Доступність посилання

ТОП новини

Кандидат на Президента України Віктор Ющенко закликав громадян країни розпочати політичний страйк проти фальсифікації результатів президентських виборів


Під час мітингу на Майдані Незалежності Віктор Ющенко заявив: “Шлях до компромісу через демонстрацію народом своєї волі – це єдиний шлях, який допоможе вийти з конфлікту. Тому Комітет національного порятунку оголошує всенародний політичний страйк”, - заявив Віктор Ющенко.

Під час мітингу на Майдані Незалежності Віктор Ющенко заявив: “Шлях до компромісу через демонстрацію народом своєї волі – це єдиний шлях, який допоможе вийти з конфлікту. Тому Комітет національного порятунку оголошує всенародний політичний страйк”, - заявив Віктор Ющенко.

В.Ющенко відмовився визнати перемогу прем’єр-міністра Віктора Януковича, про яку учора оголосила Центральна виборча комісія.

ХРОНІКА ПОДІЙ:

(11:45) Генеральний секретар ООН Кофі Аннан закликав протиборчі сторони політичного конфлікту в Україні проявити стриманість і дотримання демократичних принципiв, які вкрай важливі для консолідації демократії і збереження єдності нації.

Повідомлення про це міститься на офіційному сайті ООН. Згідно з повідомленням, К.Аннан висловив занепокоєння розвитком ситуації в Україні, де після другого туру президентських виборів виникла напружена політична ситуація.

Він також закликав протиборчі сторони забезпечити виборчий процес, який заслуговує на довiру. "Хоча ООН і не має права коментувати процес проведення виборів, Генеральний секретар ООН вважає, що для подолання ситуації, що склалася, необхідний виборчий процес, який заслуговує на довiру", - йдеться в заяві К.Аннана.

(11:40) 24 листопада у Берліні відбулася півторагодинна демонстрація на підтримку Віктора Ющенка "За демократичні зміни в Україні!". Організаторами цієї акції виступила Спілка "За демократію в Україні!", яку підтримав Союз українських студентів у Німеччині, повідомляє прес-служба Центрального штабу Віктора Ющенка.

Участь у демонстрації взяло близько 70 осіб: українські та німецькі студенти й українці, які проживають у Берліні.

Від 300-т до 500-т українських заробітчан, а також чимала кількість чеських громадян, взяли участь у маніфестації перед будинком українського посольства в Празі.

Акція відбувалася під гаслами "Так! Ющенко!". Люди співали український гімн та народні пісні. Організували акцію на захист демократії в Україні та проти фальсифікації президентських виборів громадські об''єднання "Українська Ініціатива в Чеській Республіці", "Форум Українців" у Чехії та інші спілки. Вони передали представникам українського Посольства резолюцію мітингу.

(11:00) Близько ста студентів третього курсу Одеського аграрного економічного університету підтримали заклик коаліції “Сила народу” щодо початку Всеукраїнського політичного страйку.

В інтерв’ю радіо “Свобода” викладач Одеського аграрного економічного університету Федір Нарійчук повідомив: “Мені нічого не залишалося, крім того, щоб підтримати студентів в цих починаннях і побажати їм, щоб вони підняли молодь, яка повинна сказати своє слово.

Вони сказали, що підуть до своїх однокурсників у різні аудиторії та спілкуватимуться зі студентами інших навчальних закладів міста – Політехнічного університету, Технологічного та університету переробної промисловості. Вони мають намір підтримати народного Президента Віктора Ющенка”.

(10:45) На залізничній станції "Бориспіль" стоять два потяги з людьми зі Сходу України, повідомили працівники станції.

За словами чергового по станції "Бориспіль" Миколи Гончарука, потяги - по 20 вагонів кожен - прибули з Горлівки і Лисичанська. Їх охороняють кілька міліцейських автомобілів. У кожному з поїздів перебувають близько 800 осіб. Поводяться мирно, але трохи напідпитку. Вони говорять, що приїхали підтримувати свого кандидата – Віктора ЯНУКОВИЧА, оголошеного вчора ЦВК Президентом України.

За інформацією працівників станції, аналогічні потяги стоять також на інших станціях у напрямках Яготина і Ніжина, зокрема, у Баришівці та Бортничах.

(10:40) Сьогодні у Чернігівській області, близько 1-ї години ночі працівники міліції зняли з поїзда чотирьох білорусів, які останні декілька днів провели в Києві, де брали участь в акціях на майдані Незалежності.

За повідомленням прес-служби Центрального штабу Віктора Ющенка, під час затримання одному з білоруських громадян правоохоронці зламали руку. Його відвезли до лікарні. Трьох інших без пред''явлення будь-яких звинувачень замкнули в камері райвідділу.

Троє із затриманих білорусів є членами руху народного опору "Зубр", четвертий – член громадської організації "Хартія 97".

(10:35) Сьогодні у центрі Харкова, на майдані Свободи, має відбутися мітинг прихильників Віктора Ющенка.

Мітинг планується поблизу наметового містечка, яке було встановлене студентами 23-го листопада в рамках безстрокової акції громадської непокори у зв''язку з фальсифікацією виборів. На цьому місці у вівторок близько 70-ти тисяч харків''ян поставили вимогу визнати В.Ющенка Президентом України.

Сьогодні зранку на центральному майдані Луцька зібралося понад 10 тисяч прихильників Віктора Ющенка. Вони вирушили до Волинської обласної державної адміністрації, де вимагатимуть відставки керівництва області.

(10:30) Кримське відділення Комітету виборців України назвало безпрецедентною кількість і серйозність порушень у другому турі президентських виборів. Про це йдеться у заяві, оприлюдненій сьогодні в Симферополі.

Голова Кримського відділення Комітету виборців України Роман Черьомухін заявив, що їхня організація такої кількості порушень не фіксувала ні на жодних виборах, за якими спостерігала. Серед головних порушень, що серйозно вплинули на результат виборів, Роман Черьомухін назвав масове організоване голосування за відкріпними посвідченнями, неточності у списках і нетипово високий відсоток виборців, які голосували вдома.

Крім того, були зафіксовані факти вкидання кількох бюлетів однією особою, багаторазове голосування за відкріпними посвідчення одних і тих же осіб, зараховування недійсних бюлетенів на користь провладного кандидата, виключення зі складу дільничих комісій і недопущення на дільниці як спостерігачів представників опозиційного кандидата, тощо.

Кримське відділення Комітету виборців України вважає, що такі порушення є підставами для оскарження результатів виборів на багатьох дільницях і визнання їх недісними.

(10:05) Група викладачів Харківського інституту мистецтв ім. І. Котляревського підтримали всеукраїнську акцію громадської непокори і оголосили страйк

Про це повідомила прес-служба регіонального штабу Віктора Ющенка. Про форми, у яких протікатиме страйк викладачів, не повідомляється.

Місцева преса повідомила про підтримку Віктора Ющенка колективом театру ім. Т. Шевченка. Заяву про це зробив його керівник Андрій Жолдак. Театр ім. Т.Шевченка зараз представляє Україну на міжнародному театральному фестивалі в Іспанії, у місті Барселоні.

(09:50) Держсекретар США Колін Павелл заявив у середу, що Вашингтон не може визнати легітимними результати президентських виборів в Україні

Він, зокрема, сказав: “Ми не можемо вважати ці результати законними, оскільки вони не відповідають міжнародним стандартам, а також тому що не розслідувані численні і достовірні повідомлення про порушення і зловживання”.

Павелл попередив, що дії української влади можуть призвести до погіршення двосторонніх відносин між Україною та Сполученими Штатами.

Уряд Канади заявив, що не вважає результати виборів в Україні відображенням волі народу.

Європейська комісія попередила, що відмова українського уряду об’єктивно переглянути результати виборів негативно вплине на відносини між Україною та Євросоюзом.

(09:30) У наметовому містечку за Віктора Януковича, розташованому у парку навпроти Кабінету Міністрів України, зранку в четвер немає жодної людини.

У парку встановлені близько 30-ти відкритих наметів. Усі вони однакового біло-синього кольору з написами "Вибір-2004 – за Януковича". Біля наметів стоять два автомобілі з представниками міліції. Декілька правоохоронців охороняють намети.

В середу прихильники В.Януковича встановили власне наметове містечко уздовж вулиці Грушевського від Європейської площі до Верховної Ради. Там стояли понад 100 наметів, біля яких перебували близько тисячі людей.

(06:20) Сьогодні зранку відбудеться пікетування Міністерства освіти та науки України.

Як повідомили у Всеукраїнському комітеті "Студенти – за правду", пікетувальники вимагатимуть припинення тиску на студентів та на керівництво вищих навчальних закладів України.

Крім цього, вони вимагатимуть тимчасового зупинення навчального процесу до визнання Президентом України Віктора Ющенка.

(06:20) Білоруський опозиційний рух "Зубр" хоче провести 27-го листопада на центральній площі Мінська акцію на знак солідарності з опозиційним кандидатом в Президенти України Віктором Ющенком, йдеться у повідомленні руху.

"Українці повинні бачити, що білоруси з ними і Олександр Лукашенко не представляє Білорусію", - зазначається в повідомленні руху, який закликав співчуваючих В.Ющенку білорусів прийти на площу з помаранчевими стрічками.

Як відомо, президент Білорусії О.Лукашенко другий після президента Росії Володимира Путіна керівник держави, який привітав Віктора Януковича з перемогою ще до оголошення офіційних результатів голосування. У середу О.Лукашенко обговорив ситуацію в Україні з діючим українським Президентом Леонідом Кучмою, повідомила прес-служба білоруського лідера.

(06:20) Біля Адміністрації Президента ночують близько трьох тисяч прихильників Віктора ЮЩЕНКА, - учасників акції громадської непокори, переважно, студенти.

Про це повідомила прес-служба Центрального штабу В.Ющенка.

Тут стоять розкладені вчора 40 наметів. Між правоохоронцями і демонстрантами продовжують стояти три автомобілі КрАЗ, завантажені піском. Перед ними мітингуючі вибудували щільну шеренгу, за яку пускають лише журналістів.

З іншого кінця вулиці Банкової, також стоять КрАЗИ. Тут постійно перебувають кількасот демонстрантів, яких від найближчої шеренги спецзагону відділяє лише невисока огорожа. Правоохоронці стоять з опущеними щитами.

(06:20) "Продовженням виборчих підтанцьовок чиновників" назвав член Національної ради з телерадіомовлення Віталій Шевченко вчорашню заяву голови Національної ради Бориса Холода про можливе припинення в четвер трансляції телепрограм "5 каналу". Про це йдеться в заяві В.Шевченка.

Як зазначається у документі, "цього не може статися вже тому, що існує чітко внормована процедура розгляду будь-яких питань у Національній раді, а засідання цього органу до кінця тижня взагалі не передбачені". До того ж, на думку В.Шевченка, ідею такого раптового припинення мовлення "5 каналу" навряд чи підтримає будь-хто з членів Національної ради, крім Б.Холода, повноваження якого, відповідно до законодавства, завершилися ще в червні. "Наміри припинити мовлення "5 каналу" на підставі рішень Луганської обласної ради, - стверджує В.Шевченко, - є абсурдом, оскільки законодавство передбачає виключно судову процедуру скасування державних ліцензій на право телерадіомовлення. А позасудовий спосіб припинення мовлення аудіовізуальних ЗМІ є цензурою, за яку два роки тому була запроваджена кримінальна відповідальність", - заявив В.Шевченко.

(06:20) Канада відмовляється визнати оголошені Центральною виборчою комісією України результати другого туру виборів Президента. Це оголосила в середу заступник прем''єр-міністра Канади Енн Маклеллан, передає агентство Рейтер.

"Враховуючи заяви міжнародних і канадських спостерігачів про серйозні і значні махінації на виборах, уряд Канади не може визнати, що оголошені результати відображають істинну, демократичну волю українського народу", - заявила заступник прем''єра, виступаючи в палаті громад федерального парламенту.

"Канада відкидає оголошені остаточні результати", - підкреслила Маклеллан під гучні і тривалі оплески канадських парламентаріїв. Раніше Е.Маклеллан вже заявляла, що Оттава перегляне свої відносини з Україною, якщо Київ не проведе розслідування заяв про махінації, що мали місце, на виборах.

(06:20) Президент Всеукраїнського центру захисту прав людини, екс-кандидат на пост Президента України Микола Грабар заявляє, що визнає Віктора Ющенка законно обраним Президентом. Про це йдеться у його заяві.

М.Грабар також закликає Центрвиборчком провести повторний підрахунок виборчих бюлетенів у Донецькій, Луганській, Харківській, Миколаївській, Одеській, Херсонській та Дніпропетровській областях, перевірити всі відомі факти порушень та скасувати результати виборів у цих областях.

М.Грабар звертається до "ще діючого Президента України Леоніда Кучми вжити всіх необхідних заходів по забезпеченню в Україні законності, об''єктивного підрахунку голосів виборців та встановленню чесних результатів виборів, по визнанню заслуженої перемоги опозиції та її лідера В.Ющенка у нечесній та нерівній боротьбі з владою.

(06:20) Союз Українських організацій Австралії рішуче підтримує всенародно обраного Президента України Віктора Ющенка. Про це йдеться у відкритому зверненні Союзу.

"В час історичного вибору, - йдеться у документі, - ми, українці п''ятого континенту, вважаємо своїм національним і людським обов''язком заявити власну громадянську позицію. Наш потенціал невдоволення, незважаючи на місце знаходження, такий же міцний і потужний, як і на Майдані Незалежності в Києві".

"Розуміючи, що результати цьогорічних Президентських виборів, визначають внутрішньо- та зовнішньополітичні перспективи України, ми захищаємо вибір нашого народу і засуджуємо порушення фундаментальних прав людини", - наголошується у зверненні Союзу українських організацій Австралії.

(06:20) Віктор Ющенко від імені своїх виборців звернувся до керівників європейських країн та інституцій не визнавати офіційних результатів українських президентських виборів. Про це йдеться в його заяві, яку щопівгодини транслює телеканал Євроньюз.

"Ми закликаємо вас не визнавати сфальсифікованих результатів виборів Президента 21 листопада, 2004 року. Ми звертаємося до Європейських інститутів, керівників урядів з пропозицією ухвалити відповідну заяву та звернення до Леоніда Кучми, у якому закликати його утриматися від силового розвитку подій в Україні і передати владу законному Президенту України, за якого проголосувала більшість громадян", – заявив він.

В.Ющеенко також наголосив, що складна політична ситуація в державі не призвела і не призведе до розколу країни за жодними признаками. За його словами, "вибори показали, що насправді розкололася влада, а не народ чи держава".

В.Ющенко заявив, що пишається українським народом і захоплюється мужністю й витривалістю своїх виборців.
XS
SM
MD
LG