Доступність посилання

ТОП новини

Драматично ускладнюється ситуацiя в Боснiї i Герцеговинi. Державнi iнституцiї паралiзованi через вiдставки урядовцiв сербської нацiональностi. Вони покинули посади на знак протесту проти заходiв Педдi Ешдауна - представника мiжнародного спiвтовариства в Сараєвi та американської адмiнiстрацiї.


Михайло Рамач

Белград, 21 грудня 2004 – Полiтична криза в Сараєвi розпочалася минулого тижня, коли Педдi Ешдаун звiльнив з посад кiлькох полiцейських сербської нацiональностi та заявив про намiр пiдпорядкувати Мiноборони й МВС Республiки Сербської центральним iнституцiям Боснiї i Герцеговини. Американська адмiнiстрацiя одночасно заблокувала банковi рахунки окремих лiдерiв боснiйських сербiв та заборонила їм в’їзд на територiю Сполучених Штатiв Америки.

На вияв протесту подали у вiдставку голова уряду Республiки Сербської Драґан Мiкеревич, мiнiстр закордонних справ Боснiї i Герцеговини Младен Iванич, мiнiстр транспорту й комунiкацiї Бранко Докич. Про намiр вiдступити з посади заявив також Борислав Паравац, сербський представник в Президiї Боснiї i Гереговини. Вiдставки сербiв паралiзують державнi iнституцiї, котрi утворені на паритетнiй основi з представникiв босняцького, сербського та хорватського народiв.

Сербський лiдер Драґан Чавич попередив, що боснiйськi серби в разi скасування їхньої республiки готовi призначити референдум і на ньому “самостiйно визначити свiй шлях”. Це призвело б, за його словами, до розвалу Боснiї i Герцеговини.

Мiжнародний представник Педдi Ешдаун спростовує твердження, що вiн прагне ліквідувати Республiку Сербську. Вiн уточнює, що його завданням є гарантувати проведення Дейтонських угод, згiдно з якими сербська федеральна одиниця є складовою Боснiї i Герцеговини. Сербськi лiдери уже дев’ять рокiв ухиляються вiд спiвробiтництва з Мiжнародним трибуналом з воєнних злочинiв і таким чином вони гальмують дейтонський процес, каже Ешдаун.

Коментуючи подiї в Боснiї i Герцеговинi, белградськi урядовцi виступають за збереження сербської республiки в сусiднiй країнi.

Преса в Белградi повiдомляє, що головою нового уряду Республiки Сербської ймовiрно стане Милорад Додик, лiдер Спiлки незалежних соцiал-демократiв. Вiн заявляє, що Гаазькому трибуналовi невiдкладно треба видати усiх обвинувачених. Близька до його партiї газета “Незавiсне” (Незалежнi) стверджує, що долi боснiйських сербiв не так загрожує Ешдаун, як їхнi колишнi вождi Радован Караджич та генерал Ратко Младич, котрi уже дев’ять рокiв успiшно переховуються за пiдтримки певних правлячих кiл.
XS
SM
MD
LG