Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація у Дніпропетровську перед переголосуванням другого туру виборів.


Михайло Снігур

Пікет
Дніпропетровськ, 24 грудня 2004 - Передвиборна ситуація у Дніпропетровську є загалом спокійною. Вочевидь, виборці остаточно визначилися зі своїми симпатіями і вже не потребують ані дискусій ані мітингів. Навіть концерт “Океану Ельзи” 23-го грудня на центральному майдані зібрав не більше півтисячі глядачів.

Штаб Януковича згорнув намети у центрі міста і переймається не агітацією, а формуванням і відправкою груп спостерігачів до Тернопільської області.

Є й проблеми. У деяких територіальних комісіях виникли негаразди з формуванням списків виборців. Так, члени виборчої комісії 27-го округу скаржаться на відмову Ленінського райвиконкому Дніпропетровська надавати допомогу у складанні списків і побоюються зриву виборів у окрузі. Обласною прокуратурою оголошено про порушення кримінальних справ за фактами порушень закону про вибори президента проти членів виборчої комісії номер один 24-го виборчого округу (Дніпропетровськ) та номер два 33-го округу (Кривий Ріг).

Керівництву області не до виборів. Триває протистояння між новообраним головою обласної ради Миколою Швецем і головою обладміністрації Володимиром Яцубою, заяву котрого про відставку президент Кучма не підписав. Йдеться про розподіл повноважень між адміністрацією і радою. Микола Швець, котрий відновив на посадах звільнених за попередні півтора роки членів своєї команди, навіть тих, проти котрих порушувалися кримінальні справи, заявляє, що очікує розширення повноважень місцевих рад, що дозволить створити виконком ради. Володимир Яцуба заявляє, що не допустить утворення будь яких незаконних структур.

24-го грудня відбулася сесія обласної ради, яку пікетували понад тисячу робітників Дніпропетровського агрегатного заводу і Орджонікідзевського гірничозбагачувального комбінату. Робітники ГЗК, привезені автобусами, не знали, для чого їх привезли до Дніпропетровська. Пікетувальники направили на сесію своїх представників, очолюваних колишнім нардепом, радником Володимира Яцуби, Леопольдом Табурянським, доручивши їм зачитати заяву. Представики пікетувальників, попри обіцянку Миколи Швеця, не були допущені на сесію. Заява пікетувальників містить звернення до жителів області взяти активну участь у виборах, не допустити політичної розправи над Володимиром Яцубою і взяти участь у референдумі за відкликання усіх без винятку депутатів обласної ради. Не виключено, що пікет біля обласної ради був організований керівниками згаданих підприємств з метою тиску на Миколу Швеця і демонстрації підтримки Володимира Яцуби. Попри гострі заяви, зроблені напередодні на адреси один одного, Володимир Яцуба і Микола Швець вийшли з зали засідань ради до пікетників і запевнили, що знайшли порозуміння та що подальша їхня робота відбуватиметься спільно. І, звичайно, заявили, що вибори у області відбудуться прозоро і чесно.

Остання новина, що надійшла на час складання цього репортажу – комендант наметового містечка “Пори”, розташованого на центральному майдані Дніпропетровська, Юрій Береза повідомив, що отримане анонімне попередження про диверсію проти містечка і його жителів. Невідомі особи попередили, що о 22-й годині 24-го грудня наметове містечко буде висаджене у повітря. Юрій Береза повідомив про це міліцію. Він вважає, що погроза є спробою залякування з боку прибічників Януковича та що містечко згорнуте не буде і стоятиме до оголошення Центральною Виборчою Комісією результату переголосування другого туру виборів.

Більшість жителів Дніпропетровська вже отримали повідомлення про вибори з указанням їхніх номерів у виборчих списках на дільницях. Залишилося проголосувати.
XS
SM
MD
LG