Доступність посилання

ТОП новини

Хвороба Віктора Ющенка досі викликає сумніви серед фахівців, але вони сподіваються, що лідер української опозиції цілком видужає.


Сергій Драчук

Прага, 24 листопада 2004 – “Це перетворюється на загадку”, – каже визнаний у США фахівець із внутрішньої медицини, доцент факультету медицини Університету Нью-Йорка доктор Марк Сіґел. Якраз два місяці тому в інтерв’ю для “Радіо Свобода” він скептично оцінював заяви Віктора Ющенка й його прихильників, що хворобу, безперечно, не викликало харчове отруєння, – особливо коли врахувати, що остаточний діягноз так і не було встановлено: “Я вам дві речі скажу: по-перше, не розумію, як вони могли, не знаючи точно, що то було, напевно сказати, що він не отруївся їжею. А по-друге, гадаю, деякі бактерії, які можна спожити з зіпсованою їжею, можуть дати мультиорганне ураження”.

За словами Сіґела, таких бактерій, звичних при харчових отруєннях, чимало: “Ці бактерії, особливо кампілобактер, виробляють токсини, які можуть уразити різні органи, не лише шлунково-кишковий тракт. Отож я не дізнався нічого, що б мене переконало, що це не було харчове отруєння”, – сказав американський фахівець, взнавши у вересні про симптоми хвороби Віктора Ющенка.

Але тепер Марк Сіґел уже в інтерв’ю для агентства “Асошієйтед Прес” каже, що мусив змінити свою думку: “Нині видається за мало ймовірне, щоб то могло бути харчове отруєння, через те, що пройшло стільки часу, – вважає фахівець, пригадуючи, як погано досі виглядає Ющенко ззовні. – Більшість різновидів харчових отруєнь мають обмежену тривалість. Тож що більше часу минає, то менше я думаю про харчове отруєння”. Доктор Сіґел натомість висловлює припущення, що Ющенка міг уразити невідомий вірус – саме вірусні захворювання, за його словами, майже ніколи не можна визначити напевно. Він очікує, що Ющенко видужає.

Агентство “Асошієйтед Прес” звернулося з фотографіями Віктора Ющенка до двох відомих дерматологів: професора дерматології американського Університету Маямі доктора Стівена Манді та керівника дерматологічного центру англійського Університету Манчестер доктора Кристофера Ґрифитса. Обидва незалежно один від одного висловили думку, що бачать типовий випадок захворювання, знаного за латинською назвою “розацея”. Це мало вивчене й наразі невиліковне, але доволі поширене запалення, неприємне на вигляд, але не шкідливе, зазвичай виникає в дорослих від 30 до 60 років: лікування здатне притлумити цей стан, але без лікування шкіра на обличчі дедалі грубшає й червонішає, обличчя розпухає й людина виглядає значно старшою. Розацея може спалахнути від сильного стресу, і вигляд Ющенка наводить обох дерматологів на думку, що в нього типовий скоротічний її випадок.

Тим часом британський токсиколог Джон Генрі з Імпіріял Коледж у Лондоні, побачивши фотографії Віктора Ющенка, каже, що в нього хлоракне – ураження шкіри, схоже на підліткові вугри, але виникає воно в дорослих від дії токсичних хімікатів. “Інших пояснень зовсім небагато – ну не може таке жахливе ураження виникнути ні з чого в дорослого чоловіка”, – сказав Джон Генрі агентству “Асошієйтед Прес”. До цього може призвести, наприклад, лікування стероїдами або отруєння ртуттю. Але зеленкуватий відтінок обличчя Ющенка наводить фахівця на думку про отруєння діоксином.

Про можливе отруєння Віктора Ющенка діоксином із посиланням на Джона Генрі пише й науково-популярний тижневик “Нейче”. Такі самі ураження шкіри виникли, наприклад, у мешканців італійського міста Севезо 1976 року після вибуху на тамтешньому хімзаводі, внаслідок якого до повітря потрапив діоксин, нагадує журнал. Діоксин, чи, точніше, діоксини – це ціла група хлороорганічних речовин, що є небезпечними отрутами.

Висновки Джона Генрі ставить під сумнів експерт із професійних захворювань Університету Падуї в Італії Марчелло Лотті. На його думку, самої фотографії для діягнозу замало, до того ж діоксини токсичні лише в великих дозах. Цього дослідника дивує думка, що хтось міг би скористатися діоксином як отрутою.

Джон Генрі визнає, що не має токсикологічних підстав для свого твердження. Але він знову наголошує, що таку зміну на обличчі за такий короткий час може викликати мало що, крім споживання навіть однієї великої дози діоксину – можливо, з їжею.

Водночас президент віденського шпиталю “Рудольфінергаус”, де лікувався Віктор Ющенко, доктор Михаель Цимпфер переконаний, що обличчя Ющенка ще буде знову таке ж приємне, як і колись – просто шкіра видужує значно довше, ніж інші органи. В інтерв’ю для “Агентства Франс Прес” Цимпфер зауважив, що його шпиталь не знайшов доказів отруєння Ющенка, як не знайшла їх тим часом і одна медична установа у США, до якої австрійці звернулися по допомогу. Не назвавши, про яку лікарню йдеться, доктор Цимпфер додав, що дослідження у США ще тривають, і теорію про отруєння там розглядають і далі – бо коли спроба отруїти Ющенка дійсно була, то вочевидь це робили б так, щоб не залишати слідів.

За інформацією “Агентства Франс Прес”, у середу представники австрійського правосуддя повідомили: вони вивчають, чи не є можливе отруєння Віктора Ющенка кримінальною справою за законодавством Австрії і чи не мають вони розпочати власне розслідження.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG