Доступність посилання

ТОП новини

Мовне питання напередодні президентських виборів.


Тарас Марусик

Київ, 21 грудня 2004 - Сьогодні в нашій постійній рубриці “А мова – як море!” – ще раз про ставлення кандидатів на посаду Президента України до мовного питання Віктора Ющенка та Віктора Януковича.

Під час вчорашніх теледебатів Віктор Ющенко сказав, що не буде закрита жодна російська школа, а громадяни спілкуватимуться тією мовою, яка їм зручна.

Віктор Янукович більшу частину свого часу розмовляв російською. До речі, минулої суботи в Одесі він на прес-конференції заявив, що не збирається відступати від ідеї надання російській мові статусу другої державної в Україні.

Це не перша подібна заява Віктора Януковича. 27 вересня, зустрічаючись з представниками російських ЗМІ в Києві, він сказав, що: “Російська мова повинна бути діловою мовою на території України і другою державною”, що “російська мова в жодному випадку не повинна мати обмежень” .

18 грудня в Одесі, говорячи про статус російської мови, кандидат на посаду Президента України зазначив: “Моя програма відома, я від неї не буду відступати. Я буду її виконувати”. При цьому, - повідомляє агентство Інтерфакс-Україна, - Віктор Янукович додав, що його дії після виборів будуть відповідними.

Опонент Януковича на президентських перегонах Віктор Ющенко не стомлюється повторювати, що його не цікавлять кольори партійних прапорів тих, хто прийде до нового уряду, його не цікавить, до якого храму вони ходять і якою мовою вони розмовляють. Головне – щоб вони були фахівцями і патріотами України.

З цією метою Віктор Ющенко підготував навіть проект президентського указу “Про захист прав громадян на використання російської мови та мов інших національностей в Україні”.

Подаю текст цього документа: “З метою неухильного додержання конституційних прав громадян України на використання російської мови та мов інших національностей, відповідно до статей 10 та 102 Конституції України, постановляю:

1. Кабінетові Міністрів України у двотижневий термін розробити та затвердити Перелік населених пунктів, на території яких у роботі місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування при наданні інформації на запити громадян поряд з державною застосовується російська або мови інших національностей України в місцях їхнього компактного проживання.

2. Передбачити, що на території населених пунктів, включених до Переліку, гарантується право громадян звертатися до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, спілкуватися з посадовими особами та одержувати відповідь по суті звернення російською мовою та мовами інших національностей.

3. Кабінетові Міністрів України, Міністерству праці та соціальної політики, Головному управлінню державної служби України, Міністерству освіти і науки, іншим центральним та місцевим органам виконавчої влади до 1 січня 2005 року внести до професійно-кваліфікаційних характеристик державних службовців положення про обов’язкове володіння, крім державної, російською мовою або мовами інших національностей в місцях їхнього компактного проживання”.

Цікаво, що минулого четверга Верховна Рада України відхилила законопроект “Про внесення змін до Закону України “Про державну службу”, внесений народним депутатом України Степаном Хмарою.

Проект передбачав, що державний службовець повинен володіти та спілкуватися державною мовою під час виконання своїх службових обов''язків, а особи, які не володіють державною мовою, не можуть бути обраними або призначеними на посаду в державному органі та його апараті.

Цього ж дня парламент провалив і інший законопроект, який встановлював вимоги щодо обов''язкового володіння державною мовою держслужбовцями, прокурорами i слідчими прокуратури, адвокатами i співробітниками мiлiцiї.

Мовного питання в контексті президентських виборів торкнулися минулої п’ятниці і на “круглому столі” “Під захистом київських храмів”. Президент Українського ПЕН-Центру, головний редактор газети “Наша віра” Євген Сверстюк вважає, що прихильникам Віктора Ющенка панікувати немає підстав.

Євген Сверстюк

В угоді поставлено акцент на тому, що держава є правовою, що закони мають виконуватися, то має виконуватися і закон “Про мови”. Якщо він почне виконуватися, то менше буде питань.

Тарас Марусик

А віце-ректор Українського Католицького Університету зі Львова Мирослав Маринович висловив думку, що листопадові події в Україні показали, що саме Київ спроможний шукати компроміс між сходом і заходом України.

Мирослав Мартинович

Я не знаю, наскільки я буду адекватний у своїх оцінках щодо мовного режиму Майдану. Але наскільки я чув вражені відгуки галичан, в устах галичанина – це щось особливе почути, що “слухайте, та там немає різниці, якою мовою ти говориш!”. Я б ніколи не міг повірити, що я це почую з уст галичанина, який завжди мріяв тільки про українізацію України.

І мені відразу пригадалася давня мрія, яку ми ще обговорювали з Миколою Руденком в таборі і з багатьма іншими. Мрія така: не стільки передусім, щоб Україна заговорила відразу українською, а щоб Україна прониклася українським духом, хай навіть він буде російськомовним на початку.

Тарас Марусик

Свою думку висловив віце-ректор Українського Католицького університету зі Львова Мирослав Маринович.
XS
SM
MD
LG