Доступність посилання

ТОП новини

Провал референдуму, як не парадоксально, може сприяти покращенню стосунків Угорщини з сусідніми державами, вважає глава угорського МЗСу.


Василь Плоскіна

Угорщина, 7 грудня 2004 – Глава угорської дипломатії Ференц Шомоді заявив в інтерв’ю британському агенству Рейтер, що провал недільного референдуму в Угорщині тим не менше призведе до нормалізації стосунків цієї країни з сусідніми державами, у тому числі й Україною. Цими днями Шомоді перебував у Софії на конференції міністрів закордонних справ Організації з безпеки та співпраці в Європі (ОБСЄ). Як відомо, будапештський уряд опікується справами більш ніж 150-тисячної угорської меншини в Україні за допомогою двосторонніх міжурядових угод.

Населення Угорщини сягає 10 мільйонів, а за її межами проживає близько 5 мільйонів етнічних угорців. Найбільші угорські меншини мешкають в Румунії, Словаччині, Сербії та Україні. Різні угорські уряди, починаючи з 1920 року, після того як Угорщина підписала в Парижі мирний Тріанонський договір, внаслідок якого дві третини території цієї країни відійшли її сусідкам, в той чи інший спосіб намагалися опікуватися закордонними угорцями. Однак нерідко це викликало негативну реакцію в довколишніх країнах, адже окремі політичні сили в Румунії або Словаччині переконані, що деякі політичні ініциативи офіційного Будапешта базуються на територіальних претензіях.

Міністр закордонних справ Угорщини Ференц Шомоді наголосив в інтерв’ю агенству Рейтер, що його уряд ( а це коаліційне утворення ліво-ліберальних партій) виступало проти референдуму з подвійного громадянства для закордонних угорців, бо сам плебісцит і подальша робота депутатів парламенту над законом про подвійне громадянство не обіцяла Угорщині райдужних перспектив щодо країн-сусідок. Радше навпаки: це могло призвести лише до поглиблення розбіжностей між партнерами, вважає угорський міністр. Однак нульовий результат референдуму докорінно змінив ситуацію. “На мою думку, відтепер двосторонні стосунки з нашими сусідами нормалізуються, і нам вдасться уникнути багатьох проблем”, - сказав Ференц Шомоді.

Він переконаний, що Угорщина повинна допомагати угорським громадам за кордоном в інший спосіб. Насамперед будапештський уряд дбатиме про спрощення існуючих візових формальностей ( це особливо актуально у випадку з Україною та Сербією). Ліво-ліберальний угорський уряд також хоче провадити більш прозору інвестиційну політику в Центральній Європі, що має пожвавити економічний розвиток районів з угорським населенням а також регіону назагал. Це, на думку міністра Ференца Шомоді, створить позитивний імідж Угорщині в світі як в економічному, так і в політичному сенсі.
XS
SM
MD
LG