Доступність посилання

ТОП новини

Мiнiстр закордонних справ Сербiї i Чорногорiї Вук Драшкович у четвер закiнчив дводенний вiзит до Албанiї. Йшлося про перший вiзит на такому рiвнi пiсля вiдновлення дипломатичних вiдносин мiж двома країнами 2001 року.


Михайло Рамач

Белград, 24 грудня 2004 Саме пiд час вiзиту офiцiйний Белград повiдомив про розташування додаткових пiдроздiлiв армiї вздовж кордону з Косовом. А голова косовського уряду Рамуш Харадiнай виступив за незалежнiсть провінції.

Вук Драшкович пiд час розмов з мiнiстром закордонних справ Албанiї Кастрiотом Iслямi зазначив, що Косово не є й не може бути перешкодою розвитковi стосункiв мiж двома сусiднiми країнами. Вiн уточнив, що Белград виступає за “європейський статус Косова в державних рамках Сербiї i Чорногорiї”. Не коментуючи пропозицiї свого гостя, албанський мiнiстр сказав, що про остаточний статус провiнцiї вирiшуватиме Рада безпеки ООН. Таким чином вiн, на думку дипломатичних оглядачiв, тактовно попередив, що косовська справа не залежить вiд Белграда. Iслямi додав, що в Тiранi Рамуша Харадiная вважають демократично обраним прем’єр-мiнiстром Косова. Белградськi урядовцi ж стверджують, що голова косовського уряду був причетним до воєнних злочинiв над сербами.

Не звертаючи уваги на такi твердження, Харадiнай у зверненнi до депутатiв парламенту провiнцiї зазначив, що одним з основних пунктiв програми його уряду є незалежнiсть Косова та розвиток добросусiднiх вiдносин з країнами регiону. Лiдери косовських албанцiв сусiдньою країною називають i Сербiю.

Саме в час коли Драшкович перебував у Тiранi в Белградi повiдомили про розташування додаткових пiдроздiлiв Збройних сил на пiвднi Сербiї, вздовж кордону з Косовом. Йдеться про два батальйони професiйних вiйськових. Мiнiстр оборони Првослав Давинич у зв’язку з цим сказав, що ситуацiя на пiвднi Сербiї стабiльна та, що пiдроздiли пересувають “з метою продемонструвати, що Белград готовий вiдповiсти на усi загрози”. Вiн не сказав, про якi загрози йдеться. Окремi сербськi опозицiйнi дiячi останнiм часом заявляли, що косовськi екстремiсти планують перекинути на пiвдень Сербiї загони терористiв. Представники миротворчих сил у Косовi кажуть, що в них немає даних щодо будь-яких змiн в прикордоннiй смузi.
XS
SM
MD
LG