Доступність посилання

ТОП новини

Соціально-психологічний феномен Майдану.


Інна Набока

Київ, 28 грудня 2004 - Перші підсумки помаранчевої революції підбивають не лише політики, а й психологи. На думку фахівців, останні події призвели до змін у суспільних мотиваціях і пріоритетах громадян. А от масових депресій в учасників акцій не очікується. Розповідає психолог Інна Набока.

Новий рік зараз не в моді, всі переймаються виключно результатами виборів, - сумно зауважив молоденький Дід Мороз на київському майдані Незалежності наступного після переголосування дня.

А от психологи, які працювали на Майдані весь цей складний час вважають, що політичні пристрасті починають потроху вщухати, люди повертаються до звичного життя, поринають у передсвяткові турботи. Але події, які фахівці вже охрестили „соціально-психологічним феноменом майдану”, звичайно ж, не минули безслідно. Говорячи про цей феномен, вони відзначають, що понад 50% опитаних учасників акцій своїми головними емоцями називали почуття єдності, віру, гордість, радість. Важливе місце в переживаннях людей займало очікування змін. На думку експертів, в суспільстві, особливо серед молоді, відбувається і певна зміна пріоритетів. Якщо раніше серед основних цінностей молоді люди називали здоров’я, матеріальну забезпеченість, друзів, сім’ю, любов і щастя, то нині – мир у країні, добробут і єдність України, чисту совість. З’явилися зміни і в суспільних мотиваціях. Чи не вперше за багато років людей змусили вийти на вулицю не розміри зарплат і пенсій, а порушення прав людини.

Багатьох хвилює і вплив тривалого піднесення, збудження, нервового і фізичного напруження на психологічний стан людей. Зокрема, чи не викличе це через деякий час масових депресій? Звичайно, спад і нервове виснаження – речі природні після великого емоційного підйому. Але, як свідчать опитування, втому відчували не більше 5 % учасників акцій. Тож психологи вважають, що сам по собі Майдан не є фактором, який може спричинити масові депресії. Цілком вірогідно, що кількість депресій дещо збільшиться. Але причиною цього може бути швидше повернення до повсякденного, менш яскравого і насиченого життя, а також необхідність вирішувати проблеми, що накопичилися. Крім того, до депресій можуть призвести надто великі очікування та надії. Ну що ж, реальне життя завжди відрізніється від ідеалу. Як уникнути розчарувань? Постаратися дивитися на світ без рожевих, блакитних, і навіть помаранчевих окулярів.

У розпал виборчої ночі, коли знову вирував столичний Майдан, мені спало на думку, що атмосфера цієї ночі дуже схожа на новорічну. Так само на головній площі міста лунає музика, радіють і сміються тисячі людей, так само до них звертається, хіба що не в телевізорі, лідер нації. Те саме передчуття чогось нового, кращого, незвичайного. А от відмінність... Від нового року ми завжди чекаємо чогось нового, але воно, на жаль, найчастіше не настає. Чи справдяться наші очікування позитивних змін із початком нового політичного року? Звичайно ж, це залежить від багатьох причин, але зовсім не в останню чергу – від нас самих. Події помаранчевої революції – переконливе свідчення цьому.
XS
SM
MD
LG