Доступність посилання

ТОП новини

Як реагує на події в Україні керівництво Білорусі?


Юрій Свірко

Мінськ, 7 грудня 2004 – Президент Білорусі Олександр Лукашенко, який другим після російського колеги Володимира Путіна поздоровив з обранням на посаду президента України Віктора Януковича, заявляє, що він не втручався в українську політику.

В інтерв''ю арабському телеканалові "Аль-Арабія" білоруський президент Олександр Лукашенко заявив: "Якщо хтось думає, що розкол в Україні буде на користь однієї або іншої сторони, той глибоко помиляється". За словами президента Білорусі, будь-яке втручання ззовні небезпечне:

“Підкидати дрова до вогню того, що відбувається в Україні, я б застеріг усіх. Я дуже добре знаю Україну. Це дуже небезпечно. Ви зауважили, що ми ніде відкрито не втручалися в події на Україні, як би нас хтось не пробував туди підтягти”.

Білоруська опозиція розцінила цю заяву Олександра Лукашенка як критику на адресу Володимира Путіна, який агітував українських громадян за Віктора Януковича. До того ж мінські спостерігачі зазначають, що президент Білорусі тепер хоче, щоб українці забули про його телефонне поздоровлення “президентові Януковичу”.

Міністр інформації Білорусі Володимир Русакевич натякнув, що російські телевізійні журналісти необ`єктивно висвітлюють події в Україні. Говорячи про неможливість припинення трансляції російських телеканалів у Білорусі, Русакевич сказав:

“Навіщо їх закривати, адже незабаром їх і так дивитися не будуть, якщо вони продовжать займати таку позицію. А як вони висвітлюють події в Україні? Як білоруському глядачеві реагувати на це? Вони втрачають аудиторію".

Водночас влада у Мінську сподівається, що помаранчева революція не докотиться до Білорусі. Президент Лукашенко заявив, що будь-які варіанти зміни влади в Білорусі безперспективні. "Ми не є банановою республікою, і підходити до Білорусі з позиції югославського, грузинського і навіть українського варіантів було б необачно", - заявив Олександр Лукашенко та закликав не переводити події, що відбуваються в Україні, на білоруський ґрунт.

Проте новий керівник адміністрації президента Білорусі, колишній генеральний прокурор Віктор Шейман минулого тижня закликав до зміцнення білоруської системи влади. Шейман це обґрунтував зовнішньополітичною ситуацією, передовсім подіями в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG