Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратизм в Донецьку.


Сергій Гармаш

Донецьк, 3 грудня 2004 - Ситуація в Донецьку протягом тижня двічі мінялась кардинально. Спочатку звучали заклики і приймались рішення щодо автономії Донбасу, а потім влада відкидала всі звинувачення у сепаратизмі. Розповідає Сергій Гармаш.

26 листопада в Донецьку відбулись збори представників депутатів всіх рівнів місцевого самоврядування, трудових колективів, громадських організацій і так далі, які спочатку анонсувались як сесія облради. Головував на цих зборах керівник обласної адміністрації Анатолій Близнюк. В резолюції зборів, ухваленій її учасниками та поширеній прес-службою обладміністрації містились зокрема такі пункти. Цитую: „ обговорити на мітингах і в трудових колективах питання про проведення референдуму про автономію регіонів, які проголосували за В.Ф.Януковича” – кінець цитати. І ще один: „звернутись до мешканців регіонів південного сходу України із закликом підтримати нашу позицію і провести на своїй території референдуми”.

Вже наступного дня в Донецьку відбувся 70-тисячний мітинг в резолюції якого міститься заклик до депутатів обласної ради, цитую: „якщо державний переворот в Україні стане реальністю, терміново ухвалити рішення про проведення референдуму про проголошення автономії Донбасу”. На трибуні мітингу все керівництво області та Донецька.

Потім Северодонецьк, де голова Донецької облради Борис Колесников запропонував створити Південно-східну автономну республіку. В той же вечір Донецька облрада приймає рішення, яким створює облвиконкоми та інші структури влади, паралельні тим які керуються з Києва. Також депутати призначають вже на 5 грудня (тобто через шість днів) референдум про, цитую „змінення в Конституцію України про Федеративний устрій в Україні та надання Донецькій області статуса самостійної республіки у складі федерації” – кінець цитати. Але, ... : „Користуючись нагодою я хочу сказати про те, що через невдалий переклад, або в повідомлення агентств вкралась прикра помилка, я хочу відкинути всі звинувачення в сепаратизмі”. - Таку заяву зробив минулої середи голова обласної ради Борис Колесников. Днем раніше, глава адміністрації області Анатолій Близнюк, повернувшись із зустрічі з президентом Кучмою, заявив що, цитую „Ніхто ніколи про автономію і відокремлення від України не говорив”. Він же заявив про незаконність створення облвиконкомів та рішення про призначення референдуму у такі пожежні терміни. „За законом, референдум проводиться після ухвалення рішення не раніше ніж через місяць і не пізніше ніж через два місяці” – сказав губернатор.

1 грудня чергова позачергова сесія облради (третя за тиждень) скасовує рішення які є незаконними але призначає обласний консультативний референдум про надання Донеччині статуса самостійного суб’єкта федерації на 9 січня. На Пресс-конференції після сесії голова облради Борис Колесников заявив про намір ініціювати проведення всеукраїнського референдуму щодо федеративного устрою України і відвів на шлях для правової реалізації цієї ідеї 6-7 місяців.

Весь цей час, починаючи з 26 листопада донецькі ЗМІ розгортають істерію щодо того, що не поважається вибір Донбасу, Донбас годує всю країну і так далі. ТРК „Україна” яка належить Рінату Ахметову починає марафон, в якому виступають виключно прибічники Януковича і від імені Донбасу педалюють ці теми. Будь хто, хто дивився цей телеканал, який транслюється на всю Україну, міг подумати що мешканці регіону ледь не озброюються і всі хочуть в Росію. Втім ситуація на вулицях була досить спокійною. Сепаратистські настрої панували перед усім в натовпі на мітингах та у молоді. Люди які пам’ятають важкі процеси початку дев’яностих, або такі які просто знають ціну нестабільності, відчували не ейфорію, а занепокоєння. Тому задній хід, який дали керівники Донецької області та інших східних областей сприймається з полегшенням. А щоденні мітинги на підтримку Віктора Федоровича, організовані міською владою, перетворились у звичайну формальність.
XS
SM
MD
LG