Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: Під час голосування на Харківщині невідомі вчинили напад на депутата Ярослава Джоджика; Нові факти порушення виборчого законодавства на Рівненщині; У Львові створено Комітет захисту Конституції України; Чому митці виходять на Майдан?


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 30 листопада 2004 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. У київській студії перед мікрофоном Надія Шерстюк, звукооператор Вадим Журба.

Сьогодні у програмі:

-

Під час голосування на Харківщині невідомі вчинили напад на депутата Ярослава Джоджика;

-

Нові факти порушення виборчого законодавства на Рівненщині;

-

У Львові створено Комітет захисту Конституції України;

-

Чому митці виходять на Майдан?

21-го листопада у день другого туру президентських виборів на Харківщині невідомі здійснили напад на народного депутата Ярослава Джоджика. Прокуратура зволікає з порушенням кримінальної справи.

З подробицями наша харківська кореспондентка Вікторія Маренич.

Вікторія Маренич

На 68-й виборчій дільниці 179-го виборчого округу, а це село Муспаново Чугуївського району Харківської області, у виборчому списку для участі у другому турі Президента України було 773 виборці, при цьому заготовлених бюлетенів було вдвічі більше – 1 360.

21-го листопада на 12-ту годину на цій дільниці проголосувало 439 осіб з інших місць за відкріпними посвідченнями.

Коли цей факт став відомий регіональному штабу коаліції “Сила народу”, було відряджено до села Моспаново юристів штабу, які мали статус спостерігачів.

За словами А.Матвієнка, керівника регіонального штабу коаліції “Сила народу”, юристи мали переписати список тих виборців, які проголосували за відкріпними посвідченнями. Юристами, які протягом трьох годин намагалися довести правомірність таких дій голові виборчої дільниці, виконати доручення штабу так і не вдалося.

На допомогу їм виїхав народний депутат України, Ярослав Джоджик. Зі слів Ярослава Івановича, він почав переписувати списки за відсутності голови виборчої дільниці, коли той з’явився, він заборонив йому це робити.

Ярослав Джоджик

Я вважав, що ці списки є інформацією про осіб, які вчинили кримінальний злочин шляхом порушення виборів законодавства про вибори президента. Я намагався взяти ті списки. Після того почалася штовханина, на мене кинули (слово незрозуміле), розбили мені окуляри.

Вікторія Маренич

Після цього інциденту народний депутат поїхав до голови ТВК, поінформував його про порушення на 68-й виборчій дільниці. Голова погодився поїхати разом з ним.

Ярослав Джоджик

За 5 км до цього населеного пункту нам перепинили дорогу декілька “Джипів” без номерів, з них вийшли особи відповідної зовнішності, розхитували автомобіль, намагаючись скинути його в кювет.

Вікторія Маренич

За словами Ярослава Джоджика, вони разом з головою ТВК спочатку заблокувалися в машині, а коли машина почала валитися в кювет, народний депутат вийшов з машини і представився.

Молодики запропонували йому їхати на виборчу дільницю разом, там у присутності двох міжнародних спостерігачів та журналістів “Рен-ТВ” голова дільничної комісії пообіцяв пану Джоджику надати списки тих, хто проголосував за відкріпними посвідченнями.

Проте за 10 хв., допоки відбувалася нарада членів ТВК, пану Джоджику було все ж таки відмовлено ознайомитися зі списками виборців.

Народний депутат повернувся до своєї машини, яку охороняли представники “НУ” та журналісти “Нового каналу”.

За словами Я.Джоджика, юристами підготовлено та подано матеріали до суду за фактами порушень під час виборів на 68-й дільниці 179-го виборчого округу та організований напад на народного депутата України.

Надія Шерстюк

Оприлюднення фактів порушення прав людини і виборчого законодавства з боку районного керівництва після першого туру виборів вплинуло на волевиявлення мешканців Рокитнівського району Рівненщини під час другого туру.

В результаті кількість відданих за Віктора Ющенка голосів збільшилася на 10 відсотків. Рокитнівці переконані – подібна ситуація могла б скластися й на Сході, якщо був би знятий адміністративний тиск.

Далі наш кореспондент Валентина Одарченко з Рівного.

Валентина Одарченко

Вчитель військової підготовки Рокитнівського аграрного ліцею Сергій Верещагін, котрий був членом дільничної комісії на одній з дільниць районного центру, вважає, що за кількістю порушень виборчого законодавства з боку посадовців його район побив рекорди в області.

Сергій Верещагін

Агітація в день виборів в нас була і з боку районної ради, і з боку райдержадміністрації, і начальства від медицини й освіти. В день виборів навіть прості вчителі роздавали людям по п’ять гривень і проводили агітацію повним ходом. На деяких дільницях забороняли проводити перерахунок голосів і переглядати бюлетені.

Валентина Одарченко

Микола Гаврилов, який вчителює за десять кілометрів від кордону з Білоруссю, в селі Березне, каже, що погодився стати членом дільничної комісії від Віктора Ющенка тільки тому, що за рахунок літніх заробітків на кілька місяців забезпечив свою сім’ю, вже думаючи про можливе звільнення з роботи. Він наводить приклади адміністративного тиску у себе на дільниці.

Микола Гаврилов

Голова нашого КСП, Ніна Григорівна, вона ж і голова дільничної комісії в селі, заставила свого сина, щоб він “відзнімав” усіх робітників, які виходять з кабінки, і щоб вони показували бюлетені. Це зафіксовано відеокамерою.

Директор Березнівської школи змушував вчителів виносити бюлетені на вулицю.

Валентина Одарченко

Сергій Берташ був спостерігачем на одній з рокитнівських дільниць від штабу Віктора Ющенка і каже, що за два дні до виборів практично у всіх керівників місцевих опозиційних організацій, а також у селищного голови-соціаліста, був пошкоджений телефонний зв’язок.

Сергій Берташ

Керівник районного відділу зв’язку, член СДПУ(О), на дільниці в Кам’яному роздавав гроші. Ми зловили на гарячому голову райспоживспілки пана Сича. Схопили його за руку, коли він хотів вкинути пачку бюлетенів - усі за Януковича. Пачка випала, ми склали заяву, передали до прокуратури. Коли звіряли підписи, вони виявились підробленими.

Валентина Одарченко

Рокитнівчани впевнені, що кількість голосів їхніх земляків, віддана за Віктора Ющенка, могла б бути більшою, якби зловживання з відкріпними талонами, а тому вважають, що “відкріпний” варіант є найширшим шляхом для порушень.

Сергій Берташ

Лісники брали відкріпні, їх збирали групами в автобуси, біля урн стояли лісничі, і вони перед тим, як кинути, показували їм бюлетені.

Директор медучилища видав наказ, що субота перед виборами робоча, щоб учні не поїхали додому, і вони голосували на дільниці, де він був спостерігачем. Все ж деякі студенти кидали бюлетені згорнутими.

Валентина Одарченко

Їдучи сюди, дехто з рокитнівців написав заяви на звільнення з роботи, гадаючи, що в їхніх школах їм прогули не пробачать. Яким же було їхнє здивування, коли на Майдані Незалежності вони зустріли... своїх директорів, котрі просили позичити їм помаранчеві стрічки.

Надія Шерстюк

Уже тиждень у Львові з ініціативи міської ради діє комітет захисту Конституції України, який координує роботу щодо відстоювання людьми свого виборчого права і волевиявлення. У комітет увійшли відомі львівські політики, керівники міста й області, правоохоронці.

Тему продовжує Галина Терещук.

Галина Терещук

З огляду на те, що більша третина людей, які протестують на Майдані Незалежності - це львів’яни або ж мешканці Львівщини, і був створений комітет захисту Конституції. Він взяв на себе організаційні функції. Пошук автобусів, пального, продуктів, теплого одягу, медикаментів, а також формування колон транспорту на Київ. Щодня зранку і ввечері від’їжджали і від’їжджають десятки машин і автобусів з людьми.

У ці дні вони змінюють протестувальників у столиці, які уже по 5-6 днів на Майдані, біля Кабінету Міністрів і Адміністрації Президента відстоюють своє право вибору. У Львові тиждень триває загальноміський страйк, не працюють близько 60 підприємств та установ, не проводиться навчання у школах та вузах.

Цікаво, що підприємці з власної ініціативи приносять кошти та інші необхідні речі для тих, хто зараз на Майдані Незалежності. Активність з боку львів’ян особлива, кожен вважає за обов’язок долучитись до акції непокори.

Адже людей обурив той факт, що вкотре діюча влада їх просто обдурила. У розмові можна почути, що основна причина, чому люди покинули на якийсь час свій бізнес, справи, родину і приїхали у Київ, не стільки у Вікторові Ющенку чи Вікторові Януковичу, а в тому, що влада зухвало позбавила людей права вибору.

Як тільки ЦВК оприлюднила перші результати голосування мешканці Львівщини, а особливо Львова, масово почали їхати у столицю. Люди разом з друзями сідали у власні авто і за свої кошти рушали в дорогу. Переважно це ті, хто має бізнес, керує підприємством, серед протестувальників сотні львівських вчителів і студентів, науковців і літераторів.

Петро Дідула редактор журналу “Патріархат” працював спостерігачем у східних регіонах України і бачив масові фальсифікації. Це його настільки обурило, що він одразу ж поїхав протестувати на Майдан.

Петро Дідула

Це те, що ми зараз бачимо і в Києві. Люди зрозуміли, що вони зараз реально можуть впливати на ситуацію в країні.

Галина Терещук

Віра Лясковська депутат міськради Львова у комітеті захисту Конституції відповідає за зв’язок із силовими відомствами. Вона розповіла, що командувач Західного оперативного командування відмовився зустрічатись із міським головою Львова, а відтак обговорювати політичну ситуацію в державі та місті, зокрема.

Днями у Київ вирушили понад 100 львівських правоохоронців, які теж обурені порушенням Конституції України і права вибору.

Серед тих, хто охороняє порядок на вулицях столиці підполковник Олег Павлів.

Олег Павлів

Ми з народом, тому у нас таке рішення. Ми ж не будемо йти проти свого народу, ми ж бачимо, що робиться на вулицях, тому ми їдемо, щоб захистити справу людей, не тільки своє право.

Будемо підтримувати порядок, щоб наших людей ніхто не чіпав, вільно себе відчували.

Галина Терещук

Майже усі львівські правоохоронці заявили, що вони разом з народом і не виконуватимуть злочинні накази керівництва.

Попри категоричну заборону керівництва УМВС області, особовий склад лінійного відділу львівського аеропорту висловив власну позицію щодо політичної ситуації в державі.

Косик Андрій, старший лейтенант міліції та старший оперуповноважений Богдан Мельничук зазначили:

Андрій Косик

Підтримувати владу, яка дискредитувала себе в очах народу, особисто мене, сфальсифікувавши вибори, про що всі прекрасно знають, і є не один юридичний доказ цього, ми не збираємося.

Богдан Мельничук

Я вважаю, що ці вибори були нелегітимними. Зараз я радий, що народ встав, піднявся з колін, він захищає своє законне право, свій вибір.

Власне, цим перед зібранням до мене телефонувало багато працівників міліції, моїх друзів, які дізналися про те, що зараз ми заявляємо свою думку, і вони сказали, як це зробити, адже згідні з народом, підтримують народ, але бояться про це сказати через те, що вони бояться бути звільненими з органів внутрішніх справ.

Галина Терещук

Щодня про порушення конституційного права на площах міст та сіл області заявляють сотні тисяч людей.

Надія Шерстюк

Серед мільйонів громадян України, які від минулого тижня на майданах міст і містечок виборюють свої права на чесні і прозорі вибори, - тисячі українських митців.

Інтелектуальна еліта України, крім своїх виборчих прав, бореться за право на життя і розвиток української культури, без якої немає майбутнього у держави.

На цьому наголосив директор Київського театру оперети Борис Струтинський у розмові з нашою кореспонденткою Богданою Костюк.

Богдана Костюк

За словами пана Струтинського...

Борис Струтинській

Ми від імені нашого колективу хочемо вирази неспокій і певну непокору тим діям, які чиняться в країні, тому що ми за розвиток, оскільки творчість завжди була демократичною, вона завжди була вільною.

Ми не хочемо, щоб нас сковували, щоб ми були резервацією Росії, ми хочемо бути вільною державою, розвиватися, щоб у нас було нормальне майбутнє, наша молодь. Ми всі енергетична нація, вільна нація, яка хоче мати світле майбутнє.

Я розумію, що ми зараз є скуті, але ви подивіться на цих щасливих людей, вони подібні до тих акторів, які виходять на сцену і творять, люди без агресії, вони світлі, вони посміхаються. Не дивлячись на цей мороз, сніг, нас ніхто не зупинить.

Богдана Костюк

Активну громадянську позицію, підкріплену історичним досвідом України, висловив і бандурист Остап Стахів.

Остап Стахів

Вважаю своїм громадянським обов’язком бути серед, тому що ми, митці, ця частина суспільства, яка є дуже вразлива до всього, що робиться в суспільстві, до несправедливості зокрема, до несправедливості того, як поводяться погано з народом, як народ погано живе, тому що по своїй природі митці сприймають життя дуже боляче і близько до серця.

Чутливість нашої душі, може, є більшою, ніж в інших.

Ми весь час наголошували на тому, що в суспільстві неладно діється, для суспільства потрібне оновлення, що нарешті ми мусимо сказати правду.

Один в полі не воїн – ми мусимо піднятися не одні митці, ми повинні всі разом піднятися і тоді зможемо перемогти.

Надія Шерстюк

Шановні слухачі, це була програма “Права людини: українська реальність”. Над випуском у київській студії працювали укладач і ведуча Надія Шерстюк, звукооператор Вадим Журба.

На все добре, шановні слухачі!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG