Доступність посилання

ТОП новини

Отже, третій тур голосування – як воно виглядало в Нью-Йорку.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 27 грудня 2004 року - Ваш репортер усю неділю 26 грудня провів біля будинку і в середині консулату України, де було влаштовано виборчу дільницю. Що мене вразило насамперед – це кількість охочих голосувати. Я спостерігав також і два перші раунди в Нью-Йорку і мушу сказати, що стільки народу ще не було.

Сергій Погорельцев, генеральний консул, каже, що й він сам не очікував такої громадянської активності земляків. Якщо минулого разу проголосувало трохи більше трьох тисяч людей, то цього разу – понад п’ять тисяч.

Це все попередні дані, коли я пішов з консулату, остаточних цифр не було, бо голосування тривало. І коли я виходив з консулату, тих, хто очікував на вулиці, було стільки ж, як і вранці, не поменшало, бо все нові прибували.

Іще вражав настрій людей, які з”їхалися з багатьох штатів атлантичного узбережжя Америки – адже якщо не у Нью-Йорку, то на сході країни просто нема куди податися для голосування, крім Вашингтона, де посольство. Взагалі, на всі Сполучені Штати є лише чотири виборчі дільниці – всі при дипломатичних представництвах. На середньому Заході це Чікаго, на тихоокеанському узбережжі – Сан-Франциско. Так от, щодо настрою: веселий настрій, доброзичливий, святковий навіть, колядки співають, на відміну від другого туру, коли відчувалася нервовість, принаймні частини виборців. Вирує величезний натовп. Рух автомобілів по 49-ій вулиці між 2 та 3-ою авеню перекрито. З обох кінців цієї вулиці у центрі Мангеттена – поліцейські машини з вогниками, кремезні нью-йоркські копи походжають навколо.

Коли я запитав одного з них, поліцейського офіцера Айвена, Івана тобто, Кулагіна ( уявіть собі, етнічний росіянин, треба ж !), чи не було інцидентів, порушення громадського порядку, ні, каже Айвен-Іван, усе ОК.

Перед тим, як зайти до консулату, я почав проводити свій екзит-пол. Два хлопці років по 23-25 Степан Бодик і Федір Чикета, назвалися студентами, вчаться у штаті Коннектикут, приїхали компанією ще о шостій ранку, а дільниця відчинялася о восьмій, то вони кілька годин хапали дрижака, бо неділя у нас в Нью-Йорку була зимова, температура нижче нуля, сніг падав, але хлопці з Коннектикута навіть не були першими.

Багато людей приїхало ще о 5 ранку – з Нью-Джерсі, Масачузетса, навіть з Огайо. “За кого голосували?”- запитую.” Авжеж за Ющенка”,- відповідають. “Чому?” “Що значить – чому,- каже Степан Бодик. - Бо він наш, він допоможе побудувати Україну, якщо не для нас, то бодай для наших дітей”.

Запитую в дівчини Олександри Сечин . Каже - за Ющенка, бо подобається його політика. Запитую Олега Бібіргана, він розмовляє російською. Каже, голосував за Ющенка, бо не подобається, коли народ тримають за овець. “ То, може, ви голосували не стільки за Ющенка, скільки проти Януковича?” Замислився на хвилину. “ Ні,- каже,- за Ющенка. І ще мені не подобається приватизація Криворіжсталі”.

Познайомився також з дівчатами-полстерами. Вони кожного опитували, а не вибірково, як ваш репортер. Так от, як вони сказали, на тисячу голосів, поданих за Ющенка, було лише чотири голоси за Януковича. Голосування стараннями персоналу нью-йоркського консулату було організоване чітко. Генконсул Погорельцев, як сказали мені, днював і ночував там, щоб забезпечити нормальне проведення виборів. Було там 15 міжнародних спостерігачів, здебільшого спонсорованих українськими американськими організаціями, як от Український конгресовий комітет Америки, це здебільшого місцеві українці. Загальне враження таке, що я був свідком - ну, свята, якщо хочете.
XS
SM
MD
LG