Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: “Вибори без вибору або демократія по-українськи”: як проходив другий тур президентських виборів, які порушення були зафіксовані протягом і після голосування по всій Україні – про все це і трохи більше у репортажах наших київських і регіональних кореспондентів.


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 23 листопада 2004 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. У київській студії перед мікрофоном Надія Шерстюк, звукооператор Вадим Журба.

Сьогодні у програмі:

“Вибори без вибору або демократія по-українськи”: як проходив другий тур президентських виборів, які порушення були зафіксовані протягом і після голосування по всій Україні – про все це і трохи більше у репортажах наших київських і регіональних кореспондентів.

Залишайтеся з нами, шановні слухачі, на хвилях радіо “Свобода”.

“Сваволя” - лише одне слово можна було чути у характеристиці другого туру Президентських виборів з вуст окремих політиків, політологів і пересічних українських виборців.

Наша кореспондентка Богдана Костюк попросила кількох правників прокоментувати, що діялося 21-го листопада на виборчих дільницях.

Богдана Костюк

Адвокат Тетяна Монтян перебувала на Миколаївщині, де спостерігала за численними порушеннями, починаючи від вигнання журналістів з дільниць і закінчуючи вкиданням пачок бюлетенів невідомими молодиками.

Юрист, голова інформаційного центру “Права людини на виборах” з Чернігова Олексій Тарасов помітив меншу кількість правопорушень у день голосування.

Олексій Тарасов

На відміну від першого туру таких ярких порушень, які вплинули істотно на результати виборів, нами не зафіксовані, але досить поширеними були факти голосування людей в кабінах по два і більше людей, голосування без паспортів, тобто люди просто приходили, називали своє прізвище і їм видавали бюлетені.

Серед нових порушень, яких ми не побачили в першому турі (це є така щілина у законодавстві, яка дозволяє службовцям знаходитися на дільницях) – це те, що багато посадовців районних адміністрацій були присутні на виборчих дільницях під час голосування та підрахунку голосів, маючи з собою посвідчення позаштатних журналістів.

Зокрема по 209-му округу Чернігівської області у селі Халявина був постійно присутній так званий журналіст, заступник голови райради. Вони по закону не можуть бути ані спостерігачами, ані членами комісій, а, маючи посвідчення журналіста, згідно законодавства, вони мали таке право.

Своєю присутністю вони намагалися чинити тиск на виборців. Але багато суб’єктів виборчого процесу подавали скарги на це до ТВК, і у всіх випадках, я знаю, була відмова.

Другий тур у Чернігівській області пройшов більше спокійніше. Єдине, що дуже погано спрацювали окремі виборчі комісії, вони дуже не швидко приймали протокол і створилися черги представників ДВК біля ТВК.

Богдана Костюк

Експерт Українсько-американського бюро захисту прав людини Тетяна Яблонська вважає, що українська влада пішла проти власного народу.

Тетяна Яблонська

Я скажу словами президента: Україна не Росія. Але я додам: вона і не Білорусь. Влада, мені здається, це зрозуміла, тому вона так налякана позицією людей, які вийшли на вулицю.

Дивує позиція президента, який, згідно до Конституції, мав би захистити свій народ від владного свавілля.

Надія Шерстюк

Чимало політологів на цих виборах намагалися протиставити Львів та Донецьк. Мешканці міста, що ближче до Європи голосували майже 92 % за Віктора Ющенка, а ті, що поближче до Росії, чи не 100 %, за даними ЦВК, за Віктора Януковича.

Опозиція і міжнародні спостерігачі від ОБСЄ численні порушення під час голосування зафіксували саме у Донецькій та Луганській областях, а штаб Віктора Януковича і російські спостерігачі у Львівській.

Комітет виборців України у Львівській області заявляє, що жодні фальсифікації, які були виявлені під час голосування, аж ніяк не вплинули на остаточний результат голосування.

Втім, саме на Львівщині суд визнав факт примусового вилучення у працівників податкової відкріпних талонів.

На Львівщині працювали понад 4 тисячі спостерігачів із Донеччини, і вони, майже під кальку, складали акти про порушення голосування на дільницях.

Саме у Львівській області побили сім’ю студента, який записався їхати спостерігачем у Донецьку область.

Тему другого туру виборів на Львівщині продовжує моя колега Галина Терещук.

Галина Терещук

КВУ у Львівській області називає найсуттєвішим порушенням законодавства і прав людини під час другого туру голосування в регіоні – це те, що керівники державних установ вилучали у своїх підлеглих паспорти і відкріпні талони. Відтак вони всі були позбавлені права голосу.

Кандидат у Президенти України Віктор Ющенко через це у Львівській області не добрав 1,5% голосів.

На одній із друкарень Львова вийшли величезним тиражем фальшиві листівки про те, як правильно голосувати. Хоча насправді це була вказівка, як зіпсувати бюлетень. Цю листівку роздавали біля дільниць в день голосування автобусами і машинами з донецькими номерами їздили люди з відкріпними талонами.

Вдалося зафіксувати кілька випадків, коли один чоловік голосував за кількома посвідченнями. Про те, що на кожній із 2 тисяч дільниць було по два спостерігачі від кандидата у президенти В.Януковича, вони усіх перелічених порушень не бачили, а складали акти лише про те, як розташовані скриньки, що не вистачає чотири кабінки для голосування, що буцімто їм не дозволяють стежити за ходом голосування.

На 44-й дільниці 120-го виборчого округу спостерігачі з Макіївки Андрій Сухін і Олександр Жувагін навіть звинуватили комісію за те, що поставили столик біля урн для голосування, а не біля членів комісій, які видають бюлетені.

На заувагу, чому вони, стоячи, не можуть стежити, за якими документами видають бюлетені, почула: “Спершу треба скласти акти, а потім вже спостерігатимемо”.

Ось що говорили донецькі спостерігачі про те, які порушення вони виявили:

Спостерігачі (м. Донецьк)

Перекриті проходи лавками, ніяк не можемо прослідкувати, які документи пред’являють виписані у цих бюлетенях.

Галина Терещук

Однак, якщо донецькі спостерігачі могли працювати на дільницях у Львові, то львівські від кандидата у Президенти України взагалі не були допущені на дільниці Донецької області.

А студент другого курсу Остап Гавор взагалі не зміг поїхати. Хлопець записався спостерігачем, а вже на другий день у будинок у селі Липники, що неподалік Львова, де мешкають його мама і 87-річна бабуся, увірвалися троє невідомих, фізично здорових чоловіків і почали фізично знущатися з його рідних шукати листівки і погрожувати.

Мамі Остапа, Галина, злочинці повідомили, що хлопця вбили.

Остап Гавор

Запитували: “Чого ви хочете. Ми бідні люди, у нас немає що брати”. Двоє розмовляли російською, один українською. Один із них сказав: “Нє крічі, старушка, ми возмьом лістовкі і уйдьом”.

Двері у моїй кімнаті виламали, перевернули все верх дном. Мою маму замотали в ковдру, подушку на голову і дуже сильно побили.

Галина Терещук

Мама Остапа, Габор Галина, зараз у дуже важкому стані перебуває у шпиталі у Львові.

Хлопець написав заяви у прокуратуру і в правоохоронні органи, але не вірить, що винних таки знайдуть та й взагалі, що хтось їх шукатиме.

Надія Шерстюк

Наймасовішим порушенням виборчих прав громадян на Рівненщині лишилося невключення багатьох із них до виборчих списків. Крім цього, в області зафіксовані факти проведення організованих голосувань за відкріпними талонами.

Розповідає Валентина Одарченко.

Валентина Одарченко

Незважаючи на скарги деяких селян про невключення їх до виборчих списків, випадки виборювання ними своїх прав у територіальних комісіях були поодинокими. Причина – відсутність коштів для виїзду до районних центрів, де вони розташовані.

Натомість у рівненському міському суді скарг порівняно з першим туром виборів побільшало. Це підтвердив і суддя Юрій Куцоконь.

Юрій Куцоконь

Вчора було побільше, ніж в суботу перед першим туром. Але ще перед першим туром приходили люди і зверталися зі скаргами. Рішенням судів їх включали в списки. І ті самі люди приходять знову. Тобто, їх навіть на підставі рішень в судів у списки не включали.

Валентина Одарченко

Люди, котрі чекали розгляду справ у суді, зауважували, що намагалися домогтися свого внесення до списків раніше, однак у дільничних комісіях їх заспокоювали, кажучи, що зроблять це самі. Натомість у списках виявилось чимало “зайвих” людей, серед яких і померлі 40 років тому.

Не змогли проголосувати рівняни, котрі потрапили до лікарень після восьмої вечора у п’ятницю. Рівнянка, син якої ніколи не мешкав у місці, одна був внесений до списків у другому турі, витратила цілий день для виключення його прізвища зі списку.

Рівнянка

Він живе і працює в києві. На перших виборах він не був у списках. На ці другі вибори його включили у списки. Я не можу добитися, щоб його виключили із списків. Показую паспорт, домову книжку – він не прописаний. Колись він був тут прописаний.

То це яким треба бути археологом, розкопати, де його знайти і ввести у списки.

Валентина Одарченко

А тим часом на території Городоцької сільради масово голосували рівняни-міліціонери і просто мешканці Рівного, котрі пояснювали свій приїзд до села відзначенням храмового свята Михайла. Таких “відкріпників” тут зібралося до трьохсот.

По Дубенському району “відкріпники” подорожували, маскуючись під прочан, котрі прямують до Почаєва.

Представники Комітету виборців та міжнародні спостерігачі перевірили дані відкріпних посвідчень і з’ясували, що багато з них не були видані на дільницях. вказаних у відкріпних.

“Організовано” голосували працівники Рівнепошти, Дубровицького держлісгоспу.

Комісія 155-го виборчого округу (а це місто Рівне) напередодні виборів видала вдвічі більше відкріпних посвідчень, ніж у першому турі виборів, однак після оприлюднення цього факту дві тисячі зайвих посвідчень було погашено.

Чиновники з райдержадміністрацій, яких під час першого туру з великими зусиллями вдалося вивести за межі виборчих дільниць під час їхнього спостереження за ходом голосування, у Дубровицькому районі перекваліфікувалися в кореспондентів газети “Дубровицький вісник” і продовжували спостереження.

Традиційно не здивували результати голосування на спеціальних дільницях: ув’язнені , хворі на туберкульоз, пацієнти наркоустанов та психічно хворі надали перевагу провладному кандидатові, на відміну від решти рівненського електорату, симпатії якого до Віктора Ющенка склали майже 80 відсотків від загальної кількості голосуючих.

Це не сподобалося заїжджим молодикам на “Джипах”, які обстріляли з газових пістолетів дві дільниці 157-го виборчого округу в Дубенському районі.

Надія Шерстюк

21-го листопада в Криму були зафіксовані чисельні обмеження в роботі журналістів, які висвітлювали перебіг голосування і підрахунку голосів під час 2 туру виборів Президента України. Їх не допускали до виборчих дільниць, обмежували їхнє пересування, не надавали інформацію.

Детальніше про це розповідає наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Володимир Притула

Комітет з моніторингу свободи преси в Криму, який на вибори відкрив спеціальну “гарячу лінію” для допомоги журналістам, повідомив, що не допуск на дільниці представників преси під час голосування і підрахунку голосів набрав масового характеру.

Особливо це стосувалося тележурналістів. За даними Комітету, представники міліції на наказами голів дільничих виборчкомів на одну із дільниць у Феодосії не допустили журналістів з ТРК “Чорноморська”, а працівників ТРК “Справедливість” – на трьох дільницях округу №1 у Симферополі. На одній із дільниць, де телевізійникам вдалося зняти спробу фальсифікації, у них силою вилучили відеокасету.

Водночас представники штабу Віктора Ющенка повідомили, що в Совєцькому районі і в місті Саки на виборчі дільниці не допустили кореспондентів газет «Кримське слово» і «Вечірні вісті».

Керівники виборчих комісій № 66, 76, 83 територіального округу №8 пояснили свою відмову тим, що журналісти мусили зареєструватися в тервиборчкомі.

На виборчій дільниці № 39 територіального округу № 4 зафіксоване перешкоджання в роботі двох кореспондентів газети «Вечірні вісті». На цій дільниці начальник Сакського міськрайвідділу міліції поставив під сумнів дійсність посвідчень кореспондентів і вилучив їх.

Кримське відділення Комітету виборців України також повідомило про перешкоджання в роботі журналістів. Зокрема, у Ленінському районі на дільниці №11 і в Керчі - №18 виборчого округу №5 кореспондентів газети «Точка зору» не пустили на дільниці, аргументуючи це відсутністю печатки територіальної комісії на їхніх посвідченнях. Причому в Ленінському районі журналістам погрожували навіть арештом у випадку, якщо вони не залишать дільницю.

Загалом Кримське відділення Комітету виборців України зареєструвало 9 випадків, пов''язаних з порушенням прав представників ЗМІ та міжнародних спостерігачів.

Крім недопуску на дільниці – це ще й обмеження журналістів у вільному пересуванні. Зокрема, на дільниці №78 Тервиборчкому №10 виник скандал, коли один з виборців помітив вкидання декількох бюлетенів, але спостерігачам і кореспонденту не дозволили виходити з виділеного для них місця, погрожуючи виведенням з дільниці.

Юрист Комітету з моніторингу свободи преси в Криму Арсен Османов переконаний, що всі ці обмеження є неправомірними.

Арсен Османов

Згідно зі статтею 13 закону про вибори президента, виборчі комісії всіх рівнів зобов’язані надавати інформацію мас-медіа за їхньою вимогою.

Засоби масової інформації також мають право перебувати на виборчих дільницях без дозволу виборчкому, в тому числі без акредитації.

Ті вимоги, що висувалися на деяких дільницях в АРК, в тому числі вимоги представників міліції про пред’явлення додаткових дозволів, є неправомірними.

Надія Шерстюк

Шановні слухачі, це була програма “Права людини: українська реальність”. Над випуском у київській студії працювали укладач і ведуча Надія Шерстюк, звукооператор Вадим Журба.

На все добре, шановні слухачі!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG