Доступність посилання

ТОП новини

На Одещині порушення під час переголосування другого туру виборів Президента України фіксують штаби обох кандидатів.


Петро Каландирець

Журналісти на прес конференції у штабі Ющенка і Одесі
Станом на 16 годину за київським часом в Одеській області проголосували приблизно 70 відсотків зареєстрованих в регіоні виборців. Про це повідомили з обласного відділення Комітету виборців України.

Кількість скарг, які надходять 26 грудня до Одеської міської організації Партії регіонів України у 5 разів більша, ніж 21 листопада. Про це заявив заступник голови партійної організації Валерій Романов.

За данними Валерія Романова, головна претензія – наявність одягу помаранчевого кольору. “Чимало виборців сприймають такий одяг як прояв агітації”.

Одеський штаб Віктора Януковича зафіксував 14 позовних заяв щодо порушень Закону “Про вибори”.

А керівник штабу Януковича в Одеській області Василь Попков повідомив про перешкоди у телефонному зв’язку, які виникали у місцевої організації Партії регіонів. “Один з телефонів не працює дотепер. Саме ці номери, для зв’язків, напередодні були оголошені в ефірі телекампаній РІО та РІАК”.

Будинок штабу Януковича в Одесі
Керівник штабу Віктора Януковича вважає, що вимкнення телефонів – це “цілеспрямовані дії”.

Тим часом, у місті Іллічівськ, Одеської області практично на кожній дільниці у списках є на 100 виборців більше ніж це було у другому турі виборів Президента. Про це повідомив народний депутат України Юрій Кармазін.

За словами парламентаря, від дійшов висновку, що виборчі комісії не встигли перевірити списки отримані від органів влади. Юрій Кармазін висловив думку, що за рахунок таких недоліків “будуть робитися спроби фальсифікацій”.

Перебіг голосування в цілому він оцінив як спокійний, у порівнянні з першим та другим турами.

Довірена особа Віктора Ющенка в одному з одеських округів Сергій Козицький так само повідомив, що нині “фіксуються інформації про спроби фальсифікувати результати голосування”.

Сергій Козицький: “У одеській міській лікарні №1, згідно зі списками, які були затверджені територіальною виборчою комісією, мали голосувати 92 виборці. Після вчорашнього рішення Конституційного суду, яким, за умови заяви і медичної довідки дозволяється голосування “на дому”, з”явився додатковий список. Внаслідок цього список виборців у цій лікарні збільшився до 243. І це без відповідного рішення територіальної комісії. Це є грубим порушенням. Справу передаємо до прокуратури”.

Про недоліки у списках виборців повідомив і депутат Одеської міськради Георгій Селянін. “Це або недоліки в роботі, або провокація. Я не можу дати точної відповіді. Розслідування мають провести компетентні органи”, вважає він.

Керівник обласного штабу Віктора Ющенка, Олексій Козаченко
А на думку керівника обласного штабу кандидата на посаду Президента України Віктора Ющенка, народного депутата Олексія Козаченка, “сьогодні вперше є підстави говорити про достатньо спокійні вибори в Одесі і області. Ситуація в регіоні спокійна, напруга зникла.

Тим часом, головною проблемою переголосування другого туру виборів Президента залишаються неякісні списки виборців”. На думку народного депутата України Олексія Козаченка, “швидше за все виборчі дільниці користувалися списками виборців, які були наявні ще 31 жовтня. Псування списків – цілеспрямовані дії влади”. Юристи штабу Віктора Ющенка переконані, що робота з вдасконалення і корекції списків виборців перед переголосуванням другого туру залишалася “на надзвичайно поганому рівні” .

У судах різних районів Одеси протягом дня 26 грудня стояли великі черги людей, прізвищ яких немає у списках для голосування. Є випадки коли у списках немає цілих будинків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG