Доступність посилання

ТОП новини

Одинадцятий день протестів. Четвертий день засідання Верховного суду України. Невдале засідання Верховної Ради України.


Ірина Халупа Гості: Євген Дикий, викладач ботаніки та екології НаУКМА, активіст-координатор ПОРИ; Анастасія Безверха, керівник прес-служби громадської кампанії ПОРА; Олександр Баранівський, народний депутат України, СПУ (телефоном).











Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 2 грудня 2004 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Радіо “Свобода” продовжує свої передачі.

Вас вітає “Вечірня Свобода”.

Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Тема сьогоднішньої передачі: “Одинадцятий день протестів. Четвертий день засідання ВСУ. Невдале засідання ВР. Перескакування депутатів з фракції у фракцію, одним словом, все це, що відбувається в сьогоднішній Україні – це є тема сьогоднішньої “Вечірньої свободи”.

Гості: Агастасія Безверха, прес-секретар громадської організації “ПОРА”; Андрій Дикий, активіст-координатор “ПОРИ”; Олександр Баранівський, народний депутат Соціалістичної партії, член бюджетного Комітету (телефоном).

Отже, вітаю гостей і дякую за участь у сьогоднішній “Вечірній Свободі”.

Спершу кілька замальовок до сьогоднішнього дня.

В одинадцятий день масових протестів проти фальсифікації виборів та на підтримку Віктора Ющенка і волевиявлення українського народу, Президент Леонід Кучма вкотре відлетів в Москву. Для зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним. Обидва президенти тепер підтримують нові президентські вибори.

Тоді, коли Президент України Леонід Кучма вкотре від’їхав в Москву, президент США Джордж Буш, з неприхованим сигналом Москві, наголосив: якщо будуть нові президентські вибори в Україні, вони мусять відбутися без іноземного втручання.

35 підприємств інформаційно-телекомунікаційної галузі — виробники та постачальники комп’ютерної техніки та інформаційних систем, розробники програмного забезпечення, провайдери Інтернет заявили сьогодні свою підтримку акції громадянської непокори.

Громадянська кампанія “ПОРА” сьогодні розпочинала ініціативу “Міст дружби Київ – Донецьк” закликаючи українців сходу й заходу спілкуватися.

Приїхала сьогодні в Україну делегація ЄС з ще однією посередницькою місією.

Будинок адміністрації, як і раніше, оточений з усіх боків прихильниками Віктора Ющенка. Виїзди з АП заблоковані вантажівками.

Триває й пікетування будинку ВСУ, де відбувається розгляд скарги представників Ющенка на дії ЦВК. Люди скандують: “Чесний суд!”.

Тим часом за всіх 11 днів проведення акцій протесту в Києві кількість скоєних злочинів скоротилася на третину повідомляє центр громадських зв’язків Головного управління МВС України в Києві.

Станом на 1 грудня за медичною допомогою в Києві медпункти в районі перебування учасників масової акції звернулося 1 тис. 925 осіб.

Як повідомляє УНІАН базуючись на головне управління охорони здоров’я та медичного забезпечення Київської міської державної адміністрації, по допомогу зверталися люди з такими діагнозами: гострі респіраторні вірусні інфекції та застудні захворювання – пневмонії не було, трішки травм – 25 осіб, інші не значні хвороби – 811 осіб, всього-на-всього десь 8 осіб попали в лікарню.

І тепер переходимо до ВСУ, не в буквальному розумінні цього слова, але в такому віртуальному. На скільки я розумію ще й далі триває засідання ВСУ чи воно вже, може завершилося, бо, коли ми заходили в студію воно ще тривало.

Як все це відбувалося, ми почуємо від нашого колеги Володимира Бойка, яки вже кілька днів поспіль слідкує, власне, за подіями, що розвиваються у ВСУ.

Сьогодні ті люди, які мали можливість слідкувати за засіданням, довідалися дещо про це, як здійснювалися фальсифікації у ЦВК.

Отже, Володимире, як члени ЦВК розповідали про ці фальсифікації?

Володимир Бойко

Вітаю слухачів “Вечірньої Свободи”.

Дійсно, засідання ВСУ розпочалося з заслуховування свідчень члена ЦВК Руслана Князевича. Князевич засвідчив, що результати голосування в 2-му турі президентських виборів було сфальсифіковано.

Цей член ЦВК, вважає, що основним доказом вчиненої фальсифікації є робота автономної інформаційної системи ЦВК.

Дослівна цитата: “Якщо стежити за її роботою – відбувалися серйозні маніпуляції. З багатьох регіонів дані про явку надійшли не о 20.30 вечора, як це відбувається зазвичай, а лише ранком 22-го числа. Ці дані з Донецької, Луганської, Харківської, Запорізької, Дніпровської областей”, – зазначив Князевич.

Князевич також виклав інші факти, які, на його думку, свідчать про фальсифікацію результатів виборів. І на належне виконання своїх обов’язків членами ЦВК.

Крім того, за його словами, після 1-го туру, цитую дослівно: “відбулася вакханалія з відкріпними посвідченнями”.

ВСУ також залучив до матеріалів справи взірці фальшивих відкріпних посвідчень, наданих представниками Віктора Ющенка. На запитання членів суду представник ЦВК Охендовський визнав, що не виключає можливість голосування за такими посвідченнями. Це вже офіційне визнання представника ЦВК у ВСУ, яке багато про що свідчить.

Представниками Віктора Ющенка також були надані докази того, що члени цілої низки територіальних виборчих комісій підписували замість протоколів чисті аркуші, які згодом заповнювалися невідомого ким.

Такі чисті аркуші з печатками та підписами також були продемонстровані в суді і також залучені до матеріалів справи.

Окрім того, ще були долучені й рішення апеляційних судів цілого ряду областей: це апеляційні суди в Кіровоградській, Одеській, Миколаївській областях в місті Києві, які вже винесли рішення, якими засвідчили масові фальсифікації виборів.

Ірина Халупа

Володимире, а чому на засіданні ВСУ не появляється голова ЦВК пан Ківалов?

Володимир Бойко

Тому що в цьому нема потреби - він не викликався. Є офіційні представники ЦВК і пан Ківалов невизнаний таким, чиї свідчення треба заслухати, він не є свідком у справі.

Ірина Халупа

Коли передбачене рішення ВСУ? Ми вчора говорили про те, що вони нібито мають 5 днів для розгляду цієї справи. Чи можуть вони вирішити, що їм потрібно більше часу?

Володимир Бойко

Передусім, я хочу зазначити, що, як ми вчора й передбачали у “Вечірній Свободі” всупереч численним прогнозам політологів, ВСУ досі не виніс рішення за скаргою представника Віктора Ющенка на постанову ЦВК.

Майже годину тому завершилася стадія дослідження доказів наданих учасниками процесу і суд перейшов до стадії судових дебатів. Я думаю, що вона буде тягнутися ще приблизно годину, мають виступити представники Віктора Ющенка, Віктора Януковича і представник ЦВК Охендовський.

Після цього судова палата в цивільних справах ВСУ має усамітнитися в нарадчій кімнаті та винести рішення. Такий прогрес стався завдяки тому, що сьогодні судді стали вживати заходів до того, щоб припинити затягування розгляду справи з боку представників Януковича та ЦВК.

Зокрема, ВСУ не задовольнив клопотання представника ЦВК про закриття провадження в частині визнання виборів сфальсифікованими.

Також ВСУ остаточно вирішив не допитувати голів територіальних виборчих комісій з Донецької та Луганської областей. Хоча раніше ВСУ схилявся саме до того, щоб їх заслухати. Це дає підставу вважати, що за кілька годин рішення буде. Або це буде пізньої ночі, або завтра зрання.

Ірина Халупа

Цікаво, а що зі скаргою Віктора Януковича?

Володимир Бойко

По ідеї, вона має розглядатися в одному провадженні. Якщо навіть не буде цього зроблено, то після цього процесу скарга Віктора Януковича має залишитися без розгляду в зв’язку зі зникненням предмета оскарження. В тому випадку, якщо, звісно, ВСУ скасує постанову ЦВК.

Ірина Халупа

Без того, щоб прогнозувати остаточне рішення ВСУ - що станеться, коли вони оприлюднять своє рішення? Тобто залишиться хтось незадоволений. Чи ця незадоволена сторона може тоді оскаржувати рішення ВСУ, чи на цьому кінець?

Володимир Бойко

Ні. Рішення, постанови та ухвалу ВСУ є остаточними й оскарженню не підлягають. Вони набувають законної сили в момент проголошення.

Ірина Халупа

Так що, затягування української народної революції може припинитися рішенням ВСУ?

Володимир Бойко

Ці питання лежать в різних площинах, але всяке може бути. Чекаємо до завтра.

Ірина Халупа

Володимир Бойко, наш юридичний спеціаліст.

А ми тепер поговоримо трішки про інші речі, які відбувалися сьогодні. Сьогодні, одна з лідерів коаліції “Сила народу” Юля Тимошенко заявила, що спільна команда фракцій, які очолюють Ющенко, Тимошенко, і Мороз, парламентські фракції не дадуть затягнути процес переговорів.

“Всі переговори, які стосуються змін до Конституції і до закону про вибори Президента, - сказала вона, - ми плануємо завершити за добу - максимум дві”.

Тимошенко повідомила, що зараз в парламенті працюють дві групи з метою якнайшвидшого ухвалення переговорних документів. Зміни до закону “Про вибори Президента України”, які зараз обговорюють в парламенті, передбачають можливість переголосування 2-го туру виборів.

Що ж стосується змін до Конституції, то, за її словами, вони мають бути ухваленими з обов’язковою умовою – вступу в дію після 1-го січня 2006-го року, - коли відбудуться нові парламентські вибори.

Тарас Марусик побував на прес-конференції Юлії Тимошенко.

Юлія Тимошенко

Те, що стосується ВР ми продовжуємо достатньо енергійно формувати нову парламентську більшість під нового президента Віктора Андрійовича Ющенка.

І я можу вам сказати, що практично сьогодні вже риси парламентської більшості окреслені.

Тарас Марусик

Юлія Тимошенко повідомила про сьогоднішні засідання парламентської Погоджувальної ради та Комітету національного порятунку. Комітет наполягає на негайному підписанні Президентом України Леонідом Кучмою указу про відставку діючого уряду.

Юлія Тимошенко

Ми, вважаємо, що в Україні на цей момент вже не існує уряду на чолі з Януковичем після прийняття постанови ВР.

Тарас Марусик

Якщо Леонід Данилович зволікатиме з відставкою старого і призначенням нового уряду..

Юлія Тимошенко

Я думаю, що тоді всі, без виключення, економічні кризи, всі фінансові кризи, які можуть з’явитися найближчим часом, вони всі будуть на відповідальності Януковича і Кучми, який утримує ситуацію практично в невизначеності.

Тарас Марусик

Відповідаючи на запитання про два крила опозиції: помірковане і радикальне, лідер Блоку Юлії Тимошенко сказала:

Юлія Тимошенко

Це дуже добре, що в нашої опозиції є два крила, це значить, що буде відпрацьовуватися розумна середня лінія.

Тарас Марусик

Юлія Тимошенко вважає, що роль народу в нинішній ситуації неоціненна.

Юлія Тимошенко

Рівно стільки, скільки люди протримаються на майданах, рівно стільки в нас буде існувати реальний шанс змінити владу в Україні. Здається, що політики обох таборів не звикли до присутності такого потужного гравця, як народ, і вони просто не розуміють, що головний гравець сьогодні не вони, а сьогодні люди на майданах.

Тарас Марусик

Не оминула Юлія Тимошенко і теми Верховного Суду України.

Юлія Тимошенко

ВСУ прийме рішення, і не питання, влаштує чи не влаштує це якихось окремих політиків, а питання, чи влаштує рішення ВСУ народ, який стоїть сьогодні на майданах.

Я переконана в тому, що якщо рішення ВСУ не розв’яже кризу, тобто не дасть чітку відповідь на питання, що вибори були сфальсифіковані, і що вибори практично в другому турі треба переголосувати, то я думаю, що народ дуже погано це сприйме, і я думаю, що дії народу тут важко буде контролювати.

Тарас Марусик

Юлія Тимошенко передала також думку Майдану.

Юлія Тимошенко

Я просто хочу вам сказати, що нічого не буде розблоковуватися, нікуди не піде Майдан. Я переконана, що люди не підуть додому, вони не поїдуть в свої області, міста, райони, там, де вони живуть, з Києва, поки вони не почують, що Віктор Ющенко став де-юре Президентом України.

Я переконана, і я думаю, що люди на майданах теж переконані, що сьогодні стримує процес оголошення Віктора Ющенка Президентом України легітимно тільки одна людина – це є Леонід Кучма, який сьогодні тримає в своїх руках реальний шлях вирішення кризи.

Тарас Марусик

На сьогоднішній прес-конференції Юлія Тимошенко сказала також, що опозиція підготувала звернення до Служби безпеки України та Генеральної прокуратури України про порушення кримінальної справи проти Леоніда Кучми за його фактичну бездіяльність і зраду Україні.

Ірина Халупа

Ми чули, що сьогодні Юлія Тимошенко на прес-конференції сказала, що можливість змінити політичну ситуацію в Україні триватиме стільки, скільки люди втримаються на майданах, що це, так би мовити, вікно можливості, і в цьому проміжку часу треба зробити якомога більше.

Анастасію, отже, 11-й день – це не найкращі умови, хоча сьогодні тепліше, ніж вчора і позавчора, але все ж таки зима, і люди не можуть безкінечно бути на вулиці. Що Ви скажете з цього приводу?

Анастасія Безверха

Звичайно, 11-й день – це не перший, але ніякі природні умови не зупинять людей, які зараз знаходяться на вулиці. Кампанія “Пора” представляє інтереси людей, які на Майдані, ми стоїмо разом з ними.

Я хочу сказати, що всі налаштовані дуже серйозно. І кампанія “Пора”, і всі люди, які підтримують Ющенка, з вулиці не підуть, так як сказала Юлія Володимирівна, допоки не тільки не почують, але й не побачать наслідків юридичних, що президент, якого вони обрали, буде інагурований.

Ірина Халупа

Так що це ваша остаточна мета? Без осягнення цієї мети ви не збираєтеся знімати намети і йти додому?

Анастасія Безверха

Звичайно.

Ірина Халупа

Євгене, Ви сказали, що головний гравець у цій революційній сцені, яку ми бачимо сьогодні в Україні, – це ви, це люди на майданах, люди, які ночують в наметах.

Ось ми бачимо вже досить довго, що розтягаються різні переговори, судові процеси. Чи ви відчуваєте, що враховані ваші власні інтереси, ті інтереси, про які говорила Ваша колега Анастасія? Чи вони враховані у тих переговорах, які ведуться?

Євген Дикий

Ні, не враховані. Більше того, я хотів би сказати: переговори бувають різними. Одна справа, коли йдуть переговори між фракціями в парламенті, власне, на те й ми два роки обирали і парламентарів, нехай працюють так, як вміють, а інша справа - так званий переговорний процес, в який, на жаль, обманом вдалося втягнути В.Ющенка – це переговорний процес Ющенко-Янукович-Кучма з варіантом Кучма-Кваснєвський-Ющенко-Янукович, то байдуже.

Ці переговори ми вважаємо не просто помилкою опозиції, а помилкою, яку можна пробачити, тільки враховуючи недосвідченість наших політиків, їхню просто глибоку порядність, що вони повелися на цей обман.

Насправді ми вважаємо сам факт переговорів глибоко аморальним. Які можуть бути переговори з кримінальними злочинцями? З кримінальними злочинцями треба розмовляти в залі суду, для того є належні юридичні процедури.

Переговори з ними – це ставити себе з ними на одну дошку, тим більше, що ще недавно ці люди були просто кримінальними злочинцями, коли вони прикривали якісь економічні афери, тепер вони вже є державними злочинцями, зокрема В.Янукович, який здійснив злочин, передбачений статтею “Державна зрада”, коли сприяв спробам сепаратистів відколоти частину України від нашої держави. Це передбачено ККУ.

Ірина Халупа

Але, Євгене, сьогоднішній політичний світовий процес досить гнучкий, і він вимагає не лише переговорів, але і компромісів. Ви - молоді, досить радикально налаштовані люди.

Отже, щоби Ви запропонували тій опозиції, яка, як Ви сказали, не зовсім йде тим шляхом, яким би Ви хотіли, щоб вона йшла, враховуючи, що політика є мистецтвом компромісів?

Анастасія Безверха

В даному випадку рішення ВСУ - вирішальне значення для долі нашої країни. Ми обурені тим, що представники В.Януковича затягують процес, і вже який день суд не може прийняти...

Ірина Халупа

Судячи з того, що ми бачимо впродовж останніх двох днів, що судді це зрозуміли і не дозволяють їм це робити.

Анастасія Безверха

Будемо надіятися на моральність і добру волю наших суддів.

В даному випадку виправдати процес переговорів може лише ВР, яка активно працює над пакетом законопроектів, які мають бути прийняті. При цьому переговори з Л.Кучмою та Януковичем абсолютно не мають нічого спільного з парламентським процесом.

Я впевнена, що документи та резолюції, які підписуються в Маріїнському палаці, мають суто декларативний характер, і влада всерйоз не ставиться до тих документів.

Лідери опозиції і народний Президент України Віктор Ющенко мають це усвідомити і економити свій час, а витрачати краще для того, щоб спілкуватися з людьми і працювати серйозно в парламенті.

Ірина Халупа

Євгене, а що Ви додасте?

Євген Дикий

Мені здається, що не є коректним, вживане у медіа, “лідером опозиції”, він є законно обраний Президент України, який присягнув на Біблії та Конституції, і саме так його слід називати.

Ірина Халупа

Всі закликають в Україні в цій ситуації діяти за законом, було офіційне рішення і постанова ЦВК, і переможцем був названий, на жаль... Маємо те, що маємо, як сказав колись один мудрий чоловік.

Анастасія Безверха

Можемо використати термін “народний президент” в даному випадку.

Ірина Халупа

Так що ви є у наметовому містечку, на Майдані є люди, які хотіли б бачити щось радикальніше, вони не погоджуються з тим, що відбувається, їм набридли переговори, їм набридли якісь культурні кроки і так далі, вони радикально налаштовані, чаша терпіння переповнена, і вони хочуть, щоб це все нарешті завершилося.

Отже, як ви блокуєте ті розбуджені емоції, і від кого ви взагалі берете свій дороговказ, хто керує “Порою”, хто дає накази, хто вирішує: штурмувати чи не штурмувати?

Євген Дикий

“Порою” керує сама “Пора”, тобто це насправді дуже демократична організація. Влад Каськів найчастіше виступає, як речник і підписує наші офіційні заяви, але він не має жодних диктаторських повноважень, тобто всі рішення приймаються колегіально, при чому навіть не якимись там виборними, а всіма активістами на зборах. Я такої демократії ще раніше не зустрічав.

Крім того, що стосується рішень про блокування, то навіть якби раптом “Пора” перейшла на позицію, назвемо, м’яко поміркованої позиції і вирішила б розблокувати, то все рівно ми звідти людей не прибрали, блокування установ – то є насправді ініціатива самого народу, це ініціатива людей, “Пора” тільки допомагає це проводити організовано і скоординовано, щоб то не була стихія, а була нормальна контрольована акція.

Саме в цьому наша роль, а не в тому, що ми вирішили не розблоковувати, вирішив сам народ, ми просто є його найбільш організованою частиною, тобто якимось таким організуючим елементом.

Ірина Халупа

З нами сьогодні два активісти з Пори: Анастасія Безверха та Євген Дикий. Ми, власне, говоримо про життя на вулиці, про те, хто керує Порою, як вони намагаються координувати все це і забезпечити все, щоб більш гарячкувато налаштовані люди не вдалися до кроків, які можуть бути шкідливими для загальної мети.

Пане Баранівський, Ви як політик скажіть, от все затягається, йде звинувачення влади, що вони затягають і затягають, сподіваючись, що люди не будуть стояти до Нового року, до різдвяних свят.

Що Ви скажете, як Ви оцінюєте все те, що відбулося протягом останніх 11 днів після другого туру президентських виборів? Хто виграє і хто програє?

Олександр Баранівський

Перше, що я б хотів сказати, це те, що треба повчитися органам місцевого самоврядування, як треба, щоб працювало самоврядування, яке сьогодні є в м. Києві, зокрема на Хрещатику. Там сьогодні нема жорстких чітких команд, діє самоврядування, немає там жодних п’яних, немає різких порушень дисципліни і таке інше. Я б це хотів відмітити перше...

Ірина Халупа

Пане Баранівський, я хочу додати, що протягом останніх 11 днів злочини в Києві зменшилися на одну третину.

Олександр Баранівський

Це теж говорить про те, що навіть ті, хто скоює злочини, вони теж стали добрішими, бо вони хочуть бути добрішими, вони вірять у справедливість, всі хочуть несправедливості. Це перше, що я б хотів відмітити.

Друге – влада надіється на те, що люди виснажаться, вона дуже глибоко помиляється. По-перше, досить потужно люди обжили своє житло, яке є на майданах. Досить привітні кияни, коли по 15 чоловік проживає в однокімнатних квартирах, і люди їх харчують, останнім діляться.

Саме основне, що вірять у перемогу і вірять справедливість. Тому владі не вдасться, скільки б вона не тягнула, відволікти увагу людей, що вони розійдуться на Різдвяні свята чи на Новий Рік.

І ще, влада тим самим людей провокує на більш рішучі кроки. Сьогодні ВР всі свої легітимні законодавчі шляхи, все зробила для того, щоб діяв завтра президент, діяв ЦВК, діяли всі інші інституції у полі законодавчому, щоб можна було розрубати “гордіїв вузол”, який склався по виборах президента.

Але президент не діє, президент сьогодні діє не в правовому полі, дійсно порушує Конституцію. Тому це дійсно впливає на людей, які сьогодні на вулиці.

Тому влада, зокрема Президент, беруть на себе відповідальність за послідуючі дії. А вони будуть більш радикальні, якщо влада не реагує на вимогу мирної вулиці, на те, що люди вийшли, на їх законні вимоги. Вони хочуть єдиного сьогодні – правди.

Не суть у Вікторі Ющенку, не суть у Вікторі Януковичу, вони інші кандидатури, суть у тому, що влада грубо сфальсифікувала вибори, в цій неправді. І от люди більш цього у нас терпіти не можуть і не будуть.

І з цим повинні всі погодитись, в тому числі і Володимир Путін, який якби зайняв позицію проукраїнську, давно вже б не було наметів, давно би в спокійне русло ввійшло життя України. Він, на мій погляд, сьогодні провокує ці всі кроки, просто відтягує кончину цієї системи.

Ірина Халупа

Пане Баранівський, Ви сказали, що ця акція зробила всіх добрішими, а чому, скажімо, Президент Кучма не став добрішим?

Олександр Баранівський

Ви знаєте, я помилився, вона зробила добрішими не всіх. Вона не зробила добрішими комуністів, не зробила добрішим Кучму. У них співпраця йде така.

І коли комуністи вчора відмовлялися відправити у відставку уряд Януковича, цей злочинний уряд, про який вони говорили, це говорить про те, що вони не стали добрішими, що вони не з народом. Так само, як Президент Кучма. Виключення завжди є в суспільстві, і якраз таким виключенням зараз є комуністи.

Ірина Халупа

Пане Баранівський, це не перший раз, коли комуністи підвели і вас, і їхніх братів-соціалістів, і українську опозицію, чому ви розраховуєте на підтримку комуністів?

Олександр Баранівський

Ми абсолютно вже на підтримку комуністів не розраховуємо, якби ми на їх розраховували, то вчора не було б позитивного голосування по відставці уряду.

Але депутати ВР з інших фракцій, яких вчора називали провладними, які відчувають свою відповідальність перед суспільством, які бачать, чого хочуть люди України, в різних регіонах, не тільки в Києві, те, що відбувається в обласних центрах. Вони вчора переступили через свою боязнь, вони вчора голосували так, як цього хочуть виборці.

Ірина Халупа

Дякую, пане Баранівський. Це був Олександр Баранівський, народний депутат від соціалістичної партії.

А зараз переходимо на вулицю, де перебуває біля Майдану наша колега Надія Шерстюк. Добрий вечір.

Надія Шерстюк

Добрий вечір, шановні слухачі, шановні гості.

Ірина Халупа

Наші гості, активісти організації Пора і пан Баранівський, депутат соціалістичної партії, підкреслюють цей добрий настрій, який панує серед усіх. Чи цей добрий настрій продовжує панувати на вулиці сьогодні ввечері?



Надія Шерстюк

Так, я абсолютно підписують під словами шановних гостей, тому що зараз-таки присутній повний майдан людей. Потеплішало в Києві, плюсова температура, народ продовжує стояти. Тобто без змін залишається велика присутність на Майдані людей.

Я щойно пройшлась по наметовому містечку, розмовляла зі студентами, з перехожими, мешканцями містечка, всі вони солідарні в єдиному, що треба стояти до кінця. Коли, яке буде рішення ВСУ - до переможного кінця.

Як мені сказала студентка в розмові, що вони приїхали до Києва не стільки проти Януковича, не стільки заради Ющенка, вони приїхали до Києва за себе.

Тобто народ вийшов на майдани, тому що порушені його права. Власне народ буде боротися за себе, за свій голос, за свою майбутню долю. Кожен тут усвідомлює, що від присутності його на Майдані залежить доля перш за все його, його родини та його друзів.

Ірина Халупа

Надіє, чи ти відчула, спілкуючись з людьми на Майдані, що потрібно, щоб вони відчули, що все ж таки вони досягли перемоги? Чи це встановлення Віктора Ющенка президентом, чи відставка уряду і Кучми...

Що задовольнить ті сотні тисяч людей, мільйони, якщо врахувати всіх, яких демонстрували протягом останніх двох тижнів, по всій України, що запевнить їх, що ця боротьба за себе все ж таки виграна?

Надія Шерстюк

Я думаю, що все в комплексі. Те, що говорили люди, це безперечно, найближчий, найприйнятніший варіант, це все-таки те, що Ющенко має стати президентом. Тобто вони голосували за Ющенка, вони висловили свою позицію. Тобто вони хочуть бачити Ющенка президентом, і це буде логічне закінчення цього руху опору. Звичайно, думки не6однорідні, неоднозначні.

Зараз я бачу, щойно приїхав Віктор Ющенко на Майдан Незалежності. Буквально щойно, народ його вітає, зараз він має виступ.

Повертаючись до думки людей на Майдані, то думки розпорошені, вони не є однозначні, це нормально. Частина людей говорить про те, що, звичайно, дії опозиції трохи гальмуються, частина говорить, що так і має бути, тобто вони в будь-який момент готові перейти до активних дій.

Загалом можна окреслити ситуацію, як затишшя перед грозою, перед бурею. Незважаючи на те, що трохи настрої стихли, але в будь-який момент всі готові стати до активних дій.

Ірина Халупа

Дякую, Надіє. Шановні гості, що буде завтра?

Анастасія Безверха

Отож, хочу сказати, що вулиця налаштована дуже серйозно, так само, як і серйозно налаштована компанія Пора. Якщо опозиція не вдасться до рішучих дій, про припинення різних переговорів і початок активних дій, юридичне закріплення Ющенка в його президентстві, то рано чи пізно, скоріше рано, Віктор Ющенко втратить контроль над вулицею, на жаль. І він має це усвідомлювати.

Компанія Пора виступає якраз на боці вулиці. Наша офіційна позиція полягає в тому, що, я думаю, протягом двох-трьох наступних днів ми будемо дуже активізовувати нашу діяльність, щоб показати і Кучмі, і народному президентові, що вулиця має своє право, що вона скаже своє слово.

Ірина Халупа

Дякую, Анастасіє. Євгене?

Євген Дикий

Так, тільки я хотів би прибрати слово “вулиця”, хоч воно непогано характеризує географічно, але саме географічно.

Я хочу процитувати комуніста Бориса Олійника, який сказав, що влада так і не зрозуміла, що населення перетворилось у народ. Мені інколи здається, що лідери опозиції так само цього ще недооцінили. Але це вже саме народ, це нація, і вона говорить своє слово.

Поки стримує тільки чекання суду, бо ми є законослухняні. Після цього стримуючі фактори знімуться, і народ просто сам скаже своє слово. Сподіваємось, що лідер опозиції виявиться гідним свого народу.

Ірина Халупа

Дякую. Пане Баранівський, чи усвідомлює опозиція те, що вона може втратити контроль над народом?

Олександр Баранівський

Ви знаєте, я б не говорив би про те, що опозиція може втратити контроль над народом. Справа в тому, що ми сьогодні самі побачили, що народ сам себе контролює, і як сказав дійсно Борис Олійник, що це вже дійсно є народ.

І народ сьогодні довів, що він сам себе може контролювати, що він буде стояти до позитивного вирішення. Тобто до того рішення, за яке народ проголосував, що Віктор Ющенко повинен бути оголошений президентом. Чи то буде переголосування, чи це буде іншим шляхом, але люди за це будуть стояти, і це є правда.

Тому я далеко відкидаю думку, що там хтось втратить контроль над вулицею, ні! Вулиця в даному випадку контролює політичну ситуацію.

Ірина Халупа

Пане Олександре, дякую. Щире спасибі гостям сьогоднішньої передачі. Це була прес-секретар громадської компанії Пора Анастасія Безверха, активіст і координатор Пори Євген Дикий. І по телефону був з нами народний депутат Олександр Баранівський від соціалістичної партії України.

Дякую всім гостям і слухачам за увагу. Слухайте “Свободу” і шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG