Доступність посилання

ТОП новини

Україна має налагодити стосунки з Росією та заручитися підтримкою Заходу – коментарі


Марія Щур

Прага, 30 грудня 2004 – Незважаючи на скарги Віктора Януковича та його небажання визнавати результати голосування, західні оглядачі вважають перемогу на виборах в Україні Віктора Ющенка доконаним фактом. Серед головних завдань нового президента вони вбачають необхідність збудувати нові стосунки з Росією. При цьому деякі оглядачі в західній пресі відзначають важливу роль Заходу в тому, щоб Україна змогла підтримати новий, як вони кажуть, «холодний мир» із Росією.

На думку авторів редакційного коментаря впливового британського часопису «Економіст», першочерговим завданням новообраного українського президента буде налагодити стосунки з Росією. Ця країна є постачальником практично всіх енергоносіїв до України, її Чорноморський флот базується у Севастополі, а виборці цього реґіону та того, що межує з Росією на Сході, переважною більшістю проголосували за Віктора Януковича, що породжує можливість розколу країни. Хоч небезпеку цього сценарію подій британські оглядачі закликають не перебільшувати.

Лондонські оглядачі свідомі того, що потоваришувати з Москвою Вікторові Ющенкові буде нелегко, адже Кремль відверто підтримував на виборах його опонента, до того ж є чутки про присутність російського спецназу в Києві під час революції, а також про причетність Росії до отруєння Ющенка.

На західному напрямку нового президента чекатимуть не менші труднощі. На думку британських оглядачів, тепер, коли Віктор Ющенко та демократичний процес перемогли в Україні, є небезпека того, що Україна знову стане мало відомою країною десь на сході Європи. Але, як пише «Економіст», Захід має живе зацікавлення в тому, щоб Ющенко досяг успіху. По-перше, заради самої України, але не меншою мірою і заради того, щоб дати приклад іншим пострадянським країнам.

Для цього ЄС повинен продовжувати надавати допомогу, але найголовніше – розширити можливості для торгівлі. Це означає допомогти Україні вступити до Світової організації торгівлі, зменшити тарифи на експорт сталі та продукції сільського господарства, і, найголовніше, пообіцяти Україні можливість членства в ЄС.

Небезпеку в тому, що Захід може забути про Україну, коли події в ній зійдуть із екранів телебачення, вбачає і експерт американського Центру стратегічних та міжнародних досліджень Януш Буґайський. На сторінках британської газети “Financial Times” він говорить, що Росія, яка вступає в еру «холодного миру» з Заходом, може забезпечити необхідний контроль над новим урядом у Києві тим, що підірве його надії на членство в західних інституціях. Ющенко намагається збудувати рівноправні, а не васальні стосунки з Росією, але Україна може залишитися залежною від Росії, якщо ЄС та НАТО не запропонують їй членство, вважає експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG