Доступність посилання

ТОП новини

Янукович у ролі придністровського Смірнова? США не визнає результатів виборів в Україні.


Марія Щур

Прага, 25 листопада 2004 – Сполучені Штати не визнають офіційних результатів виборів в Україні, згідно з яким переміг кандидат від влади Віктор Янукович. За словами державного секретаря США Коліна Пауела, до США у неприйнятті результатів виборів приєднаються і європейські країни. Вчора ввечері до США вже приєдналася Канада. Сьогодні під час самміту в Гаазі Європейський Союз буде обговорювати питання України з Росією, яка єдина з великих держав визнала Віктора Януковича президентом.

Невдовзі після того, як Центральна Виборча Комісія України оголосила переможцем Віктора Януковича, у Вашингтоні виступив державний секретар США Колін Пауел, який заявив, що США не визнають результатів цих виборів і закликав до їхнього перегляду. “Настав час для українських лідерів вирішити, чи вони на боці демократії, чи ні, чи вони поважають волю свого народу, чи ні. Якщо уряд України не почне діяти негайно та відповідально, будуть наслідки для наших стосунків, для надій України на Євроатлантичну інтеграцію та для осіб, що відповідають за обман”, - сказав Колін Пауелл.

Він також повідомив про те, що розмовляв з президентом Леонідом Кучмою і закликав його утриматись від будь-яких актів насильства проти демонстрантів. Ситуацію в Україні шеф американських дипломатів обговорював і з новим головою Європейської Комісії Хосе Емануелом Баррозо та верховним представником ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав''єром Соланою, які поділяють погляди США. Із закликами переглянути результати виборів Україну закликали інші європейські політики, зокрема лідреи Німеччини та Великої Британії.

Поки що Віктора Януковича визнали президентом України лише президент Росії Володимир Путін та Білорусі Олександр Лукашенко. Путін привітав Януковича із, “справедливою перемогою, досягнутою у чесній боротьбі”. Крім президентів Росії та Білорусі з перемогою ще до підбиття остаточний висновків привітав Ігор Смірнов, самопроголошений президент невизнаної республіки Придністров’я, де найбільше голосів серед закордонних українців отримав саме Віктор Янукович.

На думку впливового британського ділового щоденника Financial Times, конфронтація щодо України може серйозно затьмарити самміт ЄС-Росія, що розпочинається сьогодні в Гаазі. На думку газети, конфронтація може бути дуже гострою і а тісніша співпраця Росії з ЄС опинитися під загрозою, оскільки в Європі вважають, що Росія намагається нав’язати свою політичну волю іншій країні.
XS
SM
MD
LG