібрав у центрі Симферополя мітинг на підтримку Віктора Ющенка. Його учасники закликали парламент України ухвалити рішення про відставку уряду Віктора Януковича.

Учасники мітингу висунули вимогу до Верховної Ради Криму скасувати своє вчорашнє рішення про признання фальсифікованих результатів виборів президента України і закликали правоохоронні органи оперативно реагувати на дії, що загрожують територіальній цілісності України, не допускати на її територію іноземних політиків, які можуть дестабілізувати громадсько-політичну ситуацію в Криму. Одночасно неподалік кілька сотень прихильників проросійських козачих організацій провели мітинг на підтримку Віктора Януковича.

Його учасники після закінчення мітингу розпочали збір підписів за проведення референдуму про від’єднання Криму від України.

(14.27) Донецька область не має намiру виходити з складу України.

Про це заявив донецький мiський голова Олександр Лук''янченко.

За його словами, на референдум виноситься питання iнiцiювання внесення змiни до Конституцiї України у пунктi державного устрою.

"Зараз Україна є унiтарною державою, питання ставиться про федерацiю", - пояснив мер мiста.

Донецька область хоче отримати статус самостiйної республiки у складi федеративної України, вiдзначив вiн.

"Цi дiї робляться тiльки тому, що нас не чують. Волевиявлення понад 3 мільйонів виборцiв Донбасу зараз абсолютно не враховуються", - додав Лук''янченко.

(14.17) Сьогодні депутати Луганської міської ради на сесії відхилили розгляд питання про проведення референдуму щодо утворення автономії на території області та її відокремлення від України.

Ініційований обласною радою референдум про входження Луганщини до так званої Південно-Східної Республіки. Депутати Луганської міської ради відхилили цю пропозицію ще на стадії підготовки сесії. Виконком міської ради одностайно проголосував за не включення цього питання до порядку денного. Водночас на сесії заявили про створення депутатської фракції “Сила народу”, яка підтримує Віктора Ющенка.

(13.45) Парламент не підтримав проект постанови про запобігання антиконституційним діянням і сепаратистським проявам, яка передбачала відставку уряду та генерального прокурора Геннадія Васильєва.

За цей проект проголосували 196 депутатів із 410, зареєстрованих у Верховній Раді. (13.32) Віктор Ющенко вважає неможливою пропозицію Віктора Януковича про врегулювання політичної кризи, згідно з якою має бути здійснена політична реформа, Янукович призначений Президентом, а Ющенко – прем''єром з широкими повноваженнями.

Про це опозиційний лідер заявив сьогодні журналістам.

"Я хочу наголосити на одній тезі – вибори сфальсифіковані. Поки не розв''язана ця проблема, усі решта проблем є передчасними", - сказав Віктор Ющенко.

(13.31) Сьогодні Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом зазіхання на територіальну цілісність і непорушність України, здійснення навмисних дій, спрямованих на насильницьку зміну й повалення конституційного ладу, на захоплення державної влади.

Про це йдеться у постанові про порушення кримінальної справи від 30 листопада.

Генпрокуратура доручила Службі безпеки України провести невідкладну перевірку та ухвалити відповідне процесуальне рішення.

У постанові сказано, що у зв''язку з тим, що реагування на ці протиправні дії з боку СБУ відсутнє, генеральний прокурор Геннадій Васильєв ухвалив порушити кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченими частиною 1 статті 109 і частиною 1 статті 110 Кримінального кодексу.

Прес-служба СБУ повідомила, що Служба безпеки України також порушила кримінальну справу за фактом зазіхання на територіальну цілісність і непорушність України.

28 листопада Всеукраїнський з''їзд місцевого самоврядування вирішив провести 12 грудня референдум про створення Південно-Східної республіки у разі невизнання прем''єр-міністра Віктора Януковича Президентом України.

(13.16) Верховний суд України відхилив прохання представників прем’єр-міністра Віктора Януковича припинити розгляд скарги опозиції щодо скасування результатів другого туру президентських виборів.

Адвокати просили надати їм два дні для того, щоб ознайомитися із 12-ма томами документів, які подали прибічники Ющенка.

У столиці триває багатотисячний мітинг опозиції. І досі заблокованими залишаються приміщення уряду та президентської адміністрації.

Сам Ющенко вчора заявив: “Я очікую нейтрального рішення, яке б дало змогу зберегти обличчя стороні від влади, але б закликало у правовому сенсі переглянути результати виборів”.

(13.14) Жоден виборець східної і південної частини України не закликає до сепаратизму, вони хочуть "посадити нас з вами за стіл переговорів", заявила на засіданні парламенту лідер фракції "Регіони України" Раїса Богатирьова.

За її словами, заяви, які лунають останнім часом з цих регіонів, – "це рефлекс і відповідь на знущання над Конституцією".

(12.54) Віктор Янукович закликає Віктора Ющенка разом відмовитися від участі у можливих нових виборах Президента у разі, якщо попередні будуть визнані недійсними: “Я готовий запропонувати Віктору Андрійовичу місце прем’єр-міністра, а фактично за нової Конституції, це буде перша особа у державі. А також сформувати разом із коаліцією уряд”.

Янукович сказав, що в Україні є багато гідних політиків, які можуть взяти участь у нових виборах, у числі яких назвав Петра Симоненка, Олександра Мороза та Наталію Вітренко.

Вчора чинний Президент Леонід Кучма виступив з ініціативою проведення нових виборів Президента, але зазначив, що сам не має наміру брати участь у них.

Натомість колишній голова Нацбанку Сергій Тигипко вчора в ефірі “5 каналу” допустив свою участь у нових президентських виборах.

(12.50) Віктор Ющенко, виступаючи сьогодні у парламенті, закликав Кабінет Міністрів подати у відставку.

Лідер опозиції звинуватив уряд у незбалансованості державного бюджету, фальсифікаціях виборів Президента, а також у причетності до спроб створити автономії в південних і східних регіонах України.

Ющенко сказав про необхідність притягнення до кримінальної відповідальності всіх причетних до спроб створення автономій у південних і східних регіонах України.

(12.46) Прем''єр-міністр Віктор Янукович назвав сьогоднішнє засідання Верховної Ради, на якому був запланований розгляд питання про висловлення недовіри до Кабінету Міністрів, розправою над ним.

Про це чинний прем’єр сказав журналістам.

На думку Януковича, всі рішення, ухвалені Радою після другого туру виборів Президента, прийняті під тиском масових акцій протесту.

Янукович також назвав нинішню ситуацію в країні загрозливою економічною кризою.

Прем''єр наголосив, що Кабмін і такі ключові міністерства, як Міністерство економіки й Міністерство фінансів, не працюють понад тиждень і таким чином зараз зруйнована система управління державою.

Депутати Ради від опозиції ініціюють розгляд питання про недовіру Кабміну і його відставку в зв''язку з причетністю до фальсифікації виборів Президента й почали збір підписів за відставку Януковича.

Раніше спікер парламенту Володимир Литвин допустив можливість відставки Кабміну, припустивши, що це може статись із власної ініціативи уряду.

(12.44) "Iндустрiальний союз Донбасу", "Алчевський металургiйний комбiнат", "Днiпропетровський металургiйний комбiнат iм. Дзержинського" та "Алчевськкоксохiм" виступили проти порушення територiальної цiлiсностiУкраїни.

Про це йдеться у вiдкритому зверненнi керiвникiв цих пiдприємств.

Вони вважають, що полiтична криза, яка нинi розвивається у країнi, може спричинити економiчну кризу i торкнутися "усіх галузей народного господарства без виключення i кожного громадянина України незалежно вiд мiсця мешкання i полiтичних переконань".

(12.41) Мiнiстр транспорту Георгiй Кирпа i Федерацiя профспiлок транспортників України пiдтримують постанову Верховної Ради про полiтичну кризу в Українi про визнання недiйсними пiдсумкiв другого туру голосування i висловлення недовiри ЦВК.

Мiнiстр i Федерацiя профспiлок транспортникiв закликають всi полiтичнi сили сiсти за стiл переговорiв i домовленостей.

Транспортники України також заявляють про рiшучу пiдтримку єдностi i соборностi України i готовнiсть зробити все необхiдне для збереження миру i спокою.

(12.33)

Сьогодні у Львові розпочався судовий процес у справі катастрофи під час авіа-шоу на аеродромі "Скнилів" у Львові 27 липня 2002 року.

Тоді винищувач Су-27 впав на натовп глядачів, внаслідок чого загинули 77 осіб, у тому числі 27 дітей.

Докладніше Галина Терещук.3011trN

Виїздне засідання військового апеляційного центрального регіону Києва відбувається у клубі однієї з військових частин за участі потерпілих, а їх понад 500, згідно із кримінальною справою. Це люди, які втратили своїх рідних та ті, хто отримав тілесні ушкодження. Перед початком засідання люди підняли портрети тих, хто загинув. На судове засідання прибули 5 обвинувачених у справі, з невідомих причин, як повідомив суддя, не з’явився пілот СУ-27 Єгоров. Генеральна прокуратура вилучила зі справи високих військових чинів.

(12:10) Уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова заявляє, що готова особисто виступити посередником у переговорах між прем''єр-міністром Віктором Януковичем і лідером блоку партій "Наша Україна" Віктором Ющенком. Про це йдеться у зверненні Карпачової до громадян України

Карпачова закликала всі політичні сили піднятися над своїми амбіціями й усвідомити важливість збереження миру. Вона також звертається до Президента Леоніда Кучми як гаранта Конституції із закликом зупинити громадянське протистояння.

Лідер блоку партій "Наша Україна" Віктор Ющенко вважає, що проведення переговорів не виключає проведення мітингів. У той же час, лідер блоку її імені, член Комітету національного порятунку Юлія Тимошенко вважає недоцільним проведення штабом Віктора Ющенка переговорів зі штабом Віктора Януковича.

(12:09) Сьогодні на голосування парламенту будуть винесені три варіанти проекту постанов щодо відставки уряду

Про це в прямому ефірі "5 каналу" сказав член робочої групи з підготовки порядку денного сьогоднішнього засідання, один з лідерів депутатської групи "Єдина Україна" Богдан Губський.

За його словами, депутатам запропонують визначитись щодо трьох варіантів проектів постанов: скасувати постанову Верховної Ради, якою ухвалювалась Програма діяльності уряду у березні цього року, і таким чином позбавити уряд імунітету (щодо неможливості відправити його у відставку шляхом висловлення недовіри парламентом); запропонувати Президенту Леоніду Кучмі відправити уряд у відставку; запропонувати уряду і безпосередньо Віктору Януковичу самостійно подати у відставку.

Богдан Губський також повідомив, що голосуватиметься постанова щодо реакції парламенту на прояви сепаратизму в країні. Зокрема, буде запропоновано Генеральній прокуратурі внести протест на рішення деяких органів місцевої влади, а СБУ - вивчити дії окремих осіб та притягти їх до відповідальності.

(12:05) Сергій Тигипко не виключає, що у разі проведення повторних виборів балотуватиметься на посаду Президента України

Про це він заявив у прямому ефірі "5 каналу".

С.Тигипко зазначив, що в нього є багато зобов''язань перед тими, кого він агітував на цих виборах. Він сказав, що балотуватиметься, навіть якщо Віктор Янукович також піде на повторні вибори. "Я думаю, ми з ним домовимось", - сказав С.Тигипко.

(11:40) Позачергова сесія Вінницької обласної ради ухвалила рішення звернутися до Верховної Ради України з пропозицією внести зміни у Закон "Про місцеве самоврядування", згідно з якими обласні і районні ради самостійно створюватимуть виконавчі органи замість ліквідованих державних адміністрацій

Розробити відповідні зміни до законодавства обласна рада доручила народним депутатам від Вінницької області Володимиру Скомаровському та Григорію Калетнику.

Крім того, сесія обласної ради відхилила постанову про створення виконавчого комітету Вінницької облради, якому передаються повноваження державної адміністрації Вінницької області.

(11:30) Харківська обласна рада учора скасувала більшість рішень надзвичайної сесії від 26-го листопада "Про заходи щодо стабілізації суспільно-політичної ситуації в області"

Призупинена, зокрема, дія пунктів про створення виконавчих комітетів обласної та районних рад, про обрання головою облвиконкому голови облдержадміністрації Євгена Кушнарьова, про підпорядкування йому обласної та залізничної міліції, управління МНС та обласної телерадіокомпанії, про припинення відрахувань коштів до держбюджету, про тимчасове призупинення передач телекомпанії "Ера", 5-го та 7-го телеканалів.

Депутати вилучили з рішення слова, за якими Є.Кушнарьову давалося доручення терміново обговорити з керівниками рад східних та південних областей питання щодо створення східно-південної автономії.

Водночас, сесія не скасувала свого рішення про обрання Є.Кушнарьова головою обласної ради. На прес-конференції він заявив, що продовжуватиме обіймати посади голови облдержадміністрації та голови обласної ради, поки в Україні не з''явиться легітимно обраний Президент.

(11:25) Генеральний секретар Ради Європи Террі Девіс занепокоєний відсутністю прогресу у переговорах між Віктором Ющенком та Віктором Януковичем, повідомили у прес-службі Ради Європи

Згідно з повідомленням, Генсек Ради Європи закликає В.Ющенка та В.Януковича негайно відновити переговори та не ризикувати єдністю країни через їхні політичні амбіції. Крім того, Т.Девіс закликав усі політичні сили та силові підрозділи уникати застосування насильства, а всіх громадян України – дотримуватись закону.

Террі Девіс також наголосив, що нинішня криза в Україні продемонструвала важливість стандартів Ради Європи щодо проведення чесних та вільних виборів, а також інших зобов''язань, які брала на себе Україна перед вступом до Ради Європи у 1995 році.

(11:12) Верховна Рада Криму на депутатському зібранні, яке відбувалося у режимі пленарного засідання, ухвалила заяву Верховної Ради Автономної Республіки Крим

Депутати вважають офіційну постанову ЦВК про оголошення виборів Президента України легітимною. Крім того, депутати вважають, що гостра політична криза в Україні переростає в реальну загрозу державного перевороту і захоплення влади опозицією насильницьким шляхом.

На думку депутатів, подальша ескалація громадсько-політичної напруги призводить до того, що регіони залишаються наодинці з наростаючими економічними та соціальними проблемами. АРК категорично засуджує антиправові руйнівні дії опозиції. "Ми залишаємо за собою право на адекватні дії у випадку подальшого розвитку державного перевороту – для захисту інтересів громадян автономії", наголошується в заяві.

(10:09) Генеральний секретар ООН Кофі Аннан із занепокоєнням слідкує за розвитком подій в Україні останніми днями, коли нація бореться за вихід з кризи, що виникла після другого туру президентських виборів 21-го листопада

Враховуючи те, що Верховний Суд України зараз розглядає справу, К.Аннан закликає усі сторони проявляти терпіння, аби дозволити конституційному процесу продовжуватися. Легітимність, підзвітність та прозорість інституцій України є життєво необхідними для консолідації демократії в країні.

Повага всіх сторін до єдності української нації, її суверенітету та територіальної цілісності сьогодні є вкрай важливою для України, а також для регіональної та міжнародної безпеки, вважає К.Аннан.

(10:00) Маршалок Сейму Республіки Польща Юзеф Олекси повідомив, що Президент України Леонід Кучма схиляється до варіанту проведення повторних виборів в Україні

Про це Ю.Олекси повідомив на прес-конференції після зустрічі з Л.Кучмою. За його словами, Л.Кучма занепокоєний напруженістю між Сходом і Заходом України. "У нас склалось враження, що Л.Кучма усвідомлює важливість рішень, які він має ухвалити, і як багато від них залежить", - сказав Ю.Олекси.

Він також повідомив, що Віктор Ющенко під час зустрічі з делегацією польського Сейму повідомив про готовність іти на різні компромісні варіанти - від проведення повторних виборів до переголосування другого туру виборів, а також готовий до проведення додаткових виборів в областях, де були сфальсифіковані результати голосування.

(09:50) Державний секретар США Колін Павелл заявив учора журналістам, що Україна повинна залишатися цілісною державою і не піддаватися сепаратистському тиску після неоднозначних президентських виборів

За повідомленням агентства "Рейтерс", К.Павелл повідомив журналістам, що обговорив з Президентом України Леонідом Кучмою і міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим можливий розкол України.

"Ми ще раз узгодили нашу позицію, яка полягає в тому, що ми сподіваємося, що українці знайдуть законний вихід із кризи, і що політичний процес базуватиметься на Конституції", - додав він. К.Павелл зазначив, що високо цінує відсутність "реального насильства" в Україні, і те, що обом сторонам дозволяють проводити мирні демонстрації протесту.

(09:50) Верховний суд України, який учора розпочав розгляд скарги Миколи Катеринчука – довіреної особи кандидата на посаду Президента України Віктора Ющенка – на рішення ЦВК про оголошення результатів виборів, переніс продовження розгляду на сьогодні

Це пов''язано з тим, що представники ЦВК в суді попросили надати їм час для ознайомлення зі змінами, які внесли до своєї скарги представники штабу В.Ющенка.

Останні, зокрема, розширили у своїй скарзі перелік регіонів, в яких були зафіксовані суттєві порушення виборчого процесу, а також вимагають суд визнати голосування у 2-му турі таким, під час якого неможливо було встановити реальне волевиявлення народу.

(09:50) Європейський Союз закликає всі сторони конфлікту, що виник після виборів Президента України, дотримуватися досягнутих угод. Про це сказано в заяві головуючих у ЄС Нідерландів від імені ЄС

"Головування Європейського Союзу закликає всі сторони знову зустрітися у тому самому форматі, що й під час Круглого столу, що відбувся 26-го листопада цього року, і виконувати угоди, досягнуті там", - йдеться в заяві. ЄС наголошує, що істотним для розв''язання конфлікту є повага до єдності України. Цю позицію по телефону висловив Президенту Леоніду Кучмі прем''єр-міністр Нідерландів, президент Ради ЄС Ян Балкененде. Міністр закордонних справ Нідерландів Бернард Бот висловив те саме Міністру закордонних справ України Костянтину Грищенку. ЄС наголошує на неприйнятності будь-якого застосування сили.

Круглий стіл щодо врегулювання конфлікту після виборів Президента відбувся 26-го листопада. У ньому взяли участь Леонід Кучма, прем''єр-міністр Віктор Янукович, лідер опозиційного блоку партій "Наша Україна" Віктор Ющенко, голова Верховної Ради Володимир Литвин, а також президенти Польщі Олександр Квасьневский і Литви Валдас Адамкус, верховний представник ЄС по спільній зовнішній політиці й політиці безпеки Хав''єр Солана, генеральний секретар Організації по безпеці й співпраці в Європі Ян Кубиш і голова Державної Думи Россії Борис Гризлов.

(09:50) Генеральний прокурор Геннадій Васильєв звільнив з посади свого заступника Миколу Голомшу, який, за розподілом обов''язків, був зобов''язаний організовувати досудове слідство в особливо важливих кримінальних справах

Його звільнили за прояви політичної заангажованості та неналежну організацію розслідування кримінальних справ.

За повідомленням прес-служби Генпрокуратури, Миколу Голомшу звинуватили у неналежному розслідуванні кримінальної справи щодо вбивства Георгія Гонгадзе. Він безпосередньо очолював розслідування цієї справи.

Водночас, як повідомляє УНІАН, учора джерело у Генпрокуратурі повідомило агентству, що заступник генпрокурора з питань слідства М.Голомша сам подав у відставку на знак протесту проти фальсифікації виборів і відсутності реагування Генпрокуратури на сепаратистські заяви деяких політиків.

(09:40) Кримський парламент на надзвичайній сесії, що пройшла учора пізно ввечері, ухвалив звернення, в якому заявив, що залишає за собою право “у випадку подальшого розвитку державного перевороту на адекватні дії з захисту інтересів громадян автономії”.

Верховна Рада Криму визнала офіційну постанову ЦВК про оголошення виборів Президента України легітимною. Крім того, депутати відзначили, що гостра політична криза в Україні переростає в реальну загрозу державного перевороту і захоплення влади опозицією насильницьким шляхом. На думку депутатів, подальша ескалація громадсько-політичної напруги призводить до того, що регіони залишаються сам на сам з наростаючими економічними та соціальними проблемами. Верховна Рада АРК підтримала рішення форуму в Сіверськодонецьку і делегувала двох своїх представників до Міжрегіонального союзу органів самоврядування України. Проти цієї заяви голосували депутати-кримські татари. Кілька депутатів на знак протесту не брали участі у сесії.

(09:45) Відомі українські боксери-професіонали брати Віталій і Володимир Клички організували міжнародну телевізійну кампанію за участю світових зірок спорту, кіно і музики на підтримку Віктора Ющенка

Як повідомляє ІТАР-ТАСС із посиланням на німецьке видання “Der Spigel”, кампанія на українських телеканалах розпочнеться сьогодні. Висловити слова підтримки на адресу В.Ющенка брати Клички закликали дворазового чемпіона світу з футболу Франца Беккенбауера, тенісиста Бориса Беккера, музикантів Стінга, Джо Коккера, Кріса де Бурга та інших.

"Дуже важливо, щоб міжнародний тиск тривав, - заявив в інтерв''ю газеті молодший з братів, Володимир. - Люди вже тиждень мітингують і борються за демократію і проведення вільних виборів. Вони потребують підтримки", - сказав Володимир Кличко.

####################### 30 листопада ####################################

(21:30) Генеральний секретар Організації об''єднаних націй Кофі Аннан закликає українську націю зберегти єдність. Про це сказано в заяві офісу генерального секретаря ООН.

"Повага всіх сторін до єдності української нації, її суверенітету й територіальної цілісності - вкрай важлива для України, а також для регіональної й міжнародної безпеки", - йдеться в заяві.

Аннан закликав всі сторони конфлікту в Україні бути терплячими, з огляду на те, що зараз Верховний Суд розглядає скаргу виборчого штабу лідера блоку партій "Наша Україна" Віктора Ющенка.

(21:10) Державний секретар США Колін Павелл спілкувався сьогодні по телефону з міністром закордонних справ Росіï Сергієм Лавровим і Президентом України Леонідом Кучмою. Павелл наголосив на тому, що США підтримують територіальну цілісність України.

«США дотримуються позиції, і я думаю, що таку позицію підтримують усі, що є важливою територіальна цілісність України. У наших телефонних розмовах ми висловили сподівання, що українці знайдуть правовий вихід та будуватимуть політичний процес на конституційному праві,» - додав глава зовнішньополітичного відомства США.

(20:20) Прем''єр-міністр Віктор Янукович допускає можливість територіального розколу України й від''єднання від неї східних та південних регіонів, якщо не буде знайдений компроміс між опозицією й владою.

Про це повідомила прес-служба Кабміну з посиланням на зустріч Януковича з делегацією польського Сейму на чолі з його головою Юзефом Олекси.

При цьому Янукович обвинуватив опозицію в тому, що вона не йде на компроміс. За словами прем”єра, в Україні виникла реальна загроза економічного спаду через політичну нестабільність.

(19:10) Президент Леонід Кучма висловив свої пропозиціï щодо розв’язання політичноï кризи в Украïні.

Виступаючи на нараді із головами обласних адміністрацій, прем''єр-міністром Віктором Януковичем, головою Верховної Ради Володимиром Литвином, глава держави запропонував: "Якщо є сумніви, що в Донецькій і Луганській областях були фальсифікації, будь ласка, з участю всіх міжнародних спостерігачів перерахувати, і якщо підрахунку голосів не повірять, провести переголосування за обох кандидатів, я маю на увазі в Луганській і Донецькій областях. Якщо це не задовольняє- давайте проведемо нові вибори”.

Президент переконаний, що ніхто зі сторін конфлікту не відмовиться від пропозиції перерахувати голоси.

(18:20) Прес-служба Луганського міського управління МВС повідомила, що під час нападу на прихильників Віктора Ющенка у Луганську постраждали троє працівників правоохоронних органів. Бійку ініціювали люди з оранжевою символікою, стверджує міліція.

З подробицями Василь Соколенко

Своїм повідомленням луганська міліція спростувала інформацію преси про напад невідомих молодиків з молотками та битами в руках на прихильників Віктора Ющенка. Правоохоронні органи стверджують, що бійку здійснили ніби-то активісти обласного штабу опозиційного кандидата. Провладні засоби масової інформації, зокрема, і інформагентство Схід.Інфо, повідомляють, що жодних побитих прихильників Ющенка в лікарнях обласного центру немає. Натомість свідки стверджують, що з місця інциденту з черепно-мозковими травмами було госпіталізовано п’ятьох прихильників Віктора Ющенка. Серед найбільш тяжко побитих – представник ОБСЄ, кореспондент інформагентства “Українські новини” та один з канадських волонтерів.

(18:00) У Луганську група невідомих сьогодні напала на прихильників Віктора Ющенка і представників мас-медіа, які висвітлювали мітинг опозиції. Серед постраждалих - консультант в Луганській області координатора ОБСЄ в Україні Анатолій Моцний.

Він розповів Радіо Свобода про те, що його вдарили дерев`яною палицею по обличчю, пробивши губу. Анатолій Моцний також бачив як напали на журналістку агентства "Українські Новини".

“Вона давала інформацію по мобільному телефону своïй агенціï, і через те що вона говорила по телефону , вона стала ціллю для атаки. Ïï схопили за волосся і били об паркан металевий, він невисокий, ïï просто з ніг збили, вихопили потім мобілку і розтоптали. Я бачив, як били хлопця, по голові били молотком. Наскільки я знаю, йому у двох місцях шви накладали сьогодні,” розповів консультант ОБСЄ Анатолій Моцний.

За різними даними, в Луганську постраждали від 5 до 12 осіб.

(17.42) Представники у Верховному судi Януковича та Ющенка народнi депутати Степан Гавриш i Роман Зварич не виключають, що розгляд скарги довiреної особи лiдера "Нашої України" Миколи Катеринчука може затягтися надовго.

"Я думаю, це триватиме довго - тиждень, два, три", - сказав журналiстам Степан Гавриш.

Вiн зазначив, що "Верховний суд може лише скасувати рiшення ЦВК, але це зробити дуже складно", оскiльки закон про вибори президента не передбачає можливостi визнати недiйсними загальнi пiдсумки виборiв, тiльки з окремих дiльниць, вiдзначив вiн.

Роман Зварич теж вважає, що розгляд скарги Миколи Катеринчука "може затягтися на тривалий час", у зв''язку з тим, що подана велика кiлькiсть документальних доказiв.

За законом, Верховний суд може розглядати справу протягом п’яти днів. (17.26) Восьмий день поспіль в Україні тривають масові мітинги проти фальсифікації виборів Президента.

Не припиняються акції громадянської непокори і у Чернівцях, кількість учасників всеукраїнського страйку постійно зростає.

Чернівецький міський голова Микола Столярук видав розпорядження про призупинення продажу алкогольних напоїв та пива підприємствами торгівлі та закладами громадського харчування, які розміщені у центральній частині Чернівців та поруч із гуртожитками учбових закладів. Розпорядження діятиме, доки проводяться масові виступи громадян міста, пов’язані із виборами Президента України.

(17.20) У полтавській галереї “Арта” відкрилася виставка на підтримку Віктора Ющенка “Жовтогарячий листопад”. У ній взяли участь понад 20 авторів віком від 11 до 72 років, які представили роботи у жанрі живопису, графіки, декоративно-прикладного мистецтва.

Докладніше Людмила Кучеренко.2911kuchN

У зверненні митців до глядачів під час відкриття виставки прозвучали і такі слова: “Ми не граємося у політику, ми просто не можемо більше мовчати. Нам набридла брехня, тиск, нехтування нашою думкою. Ми прагнемо справжньої демократії”. Організатор заходу, художниця Юлія Петушинська розповіла про погрози з боку міської влади у разі, якщо вони не знімуть символіку Ющенка, помститися. Так і сталося. Податківці прийшли до галереї під час відкриття виставки, змусивши гостей чекати закінчення перевірки.

(17.17) Віктор Ющенко вважає Президента Леоніда Кучму причетним до сепаратизму, про це він заявив журналістам.

"Кучма має відношення до тих процесів, які відбуваються на сході України", - сказав Ющенко.

Він наголосив, що всі ідеї про автономію виходять від представників Кучми - голів обласних державних адміністрацій.

За словами Ющенка, досить одного слова Кучми, щоб зняти з посади губернаторів, які висловлюють такі ідеї, зокрема, харківського губернатора Євгена Кушнарьова.

Лідер опозиції закликає Президента негайно звільнити губернаторів східних областей, які висловлювали ідеї про автономію або відділення від України.

(17.16) Перший віце-прем''єр-міністр України Микола Азаров готовий подати у відставку.

Про це він заявив на спільному засіданні лідерів груп та фракцій парламенту і уряду України.

Азаров зазначив, що "не тримається за крісло". Водночас він сказав, що готовий виконувати функції першого віце-прем''єра та міністра фінансів і забезпечувати виконання державного бюджету.

Азаров запропонував створити антикризову групу за участі представників уряду та парламентаріїв, у тому числі народних депутатів від "Нашої України".

(17.13) Мiнiстр оборони України Олександр Кузьмук виступає за збереження територiальної цiлiсностi країни.

" За будь-яких обставин Збройнi сили України залишатимуться гарантом стабiльностi, суверенiтету i територiальної цiлiсностi держави", - заявив Кузьмук сьогодні на нарадi з керiвним складом Центрального апарату Мiнiстерства оборони i Генерального штабу Збройних сил України.

Як повiдомляє управлiння прес-служби мiнiстра оборони, ситуацiю, яка склалася в країнi, Кузьмук визнав критичною.

Вiн також висловився проти застосування сили до учасникiв полiтичних акцiй за умови дотримання ними законодавства України.

(17.12) Представники громадянської кампанiї "Пора" розпиляли замок, вiдкривши огорожу, яка захищає будiвлю Адмiнiстрацiї Президента з боку вулицi Iнститутської.

Мiлiцiонери за огорожею нiяк не вiдреагували на цi дiї.

Деякi прихильники Вiктора Ющенка i учасники кампанiї "Пора" принесли мiлiцiонерам квiти i бутерброди. Нiяких конфлiктiв не відбувається.

(16.42) Перший віце-прем''єр-міністр України Микола Азаров заявляє, що держава припинить фінансування тих регіонів, які сьогодні не у повній мірі відраховують кошти до бюджету.

Про це він сказав на погоджувальній раді керівників груп і фракцій парламенту за участі членів уряду.

За оцінками Азарова втрати за місяць становитимуть понад 600 мільйонів гривень. Він сказав, що це здебільшого пов''язано з тим, що керівники підприємств, користуючись складною політичною ситуацією в державі, вирішили поки притримати кошти. (16.34) НАТО та Європейський Союз виступають проти територіального розколу України.

Єдність України – життєво важлива, заявив у Брюсселі член керівництва ЄС Хав’єр Солана, додавши: 2947

“Ми повинні уникати спалаху насилля в Україні. Ситуація важка, але кризу можна подолати юридичним та дипломатичним шляхами, але ні в якому разі іншими”.

Із аналогічною заявою виступив генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер: 2949

“Ніякого насильства – це перше. Друге – усі юридичні питання мають вирішуватися у суді. Третє – український народ сам повинен знайти рішення проблеми. Люди можуть і повинні зробити це самі. Четверте – дозволю собі ще раз наголосити на важливості збереження територіальної цілісності України”.

(16.30) Віктор Янукович згодний на переголосування другого туру виборів Президента у Донецькій і Луганській областях у разі доведення фальсифікації виборів.

Хоча він вважає таке рішення протизаконним, після оголошення Центральною виборчою комісією результатів виборів.

Про це Янукович сказав, виступаючи на нараді Президента Леоніда Кучми із головами обласних адміністрацій і представниками Кабінету Міністрів, на якій також був присутній голова Верховної Ради Володимир Литвин.

"Я звернуся до жителів Донецької й Луганської областей, щоб прийшли на дільницю й проголосували... Я попрошу людей, я вибачуся, я встану перед ними на коліна", - сказав Янукович.

(16.27) Президент України Леонід Кучма заявляє про неприпустимість розвалу на сході країни.

Про це він сказав сьогодні на нараді з головами обласних державних адміністрацій України за участі прем''єр-міністра Януковича, голови Верховної Ради Литвина та представників уряду.

"Я думаю, що ніхто не хоче, ні Віктор Андрійович, ні Віктор Федорович, бути Президентом однієї частини України".

На думку Кучми, дестабілізацію ситуації розпочав захід.

За його словами, політична криза починає впливати на економіку, "йде розвал всієї системи".

(15.45) Сьогодні депутати Львівської обласної ради визнали мера Москви Юрія Лужкова персоною нон-грата.

Львівська міська рада засудила мера Москви Юрія Лужкова за втручання у внутрішні справи України та розпалювання сепаратистських настроїв серед українців. Депутати міськради вимагають відставки голови уряду Віктора Януковича, голів Донецької, Харківської, Луганської обласних адміністрацій, які зрадили національним інтересам України, і вимагають порушення проти них карної справи.

(15.42) Голова Харкiвської обладмiнiстрацiї Євген Кушнарьов заявив, що ті пункти рiшень обласної ради, якi не вiдповiдають Конституцiї та законам України, будуть переглянуті.

Про це вiн сказав сьогодні на прес-конференцiї у Харковi.

За словами Кушнарьова, рiшення облради не виконувалися досi. Вiн також повiдомив, що вранцi до обласної ради поданi три протести прокурорів по рiзних пунктах.

Таким чином, наголосив вiн, на територiї областi у повному обсязi дiє Конституцiя i закони України.

(15.29) Віктор Ющенко категорично заперечує заяви певних політичних сил про те, що метою акцій непокори було "паралізувати фінансову та банківську систему країни".

Він зазначив, що "внаслідок непрофесійної діяльності команди Януковича-Тигипка в економіці та банківській системі країни вже кілька місяців тому намітилися небезпечні тенденції", які за кілька днів можуть призвести до обвалу гривні, і команда Ющенка "неодноразово вказувала на ці загрози".

Лідер "Сили народу" також зазначив, що "пікетування урядових установ має виключно мирний характер і продовжуватиметься доти, доки команда Кучми-Януковича не визнає, що результати президентських виборів були сфальсифіковані".

(15.28) Президент України Леонiд Кучма вчора провiв зустрiч з Вiктором Ющенком, пiд час якої, за його словами, "не вiдчув агресiї з боку головної особи - Вiктора Андрiйовича".

Водночас, як вiдзначив глава держави сьогодні на початку зустрiчi з губернаторами низки областей: "Я бачу, що всiма процесами керують iншi люди. Заклики, якi звучать з їхнiх вуст, перейшли межу, виходять за рамки Конституцiї, закону i здорового глузду".

(15.22) Виставковий комплекс "КиївЕкспоПлаза" надав площу у 5 тисяч квадратних метрів для розмiщення учасникiв акцiї громадянської непокори.

Нині у комплексi перебувають майже 3 тисячі прихильників Ющенка, яких забезпечують медичною допомогою, гарячим харчуванням та транспортом. (15.15) Верховний Суд відхилив клопотання Центральної виборчої комісії про заборону проведення масових акцій біля будинків Верховного Суду та ЦВК під час проведення засідання.

Майже 2 тисячі прихильників Ющенка продовжують спостерігати за засіданням Верховного Суду біля його приміщення.

(15.14) Керівництво НАТО та Європейського Союзу висловилося сьогодні проти можливої автономії Донецької області України.

Така заява надійшла після того, як Донецька обласна рада призначила дату проведення референдуму з питання про автономію регіону - 5 грудня 2004 року.

Як заявив верховний представник ЄС Хав''єр Солана, "Ми не вітаємо будь-які заяви і загрози такого роду". За його словами, єдність України є "фундаментальним принципом".

Крім того, Солана додав, що провів зустріч із генеральним секретарем НАТО Схеффером, який також закликав до "територіальної цілісності України".

(15.13) У Луганську група невідомих побила журналістку інформаційного агентства "Українські Новини".

Напад група бандитів, озброєних молотками та іншою холодною зброєю, вчинила сьогодні близько першої години дня під час мітингу прихильників Віктора Ющенка.

Нападники били журналістів ногами, важкими предметами та молотками по головах.

За словами очевидців, постраждали декілька десятків осіб. (14.51) Президент України Леонiд Кучма здивований обвинуваченнями в фальсифiкацiї виборiв владою i Центрвиборчкомом.

Здивування Кучма висловив на зустрiчi у Кончi-Заспi з Вiктором Януковичем, головами обласних адмiнiстрацiй низки регiонiв, переважно схiдних, а також прем''єром Криму Сергiєм Кунициним.

"Вибори не влада проводить, вона лише забезпечує порядок. Вибори проводять комiсiї, якi складаються з представникiв кандидатiв на Президента", - зазначив голова держави.

(14.50) Завтра о 10 годині відбудеться позачергове засідання Верховної ради.

Про це депутати домовилися на Погоджувальній раді, повідомив спікер парламенту Володимир Литвин.

Про питання, які підніматимуться завтра на засіданні спікер парламенту: 2911lytN

“Це розгляд двох питань, які пов’язані із соціально-економічними процесами в Україні, а друге із загрозою розколу та сепаратизму в Україні. Ми маємо ухвалити жорстке рішення, яке б адекватно відбивало стан справ у країні”.

(14.34) Лідер соціалістів Олександр Мороз, коментуючи відставку голови Нацбанку, сказав, що таке рішення було реакцією на бездіяльність влади.

Мороз запевнив, що пан Тигипко безробітним не залишиться: “Сергій Леонідович Тигіпко – професіонал хороший, ніхто цього заперечити не може. Подавши у відставку, він відреагував і на бездіяльність влади і на те, що його підставили свого часу, тому що не можна було голові Національного банку брати участь у політичній кампанії. Це аномальне рішення, аналоги важко знайти у світовій практиці. Очевидно, що це є реакція на ситуацію, що склалася. Оскільки він вже тривалий час не працює як голова Національного банку, займаючись виборами, це рішення радикальним чином не вплине на ситуацію. А ми йому потім роботу підшукаємо”.

(14.34) Мiтинги на пiдтримку Вiктора Януковича у Донецьку вiдбуватимуться щодня до 3 грудня.

Про це заявив мер Донецька Олександр Лук''янченко.

Мiтинги починатимуться о 17 годині.

(14.16) Виборчий штаб Вiктора Януковича лiквiдували, заявив сьогодні народний депутат Степан Гавриш, коментуючи вiдхiд Сергiя Тiгiпка з посади керiвника штабу, а також глави Нацiонального банку України.

(14.13) Сьогодні Верховний суд на засiданнi заслухав клопотання представникiв Вiктора Ющенка про залучення документальних доказiв i свiдкiв пiд час розгляду скарги на дiї Центрвиборчкому.

Верховний суд задовольнив клопотання представникiв Ющенка i ухвалив рiшення залучити до матерiалiв справи низку рiшень апеляцiйних судiв Києва, Миколаївської та Одеської областей, які стосуються порушень, допущених на повторному голосуваннi 21 листопада. (14.11) Українська громада у Сербiї i Чорногорiї виступає за мирне врегулювання кризи в Українi й пiдтримує демократичнi сили, повiдомляє белградське радiо Б 92.

Перемога демократичних сил, очолюваних Вiктором Ющенком, забезпечила б європейський шлях України. Українцi у Сербiї сподiваються, що у такому разi влада в Києвi буде краще трактувати дiаспору на Балканах. Белградське радiо посилається на неназваних представникiв української громади в країнi, котра за офiцiйними даними налiчує п’ять тисяч осiб. Радiо зазначає, що українцi в Сербiї дуже стурбованi подiями в Українi, оскiльки вони впливатимуть на їхнє становище.

(14.00) У ці хвилини після оголошеної перерви поновлюється засідання Верховного Суду, на якому розглядається питання щодо проведення повторного голосування президентських виборів.

Опозиція заявляє, що має докази масштабної фальсифікації на користь чинного прем’єра Віктора Януковича.

Тисячі прихильників обох кандидатів на президентську посаду зібралися сьогодні біля будівлі Верховного Суду.

Відповідно до українського законодавства, суд не може визнати недійсними остаточні результати виборів, а має можливість оскаржити лише результати на окремих дільницях.

(13.37) Головний редактор телеканалу “ICTV” Дмитро Кисельов відсторонений від керівництва новостнійними випусками телекомпанії.

Про це повідомив сьогодні генеральний директор каналу Олександр Богуцький.

За його словами, Кисельов буде координувати виробництво програм дискусійного жанру, повідомляє Київська незалежна медіа-профспілка.

У п’ятницю журналісти на зустрічі з Богуцьким висловили недовіру Кисельову, заявивши, що він викривляє випуски новин.

(13.34) Сьогодні студенти і викладачі Києво-Могилянської академії разом з представниками студентства інших міст України пікетували приміщення Міністерства внутрішніх справ, вимагаючи відставки Миколи Білоконя.

Пікетувальники прийшли з вимогами порушення кримінальної справи проти сепаратистів – ініціаторів створення Автономної південо-східної республіки, припинення репресій проти звільнених міліціонерів, які підтримали Ющенка, поновлення на навчання курсантів, які взяли участь у мітингах.

Як повідомляють з місця подій, до пікетувальників ніхто ще не виходив, але студенти збираються залишатися там протягом дня.

(13.07) Голова Національного банку Сергій Тигипко подав у відставку.

Про це він сьогодні сказав журналістам.

Тигипко зазначив, що має намір залишатися на посаді лідера партії "Трудова Україна".

Він також заявляє про припинення своїх повноважень як керівника виборчого штабу прем''єр-міністра Віктора Януковича: “Мені соромно за те, що ми своєю кампанією розділили країну, розділили достатньо серйозну країну. Я переконаний у тому, що тут якраз винні дві сторони, а не хтось один, а все ж таки винні дві сторони. Але я вважаю, що така ситуація може бути швидко виправлена, якщо нова влада, яка у кінці кінців буде визначена, буде ухвалювати розумні рішення”.

Вчора Президент Кучма під час засідання Ради національної безпеки та оборони України закликав пана Тигипка негайно повернутися до виконання обов''язків голови Нацбанку.



(13.23) Журналiсти телеканалу УТ-1 заявляють про поновлення цензури при пiдготовцi випускiв новин, повiдомляє прес-служба журналiстського рушення за професiйнi стандарти.

"Президент НТКУ Олександр Савенко i директор "ТВО Новини" Артем Петренко вiдновили, забуте на три днi "телефонне право".

Так, "за дзвінком", з програми зняли сюжет Максима Дробка про луганських шахтарiв, де мiстяться документальнi пiдтвердження правопорушень пiд час виборiв", - йдеться у заявi прес-служби.

Журналiсти вважають, що проблеми в ефiрi виникли в зв''язку з послабленням журналiстського контролю за новинами.

(13.22) Прокурор Харкiвської областi Сергiй Синчук вносить протест на рiшення обласної ради, в якому мовиться про створення обласного виконкому, про вiдключення низки телеканалiв, обговорення питання про створення Пiвденно-схiдної автономiї.

Про це Синчук повiдомив журналiстам пiсля зустрiчi з головою Харкiвської обладмiнiстрацiї Євгеном Кушнарьовим. (13.04) Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає можливою відставку Кабінету Міністрів.

Про це він повідомив журналістам після закінчення засідання погоджувальної ради.

“Я думаю, що уряд може подати у відставку навіть за власною ініціативою”, - сказав Володимир Литвин.



(13.00) У Кончi-Заспi пiд Києвом відбувається зустрiч Президента України Леонiда Кучми з прем''єр-мiнiстром Вiктором Януковичем, головами обласних адмiнiстрацiй низки регiонiв, переважно схiдних, а також прем''єром Криму Сергiєм Кунициним.

Очiкується також приїзд спiкера парламенту Володимира Литвина.

Зустрiч відбувається з iнiцiативи голів обладмiнiстрацiй.

Президент Леонiд Кучма на зустрічі сказав, що його непокоїть питання фiнансової стабільності країни.

“Ще кiлька днiв, i фiнансова система може розсипатися, як картковий будиночок", - сказав він.

(12.51) Міністерство закордонних справ висловлює стурбованість спробами поставити під сумнів територіальну цілісність України, йдеться в офіційній заяві МЗС.

Українське зовнішньополітичне відомство наголошує, що Україна уклала з усіма сусідніми державами договори, які чітко фіксують непорушність її державного кордону й територіальну цілісність країни.

Будь-які намагання поставити під сумнів ці основоположні принципи, відповідно до заяви, не лише суперечать інтересам України, але і можуть скласти загрозу для стабільності у Європі.

(12.35) Вiктор Янукович заявляє, що буде слiдувати всiм тим рiшенням, якi вчора у Сіверодонецьку ухвалили делегати Всеукраїнського з''їзду народних депутатiв i депутатiв всiх рiвнiв.

На з''їздi були присутнi понад 3 з половиною тисячі делегатiв вiд 15 регіонів. Туди також прибув мер Москви Юрiй Лужков i радник-посланник посольства Росiї в Українi Анатолiй Корсун. (12.30) Створений українською опозицiєю Комiтет нацiонального порятунку на чолi з Вiктором Ющенком вимагає негайно порушити кримiнальнi справи проти голів регiональної влади, які намагаються реалiзувати сепаратистську iдею пiвденно-схiдної автономiї.

Про це Ющенко заявив у недiлю на майданi Незалежностi у Києвi.

Вiн також зазначив, що iдея Пiвденно-схiдної автономiї "перебуває у руках тих голів обладмiнiстрацiй, якi були рекордсменами фальсифiкацiй виборчого процесу 21 листопада, а також 31 жовтня".

Вiн назвав голову Донецької обладмiнiстрацiї Анатолiя Близнюка, Луганської - Олександра Єфремова i Харкiвської - Євгена Кушнарьова.

Ющенко звернувся до генерального прокурора Геннадiя Васильєва, закликавши його "виконати, можливо, свої останні розпорядження - посадити за грати тих людей, якi пiдняли прапор нацiонального сепаратизму".

(12.17) Керівники силових структур запевнили спікера парламенту Володимира Литвина, що проти учасників акції протесту не буде застосовуватися сила.

Про це він заявив на Погоджувальній раді лідерів груп та фракцій парламенту. (12.15) Леонід Кравчук, який входить до переговорної групи з опозицією з боку Віктора Януковича заявляє, що прем''єр-міністр не відмовлявся від переговорів з Віктором Ющенком.

Про це він сказав сьогодні журналістам.

За словами Кравчука, опозиція вимагає лише повторного голосування і не сприймає інших позицій.

За твердженнями Кравчука, Янукович не відмовляється від переговорів і готовий сідати за стіл з Ющенком, або окремо, або разом з робочими групами.

(12.12) В Івано-Франківську учасники мітингу-протесту вимагають від Президента України Леоніда Кучми відправити прем’єр-міністра Віктора Януковича у відставку "за державну зраду".

"Уряд Януковича приніс народу зернову, паливну, фінансову кризу, - йдеться у зверненні. – В той же час більшість міністрів, у тому числі ключових, замість виконання своїх обов''язків, брали участь у передвиборчій кампанії".

Учасники мітингу вважають, що "нині з ініціативи голів облдержадміністрацій, яку підтримує керівник уряду Янукович, розпочатий процес розпаду держави". "А це вже є державною зрадою", - наголошується у документі.

(12.10) Сергій Тигипко заявив, що він вирішив піти у відставку з посади голови Національного банку України.

Пан Тигіпко оголосив про своє рішення сьогодні на прес-конференції у Києві

Він сказав, що вирішив повністю присвятити себе політичній діяльності та не бачить можливості суміщати посади у такий напружений час.

(12:09) Студенти Національного університету “Києво-Могилянська академія” пікетують Міністерство внутрішніх справ України. Колону з майже 4 тисяч студентів очолює президент Академії В’ячеслав Брюховецький. До києво-могилянців приєдналися студенти інших вузів і не лише з Києва.

(12:05) Сьогодні на Майдані незалежності у Рівному поновилися мітинги на захист демократії в Україні.

Мітингуючі, котрі зібралися на майдані Незалежності, вимагали скликання позачергової сесії міськради з одним питанням на порядку денному – висловлення недовіри міському голові Віктору Чайці та секретарю міськради Андрію Грищуку, котрі застосовували адмінресурс у роботі з пресою на користь провладного кандидата та організували в день виборів паралельний підрахунок голосів штабом Віктора Януковича у приміщенні, де працювала територіальна комісія 155-го виборчого округу. Лише сьогодні на вимогу пікетуючи міське управління освіти ухвалило рішення про відміну занять у всіх навчальних закладах.

(12:05) Міжнародний комітет громадянської дипломатії вважає втручання Кремля у вибори нового Президента України спробою “нав''язати Україні путінську модель узурпації верховної влади, лицемірства, верховенства корумпованої бюрократії та спецслужб”

Як повідомили у Громадській коаліції "Новий вибір", про це йдеться в оприлюдненому прес-релізі Міжнародного комітету громадянської дипломатії.

"На щастя, більшість українського народу, і передусім його молоде покоління, на відміну від братнього російського народу, проявило властиве українцям волелюбство та не захотіло бути електоральним стадом. Разом з тим це і новий провал недалекоглядної та аморальної зовнішньої політики Кремля" - йдеться у прес-релізі, підписаному в Москві у понеділок 29-го листопада.

(12:05) Сьогодні у Харкові скликаються надзвичайні збори депутатів усіх рівнів "За мир та єдність України", повідомив регіональний штаб Віктора Ющенка

У зверненні до депутатів ініціатори скликання зборів наголошують, що "події останніх днів поставили суспільство перед загрозою втрати конституційних завоювань і територіальної цілісності Батьківщини". Автори звернення закликали депутатів усіх рівнів Харківської області, "кому дорогі демократія, мир і цілісність України" прибути на збори до Харкова. Серед авторів звернення – мер Харкова, віце-президент Асоціації міст України Володимир Шумілкін та голова Нововодолазької селищної ради, голова Асоціації сільських, селищних та міських рад України Віктор Слиш.

Харківська міська рада визнала незаконним рішення надзвичайної сесії обласної ради про перехід влади в регіоні до утвореного нею облвиконкому на чолі з Євгеном Кушнарьовим. Міська рада звернулася до суду та обласної прокуратури належним чином відреагувати на рішення обласної сесії від 26 листопада.

(12:05) Верховний суд України сьогодні розгляне питання щодо легітимності результатів другого туру президентських виборів.

У неділю опозиція висунула ультиматум Президенту України Леоніду Кучмі: упродовж 24-х годин відправити у відставку прем’єр-міністра Віктора Януковича, який брав участь у фальсифікації виборів, а також в сепаратистських заявах у Сіверськодонецьку; негайно звільнити губернаторів Харківської, Донецької і Луганської областей за вчинення антиконституційних дій; негайно звільнити генпрокурора, а також внести до парламенту подання щодо нового складу ЦВК. Якщо Кучма не виконає цих вимог, то опозиція має намір заблокувати його пересування.

Напередодні у Луганській області за участі Віктора Януковича відбувся з’їзд депутатів місцевих рад із 15-ти регіонів України. Учасники з’їзду заявили, що вважають за можливе провести референдум щодо створення у складі України Південно-Східної автономії. Донецька обласна рада в неділю також вирішила провести референдум – про надання області статусу республіки у складі федеративної української держави.

(12:05) Переможниця конкурсу "Євробачення-2004" українська співачка Руслана заявила в інтерв''ю російській програмі "Утро": "Коли я побачила мільйон людей на площі, я зрозуміла, що Україна – це велика нація, і це великий народ, який себе поважає".

“Люди занепокоєні сьогодні не націоналістичними чи політичними питаннями. А, насамперед, майбутнім своїх дітей, своєї сім''ї. Нас усіх дуже сильно обурила фальсифікація виборів".

На думку Руслани, "цього ніхто не прогнозував. Мільйон в столиці, від 50-ти до 80-ти тисяч в кожному місті. Щоб відірвати українців від своїх теплих диванів – для цього має трапитися щось неймовірне", - сказала Руслана.

(12:05) Сьогодні до Донецька прилітають два літаки з зарубіжними журналістами для висвітлення післявиборчих подій в Україні та регіоні. Про це повідомив УНІАНу один із чиновників обласної державної адміністрації на умовах анонімності

За словами співрозмовника агентства, йому відомо, що візит журналістів відбудеться на запрошення Центрального штабу В.Януковича. Мовляв, у Києві останніми днями працює багато зарубіжних журналістів, вони інформують читачів, слухачів і глядачів у своїх країнах. Але в Донецьку вважають, що погляд лише з Києва не може бути об`єктивним. Аби виправити таке становище, каже співрозмовник агентства, команда В.Януковича і зробила це запрошення. На нього охоче відгукнулась значна кількість журналістів з багатьох країн.

Співрозмовник агентства не володіє детальнішою інформацією про те, з яких країн прилітають журналісти та хто фінансує їхню поїздку до Донецька – редакції їхніх видань чи українська сторона.

(11:20) У неділю пізно ввечері до міліції надійшов анонімний дзвінок про те, що п''ятий поверх Українського дому в Києві замінований. Про це повідомили в прес-службі Центрального виборчого штабу Віктора Ющенка. Як відомо, зараз в цьому будинку тимчасово перебувають учасники акції на Майдані Незалежності.

Опівночі працівники Шевченківського районного відділу міліції та двоє експертів із собакою приїхали оглянути приміщення на наявність вибухового пристрою. Огляд проводився у присутності коменданта Українського дому Андрія Парубія і журналістки. Нічого підозрілого правоохоронці не виявили. За півгодини склали акт і працівники міліції залишили приміщення.

(11:00) Делегація польського Сейму – нижньої палати парламенту Польщі – прибуває сьогодні з візитом до України для надання допомоги у врегулюванні кризи. Про це, як передає РІА "Новості", повідомив журналістам голова Сейму Польщі Юзеф Олекси, який очолить делегацію польських депутатів.

За його словами, плануються зустрічі з головою Верховної Ради України Володимиром Литвином, лідерами парламентських фракцій, Президентом Леонідом Кучмою і кандидатом на Президента від опозиції Віктором Ющенком.

Юзеф Олекси відзначив, що в планах візиту немає зустрічі з прем''єр-міністром і суперником В.Ющенка на президентських виборах – Віктором Януковичем. Проте, за словами спікера польського Сейму, така "пропозиція про зустріч може з''явитися з боку господарів".

Спікер Сейму Польщі заявив, що роль польського Президента Олександра Квасневського в розв''язанні української кризи "була провідною", а приїзд до Києва екс-президента Польщі Леха Валенси мав "символічне значення".

(10:30) Із закликом провести в Україні новий тур президентських виборів виступив у неділю впливовий політик, голова сенатського комітету в закордонних справах конгресу США Ричард Лугар, передає агентство Рейтер.

В інтерв''ю телекомпанії "Фокс" Р.Лугар, який спостерігав за другим туром президентських виборів в Україні як особистий представник Президента США Джорджа Буша, обвинуватив українську владу в “підготовлених та інтенсивних" махінаціях, насамперед з використанням відкріпних талонів. За словами американського сенатора, спірна перемога на виборах промосковського прем''єр-міністра В.Януковича над прозахідним кандидатом Віктором Ющенком є ударом по демократії, що народжується в колишніх радянських республіках. "Ми є свідками реінтеграції нових незалежних держав до складу Росії", - заявив Р.Лугар.

Він зазначив, що США поки що офіційно не висловилися на користь якого-небудь конкретного варіанту врегулювання кризи навколо підсумків президентських виборів в Україні. Разом з тим Р.Лугар висловив свою особисту думку про те, що якнайкращим виходом із даної ситуації є проведення нового голосування, при якому не використовуватимуться відкріпні талони.

(10:10) Комітет національного порятунку, очолюваний Віктором Ющенком, заявляє про зрив переговорів з боку команди Віктора Януковича.

Лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз повідомив: "Перше засідання робочої групи відбулося безрезультатно, продовжувати їх владна сторона не стала з незрозумілих причин". "Замість цього В.Янукович спільно з мером Москви бере участь у заходах, спрямованих на порушення територіальної цілісності України", - додав О.Мороз. За його словами, влада, "імітуючи переговорний процес, затягує час та ігнорує справедливі вимоги народу.

Виступаючи на мітингу в Києві О.Мороз також зачитав російською мовою звернення до мешканців Донецької, Луганської і Харківської областей. У зверненні наголошується, що влада цих регіонів вдалася до свідомих порушень на виборах. "Ми не проти голосування за Януковича, а проти суцільної брехні, шулерства, посягання на права людини", - сказав О.Мороз.

(09:30) Центральний комітет Незалежної профспілки військовослужбовців і працівників силових структур України закликає військовослужбовців Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України бути готовими – у разі надходження злочинних наказів про застосування сили проти українського народу – виступити, згідно із Присягою, Конституцією України та обов`язком солдата на захист свого народу та державного суверенітету України.

Про це йдеться в заяві, підписаній головою ЦК незалежної профспілки військовослужбовців і працівників силових структур.

(09:25) Служба зовнішньої розвідки України "не мала і не матиме іншої позиції, окрім тієї, що слугує інтересам власного народу; іншого правового поля своєї діяльності, окрім чинного; іншого майбутнього для своєї Вітчизни, окрім як незалежної та єдиної України", - йдеться в офіційній заяві Служби зовнішньої розвідки України.

Як зазначається в документі, "усвідомлюючи рівень загострення суспільно-політичної ситуації в державі та визнаючи міру відповідальності за майбутнє Батьківщини, Служба зовнішньої розвідки України офіційно підтверджує свою позицію та заявляє про те, що будь-які заклики до "переходу" на той чи інший бік і надалі розцінюватимуться офіцерами розвідки як провокаційні та такі, що покликані дестабілізувати систему державного управління”, - зазначається в заяві.

##################### 29 листопада #######################################

28 листопада 2004 Президент Леонід Кучма не впевнений у можливості досягнення компромісу між сторонами політичного конфлікту, який виник після виборів.

Про це він сказав сьогодні відкриваючи засідання Ради національної безпеки і оборони. Леонід Кучма підкреслив, що для України зараз важливий саме пошук компромісу. “Компроміс потрібен для України, вкрай необхідний. Це єдина можливість уникнути не передбачуваних наслідків”, - наголосив він.

28 листопада 2004 Член Комітету національного порятунку Юлія Тимошенко вважає недоцільними переговори між штабом Віктора Ющенка і штабом Віктора Януковича. “Я не вірю в те, що сьогодні нам потрібні саме ці переговори”, - зазначила вона. На думку Юлії Тимошенко є два шляхи виходу з політичної кризи:

Перший: У понеділок Верховний суд скасує постанову ЦВК про визнання президентом Віктора Януковича і оголосить переможцем Віктора Ющенка.

Другий: 12 грудня пройде пере голосування другого туру ку якому переможе Віктор Ющенко.

Лідер БЮТ закликала усіх, хто зібрався на майдані Незалежності не розходитися і в понеділок прийти до Верховного Суду і підтримати чесних суддів.

28 листопада 2004 Віктор Ющенко закликає президента Леоніда Кучму не застосовувати силу проти своїх прихильників, які проводять мирні акції в різних містах України. Про це він повідомив, виступаючи на мітингу у Києві на Майдані Незалежності.

“Не дай Боже, українська влада звернеться до сили”, - наголосив Ющенко і додав, що в цьому випадку кількість протестуючих збільшиться в багато разів.

“Якщо нам стане відомо про підготовку силового сценарію, ми в ту ж секунду виходимо з переговорів”, - зазначив Віктор Ющенко.



28 листопада 2004 Всеукраїнський з‘їзд органів місцевого самоврядування, який пройшов У Сіверодонецьку Луганської області, вирішив створити Міжрегіональний союз органів місцевого самоврядування України.

Таке рішення ухвалили понад три з половиною тисячі делегатів, від місцевих східних областей України.

Союз займатиметься координацією зусиль місцевого самоврядування, виробленням позицій і дій, спрямованих на стабільний розвиток цих територій.

Делегати також ухвалили визнати легітимною постанову ЦВК, яка визнає переможцем Віктора Януковича.

28 листопада 2004 Рада національної безпеки і оборони України пропонує місцевій владі скасувати незаконні рішення, прийняті після 21 листопада. Про це журналістам повідомив секретар РНБО Володимир Радченко.

У рішенні РНБО сказано, що політична кризха починає переходити в економічну й обом сторонам конфлікту, який виник після виборів Президента, необхідно прискорити процес ухвалення рішень.

РНБО також наголосила не неприпустимості блокування органів державної влади, від діяльності яких залежить життєзабезпечення суспільства.

Крім цього, РНБО зазначає, що за умови дотримання законів, застосування сили проти учасників конфлікту є неприпустимим, тому що це може спричинити до загострення ситуації.

28 листопада 2004 “Служба безпеки України переконана, що будь який силовий варіант розв‘язання політичної кризи, яку переживає Україна, несе пряму загрозу неаціональній безпеці і територіальній цілісності держави”, - заявив журналістам голова СБУ Ігор Смішко.

Після засідання РНБО він зазначив, що СБУ в ситуації, яка склалася, “неухильно виконуватиме свої повноваження для збереження конституційного ладу і територіальної цілісності держави.

28 листопада 2004 Найбільші оператори кабельного телебачення в Полтаві “Пошук” і “Сателіт” почали транслювати передачі “5-го каналу”. Про це журналістам повідомили представники цих операторів.

Раніше “5 канал” не транслювався в області. Перед цим протягом кількох днів прихильники Віктора Ющенка, які проводять мітинг, вимагали розпочати трансляцію 5 каналу в Полтаві.

28 листопада 2004 Сьогодні в Празі на центральній Вацлавській площі столиці відбулась мирна демонстрація на підтримку кандидата на посаду президента України Віктора Ющенка. В демонстрації взяли участь понад тисячу українських громадян, які живуть і працюють в Чеській Республіці, а також чехи і представники грузинської й білоруської меншин.



28 листопада 2004 Перший віце-прем‘єр, міністр фінансів України Микола Азаров сумнівається в можливості Кабміну виконувати свої обов‘язки. Про це він заявив журналістам після закінчення засідання ради національної безпеки і оборони України. “Втрати доходів державного бюджету ставлять під сумнів можливість уряду виконувати всі свої обов‘язки”, - зазначив Азаров. За його словами, цей тиждень призвів до погіршення економічної ситуації.

Микола Азаров повідомив, що має намір звернутися до лідерів “Нашої України” із пропозицією провести спільне засідання й спільно провести заходи для стабілізації економічної ситуації.



28 листопада 2004 Всеукраїнський з‘їзд народних депутатів місцевих рад засуджує дії опозиції й не виключає проведення референдуму щодо можливої зміни адміністративно-територіального устрою “за найгіршого кризового варіанту розвитку подій”. Про це сказано в резолюції з‘їзду в Сіверодонецьку.

28 листопада 2004 Прихильники Віктора Ющенка мають намір блокувати Адміністрацію Президента України до затвердження нового складу Центральної виборчої комісії.

Про це на мітингу на майдані Незалежності заявив народний депутат Юрій Луценко.

“Ми не допустимо проникнення в президентський кабінет того, хто не має права в ньому перебувати”, - заявив він, маючи на увазі Леоніда Кучму.

Луценко сказав, що вночі з 28 на 29 листопада прихильники Ющенка кожні 2 години будуть змінювати чергування біля будинку Адміністрації.

28 листопада 2004 Всеукраїнський з‘їзд місцевого самоврядування вирішив провести 12 грудня референдум про створення Південно-Східної республіки, у разі невизнання прем‘єр-міністра Віктора Януковича президентом України.

Про це сказано у рішенні з‘їзду.

“На підставі статті 5 Конституції України, а також беручи до уваги те, що грубо порушують Основний закон України, нормативні акти Верховної Ради, по суті виштовхують нас з правового поля, ми залишаємо за собою право провести 12 грудня поточного року референдум, на якому розглянути питання статусу територій”, - сказано в рішенні.

##################### 28 листопада #################################

(27 листопада) В Україні шостий день тривають мітинги на підтримку обох претендентів на президентську посаду.

Прихильники Ющенка вийшли сьогодні на вулиці більшості обласних центрів держави, люди, які підтримують Януковича мітингували сьогодні у Миколаєві, Херсоні, Житомирі, Маріуполі Донецької області та самому Донецьку.

Польські студенти-прихильники Віктора Ющенка встановили вчора намет біля посольства України у Варшаві на знак солідарності з людьми, які мітингують на Майдані Незалежності у Києві.

(27 листопада) Голова українського парламенту Володимир Литвин заявляє, що сьогоднішнє політичне рішення Верховної Ради ще необхідно підкріпити юридично.

Про це він сказав в інтерв''ю журналістам, коментуючи сьогоднішню постанову парламенту "Про політичну кризу у державі, що виникла у зв''язку з виборами Президента України”.

Литвин наголосив, що сьогодні парламент дав лише політичну оцінку ситуації, визнавши недійсними результати другого туру виборів.

Але парламент не визначився, які кроки необхідно робити далі, зазначив він.

Спікер також нагадав, що парламент не може відправити у відставку уряд до 16 березня 2005 року, оскільки у цей день виповнюється рік з дня ухвалення програми уряду.

Тому на сьогоднішній момент рішення про відставку уряду може ухвалювати лише Кучма.

(27 листопада) Сьогодні прем’єр-міністр Нідерландів, які головують в ЄС, Бернард Бот заявив, що в Україні слід провести якнайшвидші нові президентські вибори. (27 листопада) Заплановане звернення прем''єр-міністра Віктора Януковича до співгромадян щодо рішення Верховної Ради про визнання недійсним другого туру виборів Президента України скасували.

Про це журналістам повідомила прес-секретар прем’єра пані Ганна Герман.

Журналіст “5 каналу” також повідомив про сутичку між кореспондентом інтернет-видання "Української правди" та керівником прес-центру Януковича у зв''язку із тим, що керівник прес-центру вимагав від кореспондента зняти помаранчевий шарф.

(27 листопада) Голова Державної адміністрації Дніпропетровської області Яцуба виступає проти створення Південно-Східної автономії в Україні.

Про це він повідомив на позачерговій сесії облради, на якій розглядалася можливість створення виконавчого комітету.

(27 листопада) Харківська міська рада постановила не виконувати ініціативу губернатора області Євгена Кушнарьова, який вчора утворив виконавчий комітет області.

Цей комітет, за планами губернатора, має перебрати на себе фактично всю владу на Харківщині.

(27 листопада) Сьогодні фракція Соціал-демократичної партії (об''єднаної) втратила одного члена. Про свій вихід з її лав заявив народний депутат Антон Кіссе.

І ще одна фракція, яка входила до складу колишньої більшості, “Регіони України” скоротилася. За два дні два народні депутати Володимир Майстришин та Ігор Челомбітко полишили “Регіони”.



(27 листопада) Член Центральної виборчої комісії Андрій Магера допускає, що до нового складу ЦВК увійдуть деякі члени комісії з нинішнього складу.

Про це він сказав журналістам на прес-конференції.

Магера повідомив, що особисто він готовий і далі працювати членом ЦВК для того, щоб закінчити процес виборів Президента таким чином, щоб ніхто не сумнівався в їхній правдивості.

(27 листопада) Сьогодні на позачерговому засіданні Верховної Ради депутати ухвалили постанову про вихід з політичної кризи.

За це проголосували 307 народних обранців.

У постанові Верховна Рада заявила про недовіру Центральній виборчій комісії та визнала недійсними та сфальсифікованими результати другого туру виборів Президента.

Парламент закликає чинного голову держави до першого грудня подати нові кандидатури Центрвиборчкому та доручає конституційній комісії внести на розгляд парламенту з 1 до 3 грудня законопроект з політичної реформи за номером 4180.

Верховна Рада також запропонувала Віктору Ющенку та Віктору Януковичу підписати політичну угоду та закликала учасників акції громадянської непокори припинити блокувати будівлі органів влади.

Водночас парламент не підтримав пропозиції щодо призначення повторного голосування на 12 грудня.



(27 листопада) Сьогодні усі офіцери особового складу Закарпатського управління Міністерства внутрішніх справ висловили недовіру своєму керівництву, яке разом із закарпатською владою сприяли озброєному злочинному угрупованню.

У регіоні тривають акції громадянської непокори.

Три дні на території ужгородського стадіону “Авангард” мешкали майже 200 озброєних бандитів, у яких вчора ужгородська міліція вилучила зброю та агітматеріали за Віктора Януковича. Але, за сприяння керівників Закарпатського управління УМВС панів Василя Варцаби та його заступника Віктора Русина, бандитів відпустили. Говорить заступник начальник головного управління карного розшуку Юрій Рахівський повідомив: “Ми повстали проти бандитів, який влада пригріла тут у нас на Закарпатті”. Керівництво Закарпатського УМВС у рядових міліціонерів відібрало зброю, тому злочинцям вдалося втекти.

(27 листопада) Сьогодні у Луганську відбувся мітинг прихильників Віктора Ющенка, на якому учасники ухвалили звернення до Генеральної прокуратури з вимогою порушити кримінальну справу проти перших керівників області, які ініціюють відокремлення регіону від України.

У мітингу, який відбувся біля пам’ятника Тарасу Шевченку у центрі міста, взяли участь майже 2 тисячі луганців. Вони обурювали рішенню обласної ради щодо відокремлення регіону від України та створення Південно-Східної республіки. Учасники акції протесту засудили прагнення влади провести завтра у Сіверсько-Донецьку з’їзд депутатів місцевих рад усіх рівнів з областей, які проголосували за Віктора Януковича. Вони виступили також проти приїзду мера Москви Юрія Лужкова на Луганщину для участі у згаданому з’їзді.



(27 листопада) Спікер парламенту Володимир Литвин звинувачує губернаторів східних областей України у сепаратизмі.

На позачерговому засіданні голова Верховної Ради заявив, що голови обласних державних адміністрацій розпоряджаються своїми регіонами як власними вотчинами.

Але заклики до розділу України - це карні злочини.

Вчора Луганська та Харківська облради створила обласний виконавчий комітет для управління регіонами.

(27 листопада) У другому турі виборів Президента 53% виборців проголосували за Віктора Ющенка, 44% - за Віктора Януковича.

Такі остаточні дані Консорціуму з проведення екзит-полу, тобто опитування виборців на виході з дільниць.

Соціологи зазначають, що різниця голосів, отриманих Ющенком і Януковичем, становить 9 % або майже 2 мільйони 750 тисяч голосів виборців.

(27 листопада) Представники Одеської територіальної громади, які підтримують прем''єр-міністра Віктора Януковича, мають намір ініціювати відокремлення Одеської області у самостійний Новоросійський край, якщо Президентом України проголосять Віктора Ющенка.

Таку резолюцію ухвалили вчора на зборах представників Одеської територіальної громади.

Для того, щоб ухвалити рішення щодо статусу Одеси й Одеської області планується зібрати позачергові сесії депутатів всіх рівнів.

Одним з ініціаторів ідеї відділення Одеси й області виступив мер Одеси Руслан Боделан, який очолює місцеву організацію “Партії регіонів”.

################### 26 листопада 2004 #########################################

(22:15) СТОРОНИ ПЕРЕГОВОРІВ, ЩО ВІДБУЛИСЯ В МАРІЇНСЬКОМУ ПАЛАЦІ, ВИСТУПАЮТЬ ПРОТИ ЗАСТОСУВАННЯ СИЛИ, ЩОБ ЗАПОБІГТИ КРОВОПРОЛИТТЮ

Київ. 26 листопада. УНІАН. Сторони переговорів, що відбулися в Маріїнському палаці в Києві, виступають проти застосування сили, щоб запобігти кровопролиттю.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться в спільній заяві щодо врегулювання політичної кризи в Україні, яку зачитав по закінченні переговорів Президент України Леонід КУЧМА.

«Сторони виступають проти застосування сили» з обох боків, що «може призвести до ескалації конфлікту і кровопролиттю», - сказав Л.КУЧМА. (C) УНІАН, 2004

(22:14) СТОРОНИ ПЕРЕГОВОРІВ ЗАЯВИЛИ ПРО ПОЧАТОК ПОЛІТИЧНИХ ПЕРЕГОВОРІВ ДЛЯ ПОШУКУ ШЛЯХІВ ВИХОДУ З ПОЛІТИЧНОЇ КРИЗИ

Київ. 26 листопада. УНІАН. Сторони переговорів, що відбулися у Маріїнському палаці, заявили про початок політичних переговорів для пошуку шляхів виходу з політичної кризи, яка склалася після другого туру президентських виборів України.

Як передає кореспондент УНІАН, очікується, що в переговорах візьмуть участь чотири сторони - Президент України Леонід КУЧМА, Голова ВР Володимир ЛИТВИН, лідер опозиції Віктор ЮЩЕНКО і прем’єр-міністр України Віктор ЯНУКОВИЧ.

Створена робоча група з врегулювання спільних рішень, яка сьогодні приступає до роботи. Сторони очікують від Верховного Суду гласності і відкритості розгляду скарг, які надійшли до Верховного Суду у зв’язку з виборами Президента України.

Л.КУЧМА підкреслив, що сторони «обов’язково достойно вийдуть з цієї непростої ситуації». За словами Л.КУЧМИ, Україна одна і якщо ми не знайдемо рішення, то це буде несприятливо для українського народу.

Л.КУЧМА подякував усім учасникам переговорного процесу. (C) УНІАН, 2004

(22:13) ЮЩЕНКО ЗАЯВЛЯЄ, ЩО ЄДИНОЮ УМОВОЮ ПЕРЕГОВОРІВ Є ПОВТОРНЕ ГОЛОСУВАННЯ З ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНТА 12 ГРУДНЯ

Київ. 26 листопада. УНІАН. Лідер коаліції “Сила народу” Віктор ЮЩЕНКО заявляє, що єдиною умовою переговорів з В.ЯНУКОВИЧЕМ є повторне голосування 12 грудня.

Про це він заявив тільки-но, виступаючи зі сцени на Майдані Незалежності.

“Предметом переговорів може бути тільки проведення повторного голосування про вибори президента України. Це є суть нашої відповіді, яка буде виходити на всі пропозиції від Кабміну чи штабу В.ЯНУКОВИЧА”, - сказав В.ЮЩЕНКО.

Він звернувся до людей, які були присутні на Майдані з проханням надати відповідний мандат голові створеної сьогодні робочої групи з командою В.ЯНУКОВИЧА Івану ПЛЮЩУ.

“Прошу вашого мандату: проведення повторного голосування 12 грудня з підписанням закону про відміну відкріпних талонів, рівним доступом до формування членів комісій, рівним доступом до ЗМІ”, - сказав В.ЮЩЕНКО, звертаючись до учасників мітингу.

У відповідь мітингуючи надали мандат своїми оплесками.

В.ЮЩЕНКО також завірив усіх, хто прийшов на Майдан, що без перемоги ніхто звідси не піде. Як повідомляв УНІАН, сьогодні під час переговорів у Маріїнському палаці за участю представників Євросоюзу, було прийнято рішення про створення робочої групи для проведення переговорів між В.ЮЩЕНКОМ і В.ЯНУКОВИЧЕМ.

Від команди В.ЮЩЕНКА до робочої групи увійшли Іван ПЛЮЩ, Анатолій КІНАХ, Олександр ЗІНЧЕНКО і Петро ПОРОШЕНКО. (C) УНІАН, 2004

(22:12) ЯКЩО ЯНУКОВИЧ ЗАТЯГУВАТИМЕ ПЕРЕГОВОРИ БІЛЬШЕ, НІЖ НА 2 ДНІ, ОПОЗИЦІЯ ПЕРЕЙДЕ ДО АКТИВНИХ ДІЙ - ЮЩЕНКО

Київ. 26 листопада. УНІАН. Лідер коаліції “Сила народу” Віктор ЮЩЕНКО заявляє, що переговори з командою Віктора ЯНУКОВИЧА мають тривати не більше двох днів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це В.ЮЩЕНКО тільки що заявив на Майдані Незалежності у Києві. “Якщо ми побачимо, що В.ЯНУКОВИЧ хоче тільки затягнути час, то ми переходимо до активних дій”, - сказав він. “Якщо за 1-2 дні не знаходиться відповіді, то це – явна позиція, що уряд і В.ЯНУКОВИЧ вас не чує, він маніпулює, як і 21 листопада думкою виборців”, - додав В.ЮЩЕНКО.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні під час переговорів у Маріїнському палаці за участю представників Євросоюзу, було прийнято рішення про створення робочої групи для проведення переговорів між В.ЮЩЕНКОМ і В.ЯНУКОВИЧЕМ.

Від команди В.ЮЩЕНКА до робочої групи увійшли Іван ПЛЮЩ, Анатолій КІНАХ, Олександр ЗІНЧЕНКО і Петро ПОРОШЕНКО.

(C) УНІАН, 2004 #

(22:12) ЮЩЕНКО ВВАЖАЄ, ЩО ЯНУКОВИЧ ЩЕ НЕ ПОЧУВ МІТИНГУЮЧИХ НА МАЙДАНІ

Київ. 26 листопада. УНІАН. Лідер коаліції “Сила народу” Віктор ЮЩЕНКО вважає, що прем’єр-міністр України Віктор ЯНУКОВИЧ ще не почув мітингуючих на Майдані Незалежності у Києві.

Про це він заявив сьогодні, виступаючи зі сцени на Майдані.

“Прем’єр-міністр, очевидно до цього часу, не може почути людей, які мають громадянську позицію щодо виборів 21 листопада”, - сказав В.ЮЩЕНКО.

“Я не можу сказати сьогодні, що я прийшов з відчуттям того, що прем’єр-міністр вас почув. Він не може почути вас і він пропонує ті речі, які віддаляють України від врегулювання політичної кризи”, - додав він.

В.ЮЩЕНКО зазначив, що прем’єр заявив, що з Донецька може привезти ще 10 тисяч осіб на свою підтримку. “На що я відповів: привозьте, відправляйте состави і привозьте наступних, вони постоять тут день-два, потім ми прийдемо нагодуємо їх, одягнемо їх, дамо їм теплі рукавички і вони приєднаються до нас”, - сказав В.ЮЩЕНКО. Крім того, він висловив переконання, що якщо В.ЯНУКОВИЧ і справді відкрита людина та відкритий політик, як він себе позиціонує, то він мав би прийти на Майдан і виступити перед мітингуючими. (C) УНІАН, 2004

(22:11) КОМАНДА ЮЩЕНКА ВВАЖАЄ, ЩО БУЛО Б ДУЖЕ КОРИСНО, КОЛИ Б ПАРЛАМЕНТ ДАВ ПОЛІТИЧНУ ОЦІНКУ РОБОТІ ЦВК І РОБОТІ ВИКОНАВЧОЇ СИСТЕМИ У ПРОЦЕСІ ВИБОРІВ

Київ. 26 листопада. УНІАН. Команда Віктора ЮЩЕНКА вважає, що було б дуже корисно, коли б завтра на засіданні українським парламентом була дана політична оцінка роботі ЦВК та роботі виконавчої системи загалом у процесі виборів 21 листопада.

Як передає кореспондент УНІАН, про це В.ЮЩЕНКО тільки-що заявив на Майдані Незалежності у Києві. Завтра парламент розгляне ряд питань, за словами В.ЮЩЕНКА, це: висловлення недовіри ЦВК, формування нового складу Центрвиборчкому на базі на паритету двох сторін – від В.ЯНУКОВИЧА і від В.ЮЩЕНКА. „Ми вважаємо, що заміна членів комісії відновить довіру в суспільстві до роботи цього інституту”, - наголосив В.ЮЩЕНКО.

Ще одне рішення парламенту, на яке розраховує команда В.ЮЩЕНКА – проведення повторного голосування по виборах Президента з відміною відкріпних талонів, з рівним доступом до ЗМІ, відмовою зі сторони влади від адміністративного тиску.

В.ЮЩЕНКО переконаний, що ці заходи дадуть правдиву відповідь – хто є переможцем. „Нас гаряче в цьому питанні підтримав Президент Польщі Олександр КВАСНЄВСЬКИЙ”, - зазначив він. „Ми переконані, що ніякі домовленості про формування уряду, про розподіл портфелів, ніякі домовленості про політичну реформу не вирішують питання політичної кризи, яка виникла сьогодні, бо вона виникла по фальшуванню виборів, і тому треба відповідь давати в контексті повторного голосування”, - заявив В.ЮЩЕНКО. (C) УНІАН, 2004 #

(22:11) ЮЩЕНКО УКЛІННО ПРОСИТЬ НАРОД НЕ РОЗХОДИТИСЯ З МАЙДАНУ ДО ПОВНОЇ ПЕРЕМОГИ

Київ. 26 листопада. УНІАН. Віктор ЮЩЕНКО уклінно просить народ не розходитися з Майдану Незалежності до повної перемоги.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав, виступаючи на Майдані Незалежності.

„Без перемоги – сприйміть це як наказ, як прохання, як мою молитву – без перемоги ніхто з цього Майдану не повинен піти додому. Нам Бог дав можливість осмислити, що це можливо. Ця нагода трапляється один раз на сто років. Щоб ми були достойні цього вибору! Слава вам!”, - звернувся до людей В.ЮЩЕНКО.

В.ЮЩЕНКО також заявив, що переконаний, що цей Майдан цементує націю: „За три дні ми побачили іншу націю, яка є відкрита. Вночі тут іде свято, тут нема конфлікту, тут є здорова сила. А здорова сила – вона завжди добра, вона завжди толерантна, вона не дихає агресією. Ми спокійні, ми нікого не боїмося, тому що ми віримо у ту справу, яку робимо! Тому що ми сильні!”. (C) УНІАН, 2004

(22:00) ЗАВТРА ЗРАНКУ ПРИХИЛЬНИКИ ЮЩЕНКА ПІДУТЬ ПІКЕТУВАТИ ВЕРХОВНУ РАДУ

Київ. 26 листопада. УНІАН. Завтра зранку мітингуючі на Майдані Незалежності прихильники Віктора ЮЩЕНКА підуть пікетувати Верховну Раду України. Про це на Майдані Незалежності заявив депутат Микола ТОМЕНКО.

“Завтра з 9 до 10 збираємося тут і формуємо колони до парламенту України. Всі депутати мають побачити мільйони людей”, - сказав він.

“Ми маємо змусити приймати їх чесні рішення, ті рішення, які спрямують Україну до демократичного руху”, - додав М.ТОМЕНКО.

Він зазначив, що мітингуючи не відійдуть від парламенту, поки не побачать, що будуть прийняті рішення, необхідні для розвитку демократії.

“Ми дамо можливість депутатам війти в парламент, але точно не дамо можливості їм вийти, якщо рішення не будуть прийняті”, - зазначив М.ТОМЕНКО.

Разом з тим він сказав, що у разі неспроможності парламенту ухвалити рішення про висловлення недовіри Центральній виборчій комісії та заміну її складу, то до вимог опозиції додасться ще й вимога розпуску парламенту. Депутат також зазначив, що завтра опозиціонери продовжать тримати облогу Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента та ряду інших адміністративних будівель. (C) УНІАН, 2004

(21:21)Сьогодні луганська влада ініціювала створення з територій, мешканці яких проголосували за Януковича, так званої Південно-Східної республіки.

Депутати обласної ради на позачерговій сесії звернулися до російського президента Володимира Путіна із проханням визнати це новоутворення частиною Російської Федерації.

На позачерговій сесії обласної ради депутати створили комітет місцевого самоврядування та організували робочу групу, яка приступила до формування податкової платіжної банківської та фінансової систем південно-східних територій України. Вони, як вважає влада, стануть основою республіки, що може увійти до складу Російської Федерації. Про це недвозначно говорили сьогодні на раді громадських організацій “Регіон”. Там же заявили про припинення відвантаження вугілля західним областям, про зупинку подачі електроенергії та платежів до держбюджету. Цієї неділі у Сіверодонецьку відбудеться з’їзд депутатів усіх рівнів південних та східних областей України, на якій вже запросили мера Москви Юрія Лужкова. На цьому з’їзді, за попередньою інформацією, і буде ухвалене рішення про створення Південно-Східної республіки.

(21.20) Учасники багатосторонніх переговорів про становище в Україні виступили проти застосування сили, що могло би призвести до ескалації конфлікту й кровопролиття. Про це повідомив президент України Леонід Кучма після закінчення переговорів у Маріїнському палаці в Києві.

Також домовлено, що претенденти на посаду президента Віктор Ющенко і Віктор Янукович, а також президент Леонід Кучма й голова Верховної Ради Володимир Литвин почнуть політичні переговори для пошуків мирних шляхів уреґулювання політичної кризи. Для досягнення спільного рішення на цих переговорах буде створено робочу групу,

(20.40) Генеральний директор Луганського обласного об’єднання кабельного телебачення Герман Кудинов не має підстав припиняти трансляцію телевізійного «5 каналу» в мережі об’єднання. Раніше повідомляли, що Луганська обласна рада заборонила трансляцію програм «5 каналу» в області. Як нагадав Кудинов в інтерв’ю агентству «Інтерфакс–Україна», «5 канал» має в Луганську ліцензію до 2007 року, а щоби припинити його трансляцію, необхідна ухвала суду або постанова прокуратури.

За повідомленнями, припинити трансляцію «5 каналу», а також ТРК «Ера» й деяких місцевих телекомпаній вирішили також обласні ради в Донецьку й Харкові.

(20.20) Президент США Джордж Буш, який перебуває на відпочинку в штаті Техас, знову говорив сьогодні про Україну: «Є багато звинувачень у шахрайстві з голосами, які поставили їхні вибори, чинність їхніх виборів під сумнів. Міжнародна спільнота стежить дуже пильно. Люди приділяють цьому багато уваги. Сподіваймося, що становище розв’яжуть таким чином, який принесе повагу й довіру до української влади».

Після оголошення результатів другого кола президентських виборів в Україні цього тижня державний секретар США Колин Павелл заявляв, що США не можуть прийняти ці результати через шахрайства.

(19.50) Міністерство юстиції України вважає за незаконне рішення Луганської обласної ради про створення автономної південно-східної української республіки. Це рішення, як мовиться в повідомленні прес-служби міністерства, «лежить поза правовим полем».

Міністерство юстиції також уважає за незаконне й звернення Луганської облради до президента Росії Владіміра Путіна з проханням визнати таку автономну південно-східну українську республіку.

Водночас помічник голови Луганської обласної ради Олег Сидоренко в інтерв’ю для російського агентства «РІА Новості» заперечив повідомлення про те, що облрада ухвалила сьогодні рішення створювати автономію. За його словами, облрада подала пропозицію організувати робочу групу для створення й формування податкової, платіжної, банківської й фінансової системи південно-східних територій України. Цю пропозицію адресовано майбутньому з’їздові органів місцевого самоврядування й виконавчої влади південно-східних територій України, що його заплановано на цю неділю в місті Сіверськодонецьку.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин раніше сьогодні ж висловив переконання, що український народ «не дасть себе розмежувати» попри те, що нині відбувається «залякування одне одного сепаратизмом».

(19.30) У Києві відбуваються багатосторонні переговори про становище в Україні за участі представників керівництва України, Європейського союзу, ОБСЄ, Польщі, Литви і Росії, а також обох претендентів на посаду президента України Віктора Ющенка й Віктора Януковича. У Маріїнському палаці, крім Ющенка й Януковича, зустрічаються президент України Леонід Кучма, голова Верховної Ради Володимир Литвин, верховний представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єр Соляна, генеральний секретар ОБСЄ Ян Кубіш, президент Польщі Александр Квасьнєвський, президент Литви Валдас Адамкус, голова Державної Думи Федеральних Зборів Росії Боріс Ґризлов.

(19.10) Міністерство внутрішніх справ України вважає, що коли працівник міліції відверто проголошує себе прихильником того чи іншого політичного лідера, то це є грубе порушення закону й присяги на вірність народові України. Як мовиться в повідомленні про це прес-служби міністерства, більшість працівників міліції засуджують тих колеґ, які роблять заяви про підтримку когось із кандидатів від імені міліційних колективів.

(18.50) Мер Одеси Руслан Боделан заборонив політичну агітацію в усіх навчальних закладах міста. Вимога до керівників цих закладів не допустити такої агітації міститься в його розпорядженні. У зверненні, що оприлюднено разом із розпорядженням, Боделан мотивує свій крок «безвідповідальністю, амбіціями та безпринципністю жовтогарячих політиканів» і заявляє про готовність «дати рішучу відсіч усім протиправним діям так званої опозиції».

(18.40) Член Центрвиборчкому Марина Ставнійчук не відкликала свій підпис під протоколом про результати другого кола президентських виборів в Україні. Про це уточнила прес-служба ЦВК. Водночас у прес-службі підтвердили, що відкликала підпис секретар Центрвиборчкому Валентина Завалевська.

Натепер під протоколом бракує підписів також членів ЦВК Андрія Магери, Руслана Князевича і Ярослава Давидовича. Член ЦВК Олександр Чупахін протокол підписав із приміткою, що він не відповідає волевиявленню українського народу.

(18.15) Колишній президент Чехії Вацлав Гавел переконаний у перемозі української опозиції. Про це мовиться в інтерв’ю Гавела українській службі «Радіо Свобода». Його також «не здивував перебіг першого і другого кола» президентських виборів в Україні, бо, на його думку, «вже сама підготовка президентських виборів відбувалася з багатьма маніпуляціями і придушенням свободи слова».

(17.50) Словаччина вважає офіційне оголошення результатів другого кола президентських виборів в Україні за нечесне й таке, що суперечить дійсному виборові українських виборців. Так мовиться в заяві міністерства закордонних справ Словаччини, в якій «із жалем» констатується, що «всупереч численним попередженням і закликам із боку міжнародної спільноти сучасне керівництво держави не забезпечило вільних і демократичних виборів в Україні».

(17.40) Молдова вважає, що «немає підстав визнавати результати президентських виборів в Україні», бо вони не відповідали «об’єктивним критеріям для того, щоб їх могли визнати і громадяни України, і міжнародна спільнота». Як мовиться в заяві міністерства закордонних справ Молдови, в перебігу виборів було «очевидно порушено засадничі норми і принципи демократії». Молдова також висловила «стурбованість непрозорим характером виборчого процесу».

Відмовилася визнавати результати виборів в Україні також владна в Молдові Комуністична партія. Напередодні, в четвер, молдовські комуністи заблокували в парламенті країни пропозицію визнати перемогу Віктора Януковича.

(17.30) Сьогоднішня розмова колишнього президента Польщі Леха Валенси й прем’єр-міністра України Віктора Януковича про становище навколо президентських виборів в Україні було «діялогом глухих». Так схарактеризував 45-хвилинну зустріч один із найближчих помічників Валенси для «Агентства Франс Прес».

Приїзд Леха Валенси до Києва на підтримку претендента на президентську посаду Віктора Ющенка скритикував президент України Леонід Кучма. «Ми його не запрошували», – сказав він.

(17.31) Сьогодні у Луганську на позачерговій сесії обласної ради створили новий орган виконавчої влади, який очолив губернатор Олександр Єфремов.

Він заявив, що відтепер без дозволу виконкому за межі регіону не може виїхати жодна група людей з підприємства чи ВУЗу.

На засіданні громадської організації “Регіон”, яку очолюють перші особи влади області, вирішили ініціювати створення південно-східної республіки. На цьому засіданні порушували питання про те, що відтепер Луганщина не відвантажуватиме вугілля центру, не перераховуватиме податки до держбюджету, не подаватиме електроенергію. Завтра із 10 години усі підприємства Луганщини, за ініціативою влади, розпочинають попереджувальний страйк. (17.33) Голова Верховного Суду України Василь Маляренко запевняє, що скаргу Віктора Ющенка на постанову ЦВК про результати виборів суд розгляне "у суворій відповідності до чинного законодавства".

Про це він сказав після зустрічі із повноважною делегацією, яка представляє Президента Республіки Польща Олександра Кваснєвського.

(17.22) Прем''єр-міністр Віктор Янукович звинувачує Віктора Ющенка у здійсненні конституційного перевороту.

Про це він заявив на мітингу біля Центрального залізничного вокзалу у Києві.

Він заявив, що всі дії, які зараз відбуваються у центральній і західній Україні, є незаконними.

Щодо запланованої на 18-ту годину зустрічі із Ющенком за участі високоповажних міжнародних спостерігачів та чинного Президента держави, Віктор Янукович сказав: (російська)

“С той международной группой европейской, которая сейчас приехала к нам на Украину, я буду с ними вести переговоры от вашего лица. И сегодня я вызываю на переговоры так, как и на дебатах, этого шкодливого кота Леопольда - Ющенка”.

(17.20) Київський метрополітен перейшов на особливий режим роботи у зв''язку з подіями після виборів Президента, повідомив начальник метрополітену Микола Шавловський.

У метрополітені встановили воєнізовану охорону, посилили наряди міліції та збільшили кількість потягів.

Шавловський повідомив, що від дня після виборів метрополітен перевіз додатково майже півтора мільйони пасажирів, а це місячна норма.

Проте, за цей час не була зафіксована жодна ситуація, яку можна було б кваліфікувати як хуліганство.

Ніхто з учасників акції навіть не намагається проїхати безкоштовно.

(16.35) Акція громадянської непокори проти фальсифікації результатів виборів триває в Україні вже п’яту добу.

Сьогодні прихильники Віктора Ющенка вийшли на вулиці Києва, Харкова, Черкас, Сум, Івано-Франківська, Вінниці та Львова, Херсона та Миколаєва.

Президент Кучма заявляє, що ці масові акції ведуть до розколу країни: (переклад) “Те, що сьогодні відбувається, веде до розколу України. Я не боюся говорити ці слова, тому що це так. Я, як Президент, не можу не поважати 15 мільйонів осіб, які віддали свої голоси за Януковича, але я поважаю ті 14 мільйонів, які віддали ...за Ющенка. Якщо ви розумні політики, то сядьте і подумайте, де можна знайти компроміс заради цих людей.”

(16.28) 76 співробітників Міністерства транспорту й зв''язку визнали Президентом Віктора Ющенка.

Про це сказано у заяві прес-служби Мінтрансзв''язку.

Транспортники заявляють, що вони обурені фактами тиску на керівників транспортних організацій з боку штабу провладного кандидата і стверджують, що у галузі працюють мільйони свідомих українців, які вважають своїм громадянським обов''язком захист національних інтересів України й економічне процвітання держави.

(16.26) У будинку профспілок у Києві проходить реєстрація офіцерів в Українську гвардію та Сили самооборони, які підтримуватимуть Віктора Ющенка.

Про це сьогодні повідомив голова Всеукраїнської громадської організації "Товариство українських офіцерів" полковник Михайло Хабаров.

За його словами, відповідно до декрету Ющенка, ухваленого вчора, розпочалася практична робота над створенням української гвардії і сил самооборони.

Він зазначив, що записують усіх бажаючих офіцерів, які мали відношення до всіх силових структур.

(16.18) Лідера фракції СДПУ(О) Леоніда Кра
XS
SM
MD
LG