Доступність посилання

ТОП новини

Українські дипломати виступають проти фальсифікованих виборів в Україні.


Сергій Куделя

Вашингтон, 24 листопада 2004 - Близько 250 українських дипломатів підписали заяву, в якій висловили свою підтримку лідеру опозиції Віктору Ющенку. Як йдеться у заяві, оприлюдненій у вівторок речником Міністерства закордонних справ України Маркіяном Лубківським, "...державу повинен очолити лідер, який має справжній мандат довіри українського народу та чий особистий моральний авторитет буде визначальним для зміцнення авторитету й ролі України у світі". Водночас, Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко закликав українських дипломатів продовжувати виконувати свої професійні обов`язки та залишити свої особисті думки за межами дипломатичних установ. Кореспондент Радіо Свобода спілкувався з двома українськими дипломатами, які виступили проти фальсифікації виборів.

Група українських дипломатів у США, які називають вибори 2004 року війною із власним народом, відмовляються мовчати за умов порушення права громадян демократично обирати свою владу. Тому, у відкритій заяві вони вирішили висловити солідарність із усіма протестуючими зараз в Україні. І закликають до цього усіх своїх колег. Адже, як зазначається у заяві, у протилежному випадку дипломатична служба перетвориться на інструмент обслуговування влади. Один з авторів заяви, другий секретар українського посольства у США Юрій Пархоменко, зазначив під час розмови з коресподентом Радіо Свобода, що дипломати виступили як громадяни України, а не як представники дипломатичного відомства. Водночас Пархоменко каже, що не боїться, що його можуть покарати за оприлюднення такої заяви. Адже, як зазначає український дипломат, страх породжує рабство. На його думку, головним для України зараз це отримати легітимну владу, яка дозволить ефективно здійснювати внутрішню та зовнішню політику.

Водночас, радник-посланник українського посольства у США Олескандр Потєхін називає реакцію українських дипломатів на події в Україні революцією в середині МЗС проти кримінального режиму:

“Справжні фашисти зараз це пан Янукович та його близьке оточення. Лише бандити з угрупування Януковича можуть спровокувати конфлікт, і у цьому разі будуть винними у заколоті проти громадян України. Пан Янукович хоче утворити диктатуру білоруського типу за підтримки Росії. Пани Кучма та Янукович повністю зрадили національні інтереси України”.

До заяви дипломатів посольства у Вашингтоні приєдналася й група дипломатів у консульстві України у Сан-Франциско. Серед них і керівник консульства Валерій Гребенюк. В інтерв’ю для Радіо Свобода він так пояснив свою підтримку цієї заяви:

“Якщо люди проголосували за Ющенка, то ті люди, яким надано право вирішити це, повинні вирішити та оголосити. Ми є обличчям держави. І підписуючи заяву я звернувся до керівників дипломатичних установ, щоб вони підтримали її та висловили свою громадянську позицію”.

Як і учасники протестних акцій в Україні, Гребенюк вважає, що президентські вибори в Україні були фальсифіковані.

“Я з Луганської області і телефонував мамі. Вона сказала, що голосує за Ющенка, і каже, що голосують по-різному – і за Ющенка, і за Януковича. Але мені показують 100 відсотків за одного кандидата. Так не може бути.”

Водночас, Гребенюк впевнений, що Україна все ж не опиниться відрізаною від світу в результаті останніх виборів:

“Я думаю, що ізоляції не буде, бо наступний президент Віктор Ющенко”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG