Доступність посилання

ТОП новини

Можливі сценарії розвитку подій 26-го грудня.


Василь Зілгалов Гості: Володимир Стретович - народний депутат України, НУ, голова Комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією; Генадій Руденко - народний депутат України, СДПУ (о), голова Комітету ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.











Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 23 грудня 2004 року.

Василь Зілгалов

Добрий вечір, шановні слухачі!

У прямому ефірі, як завжди в цей час “Вечірня Свобода”.

З Праги ведучий Василь Зілгалов.

Здавна відомо, що найкращий пророк для майбутнього – це минуле. І судячи про сьогоднішні прогнози на 26-го грудня, особливо, опираючись на нещодавнє українське минуле стає більш-менш ясно.

Воно – це минуле показало, що найгірші прогнози для українців не справдилося ні 31-го жовтня, ні 21-го листопада. Хтось навіть сказав нещодавно, що обнадійливі очікування багатьох людей стають найкращими пророцтвами. Бо саме такі очікування обнайдійливі мають свою внутрішню силу, яка запліднює дійсність перебіг подій.

Чи справедливе таке твердження для 26-го грудня, які сценарії реалізує дійсність для України цього дня. Якраз про це ми дискутуватимемо у “Вечірній Свободі”.

Я нагадую слухачам “Вечірньої Свободи” телефон в нашій київській студії: 490-29-05, код Києва: 044.Куди можна телефонувати і ставити питання до учасників нашої сьогоднішньої дискусії.

А у київській студії у нас гості: Володимир Стретович, народний депутат України, фракція “Наша Україна”, голова Комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією; Геннадій Руденко, народний депутат України, СДПУ (о), голова Комітету ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Добрий вечір, шановні наші гості!

І я хотів би нам усім з вами й слухачам запропонувати насамперед голоси експертів. Бо чимало спостерігачів і навіть офіційних осіб, зокрема, вчорашня заява колишнього заступника голови АП Леоніда Кучми Василь Базів заявляє, що не виключені силові сценарії зриву виборів.

Я хотів би якраз всім нам запропонувати з цього приводу голоси двох експертів. Насамперед, такого експерта відомого в Україні і в Києві, як Володимир Полохало.

Володимир Полохало

Президент Кучма, сьогодні скоріше номінальним, ніж фактичним президентом і займається тим, що облаштовує своє майбутнє посилаючи до КС Степана Гавриша. Призначаючи на ті чи інші місця тих, чи інших близьких до себе людей, але не має жодного впливу, жодних ресурсів для того, щоб здійснити жаркомасштабний силовий сценарій.

Я думаю, розмову про силовий сценарій, які йдуть від колишніх працівників АП – це скоріше прояв якоїсь девіантної психологічної поведінки тих людей, які пережили певний стрес. Такий силовий сценарій був можливий з 21-го по 3-є грудня, але маловірогідно, що він може здійснений саме зараз.

Тим більше, що й президент Путін від якого можна було очікувати підтримку такого сценарію, заявив нещодавно, що він готовий співпрацювати Віктором Ющенком. Чи є міжнародний захист, є міжнародна спільнота, яка пильно сьогодні слідкує за діями цього номінального президента Леоніда Кучми.

Загрози звісно існують, небезпеки звісно є і є певні ризики, але не треба їх абсолютизувати, і не треба їх перебільшувати. Оскільки, і внутрішні, і зовнішні чинники звісно унеможливлюють масштаби таких зіткнень.

Василь Зілгалов

Це був Володимир Полохало.

І послухаємо коротко, що думає з цього приводу Вадим Карасьов.

Вадим Карасьов

По-перше, я б не розглядав би ці сценарії, як реально можливі. Але б дійсно їх кваліфікував, як факт останніх напружених днів передвиборчої кампанії. Тому, всі сценарії навіть катастрофічні мають свій сенс у тому, що вони можуть сприяти тому, щоб запобігти їх реалізації.

По-друге, чому саме Базів і чому зараз озвучив ці сценарії. Я думаю, що ситуація в нього дещо специфічна враховуючи на звільнення від посади заступника глави Адміністрації.

І ось в цьому контексті, мені здається, що пан Базів дещо нагнітає обставини, нагнітає ситуацію, щоби отримати образ більше лояльного відставного політика до нової політичної еліти, політичної влади.

Не думаю, що зараз прем’єр Янукович та сили, які за ними стоять готові до будь-якого силового сценарію. У них не достатньо сил для того, щоб цей сценарій зреалізувати у Ющенка. По-друге, Янукович фактично признав свою поразку на теледебатах.

І все ж таки сьогодні вже в українських елітах є розуміння того, що в Україні є новий президент, і буде формуватися нова влада. Той, хто сьогодні буде готовий до розкручування силових сценаріїв, може перекрити всі подальші шляхи для свого існування в українській політиці.

Василь Зілгалов

Це був Вадим Карасьов.

І я звертаюся до наших, шановних гостей з таким запитанням.

Шановні панове, Стретович і Руденко, як Ви вважаєте, що буде вирішальним, яка сила буде вирішальною у перебігу подій 26-го грудня в Україні? Пане Руденко, як Ви вважаєте?

Геннадій Руденко

Добрий вечір!

Я вважаю, що основним все ж таки на 3-му турі виборів 2004-го року будуть волевиявлення громадян, тобто голосування. Я хотів би, якщо можна торкнутися наших експертів політтехнологів, політологів.

Ви знаєте, в комуністичному режимі ніхто не чув ні про політтехнологів, ні про політологів – це була така професія більш академічною. А сьогодні ці люди досить не погано, я думаю, і заробляють, і є досить публічними фігурами, вони роблять політику публічною. І політики, ми, депутати якісь діячі теж роблять політику публічною з елементами шоу.

Тому. Час від часу виникають такі сценарії чи то збройних якихось попереджень переворотів, чи ще якихось страшних речей. Я думаю все страшне, що хотіли побачити вже побачили.

Тому думаю, що далі події будуть розвиватися мирно. Набридло вже чесно кажучи двом таборам вся ця історія і досить давати хлібу політологам, політтехнологам. В них і так цього хліба вистачає на декілька років після чергових виборів.

Будемо знаходити компроміс, будемо визначати майбутній уряд при новому президенті.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Руденко.

Я звертаюся до пана Стретовича з тим же самим запитанням, що й до пана Руденка. Пане Стретович, як Ви вважаєте, яка сила буде вирішальною в цих подіях 26-го грудня?

Володимир Стретович

Добрий вечір всім співвітчизникам, хто вечірньою порою слухає “Вечірню Свободу”.

Я відповідаю буквально на Ваше запитання пане ведучий, воно дуже коротке. “Сила народу” саме так називається коаліція, яка сьогодні об’єдналася з метою підтримати народного президента Віктора Ющенка.

А якщо розшифровувати політологічну цю тезу, то саме вирішальною буде внутрішньо-сконцентрована єдність громадян України, які проявили її під час помаранчевої революції починаючи з 21-го листопада до 8-го грудня.

Вчора Майдан знову ожив, знову всі засумували за майданом і відчули, що в нас ще є достатньо сили, щоб відстояти цю свободу. А в інші похідні від цього стану суспільства, коли український етнос, українська нація, український народ відчув себе єдиний. І це проявлялося і в поведінці киян, і в маршрутах: луганських, донецьких, запорізьких студентів. І не тільки студентів до Києва для того, щоб захистити свободу є тим чинником, яке сьогодні нам дають практично високу ймовірність того, що ніякого силового варіанту не буде.

Хоча, древня мудрість гласить: “Хочеш миру, готуйся до війни”.

І зараз вживаємо дуже багато заходів, зокрема, щодо інформаційної мережі і на збору інформації: що, де, куди пересувається, хто рухається, де підозрілі замічені, куди-що носять, що складають, оперативно перевіряємо всі ці сигнали.

І поки що такої великої впевненості у нас перевірки цих сигналів на має, що може щось трапитися. Так що сила народу буде вирішальною на пере голосуванні 26-го грудня.

Василь Зілгалов

Що ж якщо сила народу буде, тоді добре, бо є голос народу, який вже має питання до учасників нашої дискусії.

Слухач

Добрий вечір!

Віктор Таран, Київ.

До пана Стретовича питання. Шановний пане Стретовичу, ясна річ, що Янукович потратив на свою виборчу кампанію 500-600 мільйонів доларів з української казни. Чи буде він за це відповідати перед законом, оскільки, Ви все таки відаєте цим Комітетам. Дякую.

Володимир Стретович

Дякую.

Буду Вам відповідати лапідарно, коротко. Для того, щоб когось притягнути до відповідальності треба доказати про те, що дійсно ці кошти пішли з казни.

Я можу вам лише стверджувати, що з казни повинні були гроші піти з 1 грудня минулого року. Але тоді більшість на наполягання уряду Януковича вперше в українській історії, я думаю, в останнє, зменшила мінімальну зарплату з 237 на 205 грн. 32 гривні помножені на 9 місяців накопився той надлишок, який дав можливість перед виборами здійснити цей популістський крок. В результаті багато пенсіонерів повірили, що єдиний прем’єр, який дбав про них це Віктор Янукович.

Питання в іншому, я його розширю, що саме фальсифікація виборів брутальна, заздалегідь спланована, заготовлена, з розривом в 3% привела до того, що ми маємо ще одне переголосування. Для цього держава із державного бюджету з наших коштів виділяє ще близько 110 млн.

Ось за це буквально політично треба говорити. Що стосується кримінального переслідування, то давайте будемо говорити поетапно. Як кажуть в Одесі, що давайте хвилюватись поступово.

Василь Зілгалов

Я вам, шановні гості, хочу нагадати, що вчора польське видання “Політика” оприлюднила велике інтерв’ю польського президента Кваснєвського, який розповідає про свою участь в українських ситуаціях, в українських переговорах. Двічі він приїздив до Києва і брав участь у всіх круглих столах міжнародних щодо українських виборів.

Він там наводить такий факт, що коли він їхав на зустріч з Януковичем, то до нього дійшла інформація, що на Київ рухається 40 тисяч шахтарів. Він потелефонував відразу до пана Тигіпка і попросив його, щоб зупинили цих шахтарів, щоб не було зіткнень, щоб не зірвати переговори з Януковичем.

Оцей факт, який назвав Кваснєвський, чи він дійсно реальний був і чи є така реальна загроза приходу донецьких шахтарів чи донецьких інших громадян до Києва для того, щоб доводити на майданах київських свою так би мовити правоту і свої претензії на свого кандидата? Пане Стретович, як Ви вважаєте?

Володимир Стретович

Я хочу Вам сказати, що аналізуючи кожен виступ і кожне повідомлення ми намагаємося викласти це в таку лінійну залежність, настільки вони знаходяться в одній площині думки прийняття рішень і реалій, які можуть наступити.

Так от повідомлення Януковича в Миколаєві минулого тижня в вівторок, він сказав, що в Севастополі є вже 35 тисяч добровольців, які готові їхати на Київ і захищати конституційний лад, і убезпечувати від будь-яких проявів спрямованих на державний заколот, насторожило, оскільки ці слова збігаються з інформацією, що дійсно в Донецькій області збираються групи людей, добровольців, яких готові вивести на вулиці Києва і захистити від дій, що я вище сказав.

Більше того, політологи в своїх розмірковуваннях кажуть на те, що влада і Янукович взагалі були ошелешені активністю українських громадян. А тепер їм треба, щоб стримати такий натиск слід в слід іти, повторювати, калькувати ті дії, що до речі, не нове для виборчої кампанії Януковича. У них є своєрідні епігони наших ініціатив.

Ми запровадили палатки помаранчеві – вони собі поставили. Ми випустили на Майдан Катерину Чумаченко – вони випустили дружину Януковича. Слідом за нами вони відтворюють те, що ми робимо. Тому є ймовірність того, що буде до цього вжито відповідних заходів для руху “східняків”, громадян, які живуть на Сході, добровольців з інших регіонів. Тому що влада є, і у влади є теж діти. Вони розуміють, що ситуація буде змінюватися. Ми розуміємо, що з Житомира і Вінниці можуть півтори-дві сотні прийти на підтримку свого статусу-кво.

Але, щоб це носило масовий характер і відповідним чином приводило до якихось порушень масового порядку, то я чомусь думаю, що до цього справа не дійде, тому що ми маємо приклади того, як ці групи вирушають на Захід, як їх там гарно приймають, теплим молочком напувають, дають чай, теплий одяг.

Відповідним чином так само їх зустрінуть кияни. Своєю добротою, своєю ввічливістю, своєю громадянською, активною добродушною позицією вони просто роззброять любу армію чи то шахтарів, чи то інших хлопців, головне, щоб засіб спілкування мова російська чи українська дозволяла це зробити.

Василь Зілгалов

У нас є слухач.

Ало. Добрий вечір!

Слухач

Микола з Києва.

В мене таке питання. З помаранчевою стрічкою ходять чималенько людей. А що буде, якщо прийде люди з стрічкою на вибори? Це буде пасивна агітація, а агітація забороняється. Як це буде?

Володимир Стретович

Нічого не буде.

Геннадій Руденко

Я, мабуть, погоджуся тут з паном Стретовичем і погоджуюся з багатьма фахівцями, які стверджують, що на даний час це вже елемент моди, елемент культури.

Але я бачу таке внутрішнє погодження зі мною пана Стретовича. Я хочу зауважити, чому взагалі підтримав Київ з моєї точки зору цю помаранчеву революцію. Багато молодих людей підтримувало цю революцію, людей, які займаються середнім бізнесом, тому що, безумовно, критична маса негативного відношення до влади в абстрактному понятті вже просто набридло.

Це уособлення було в пожежниках, які приходили і вимагали хабарі, в податківцях. Це не особисті претензії до Кучми, чи Януковича, чи якогось депутата, який був в більшості. Це взагалі час від часу синусоїдна негативного чи позитивного відношення до влади має такі правила. Тому так настало по часу, що вигребли весь негатив на себе.

Мабуть, головне, зробити з цього нормальні висновки і людям, які сьогодні в опозиції, а завтра думають, що більш в них шансів бути при владі, то хочу сказати, що молодь досить правдиво і критично ставиться до влади. Вона не буде чекати, вона хоче результатів завтра.

Ви в своїх агітаційних виступах сказали, що дайте нам владу і ми все зробимо на краще. Потрібно завжди дати час, дати час на те, щоб пройшли реформи. Реформи інколи в першу чергу викликають критичні зауваження і реформи інколи це боляче.

Думаю, що багато молодих людей підтримали, тому що це було в новинку: помаранчева символіка. А через місяць, коли це стало масовим таким уже захопленням, то я думаю, що дуже багато молодих людей були серед перших, хто підтримав помаранчеву революцію, почнуть знімати помаранчеву і одягати щось інше, щоб виділятися.

Тому що я згадую себе в 1991-92 році. Я теж був серед учасників мітингів біля Кабміну. Ми кричали: “Геть владу!” нерозуміючи, що там був за привід, тому що це були мої друзі, які не за які гроші ходили кричати. Нам це було приємно, ми були серед таких же, як і ми студентів. Але повторюю: готуйтеся до потужної опозиції.

Володимир Стретович

Я трішечки додам до слів Геннадія, що колір не є сьогодні агітацією на виборчій дільниці. Той, хто ходить в помаранчевому кольорі висловлює свої симпатії, але відповідним чином дає зрозуміти, що ця людина визначилась з політичними симпатіями, наприклад, щоб до неї не приставав той же самий агітатор з біло-голубим кольором і не намагався переконати в іншу сторону.

Геннадій Руденко

Або навпаки.

Володимир Стретович

Або навпаки. Це такий значок, знаєте, як маячок. Але тішить, коли на вулицях Києва автомобілі з помаранчевими стрічками уступають дорогу, вітають один одного. Це означає, що ми все-таки однодумці в своєму виборі.

А що стосується репліки, що тут пролунала, то я вам хочу сказати, що найбільший пік активності української громади прийшовся на серпневі дні 1991 року, що призвело до отримання незалежності. Протягом 3 років, не зумівши зрозуміти про те, що нова система у державного демократичного устрою вимагає еліт і стара компартійна еліта, той же самий Кравчук, може вперше в історії України, більш, може, не повториться добровільно пішов на дострокове припинення своїх повноважень.

Геннадій Руденко

Мабуть, не повториться.

Володимир Стретович

І ось з 1994 року Україна в очікуваннях після підйому 10 років фактично була в очікуваннях. А влада в абстрактному розумінні в тій системі координат, яка була створена і закріплена Конституцією, на жаль, ми не змогли наповнити Конституцію реальним змістом, тому що Леонід Данилович весь час намагався всіляко зробити законодавчу базу такою, щоб бути сюзереном, бути абсолютно непогрішимим.

Я вам приклад приведу. Ми не змогли прийняти закон про тимчасові спеціальні комісії. Не змогли прийняти закон про імпічмент для того, щоб демократизувати і створити механізм впливу на президента, якщо він буде заходити за межі закону.

Таким чином це набувало характеру абсолютизму. Але оце тривале очікування в 10 років фактично опустило нас нижче нульової відмітки, з якої можна починати швидкий старт і швидко бігти.

Тому теза наша, як і в цій ситуації нової влади, що прийде, будь ласка, треба термін для того, щоб вийти на нульову позначку. Для того, щоб люди і особливо молоді, прагматичні, відчайдухи, які на Майдані заявляли мені 27 листопада, що ми з цього Майдану не підемо, ми загинемо тут, якщо на нас буде іти атака.

Я їх запитував: чому, хлопці, ви ж молоді, вам по 22 роки? А вони кажуть, що в них нема країни, якщо зараз вони її не відстоять, то її і не буде в їхніх дітей, і вони готові відстоювати сьогодні країну.

Тому наша мета буде це робити спільно, відкрите, правдиве, справедливе і прозоре суспільство, щоб кожен, хто ходив на Майдан, хто голосував за цього президента відчув, що він дотичний до того, що робиться в державі, щоб народ не був козлами.

Я, може в останнє в ході цієї виборчої кампанії повторю цю тезу, але вона мене зачепила, бо я був в Сєвєродонецьку минулої неділі, букв в тому залі, де пролунала ця фраза. Сєвєродонецьк не такий, як нам намагаються подати сепаратистським, він абсолютно інший.

Там нормальні прагматичні люди. І цей час я можу сказати радіослухачам радіо “Свободи” буде вимірюватись в розмірі 350 днів, близько року, коли люди відчують, що держава почала вирівнювати цей корабель, якого штормило, в якого хиталися крила, який трохи падав вниз в повітряні ями, а тепер набирає висоту і поступово летить до тієї мети, про яку кожен з нас мріє.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Стретович за образність. У нас є слухач. Добрий вечір.

Слухач

Добрий вечір. Рівне, Антон. У мене запитання до пана Стретовича. У нас пересічний громадянин в Рівному знає, що посада обласного начальника УВС коштує 300 тисяч доларів останнім часом.

Як воно буде далі? Як вони будуть далі робити свою роботу?

Геннадій Руденко

Дешевше, буде дешевше...

Слухач

І на Волині “розтаможки” машин (не зовсім законні, я так думаю) розходяться по кишенях. Як би, щоб вони йшли в казну і були більш-менш приємливими для нас, простих громадян. Дякую.

Василь Зілгалов

Дякую, будь ласка, пане Стретович.

Володимир Стретович

Я хочу пояснити, що нова влада, яка прийде, і уряд народної довіри знає сьогодні концептуальні рецепти, як лікувати подібні хвороби.

За браком часу я не буду Вам цього розповідати, але достеменно знаю, що для того, щоб перевірити, хто хворіє на ту хворобу - корупція, треба поїхати і подивитися у Волинській області, які особняки і ким побудовані. У Рівненській області подивитися, на яких автах їздять, а потім ще в дозвільній системі побачити, хто яку зброю має.

Вони ж не розумні, все попереєстровували, а тепер нам дали дані, хто захищає себе автоматичною зброєю: сайгаками, пістолетами, а потім від цього шукати ниточку, звідки це все з’являється, що вони збираються виправляти.

Повірте, цьому всьому буде покладений кінець, але через механізм підвищення заробітної плати, посадових окладів чиновників високого рівня, а з другого боку – відповідальності за ту дільницю, яку їм доручено державою.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Стретович. Я хочу запитати пана Руденка. Я знаю, що завтра на площі Слави в Києві має відбутися мітинг прихильників Януковича, і замовлення є на 50 тисяч, як повідомили в Київській адміністрації .

Чи не можуть представники Януковича, ці учасники мітингу також розбити палатки на площі Слави і розпочати свою довготривалу акцію?

Геннадій Руденко

Я – довірена особа Віктора Федоровича Януковича по 149 Миргородському округу в Полтавській області. Я відповідаю як довірена особа за свій округ, і мої опоненти можуть мені сказати. Якщо на цьому окрузі були порушення, то я готовий за них особисто за них відповідати. Я думаю, що все ж таки ми ведемо чесну спортивну боротьбу.

Так, на моєму окрузі ми програли майже 50%, але повторюю: ми грали чесно. Я не можу ніяких претензій сказати до опонента, і маю надію, що претензій об’єктивних до нас теж немає.

На рахунок Слави, мені не відомо конкретно, яка стратегія цього мітингу. Завтра, буду відверто казати, маю їхати на округ, тому не приймаю участь у цьому масовому мітингу.

Я вважаю, що все-таки політику потрібно було робити не на майданах, це претензія до опонентів, до свого табору, політику треба робити в кабінетах.

І те, що політична еліта вдарила, на жаль, прикро мені це усвідомлювати, визнавати, але не захотіла витрачати час, не захотіла витрачати своє вміння переконувати на своїх колегах, опонентах, а вирішила, що це краще робити через маси, привело до того, що маємо те, що маємо.

Думаю, що сьогодні, враховуючи попереднє питання синусоїдно, то все ж таки більше шансів у опозиції. Без прізвищ: це так сталось, що це Ющенко, на цьому місці міг і бути Янукович теоретично, якби він був від табору опозиційних сил.

Головне, щоб ми за цією політичною боротьбою зрозуміли, що має закінчитись епоха Кучми, має початися нова епоха. І хай хтось має бути на пенсії, а нова політична епоха з’явиться.

Тому що Ющенко був прем’єр-міністром, Янукович був прем’єр-міністром, завтра може буде Тигіпко, може хтось інший в політиці... Потрібно просто домовлятися, знаходити компроміс, тому що рішення приймається в 226 голосів, а конституційні зміни – 300.

Нам дуже багато чого потрібно змінити. І мені прикро було бачити початок каденції в 2002 році, коли ми намагалися, скажемо, солідаризуватися з комуністичною фракцією, яка мені ідеологічно не підходить. Це не моя сила, я з ними не можу домовлятися, тому що у нас різні погляди.

Спочатку ми гралися в цей табір, потім гралися в цей табір союзники “Наша Україна”. Є центристи, серед яких є представники і соціал-демократів, і регіонів, і “Нашої України”, і частково - соціалістів.

Я думаю, що закінчаться це змагання президентське, і почнеться саме цікаве - це 2006 рік. Закінчиться, повторюю, епоха Кучми, і почнеться епоха нових політиків.

Я думаю, що молодь отримає те, що хотіла отримати. Нові обличчя, нову політику, більш кваліфіковану, більш фахову. Немає політиків, які не мають складного минулого, і я радий за це.

Василь Зілгалов

Дякую, і у нас є слухач. Добрий вечір, будь ласка, Ваше питання.

Слухач

Добрий вечір. Шановний пане Стретович, я називаюсь Сава з Києва. В газеті “Українська газета” написано, що з першого по друге грудня було винесено у валізах 113 мільйонів гривень. То яка доля цих гривень, і чи можливо скажете, з якого саме парадного чи під’їзду на Шовковичній?

Володимир Стретович

Я коротко відповідаю, що було затримано легковий автомобіль, який від’їжджав з АП. Під час обшуку його було дійсно знайдено 113 не мільйонів, а тисяч.

Геннадій Руденко

Та це гаманець, мабуть.

Володимир Стретович

І ці всі грошу були передані в штаб коаліції “Сила народу” на забезпечення протестної акції, що була на Майдані.

Василь Зілгалов

Шановні гості, я знаю, що після 21 листопада народ досить довго чекав оголошення офіційних результатів, як ви вважаєте, коли буде оголошено 26 грудня?

Володимир Стретович

Після 21 листопада народ не довго чекав, він довго чекав після 21 жовтня, уточню.

Василь Зілгалов

Так, так. Я хочу запитати, що після 26 грудня народ знову збереться в Києві і буде чекати результатів якихось. Коли будуть перші результати відомі, як Ви вважаєте?

Володимир Стретович

Ви задаєте риторичне запитання. Оскільки тепер ЦВК вжила заходів до телеграфного, телетайпного повідомлення про результати по територіальних округах, то попередні результати можуть бути вже на ранок 27-го грудня.

А потім документально фельд’єгерський зв’язок буде забезпечувати основний посвідчуючий документ. А саме - протокол територіально-виборчої комісії. Я думаю, що попередній результат буде відомо до кінця дня 27 грудня, тому народу стояти не прийдеться. А 28-го – він уже веселий, щирий, усміхнений з помаранчевими прапорами перемоги буде повертатися по домівках і зустрічати 2005 рік.

Василь Зілгалов

Так що прогноз Литвина можу справдитись, пане Руденко?

Володимир Стретович

Якщо Литвин говорить, він щось знає.

Геннадій Руденко

Я думаю, що дійсно, більш швидкий буде темп розгляду результатів голосування. Думаю, що 27-го буде, фактично, ясно, хто переміг. Сьогодні я можу констатувати той факт, що мабуть та угода, яка була підписана Президентом, міжнародними посередниками, Януковичем, Ющенком, перш за все була вигідна суспільству.

Але якщо брати інтереси кандидата, а їх потрібно розглядати, то більш за всіх програв від цього пакету Янукович. Але потяг уже пішов, тому потрібно було дивитися на той час, коли підписували угоду.

Тому що я можу сказати, що нефальсифікованих голосів, а реальних в тій кількості людей, які навряд чи зможуть навіть відсотків на 50 дібратися до виборчих дільниць, це голоси Януковича. Тому намагання через фальсифікацію доганяти Ющенка, на жаль, потрібно було мабуть більш прискіпливо подивитися до того закону, який пролобіювала опозиція.

Я розумію, що підґрунтя для цього було досить суттєве, тому, я вважаю, що півмільйон реальних голосів Януковича втрачено після прийняття цього пакету, від якого виграв Кучма по прийнятті політреформи, Ющенко по прийнятті змін до закону “Про вибори Президента”, Янукович залишився на бобах.

Володимир Стретович

А громада виграла, що пішла з вулиці і пішла готуватися до переголосування.

Геннадій Руденко

В даному випадку, я вважаю, що Янукович, теж потрібно це достойно оцінити, це був досить мужній крок. Я думаю, що йому і політологи, і штабісти підказували, що він від цього втрачає. Те, що він пішов на це, я вважаю, що потрібно достойно оцінювати і опозиційним силам.

Володимир Стретович

Пане Геннадію, я згоден з Вами на 100 відсотків, але в юристів є таке поняття, як причинно-наслідковий зв’язок. Розумієте, що переголосування відбулося тому, що були порушені правила гри 21-го листопада. Якби вони були чисті і прозорі, ми б тоді в цій студії і не сиділи.

Геннадій Руденко

Я погоджуюсь. Тому, коли почалася ця істерія, що давайте змінювати закон “Про вибори Президента” вже з урахуванням інвалідів ІІ і ІІІ групи, я вважаю, що це ми робили досить некоректно. Я голосував за те, щоб все-таки змінити ще раз цей закон, але я розумію, що це було некоректно з нашої сторони, бо це, фактично, була угода. і ми намагалися її не порушити.

Василь Зілгалов

Дякую, шановні гості, вибачте, але час наш вичерпано. Давайте ми на цій оптимістичній ноті закінчимо аналіз прогнозів. Нагадаю, що у нашій київській студії були народні депутати Володимир Стретович “Наша Україна” та Геннадій Руденко від соціал-демократичної партії України об’єднаної.

З Праги вів програму Василь Зілгалов, дякую Вам за телефонні дзвінки, до завтра, до зустрічі і ефірі. Слухайте “Вечірню Свободу”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG