Доступність посилання

ТОП новини

Першi вибори у 2005 роцi вiдбулися в Хорватiї. У недiлю 2-го сiчня її громадяни обирали главу держави. Оскiльки в першому турi жоден з кандидатiв не здобув бiльше половини голосiв, 16-го сiчня вiдбудеться другий тур


Михайло Рамач

Белград, 4 сiчня – В першому турi перемогли новорiчнi свята. За даними туристичних агенцiй, майже 15 % виборцiв святкували поза мiсцями свого постiйного перебування й через це не голосували. Дiючому президентовi Стiпе Месичу, котрий здобув 49% голосiв, для перемоги в першому турi бракувало кiлька тисяч голосiв. До другого туру разом з ним увiйшла заступник голови уряду Ядранка Косор, за котру проголосувало 20% виборцiв.

На пост президента республiки балотувалося тринадцять кандидатiв. Мiж ними були й колишнiй тренер збiрної з футболу Мирослав Блажевич, колишнiй генерал Любо Чесич Ройс. Найбiльш несподiваним кандидатом у президенти був американський бiзнесмен Борис Микшич. Вiн критикував усiх полiтичних дiячiв, стверджуючи, що вони зруйнували хорватську економiку. За його популiстськi та консервативнi гасла, на думку оглядачiв, голосували розчарованi виборцi як лiвих, так i правих сил. Бiльшiсть таких, кажуть полiтологи, в другому турi ймовiрно утримається вiд голосування.

Загребська преса в перших коментарях говорить про неуспiх i Месича, i панi Косор. Адже бiльшiсть опитувань передбачала перемогу популярного глави держави. Месича поважають за відкритість та дотепнiсть, а також через те, що вiн був одним із близьких спiвробiтникiв Франьо Туджмана, котрого називають батьком хорватської незалежностi.

А щодо Ядранки Косор, то вона дiстала майже наполовину менше голосiв, анiж її партiя на торiшнiх парламентських виборах. Напередоднi першого туру Косор уникала теледебатiв iз красномовним Месичем, нiбито через те, що вiн образив її. У недiлю ввечерi вона пообiцяла, що вiзьме участь у теледебатах і спростувала твердження Месича, що лише вiн виступає за демократичну та європейську Хорватiю.

Месич нагадав, що це були першi вибори без закордонних спостерiгачiв. За його словами, це свiдчить, що в країнi створенi стабiльнi механiзми контролю виборчого процесу. Державні радiо і телебачення порівно надавали ефір для виборчої агітації усiх кандидатiв. Iнцидентiв та значних порушень виборчого процесу не було.
XS
SM
MD
LG