Доступність посилання

ТОП новини

Донецька облрада оголосила референдум про створення Донецької республіки.


Сергій Гармаш

Донецьк, 29 листопада 2004 - Донецька обласна рада оголосила референдум про створення Донецької республіки та федеративного устрою України.

5 грудня в Донецькій області буде проведений референдум про внесення змін до Конституції України щодо федеративного устрою держави і надання Донецькій області статусу республіки у складі федерації. Таке рішення Донецька обласна рада ухвалила в неділю майже о двадцятій годині на позачерговій сесії. При цьому голова облради Борис Колесников наголосив що рішення донецьких депутатів ґрунтуються виключно на законі. Зокрема називались принцип народовладдя, закріплений в законах України, та Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права від 1966 року.

Поряд з цим Донецька облрада фактично створила структури, паралельні органам влади і правоохоронним органам, які керуються з Києва. Зокрема голові обласної державної адміністрації Анатолію Близнюку запропоновано очолити виконавчий комітет обласної ради, що означає припинення делегування повноважень ради обласній адміністрації. Такі ж виконавчі комітети запропоновано створити в районах, тобто важелі управління втрачають державні райадміністрації.

Крім цього, обласна рада вирішила створити власну міліцію. Це мотивується необхідністю „забезпечення охорони об’єктів, які забезпечують життєдіяльність територіальної громади області” .

Також сесія облради заявила про визнання офіційної постанови ЦВК щодо результатів виборів президента України легітимною і цілком відповідною Конституції України. „В результаті двох турів всенародного голосування президентом України обрано Віктора Федоровича Януковича”, – наголошується в постанові.

Також Донецька облрада висловила недовіру Верховній Раді України через те, що вона “заграє з опозицією та самозванцем Ющенком” .

Останній пасаж незрозумілий. Бо кому ж донеччани будуть направляти результати референдуму щодо федералізації та створення своєї республіки, якщо вони висловили недовіру парламенту?

Крім того, в перебігу обговорення порядку денного сесії депутати дуже різко висловлювались на адресу Леоніда Кучми та опозиції. Ось як, наприклад, закликав вирішити політичний конфлікт в Україні народний депутат Юхим Звягільський:

„Треба зайти, накинути наручники тим організаторам, які провокують, які стоять на руйнації нашої держави. Як приклад скажу : хто такий Кінах? Аби зірка чи талант такий? Пересічний мужик, якщо взагалі є мозок або масло в голові. Чому він має стояти і провокувати, щоб сьогодні руйнувалась та держава, якою він теж займався. Наручники треба одягати. Садити - і на цьому все скінчиться”.

Пряма трансляція засіданні сесії велась на площі перед обласною радою, де за ним спостерігали приблизно 7 тисяч мешканців регіону.
XS
SM
MD
LG