Доступність посилання

ТОП новини

Ймовірні сценарії зриву президентських виборів 26-го грудня.


Зиновій Фрис Гості: Олександр Єльяшкевич – народний депутат України двох скликань, голова парламентських комісій з проведення президентських виборів 1999-го року і парламентських виборів 2002 року, дістав політичний притулок у США через загрозу життю з боку української влади (телефоном); Антон Бутейко - дипломат, заступник голови Української народної партії.









Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 17 грудня 2004 року.

Зиновій Фрис

“Вечірня Свобода” в прямому ефірі у п’ятницю 17-го грудня.

Наша тема: “Ймовірні сценарії зриву президентських виборів 26-го грудня”.

Наші гості: телефоном зі Сполучених Штатів Америки - Олександр Єльяшкевич, народний депутат двох скликань, голова парламентських комісій з проведення президентських виборів 1999-го року і парламентських виборів 2002-го року, дістав політичний притулок у США через загрозу життю з боку української влади; Антон Бутейко, дипломат, перший заступник міністра закордонних справ в урядах Євгена Марчука, Павла Лазаренка і Валерія Пустовойтенка, заступник голови Української народної партії.

Добрий вечір гостям, добрий вечір слухачам!

Перед мікрофоном Зиновій Фрис.

Мені допомагають: Юлія Сайко та Сергій Балабанов.

І для початку дуже коротке запитання, відповідно я прошу дуже короткі відповіді. Скажіть, будь ласка панове, зрив президентських виборів – це плід чиєїсь фантазії, чи цілком вірогідна реалія? Пане Єльяшкевич. Олександр Єльяшкевич

Добрий вечір!

На жаль, це має вірогідність, що відбудеться зрив виборів. Тобто так планує Кучма, і так планує Янукович. Але детальніше я про це пізніше скажу. Я все ж таки сподіваюся, що їм це не вдасться цього разу.

Зиновій Фрис

Пане Бутейко, так що це, фантазія чи можлива реальність?

Антон Бутейко

На мою думку це є фантазія, бажання правлячого режиму, але воно не буде реалізоване, хоча спроби будуть.

Зиновій Фрис

Я хочу також, аби ми послухали політолога, якого вважають провладним – це Михайло Погребинський. Ось що він думає з приводу можливого зриву президентських виборів 26-го грудня.

Михайло Погребинський

Я не бачу механізмів зриву виборів. Я бачу бажання основних гравців з цим покінчити. Я також не отримував замовлення на розробку відповідних механізмів і навіть уважно не читав зміни до закону про вибори. Але говорять, що там формально немає можливостей для зриву.

Марина Пирожук

А силовий варіант зриву можливий?

Михайло Погребинський

Силовий? А хто у нас здатний на силовий варіант? Я не бачу таких. Хлопці з Хрещатику, їх дуже мало. А таких структур чи серйозних людей я не знаю. Я навіть не знаю несерйозних таких людей. Мені видається, що це несерйозно. Одні лякають діоксином, інші – Севастополем. Я не бачу підстав для серйозної розмови про силовий варіант.

Зиновій Фрис

Так вважає політолог Погребинський. З ним розмовляла Марина Пирожук.

Наступне моє запитання. Я на початку хотів би зацитувати пана Януковича, який сьогодні американській газеті “Вашингтон Пост” заявив, що навіть якщо Ющенко переможе, він не буде президентом України. “Люди, які голосували за мене, ніколи Ющенка не визнають. Вони про це говорять уже зараз” - сказав він.

Янукович, як стверджує американське видання, дав зрозуміти, що його прихильники готують на вулицях Києва масову кампанію протесту проти результатів голосування у разі перемоги Ющенка 26-го грудня, заявивши, що ситуація, яка складається в Україні, “порушує права 15-ти мільйонів українських виборців”.

Янукович повідомив, що його можливість контролювати обурення своїх прихильників скорочується. “Якщо такий правовий нігілізм триватиме, я людей зупинити не зможу”, - попередив Янукович.

Пане Єльяшкевич, чи можна ці слова кандидата у президенти Януковича розцінювати як погрозу від імені нібито його прихильників? І чи не є це одним із сценаріїв якщо не зриву виборів, то, принаймні, невизнання їхніх результатів шляхом штучної ескалації напруження в суспільстві?

Олександр Єльяшкевич

Я вважаю, що це дійсно погроза з боку пана Януковича і ця погроза, звичайно, серйозна. Я б так легковажно не відносився до варіантів зриву повторного голосування, яке відбудеться 26-го грудня. Тому що знаючи досвід виборчої кампанії 1999-го року і хто працює зараз в штабі Януковича, то я можу говорити про те, що пан Янукович буде працювати в напрямку зриву вибрів.

Тому, що він хоче залишитись виконуючи обов’язки президента, таким чином зайнявши цю посаду. Тому що ми знаємо, що відповідно до діючої Конституції, якщо президент піде у відставку, то його обов’язки буде виконувати діючий прем’єр-міністр.

Я хочу наголосити на тому, що пан Янукович не пішов з посади не зважаючи на рішення ВРУ. Тобто він залишив все діючим прем’єр-міністрам, він зараз знаходиться у відпустці і він дуже зацікавлений в тому, щоб вибори не відбулися. Тому що він розуміє, що реально на тих виборах перемагає Віктор Андрійович Ющенко.

З іншого боку і пан Кучма зацікавлений в тому, щоб вибори були відірвані, тому що він хоче залишитись президентом. На сьогоднішній день стосунки між Кучмою та Януковичем не такі безхмарні і це реально.

Тому що Кучма не виконав своїх обіцянок перед Януковичем і не допоміг йому стати президентом України. А він міг це зробити після того, як були сфальсифіковані результати виборів і був рішенням ЦВК оголошений - Янукович стане президентом України.

Тобто, є декілька сценаріїв розвитку подій, якщо ви мені надасте більше часу, то я про них скажу пізніше. Але я хочу сказати, що дійсно і пан Янукович, і пан Кучма вони зацікавлені в об’єктивно, в зриві цих президентських виборів. І вони будуть робити все можливе, щоб ці вибори були зірвані.

Зиновій Фрис

Пане Єльяшкевич, про Ваші 3 сценарії, можливі сценарії зриву, звичайно, ми дамо Вам можливість сказати. А зараз до пана Бутейка.

Пане Бутейко, всі ми є свідками того, що говорить пан Янукович, а він заявляє, що на сьогоднішній день президент Кучма і Віктор Ющенко у змові проти нього.

А що це за ігри на Вашу думку і чи це ігри?

Антон Бутейко

Добрий вечір!

Як на мою думку, то це фантазія пана Януковича. Але ми маємо дивитися на ситуацію очевидно з об’єктивної точки зору. А сьогоднішня ситуація, вона включає головних гравців і головні наступні фактори:

Перше, в Україні є інший народ, який абсолютно і чітко переконаний і рішучий для того, щоби захищати своє право на вибір без фальсифікації. Це інший народ, ніж був до помаранчевої революції.

Є поліпшена правова основа для виборів, яка зменшує фальсифікацію і не допускає можливості зриву переголосування. Є посилена міжнародна увага міжнародної спільноти, яка також не зацікавлена і готова допомагати в рамках чинних міжнародних правил, допомагати українському народу, щоби його воля була не сфальшована, і щоби переголосування було зірвано.

Але з іншого боку залишаються головні винуватці фальсифікації, які не хочуть розпрощатись з владою. І серед них перший – це є Кучма, яки не є сьогодні юридично президентом, бо його повноваження закінчились 30-го листопада о 24-й годині.

Є урядовці, які змінені, звичайно, їх настрої інші, але частина їх – це стара команда, яка зацікавлена в тому триматись і далі при владі, і є так звана регіональна вертикаль.

Тобто, в регіонах є певні посадовці, які також переконалися чітко після помаранчевої революції, що їм не утримати своїх посад враховуючи ті порушення, які мали місце і порушення, які визнав однозначно ВСУ.

Є фактор - російський зовнішній чинник. Я дуже серйозно ставлюсь до тих заяв, які були зроблені під час останніх зустрічей Кучми і президента Росії Путіна. Коли було сказано, що буде і 4, і 25 переголосовувань – це не просто слова, я дуже чітко знаю, що таке високі посадовці просто слів на вітер не кидають.

Вони висловлюють свої плани і ці плани однозначно спрямовані на зрив переголосовування.

І є ще фактор, я його окремо виділяю – це Янукович, який взяв на себе роль найверховнішого судді, який не визнає ні рішень ВР, яким ВР послала уряд у відставку, не визнає фактично, а критикує і рішення ВС, який чітко констатує наявність грубих фальсифікацій, які мали місце під час голосувань у минулому турі. І він, як держслужбовець, якщо б хотів критикувати мав би піти у відставку. Якщо він не подав у відставку, то він зобов’язаний мовчати і виконувати рішення оцих високих установ української держави.

Тому оці фактори, які я назвав, є головними, визначальними. Як далі буде гратись сценарій, то однозначно, що оця друга частина тих противників нормального завершення виборчого процесу, оці всі противники використають свої ресурси для того, щоб зірвати переголосування. Але народ є потужнішим і структури народні будуть працювати над тим, щоб не допустити цього сценарію.

Зиновій Фрис

Пане Бутейко, от Ви кажете, що в нинішній ситуації пан Янукович мав би мовчати, але не мовчить. Янукович не мовчить, не мовчить пан Чорновіл, не мовчить екс-прес-секретарка Герман, котра заявила, що не потрібна Януковичу, але каже, що за свої гроші винаймає приміщення і робить телепередачі про Януковича. Так от оця трійця з усіляких боків атакує Кучму, і дехто якраз і бачить в цьому не гру, а щось набагато серйозніше, зокрема, тому, що Кучма не звільняє Януковича.

Він може його звільнити, я не беруся судити в які терміни? Чи може бути наступним кроком Кучми офіційне звільнення Януковича?

Антон Бутейко

Ні, юридично Кучма не може звільнити Януковича без подання заяви Януковича. Це конституційна норма. Але у цій ситуації однозначно, я повторюю, у нас не є і Кучма легітимним президентом.

Тому, як на мене, ВР, і це стосується провладної і опозиційної частини, зобов’язана, якби діяла в правовому чисто режимі, але в нас є правовий нігілізм, який охопив всю практично правлячу верхівку і значну частину опозиційної верхівки, мала би, враховуючи, що президентські повноваження закінчилися 31 листопада прийняти окремий закон, який би мав регулювати ситуацію, і доручити виконання всіх цих повноважень президента України Голові ВР.

Не треба було б оцих всіх речей пов’язаних з капризами панянки, які проявляє Леонід Кучма, що він не хоче підписувати документ, який може друкувати бюлетені і інша установа, і все інше. Це було б знято. Але це, як кажуть, мої лише побажання, людини, яка займає позицію чисто правову і домагається серед небагатьох у цій державі, щоб верховенство права в Україні домінувало.

А оці речі, які стосуються уже наступу нібито публічного Януковича на Кучму, то це звичайно є психологічний момент. Але, як я вже підкреслив, інтереси на зрив голосування в них співпадають. Вони є, як на мене, однозначно маріонетками більшого дядька, який живе на півночі від України.

Зиновій Фрис

Пане Єльяшкевич, Ви також вважаєте, що Кучма в нинішній ситуації не може звільнити Януковича?

Олександр Єльяшкевич

По-перше, я хотів би сказати, що Кучма незаконно захопив владу в 1999 році, коли сфальсифікував президентські вибори. Докази фальсифікації, того, як проводились вибори, ми вже з Миколою Мельниченком неодноразово надавали.

Тому говорити про те, що особливо небезпечний злочинець Леонід Кучма, який має відношення до політичних вбивств, замовляв вбивства людей, який обікрав Україну на 8 млрд. доларів. Кучма зараз дуже хвилюється за свою особисту долю, долю своєї родини, тому що ця родина найбагатша родина в Україні. Треба йому, як він вважає, якось зберегти свою особисту власність.

Тому він може робити зараз що завгодно, що йому заманеться, якщо не буде тиснути український народ, якщо народ не буде діяти адекватно.

Що стосується вимог Конституції України, то я можу сказати, що Кучма може особисто в будь-яку хвилину звільнити Януковича від посади прем’єр-міністра України своїм особистим указом. Але він же цього не робить.

Не робить навмисно, тому що хоче, щоб і Янукович і Ющенко зіштовхнулись між собою в цій президентській кампанії, а потім, щоб вибори були визнані недійсними. Тобто є три варіанти, про які хочу сказати.

Перший варіант, це варіант зриву голосування, тому що такі люди, як Левенець та інші, які знаходяться в штабі Януковича, які в 1999 році знаходились в штабі Кучми, то вони і тоді планували за декілька днів до голосування до ІІ туру планували зробити щось надзвичайне, щоб в будь-якому випадку зробити неможливим перемогу іншого кандидата. Тобто є, на жаль, можливість того, що будуть відбуватись якісь надзвичайні події.

До всього, як ви бачите, і підштовхує сама поведінка Кучми і Януковича. Але найбільш небезпека зриву голосування, то це варіант, коли це буде відбуватися безпосередньо в день голосування 26 грудня, коли на багатьох дільницях просто не вийдуть на роботу члени ДВК від Януковича.

Тим самим вони зможуть зірвати повністю виборчий процес. Вони будуть казати, що на них тиснуть виборці Ющенка, що в Західній та Центральній Україні їм неможливо спокійно працювати. Фонд для цього вже будується. Це головна небезпека.

Але і після голосування є моменти пов’язані із оскарженням результатів ЦВК і з силовими варіантами. Тобто сьогодні Янукович каже про те, що тисячі людей будуть їхати до Києва. Ми знаємо, які це люди. Ми знаємо і надавали докази того, як Янукович особисто співпрацює з бандитами. Він це робив і в 1999 і 2000 році. Він використовував у виборчому процесі бандитів.

Це дуже небезпечно. З цим Україна вже зіткнулася в цій виборчій кампанії. Але ж Янукович, як він сказав, ще не грав на своєму полі. Він буде грати на своєму полі. Він вибрав свою роль. Якщо зараз його не зупинити, то ви розумієте, що може далі відбуватись.

Тобто всі ці події, які зараз йдуть дуже небезпечні. Кучма не хоче, з одного боку, віддавати свою особисту владу. З іншого боку, Янукович не хоче відповідати за свої злочини, які він вчинив і буде робити все можливе, щоб зірвати вибори, щоб не дати можливість Ющенка оголосити президентом України.

Зиновій Фрис

Давайте, панове і шановні слухачі, послухаємо Степана Гавриша. Він представляв команду Януковича у ЦВК до ІІ туру. Зараз він відійшов від Януковича.

Так ось, Степан Гавриш говорить, що зрив виборів можливий на рівні, як він каже, тяжкого ментального конфлікту між різними регіонами України.

Степан Гавриш

Я уважно вивчив закон, який був поданий саме політичною командою Ющенка. Я хочу сказати, що він написаний чи свідомо чи випадково таким чином, що вибори зірвати можна. Він дискримінаційний по своєму характеру про що заявляли вже представники різних верств виборців.

Одночасно він є продуктом технології. З моєї точки зору це цілком реально, але чи буде політична воля на це? Інша справа. Думаю, що обидві сторони, як не дивно, зацікавлені. Значна частина оточення Ющенка сьогодні вже робить виклик йому і не хоче йому перемоги. При чому ці заяви пролунали і в українському парламенті і аж до організації “ПОРИ”.

Звичайно, що така ж сама людина є людей в таборі, напевне, Януковича, яка не вважає легітимним цей процес, тому всіляко буде намагатися боротися з цим. Але вибори можуть бути зірвані на рівні ментального дуже тяжкого конфлікту.

Як засвідчують сьогоднішні події і зустрічі двох Вікторів у Харкові, що напевно Ющенко не очікував зустріти такий опір на вулицях і майданах Харкова. Його ніколи там не було, як він є зараз. Це є тестом на те, що посилюється конфліктність між Півднем і Сходом. Саме в цьому є небезпека зриву виборів.

Зиновій Фрис

Отже, пан Гавриш вважає, що дві сторони зацікавлені в зриві виборів. Пане Бутейко, що Ви на це могли сказати, заперечити чи підтвердити в якійсь спосіб?

Антон Бутейко

Я не погоджуюся з паном Гавришем стосовно того, що є якась потужна сила в коаліції “Сила народу”, яка не зацікавлена в перемозі Ющенка. Там можуть бути окремі елементи – це агентура іншої держави, яка працює саме на сценарій перший, а саме тих, хто хоче зірвати вибори.

Я дещо хотів би не погодитись із паном Єльяшкевичем стосовно цих трьох сценаріїв. Тут не принципова незгода. Він перераховує 3 сценарії. Я їх вважаю не 3 сценарії, а це елементи єдиного сценарію зриву.

Тому що, дійсно, робляться спроби на першому етапі не допустити, щоб переголосування відбулося. І от той елемент, про який говорив Єльяшкевич, звичайно буде присутній. Але вже зараз робляться спроби не надрукувати належну кількість бюлетенів.

Це робить вже Леонід Кучма. Він каже, що він не буде підписувати документ, який дає можливість друкувати бюлетені не лише на Монетному дворі, але і в іншій установі технічній. Хоча це зробити можна юридично, що Монетний двір може зробити договір субпідряду з будь-ким і друкувати.

Але Леонід Кучма – людина, яка займає посаду президента незаконно, навіть якщо думати, що він може підписувати документи юридично того, то я хотів би сказати, який це смішний аргумент, як він вважає, блокаду АП. Чомусь він не висунув таку претензію, щоб було знято блокаду АП.

Коли підписував документ, яким надаються державні премії, надані своєму зятю, своїм ближнім, Азарову, іншим людям. На ці державні премії він підписав документ, і не треба було якихось вимог. А коли мова йде про національні інтереси України, то він тут висловлює якісь свої капризи, це одне.

Стосовно того, що говорив пан Гавриш, і про опір у Харкові, очевидно, у нього трохи колір окулярів є, я б сказав, монохромним, тому що він мав би сказати також, що, як ніколи зараз, у Харкові зросла підтримка Віктора Ющенка. І на найбільшій площі Європи збиралися прибічники оранжевих і прибічники Віктора Ющенка в такому числі, яке не видане було колись раніше.

І я повторюю, що загрози, які існують у цьому сценарії зриву виборів чи переголосування, є ще один елемент. А саме те, що говорив пан Єльяшкевич стосовно залучення кримінальних елементів для того, щоб влаштовувати провокації і побоїща.

Звичайно, що це може відбутись, така вірогідність існує, така загроза існує, і тоді включається елемент зовнішній, а саме - під приводом того, що виникає небезпека безпеці Росії, а їхня концепція це передбачає, концепція національної безпеки, от тоді залучається сила саме РФ для того, щоб на у кордонах Росії зробити мир і стабільність. Це буде частина того сценарію, який планують, як на мене, ті, хто не хоче нормалізації ситуації в Україні.

Але з іншого боку, я повторюю, з цього почав. Сьогодні в Україні є інший народ і я бачу, як УНП, яка є однією з найпотужніших сил коаліції “Сила народу”, вона організується набагато більш дисципліновано для того, щоб не допусти такого зриву завершення виборчого процесу в Україні, процесу у виборах президента України.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Бутейко. Наш слухач Володимир Осипчук з Вінниці у своєму звуковому листі на радіо “Свобода” нічого не говорить про можливість зриву виборів 26 грудня, однак він вважає, що в нинішній ситуації, що склалася в Україні, винний Леонід Кучма, бо...

Володимир Осипчук

Кучма випустив з пляшки джина, цей джин – Янукович. Тепер цей злобний джин Янукович роз’їжджає Україною і отруює тисячі мільйонів людей. Він цинічно бреше, викручується, шахрує, злословить в адресу опозиції і навіть проти свого патрона Кучми.

Він гадає, що український народ забув, як він цілодобово не сходив з екранів телевізорів, з ефіру радіо, зі шпальт газет, тисячних біґ-бордів, і плакатів, хіба ми забули амін-ресурс, цей підкуп і залякування виборців, це нахабне злодійське використання бюджету України в своїх корисних цілях? Це отруєння Ющенка, посягання на його життя, честь і гідність.

Ці дії Януковича підлягають кримінальному кодексу, з ким він не дружив і не дружить. Янукович посягає на єдність України, сіє сепаратизм і розділяє українців по мові і вірі. По тому, де вони живуть: на сході чи заході, півночі чи півдні. Потрібно зупинити цього монстра, який опирається на величезні кошти олігархів, які пограбували Україну, і борються з цією Україною на угоду цих кланів, які його підтримують.

Він об’єднався з 5-тою колоною, яка є антиукраїнською і прагне розвалити соборну державу. Перед Україною поставлений ще один іспит, потрібно з нього вийти з честю, це перемога здорових демократичних сил, які очолює Віктор Ющенко, ця перемога і подолає цього монстра.

Зиновій Фрис

Пане Єльяшкевич, до Вас запитання. То що, пан Янукович справді зараз є тим джином, якого випустив Кучма, і з яким зараз важко буде справитися і самому Кучмі?

Олександр Єльяшкевич

Ви знаєте, весь час були дуже тісні зв’язки між Кучмою та Януковичем, тому що Янукович в 99-му році так працював добре на Кучму, так фальсифікував вибори в Донецькому регіоні, що Кучма безумовно повинен бути вдячний Януковичу, і цю вдячність він продемонстрував, коли Янукович став прем’єр-міністром і коли Янукович був, фактично, призначений тим, хто буде продовжувати спадкоємність Леоніда Кучми самого.

Але все ж таки в останню мить в зв’язку з тим, що український народ сказав своє слово, а цього слова ніхто не очікував, тому що влада, я маю на увазі українську злочинну владу, думала, що все це буде відбуватись по сценарію 99 року, тихо собі сфальсифікують, хтось трохи буде говорити, що вибори сфальсифіковані, але народ не підніметься.

Піднявся народ і майдан продемонстрував, що саме він вирішує долю України. І я абсолютно переконаний, що і результати голосування 26 грудня будуть вирішуватись не тільки в день голосування, але й після нього на майдані Незалежності, і не тільки на майдані Незалежності, але й на багатьох майданах.

Адже український народ повинен добре знати цю бандитську владу, вона просто так не відійде від цієї влади, вона просто так не дасть можливості перемогти українському народу, тому що це злочинці, це особливо небезпечні злочинці, вони будуть робити все можливе для того, щоб зірвати виборчий процес і не дати можливості, як вони вже це зробили 21 листопада, коли сфальсифікували результати президентський виборів, не дати можливість оголосити Віктора Ющенка обраним Президентом України.

Але я ще і ще раз хочу звернутись до всіх з тим, що не треба розслаблятись. Не зважаючи на те, що сьогодні влада дещо деморалізована і вона не єдина, тому що Янукович грає свою гру на сьогодні, Кучма грає іншу гру, але все ж таки їх інтереси поєднані, їх інтереси в тому, щоб оскаржити інші вибори і не дати проголосити Ющенка Президентом України.

Тому, я думаю, це буде вирішувати майдан, буде нова хвиля революції, тому що, на жаль, наші лідери революції не виконали головних вимог цієї революції. А я з самого початку казав, що не треба домовлятись зі злочинцями, тому що ці злочинці просто так владу віддавати не будуть.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Єльяшкевич. І Ви, пане Бутейко, і Ви, пане Єльяшкевич, хіба що Михайла Погребінського дуже в чорних фарбах змалювали проведення третього туру президентських виборів. Все-таки чи є рецепти того, аби все те, про що ви говорили, якимось чином попередити, щоб цього не сталося? Пане Бутейко?

Антон Бутейко

Я вважаю, що Янукович є не джином, а клоном “кучмізму”. Бо джин – це структура, яка виконує вказівки когось, а в одному випадку - це продовження “кучмізму”.

Я не фарбував у чорні тони ситуації в України. Я вважаю, що є однозначно сили у народу, щоб не допустити остаточного сценарію зриву виборів. І є багато ознак.

Погляньте, от зараз суд Києва розглядає позов УНП проти такої потужної структури, якою є МВС. Це перше в історії нашої політичної культури, коли проти цього своєрідного монстра виступила ціла партія для захисту честі і гідності своєї, яку сфальшували, зганьбили високі посадовці цього міністерства.

Ви можете уявити, на засіданні київського суду представник СБУ якраз визнає, що квитки, які ніби-то були вилучені під час арешту людей, які ніби-то були причетні до троєщинського вибуху, що це не є квитки дійсні, а це є фальшовані квитки ніби членів УНП.

Це вже визнає представник СБУ, тобто з’являються нові настрої і серед чесних представників влади, яких є багато. І однозначно, що вони всі стануть на захист правового і нормального розвитку ситуації в Україні.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Бутейко. От Ви сказали, що Янукович – клон Кучми, але ж за клонування хтось повинен понести кримінальну відповідальність, пане Бутейко?

Пане Єльяшкевич, що б Ви зробили, якби була Ваша воля, аби не сталося одного з тих трьох сценаріїв, які Ви сьогодні змалювали?

Олександр Єльяшкевич

Я думаю, що не вдасться реалізувати ці сценарії, для цього потрібно говорити про них вголос, треба говорити по це українському народу, а український народ зробить все так, як він це зробив, на жаль, вигравши вибори, Ющенко та його команда не змогли зробити так, щоб Ющенка проголосити Президентом України.

І тільки український народ, тільки майдан врятував ситуацію. Я дуже вдячний, як і вся Україна, майдану, але він не виконав ще своєї основної ролі, і він буде ще її грати, так що слава майдану, слава українському народу! Я впевнений в перемозі Віктора Ющенка.

Зиновій Фрис

Дякую. На цьому ми закінчуємо черговий випуск передачі “Вечірня Свобода”, в прямому ефірі нашими гостями були зі США Олександр Єльяшкевич, народний депутат України. І наш другий гість Антон Бутейко, дипломат, перший заступник міністра закордонних справ, заступник голови УНП.

Передачу вів Зиновій Фрис, мені допомагали Юлія Сайко та Сергій Балабанов.

До зустрічі, хай вам щастить, хай щастить Україні!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG