Доступність посилання

ТОП новини

Політики про виведення українських військ з Іраку.


Мар’яна Драч

Прага, 6 грудня 2004 року - Міністр оборони Олександр Кузьмук вважає, що виведення українських солдатів з Іраку коштуватиме 11 мільйонів доларів і триватиме приблизно півроку. Про це Кузьмук заявив у понеділок журналістам у Києві.

Міністр зазначив, що Україні буде складно знайти таку суму самостійно. Але якщо виведення військ буде погоджене з міжнародною коаліцією, то Україна зможе розраховувати на її фінансову допомогу, каже Кузьмук.

За виведення українців Іраку минулої п`ятниці проголосувала Верховна Рада. Народні депутати мотивували таку постанову загостренням ситуації в Іраку і людськими жертвами. Але це лише рекомендація, бо за українськими законами ухвалювати рішення про виведення військ може лише президент. А Леонід Кучма наразі своєї думки з цього приводу не висловлював.

За даними Верховної Ради, за виведення українців з Іраку проголосувало 257 депутатів. Але один з них – Едуард Гурвіц сказав кореспондентові радіо "Свобода" в Одесі, що "хтось з народних депутатів", скориставшись його відсутністю, проголосував за нього:

Едурад Гурвіц: "Процедура голосування передбачає і натискання кнопки. Так буває, що депутата немає в залі. І користуватися його кнопкою непристойно. Особливо, коли всьому парламенту відомо, що я гарячий прихильник перебування нашого миротворчого контингенту в Іраку. Я вважаю цю місію дуже важливою для України і вважаю, що американці і їхні союзники багато зробили для світу, коли скинули кривавого тирана Саддама Хусейна. Тому саме голосувати з цього питання було ганебним. Гадаю, що ні нинішній президент Кучма, який перебуває останні дні на цій посаді, ні наступний президент не видадуть указ про виведення наших військ і не ухвалять рішення, яке зганьбить Україну".

Едуард Гурвіц звернувся до голови Верховної Ради України з проханням зарахувати його голос до тієї частини депутатів, які голосували проти виведення українських солдатів з Іраку.

Гурвіц належить до фракції "Наша Україна". А лідер цієї фракції, кандидат у президенти Віктор Ющенко обіцяє в разі перемоги вивести українців з Іраку. Пригадаємо заяву, яку зробив Ющенко минулого місяця під час телевізійних дебатів: "Вони достойно виконали свою місію, свій обов''язок і більше гинути там наші хлопці не повинні".

Яка ж реакція на постанову Верховної Ради у світі?

Речник державного департаменту Сполучених Штатів Річард Баучер: "Ми поважаємо думку Ради. Наскільки я розумію, ця постанова необов`язкова. На цьому етапі ми можемо лише сказати, що Україна є важливою державою. Вона серйозно дотримується своїх міжнародних зобов`язань. Ми вдячні Україні за те, що вона надала в Ірак значну кількість військ". Міністр оборони Польщі Єжи Шмайдзинський каже, що виведення українських військ матиме серйозні наслідки для подальшого функціонування міжнародної дивізії під польським командуванням в Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG