Доступність посилання

ТОП новини

Тривають акції протесту в Одесі.


Петро Каландирець

Зустріч депутата міськради Георгія Селяніна з Головою облради
Одеса, 24 листопада 2004 - Другий день в Одесі триває багатотисячна акція, мета якої підтримати Віктора Ющенка і висловити недовіру попереднім результатам голосування оголошеним Центральною виборчою комісією. Цього разу понад п’ять тисяч одеситів провели пікет біля приміщення обласної державної адміністрації.

Учасники акції в Одесі висловили недовіру Одеським обласній та міській Радам, які цими днями ухвалили звернення до Президента України із засудженням дій опозиції та підтримкою Віктора Януковича.

До протестуючих одеситів вий

шов голова Одеської обласної Ради Володимир Новацький. У відповідь на численні запитання мешканців міста голова облради повідомив, що ухвалене 23 звернення одеської міськради є особистою позицією депутатів. На його думку, “жодних підстав для запровадження в країні та Одесі надзвичайного стану не існує”.

Акція протесту в Одесі
З Головою обласної Ради мав зустріч депутат Одеської міської Ради Георгій Селянін.

Тим часом, до протестуючих приєдналася і група освітян. Вони висловили незгоду з фактами тиску на них з боку різноманітного рівня чиновників.

Розповідає вчитель біології школи № 92 Богдан Осінський: “Вчителів “згвалтували” і примусили робити те, що вони не бажають. Директор школи Османська неодноразово примушувала мене зняти з себе помаранчеву стрічку на якій було написано “Мій Президент-Ющенко”. Це було і на наступний день після виборів. Потім приїхав керівник районного управління освіти Селенков і теж мене примушував це зробити. Я відповів: “Хочете, робіть це своїми руками”. Він її зняв і пошматував. Погрожував позбавити роботи. Сьогодні запропонували підписати лист до Леоніда Кучми на підтримку Януковича. Я демонстративно вийшов з залу цих зборів. І ще п’ять вчителів не побажали підтримувати це звернення. Тепер нам пропонуютиь шукати іншу роботу”.

Мешканці Одеси вимагають визнати Ющенка Президентом
Серед учасників акції в Одесі був поширений зміст звернення лідерів кількох місцевих профспілок, які висловили протест проти спроб будь якого тиску на виборців.

“Які б політичнв потрясіння не сталися в державі, ми Національні незалежні, вільні професійні спілки і профспілкові об’єднання рішуче заявляємо, що завжди були, залишаємося і завжди будемо на боці власного народу, разом з його турботами і проблемами. Тільки разом ми можемо здолати труднощі, усунутии перешкоди, які заважають нам будувати вільне демократичне суспільство, створювати умови для гідної праці та гідного життя людей”, наголошено у зверненні до Віктора Ющенка, яке підписали керівники багатьох профспіфлкових об’єднань Одеси – серед яких і Федерація морських профспілок України.

Голова Одеської обласної організації УРП “Собор” Федір Нарійчук вважає, що “другий тур голосування був надзвичайно сфальсифікованим і це стало причиною для виникнення протестів”.

Учасники пікету біля обласної держадміністрації
Федір Нарійчук: “Вони хочуть утриматися при владі і думають, що вони річні. Вони думають, що влада, яку вони не хочуть віддавати, спустилася до них з Росії. Я вважаю, що в Одесі, ті люди які прийшли до приміщення обласної держадміністрації , покажуть, що ми не бидло і не будемо слухняно мовчати перед цією владою”.

Учасники акції протесту ухвалили Резолюцію. Серед вимог, які згадуються у цьому документі, - “висловити недовіру Центральній виборчій комісії, розпустити Одеську міську Раду, яка пропонує запровадити надзвичайний стан в Україні, або окремих її місцях”.

Коаліція “Сила народу” в Одесі закликала студентів до страйку. Обласній Раді запропоновано “визнати іннагурацію Віктора Ющенка і виконувати його Укази та розпорядження”. Така ж вимога висловлена і до Голови Одеської облдержадміністрації Сергія Гриневецького.

Учасники пікету біля обласної держадміністрації
Коаліція “Сила народу” вирішила від 25 листопада щоденно проводити пікетування Одеської міської Ради.
XS
SM
MD
LG