Доступність посилання

ТОП новини

Австрійський лікар Віктора Ющенка заявляє, що причина його хвороби ще не з’ясована.


Сергій Драчук

Прага, 8 грудня 2004 – У досі не з’ясованій хворобі кандидата на президента України й лідера блоку партій «Наша Україна» Віктора Ющенка лікарі розглядають три версії її причин, серед них і отруєння діоксином, але певних даних наразі ще немає. Про це повідомив радіо “Свобода” лікар клініки «Рудольфінергаус» у Відні, де лікували Ющенка, Микола Корпан.

Напередодні, у вівторок, коротке інтерв’ю у віденського лікаря Віктора Ющенка - Миколи Корпана взяв британський щоденник «Таймз», а в середу з посиланням на лікаря газета написала, ніби свідоме отруєння Віктора Ющенка вже доведене. Публікація негайно викликала заперечення від представників клініки «Рудольфінергаус» і від самого Миколи Корпана.

Як заявив на прес-конференції в клініці її директор Михаель Цимпфер, стаття в «Таймз» «цілковито неправдива», бо «гіпотезу про отруєння як причину Ющенкової хвороби й далі не можна ні довести, ні заперечити», і на нинішній момент іще не існує «жодного доказу» про те, що спричинило хворобу. Про те саме говорив і Микола Корпан австрійському агентству «АПА».

А ось що сказав Микола Корпан увечері в середу в телефонному інтерв’ю для радіо “Свобода”:

«Ми мали деякі версії про можливі причини цього загадкового перебігу захворювання Віктора Андрійовича Ющенка. Ті основні причини, які могли б бути в першу чергу - скажімо, отруєння грибами, отруєння металами – ми виключили. Але пізніше, коли ми бачили дальші особливості перебігу захворювання, коли ми бачили резистентність хвороби до найсучаснішої терапії, чи то місцевої, чи системної, коли ми бачили ті зміни, які можна побачити, – ми, звичайно, задумались і над іншими моментами, над іншими можливими причинами. Ми почали контактувати і співпрацювати з різними колегами з різних держав світу, і на даний момент є декілька версій, які потрібно зараз перевірити і довести або виключити. У даний момент ми стоїмо перед наступним етапом обстеження, який, ми сподіваємось, буде проведено найближчим часом, і це залежить тільки від хворого. Якщо він буде наполягати, ми готові хоч зараз почати наступний етап досліджень. Спеціальні лабораторії, яких, до речі, немає в Австрії, вони є в інших державах, – підтвердили нам, що за високотехнологічними методиками можна і через багато місяців усе-таки підтвердити ці версії, які в даний час ми розробили і які могли б відповідати тій клінічній симптоматиці, яку ми бачимо».

Не всі небезпечні речовини можливо визначити й за такими високотехнологічними методиками. Але, словами Миколи Корпана, ці лабораторії з Франції, США й Німеччини готові допомогти в дослідженні і з ними «все домовлено» – залишається тільки взяти для дослідження «біологічний матеріал» у самого Віктора Ющенка:

«Можливий такий варіант, що і в Києві можна буде (взяти матеріал для дослідження). Але поки що проробляється і дискутується варіант короткого, буквально годинного приїзду кандидата на президента України Віктора Ющенка до Відня».

Одна з версій хвороби – отруєння діоксином, яке може призвести до такого ураження шкіри обличчя, як у Віктора Ющенка, повідомив Микола Корпан; інші версії наразі залишаються таємницею:

«Ця версія в нас також є, ми розробили її значно раніше – ми просто до цього часу не повідомляли, тільки сьогодні заявили на прес-конференції, тому що ми залишаємося спеціалістами і не хочемо бути спекулянтами, і тому ми ті чи інші версії не хочемо опубліковувати до останнього часу, поки вони не будуть верифіковані. І тоді незалежно від того, які результати будуть отримані, негативні чи позитивні, вони будуть відкриті».

Натомість, сказав Микола Корпан, уже виключено можливість отруєння Віктора Ющенка арсеном, тобто миш’яком, як і отруєння важкими металами. За словами лікаря, фахівці-дерматологи також одноголосно відкинули захворювання з назвою «розацея» як можливу причину розпухлого обличчя Віктора Ющенка. Доказу ж того, що саме викликало хворобу, тим часом не знайдено.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG