Доступність посилання

ТОП новини

Унаслідок виборів зазнала збитків туристична сфера на Прикарпатті.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 30 грудня 2004 - Кілька турів президентських виборів, впровадження чорних піартехнологій, де протиставлялися Схід та Захід держави, безпосередньо позначились на роботі прикарпатських туроператорів. Чимало туристів зі Сходу та Півдня країни відмовились їхати відпочивати в Карпати. Однак їхні місця не залишились порожніми. Ціни на відпочинок знижено – і готелі та туристичні бази заповнили мешканці Прикарпаття та сусідніх з областю реґіонів.

Напередодні президентських виборів туристичні агенції викупили практично всі місця в готелях, відпочинкових комплексах та на туристичних базах Івано-Франківщини на зимовий час. Однак внаслідок тривалих президентських виборів та постійного протиставлення у цьому контексті Сходу та Заходу держави чимало відпочивальників зі Східної України відмовились від своїх поїздок до зимових Карпат. Для туроператорів це спершу стало справжньою проблемою, адже вони вже проплатили господарям готелів та турбаз кошти за кожне місце та кімнату.

Однак, як виявилось, безвихідних ситуацій не буває. Туроператори лише трохи зменшили ціни на відпочинок – і люди знову виявили бажання поїхати на відпочинок у зимові Карпати. Проте вже наступного року чимало власників приватних відпочинкових комплексів та садиб планують вдатися до своєрідних піаракцій, для того щоб привабити гостей зі Сходу. Про це розповідає виконавчий директор Ради з туризму Карпатського реґіону Наталія Гасюк: “Деякі наші власники сільських садиб планують на Паску і навіть на деякі Різдвяні свята організувати безкоштовний прийом для людей зі Сходу України, щоб вони побачили, що в нас немає жодних упереджень до будь-кого, хто приїжджає до нас. І кожна людина, яка до нас приїжджає, сприймається не просто як гість, турист та відвідувач, а як частина тої великої родини, яка тут живе”.

Однак найбільші сподівання працівники туристичної сфери покладають на нового президента, адже саме він може дати новий імпульс щодо співпраці з Євросоюзом, і особливо у сфері туризму.

З цього приводу Наталія Гасюк відзначає: “Якщо Європейський Союз і міжнародні донорські структури виконають свої обіцянки, то ми знаємо, що відкриється багато нових програм, адже розвиток туризму – один із пріоритетів роботи Європейської комісії”.

А в ці дні карпатські відпочинкові комплекси та приватні садиби вже заповнені туристами. Це час найбільших прибутків для працівників цієї сфери. Можливо, фінансові надходження не такі великі, як у минулі роки, але на Прикарпатті готові потерпіти, сподіваючись, що з нового року у сфері розвитку туризму з''являться нові вагомі перспективи.
XS
SM
MD
LG