Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську тривають щоденні мітинги.


Михайло Снігур


Щодня у Дніпропетровську відбуваються два мітинги. На підтримку Віктора Ющенка – на центральному майдані, на підтримку Віктора Януковича – біля оперного театру. Минулої суботи на майдан разом зі студентами, робітниками, інтелігенцією вийшли бізнесмени, власники потужних фірм з мільонними обігами капіталів, котрі заявили про моральну і фінансову підтримку руху опору проти фальсифікації результату виборів. Щодня на майдані відбуваються концерти місцевих музичних і співочих гуртів, у суботу концерт “Океану Ельзи” зібрав кілька тисяч глядачів і учасників мітингу. Промовці під схвальні вигуки майдану засудили сепаратизм організаторів зборів у Сіверському Донецьку.На великому екрані транслюються передачі п’ятого каналу. Учора дніпропетровський майдан, дивлячись виступ Віктора Ющенка, скандував разом з Майданом незалежності (шум майдану).

На краю майдану розташоване наметове містечко. Розмова з комендантом містечка Юрієм Березою:


Кор. - “Юрію, скажіть, будь ласка, скільки зараз наметів?” Ю. Береза – “Двадцять шість.” Кор. – “Звідки люди?” Ю. Береза – “З Дніпропетровська і Дніпропетровської області.” Кор. – “Уночі холодно?” Ю. Береза – “Ми організували так, що люди практично у нас не мерзнуть.” Кор. - “Чи вистачає теплого одягу, взуття, їжі?” Ю. Береза – “Ви знаєте, на сьогоднішній день у нас навіть надлишок. Ми зараз пропрацьовуємо моменти, щоб те, що несуть люди до нас, дніпропетровці, ми направляємо у дитячі будинки. Вже в нас усього достатньо.” Кор. – “І скільки ви готові тут стояти?” Ю. Береза – “До кінця. До перемоги.”

Мітинги прибічників Януковича біля оперного театру відрізняються від мітингів на майдані помітно меншою кількістю учасників, яка не перевищує двохсот-трьохсот і атмосферою агресії і істерії. На учорашньому мітингу збиралися підписи на підтримку утворення Південно-східної автономії. Жінки – збирачі підписів навіть не уявляли, що скоюють злочин. Серед учасників помітні люди, що погано тримаються на ногах, тратять рівновагу. До журналістів тут ставляться з підозрою і агресією. Дехто з промовців виходить до мікрофону напідпитку: (фрагмент промови п’яного, не розшифрований, бо беззмістовний – М.С.).

Сьогодні і завтра відбудуться сесії обласної та міської рад, на яких буде дана політична оцінка ситуації в Україні і оцінка участі 40 місцевих депутатів на чолі з головами обласної ради і обласної адміністрації у так званому форумі депутатів усіх рівнів східних і південних областей у Сіверському Донецьку.
XS
SM
MD
LG