Доступність посилання

ТОП новини

“Інтернет-майдан”: Вибори в Україні.


Андрій Охрімович

Аудіозапис програми:

Київ, 27 грудня 2004 року.

Андрій Охрімович



Шановні слухачі, вітаю вас!

В ефірі “Інтернет-майдан”. Перед мікрофоном автор та ведучий програми Андрій Охрімович.

Останній тиждень виборчого марафону дістав громадян до самих печінок та до каламутних глибин колективного підсвідомого, збуривши таким чином деформовані архетипи.

Павутиною гасають ахтунги, алярми, плюс рідне вкраїнське «лента за лентою набої подавай».

Передвиборча “фєня” міцно увійшло в лексикон мешканців Павутини на рівних правах з екзитполами, міжнародними спостерігачами, оранжоїдами та яйцеботами.

Втім, чемпіонство в жовтому домі буття поки що утримують глибоко інтелектуальні заяви політиків та сусідніх президентів.

Віртуальна палата під загадковим номером шість спілкується тим часом у свій неповторний та дещо одіозний спосіб.

«Від’їжджаю у Севастопіль спостерігачем, – пише один з пацієнтів, – якщо не повернусь, вважайте мене полістилістом».

Дівчинка зі Львова катає цидулу до Києва: «Агов, кияни! У нас весь Львів вийшов на вулицю, збираємося до вас на Майдан. Американські валянки з собою брати?»

Людина радянсько-брежнєвського виховання тут же хапається за серце у пошуках “партбілєта”. Нині, щоправда, про цей варіант виховання мало хто здогадується. Просто є нормальні люди, які живуть у третьому тисячолітті.

В паралельному світі тим часом співіснує кульгава совдепія. Цупкими п’ястуками, вчепившись в спінжака українському олігарху та висунувши брудного язика, вона дурним голосом волає: «Дай мільйон! Дай мільйончик! Ну дай мільйон!»

На задньому плані цієї щемкої мізансцени святково посміхається санітар Віктор Недоступ, гостинним жестом запрошуючи в “помєщєніє”. Віктор Недоступ

На форумі новоствореного сайту «Не сам у натовпі» відвідувач за підписом Вогель розповідає про автопробіг «Поїзд дружби». «На трасі було без ексцесів, через Сімферополь проїхали спокійно. Ті, хто за Ющенка, показували нам два пальці, ті хто за Януковича – один, другий, мабуть, не розгинається».

Тим часом такий собі Дік запитує: «Чи правду кажуть по п’ятому каналу, що створюються воєнізовані бригади з казаків, спортсменів, уголовників в Донецькій та Луганській областях? Як що так, то їхня мета і кошти?»

«В нас у Дніпропетровську такого немає,» - відповідає дописувач за підписом РДХ.

Над цим замислились і на форумі «Української правди»: «Обережно! Міністр Білоконь!»

Дописувач за підписом Скай Уолкер прикидає перспективу: «Братки будуть громити, а менти дивитись? А потім стріляти в демонстрантів?»

Такий собі Дед Відповідає: «Бандомети завжди напоготові. Під Одесою серед голубих були помічені люди з табельною міліцейською зброєю. Підозрюю, що колони біло-голубих також організовувала міліція».

Тим часом така собі Приятелька трохи збила температуру: «Кіна із потягами не буде. Кінщик відмовився. Міністр транспорту та зв’язку Георгій Кирпа в категоричній формі відмовив прем’єр-міністру Віктору Януковичу у представлені на третій тур виборів тридцять потягів по вісімнадцять вагонів кожний, повідомляє Трибуна.ком.Ю-Ей.».

Відвідувачі комюніті «Вибори-2004» в «Живому журналі» сканують всі державні інституції, в том числі і Верховну Раду.

Користувач Пуерко Тімідо обурений: «Погляньте, чим ці лобуряки займаються у важкий для Батьківщини час! Закон про заборону клонування людини”.

Стенограма: “Дякую. Будемо визначатися. Краще, щоб наука до подібного не доходила, але якщо вона дійшла, давайте будемо захищатися від науки».

Такий собі Дімон Ай припустив: «Може, депутати знають щось про нову ідею кучмонаступника?»

«А може, про зловісні плани різкого збільшення населення Донеччини та Луганщини перед третім туром?» - парує Пуерко Тімідо.

«Тоді б вони приймали б інший закон, – поправляє дописувач Фанекс, – про заборону використання релігії вуду та некромантії на період передвиборної кампанії». Тому, що мертві постали з могил!!! А-А-А-А-аа-А!!!»

Про дещо інші види жахів на форумі сайту «Майдан.Орг» повідав відвідувач за підписом Навігатор.

«Щось в мене на Ющенка очко грає, – каже шахтар і голосує за Януковича. Росія голосує серцем (біля нього партбілет). Європа головою. Довго ще нашій політкультурі підніматися від задниці до голови”. І пояснення: “До рівня задниці політкультуру в Україні спеціально заганяли. І свої і приїжджі».

Андрій Охрімович

“Кореспондент нет” надрукував статтю Хіларі Клінтон під апетитною назвою “Америка плечем до плеча має стати поруч з Україною”.

“Демократія, - пише вона, - не закінчується з прийняттям Конституції та встановленням права голосу. З того часу, як тринадцять років тому український народ обрав незалежність, він пережив і перемоги, і важкі дні.

Більш, як за двісті років нашої історії ми, американці, зрозуміли, що приналежність до демократії – це теорема, яку треба доводити щодня. Влада може приймати закони, але саме по собі це нічого не дає. В країні має бути громадянське суспільство. Громадянські цінності там живуть в головах та серцях людей...”

Далі пані Клінтон наголосила, що “Америка і Європа мають розглянути питання про заборону на видачу віз та інші санкції проти тих, на кому лежить відповідальність за фальсифікації ...”

Кінець цитати, у контекст якої зручно лягає кисле лицьо Володимира Рушайла під товстим заголовком “Глава місії СНД сумнівається в легітимності виборів в Україні”.

Двіжняк у Павутині тим часом жодним чином ні в чому не сумнівається. “Схід і Захід – разом!” – одне з головних гасел інформаційних сайтів та електронних сторінок політичних партій України.

Нав’язана кучмівською владою ідея розколу держави почалась саме з медіа-простору. Кілька років тому “інформаційна парасолька” “накрила” Донбас та Крим; влада жорстко контролювала ЗМІ в більшості обласних центрів.

Український Інтернет “розшматував інформаційну блокаду” і поніс помаранчевий пахощ у різні закапелки не лише України, а й цілого світу.

Днями громадянська кампанія “ПОРА” презентувала новий сайт, www.nesam.net.ua. Інформаційне насичення сайту забезпечують самі користувачі.

Детальніше моя колега Богдана Костюк.

Богдана Костюк

Речниця громадянської кампанії «ПОРА» Анастасія Безверха про новий сайт повідомила наступне:

Анастасія Безверха

Продовжується акція телефонних дзвінків “Міст дружби” Київ-Донецьк, а для цього створений навіть окремий сайт, на якому як жителі східних, так і західних регіонів можуть дізнатися останні новини, а також отримати доступ до бази даних телефонів, за якими можна телефонувати людям з різних регіонів і дізнаватися про події, їхні точки зору з приводу подій, які відбуваються, і так налагоджувати контакти.

Богдана Костюк

Але, якщо “прогулятися” сайтом, можна знайти не лише телефонні повідомлення та діалоги, а й анонси подій, які відбуватимуться у різних місцях України: від маршруту автопробігу “Поїзд дружби” до бізнес-планів ініціаторів акції “Різдво святкуємо разом”, “Українська книга – українському Сходу” тощо.

А на центральній сторінці сайту можна побачити головне його гасло і мету “Перш за все мусимо зруйнувати стіну, яку нині утворюють між Сходом і Заходом політики і засоби масової інформації. Тут не агітують за Ющенка чи Януковича. У кожного своя правда. Немає сенсу виносити сюди передвиборчі дебати чи політінформації... Ніяка тоталітарна машина не здатна відібрати у цивілізованої людини право користуватися телефоном. Говорити і бути почутим”, - висловлюють головне завдання сайту його розробники.

А його користувачі відчувають себе не самотніми у нинішній буремній Україні, про яку один з київських дописувачів написав: “Донбас і Карпати – єдине єство. Господь нас єднає, Свобода й Різдво”.

Андрій Охрімович

“Українська правда” повідомляє, що член комітету Держдуми Росії в справах СНД Костянтин Затулін вважає, що перемога Ющенка означає поразку російської політики щодо України.

Чоловік спереживався стосовно того, як не допустити розколу нашої держави на західну і східну частини. У канву своїх переживань він вплітає великі надії на Віктора Януковича.

У свою чергу лідер партії “Наш вибір” Ірина Хакамада вважає, що результати виборів в Україні в перспективі матимуть великий позитивний вплив на стан російського суспільства.

“Росіяни, - каже вона, - на прикладі Грузії побачили, як без крові, без агресії громадянське суспільство може здобути перемогу над прогнилою владою”.

В Інтернеті тим часом жартують, кажучи, що президент Ющенко затвердив форму одягу губернаторів - “автономістів”: валянки, ватні штани, тілогрійка. На грудях – бляха з номером регіону, на голові – шапка-вушанка, одне вухо обов’язково відкочене. Губернатори південних областей мусять мати в руках мітлу, для глав північніших регіонів пропонується лопата для снігу.

Втім, це жарти. А якщо серйозно, то завершився третій тур українських президентських виборів. І відтепер є надія, що принаймні рубрику “Екстрема в павутині” знову будуть наповнювати події, які відповідають закону жанру. Себто змови, облави, атентати, та решта розваг для персонажів, не надто обтяжених докорами сумління.

Але це незабаром. А поки що хоча б кілька кадрів з кінострічки під назвою “вибори президента України”.

Перед мікрофоном Павло Вольвач.

Павло Вольвач

Можна багато говорити про перебіг президентських виборів в Україні. Але що говорити? Довкола всього цього було стільки наговорено, що коли сьогодні Віктор Ющенко промовив на Майдані фразу “Звершилося!”, то було відчуття, ніби й справді стався тектонічний зсув. І в його розломи канув не лише такий дріб’язок, як всі попередні фальсифікації, голені потилиці й бейсбольні біти, отрута, назву якої важко вимовити, привид розколу країни на Схід і Захід і ще безліч всілякої порохні.

Ющенку ще нададуть слово, ще цитуватимуть і коментуватимуть. Але, як на мене, нерв доби чи не найкраще відчутний у виступі перед нічним Майданом Юрія Луценка, народного депутата, і, водночас, “польового командира” помаранчевої революції.

Юрій Луценко

Масові фальсифікування, масові використання відкріпних талонів і так званого голосування на дому затьмарило і вкрало у нас цю перемогу. Кравчук, Кучма, Янукович думали, що народ з цим погодиться, але вийшло по-нашому, а не по-їхньому.

Люди, вільні люди, вільної України вишли на Майдан Незалежності на десятки і сотні площ по всій Україні і сказали: “Банду геть!”

Звучать скандування “Банду геть!”

Юрій Луценко

Я вам скажу, що не кожному поколінню випадає щастя бути свідками історичних подій. Ми всі з вами були свідками здобуття незалежності України, яка була більшою мірою нам дарована історією і Богом, але ми спільно з вами є щасливими тим, що щойно на своїх очах ми здобули другу історичну перемогу – незалежна Україна за 17 днів на Майдані стала ще й вільної країною вільних громадян єдиного українського народу. І з цим ми всі вітаємо один одного у ці дні.

Павло Вольвач

Це головне. І на цьому остаточна крапка. Остаточні цифри й відсотки дасть ЦВК, прокоментують політологи.

А наша рубрика потроху згадує про свою назву і розкриває долоню під розпечені вуглини подій.

Ідеолог “Червоних бригад” Джованні Сенцані вийшов на волю. В станиці Червленній вбито еміра грозненського джамаату... Та що там говорити - слухайте “Інтернет-Майдан”.

Андрій Охрімович

І на завершення ще раз Василь Симоненко.

“Де зараз ви кати мого народу? Де велич ваша, сила ваша де? На я сні зорі і на тихі води Вже чорна ваша злоба не впаде. Народ росте, і множиться, і діє Без ваших нагаїв і палаша. Під сонцем вічності древніє й молодіє Його жорстока й лагідна душа. Народ мій є! Народ мій завжди буде! Ніхто не перекреслить мій народ! Пощезнуть всі перевертні й приблуди, І орди завойовників-заброд! Ви, байстрюки катів осатанілих, Не забувайте, виродки, ніде: Народ мій є! В його гарячих жилах Козацька кров пульсує і гуде!”

На цьому все. В київській студії разом зі мною працював Вадим Журба. Всього вам доброго. Зустрінемось через тиждень.

Андрій Охрімович. Радіо “Свобода”. Київ.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG