Доступність посилання

ТОП новини

В Донецьку припускають можливість четвертого туру.


Сергій Гармаш

Донецьк, 14 грудня 2004 - В Донецькому штабі Віктора Януковича припускають можливість четвертого туру виборів та відчувають дефіцит матеріальних ресурсів. Про це у вівторок довідався наш донецький кореспондент Сергій Гармаш на прес-конференції заступника начальника штаба Владислава Лук’янова.

„На сьогоднішній день, практично 10-15% населення України будуть обмежені у виборчому праві, їм створюються штучні перешкоди”, – таку заяву зробив у вівторок на прес-конференції в Донецьку заступник начальника Донецького штабу Віктора Януковича Владислав Лук’янов. Розвиваючи тему обмежень на право для домашнього голосування, ухвалених в поправках до закону „Про вибори Президента України”, Владислав Лук’янов сказав:

„На сьогоднішній день, тільки у Ворошиловському районі міста Донецька, за заявою ради ветеранів, ми маємо інформацію, що близько двох тисяч осіб не зможуть взяти участь у голосуванні. Вони не є інвалідами першої групи, але в них обмежені можливості руху”.

Далі пан Лук’янов провів елементарний підрахунок, за яким виходить, що в кожному окрузі не зможуть проголосувати близько 5-7% виборців. А оскільки Ради ветеранів не охоплюють всіх людей похилого віку, то насправді, кількість тих, хто не зможе переголосувати, на думку Владислава Лук’янова, в Україні в цілому складе 10-15%.

Політтехнолог відзначив, що вже зараз у зв’язку з обмеженнями виборчого права готуються позови до судів та звернення до депутатів.

Можна припустити, що саме цей факт може бути покладений командою Януковича в основу вимоги визнання незаконними результатів переголосування 26 грудня. Принаймні саму можливість ще одного переголосування Владислав Лук’янов припускає. На його думку, після 26 грудня події можуть розвиватись за двома сценаріями: “З одного боку, вибори не відбулись і будуть перевибори – це одна ситуація. Друга ситуація – це якщо переможе наш опонент”.

В разі, якщо вибори не відбудуться і будуть призначені нові перевибори, Владислав Лук’янов заявив, що команда Януковича буде брати в них участь. „... Ми переможемо”, - сказав Лук’янов. Навіть якщо й третій, четвертий тур відбудеться, то, заявив Лук’янов, до Нового року “ми не узнаємо нового президента” . Ось як він це пояснює:

“Навіть якщо ЦВК порахувала все, далі починають працювати юристи та юридичні управління штабів кандидатів і починають оспорювати, розглядати протоколи, розглядати порушення і там це затягується, всі ці питання та процедури. Тому я думаю, що швидко це не відбудеться. Буде визнаний чи ні... Може навіть спеціально зроблять такий закон, щоб наступний етап голосування також був визнаний недійсним. В мене такий сумнів виникає, коли я прочитав сам закон”.

Разом з цим донецький політтехнолог Януковича розповів журналістам, що місцевий штаб кандидата відчуває дефіцит матеріальних ресурсів.

„На третій етап кампанії сильно ніхто не розраховував, ми вважали, що живемо в демократичній державі, в якій передача влади буде здійснюватися згідно із законом. Але цього не відбулось, і ми зараз працюємо... ресурсів трошки не вистачає”.

Заступник керівника донецького штабу Януковича попросив всіх охочих перераховувати кошти на рахунок Партії регіонів.
XS
SM
MD
LG