Доступність посилання

ТОП новини

Перспектива роботи нового уряду.


Василь Зілгалов Гості: Йосип Вінський - член Комітету з питань бюджету від фракції Соціалістичної партії України; Ігор Шурма - член Комітету з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства від фракції СДПУ(о) - (телефоном).













Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 4 січня 2004 року.

Василь Зілгалов

Добрий вечір, шановні слухачі!

У прямому ефірі, як завжди в цей час “Вечірня Свобода”.

З Праги ведучий Василь Зілгалов.

Чимало аналітиків сьогодні, які спостерігають за українськими подіями запитують, як новий український президент повинен утвердити основні цілі помаранчевої революції.

Багато з політологів вважають, що спочатку необхідно створити інституційні основи для утвердження змін. Тобто, ухвалити такі норми, які б не уможливили контроль влади над ЗМІ чи контроль над судовою владою, чи проведення таємної приватизації, чи вседозволеності спецслужб.

Водночас дехто нагадує, що товариш Сталін був правий, коли казав, що кадри вирішують усе. І стверджує, що не можна здійснити перемогу революції без кадрових змін. І це потрібно проводити на основі тільки обмежених компромісів, а не широких компромісів в суспільстві, які поки що не можливі.

І багато інших існує поглядів. Якраз сьогодні ми дискутуватимемо у “Вечірній Свободі” на цю тему з нашими гостями.

І я традиційно нагадую слухачам телефон у київській студії: 490-29-05 код Києва: 044. І ми чекаємо від слухачів запитань до учасників нашої сьогоднішньої дискусії.

А сьогодні учасниками наскільки я вже поінформований є представники різних політичних сил, народні депутати. Це, зокрема, пан Ігор Шурма, СДПУ(о), який з нами на телефонному зв’язку зі Львова.

Пане Шурма, добрий вечір.

Ігор Шурма

Добрий вечір!

Василь Зілгалов

Дякую, що Ви погодилися брати участь у нашій програмі.

І в нашій київській студії є сьогодні народний депутат, один із уповноважених представників Соціалістичної партії України, пан Йосип Вінський.

Пане Вінський, добрий вечір.

Йосип Вінський

Добрий вечір!

Василь Зілгалов

Дуже дякую, що Ви погодилися брати участь у нашій програмі.

І я хотів би сказати, що ми будемо сьогодні, як на початку, я вже сказав перед випуском новин, обговорювати в основному проблему, як новий президент може реалізувати нову політичну програму, яку підсилила, так би мовити, у передвиборчий період “помаранчева революція”.

Тобто, як будуть реалізовані цілі помаранчевої революції, насамперед, в кадровому плані, бо сьогодні просто уже цілий потік аналізів, оцінок, прогнозів, які перші будуть кадрові кроки Віктора Ющенка?

І навіть деякі аналітики нагадують слова товариша Сталіна про те, що кадри вирішують все, і це дуже важлива теза сьогодні для нового українського президента.

І я, насамперед, хотів би, щоб ми разом з вами, бо в нас є в київському бюро запис розмови Олександра Мороза. І я думаю, що технік (нас видно у Києві чує) нам якраз зараз дасть можливість, щоб ми послухали, що думає з цього приводу кадрових рішень претендентів на прем’єрське крісло, які можливі з цього приводу лідер Соціалістів Олександр Мороз. Будь ласка, включіть цей запис.

Марина Пирожук

Як Ви ставитися до цих дискусій щодо розподілу крісла прем’єра, бо Ваша кандидатура є в числі тих потенційних претендентів? Чи будете Ви взагалі на це крісло претендувати, як Ви оцінюєте шанси своїх конкурентів, свої можливо?

Олександр Мороз

Я вважаю, що має право на підтримку та кандидатура, котра буде внесена президентом, яка буде підтримана парламентом.

Марина Пирожук

А хто на Ваш погляд має найбільше шансів бути затвердженому в парламенті серед тих кандидатур, які називалися, мова йде про Тимошенко, Дорошенко, Кінаха, Мороз в тому числі?

Олександр Мороз

Не знаю. Я багато чув з цього приводу міркування, я думаю, що це питання до нового президента, нехай він визначиться, тоді буде все розуміло.

Марина Пирожук

А чи в цьому випадку все-таки більше залежатиме від позиції президента і від роботи, яку він проведе, чи все-таки від парламенту, який буде ухвалювати остаточне рішення.

Олександр Мороз

Не знаю. Тут матиме значення і позиція президента, і думка парламенту.

Марина Пирожук

Однаковою мірою?

Олександр Мороз

Так.

Марина Пирожук

А Ви будете претендувати на це крісло?

Олександр Мороз

Я сам ні нащо не претендую, є Конституція, яка визначає порядок. Президент вносить пропозицію, а парламент підтримує або не підтримує.

Марина Пирожук

А чи обіцяв Вам щось пан Ющенко подати Вашу кандидатуру в цьому переліку претендентів на прем’єрське крісло?

Олександр Мороз

Я думаю тільки те, що відомо. Відомо, що під час засідання парламенту при розгляді питання про відставку уряду вірно підходив до мене і пропонував такий варіант. Але, коли ситуація змінилася було проголосовано, ми до цієї теми не повертаємося.

Василь Зілгалов

Я нагадаю, що це був Олександр Мороз, його думки були висловлені з приводу можливого складу нового уряду, з приводу глави нового уряду.

І я шановні наші гості до вас звертаюся з таким запитанням, як ви вважаєте чи дійсно це найголовніше питання сьогодні для нового президента формування уряду, чи це питання можливо технічне перед наступним парламентським виборам, як Ви вважаєте, пане Шурма?

Ігор Шурма

Перш за все, я би хотів наголосити на тому, що ми дійсно повинні сповідувати Конституцію і дотримуватися законодавства України. Перш за все ми повинні завершити президентські перегони, отримати президента, а відповідно до Конституції пропозиції в президента стосовно прем’єр-міністра проголосувати у ВР.

Але, що буде найважливіше для президента чи підписувати якісь інші укази, чи починати з кадрових рішень – це ми вже взнаємо після того, як новообраний президент буде пропонувати відповідні речі.

Хотів би підкреслити і згоду з вашою тезою, що в кадрах вирішується все. Дійсно ми маємо, якщо можна так сказати кадровика нового президента і цей кадровик покаже чи дійсно в його канцелярії буде все вирішуватися, чи ні.

Василь Зілгалов

Пане Шурма, а як Ваша партія чи вона виробляє якусь свою позицію щодо, наприклад, нового прем’єра в парламенті?

Ігор Шурма

Передусім ми повинні знати, яке прізвище нового президента, а дальше ми повинні усвідомити собі, яку нішу обіймуть об’єднані соціал-демократи. Чи новообраний президент буде сповідувати дійсно демократичні цінності і намагатися співпрацювати у суспільстві з усіма політичними силами, чи все-таки до коаліції, яка напевне буде формуватися не будуть запрошені соціал-демократи, тоді відповідно їхня тактика буде зовсім іншою.

Тому, бігти поперед поїзда на сьогоднішній день передчасно ми повинні все-таки визначитися, яка ситуація буде в українському політикума після обрання президента.

Василь Зілгалов

Тобто, Ви вважаєте, що ще є шанс переглянути результати виборів?

Ігор Шурма

Я перепрошую - це Ваша фраза, це не моя ніхто не береться до перегляду результатів виборів. Однак, президента ми отримуємо тоді, коли ЦВК ввозить результати перегонів. І відповідно до Конституції й відповідно до постанови про проведення інаугурацію ми отримуємо нового президента. Лишень тоді можна розставляти якісь акценти, давайте будемо оперувати фактами.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Шурма.

Пане Вінський, як Ви вважаєте чи дійсно ці кадрові питання мають базуватися на партійній основі, чи дійсно вони вирішальні є, чи можливо щось інше є сьогодні перед новою президентською командою важливіше?

Йосип Вінський

Безумовно, я абсолютно переконаний, що все має розпочинатися із двох речей: із ідеології, яка буде проводитися в нашій державі і з тих кадрів, які ці ідеології має забезпечити.

Тобто, якби на мене, то, безумовно, вирішення питання і кадрового, і загально концептуального – це повинно бути двоєдине завдання, яке повинно вирішуватися одномоментно.

Але, безумовно, враховуючи те, що виборча кампанія затягнулася, що в такій не визначеній ситуації находиться урядова команда уже протягом майже трьох місяців. Перше, що би я робив це, безумовно, в день інаугурації я би відправив діючий КМ і ставку, і запропонував кандидатура прем’єр-міністра, бо це сьогодні ключова позиція.

Бо чекати виборів, як ви сказали до 2006-го року – це на мій погляд безвідповідально. Сьогодні має прийти нова урядова команда, вона має діяти в межах визначеної Конституції – це має бути команда в якій не знайдеться місця жодному урядовцю з попередньої команди. Я в цьому просто переконаний.

Це має бути команда, яка абсолютно усвідомлює, що бізнес і влада повинні бути розділені. І якщо ця ідеологія діяльності цієї команди буде задіяна, то тоді не так важливо партійність чи прізвище прем’єр-міністра.

Хоча я абсолютно переконаний, що при визначенні кандидатури прем’єр-міністра треба враховувати ті політичні реалії, які в нас склалися під час виборчої кампанії. І можливі впливи цього призначення на ситуацію всередині державі.

Василь Зілгалов

Пане Вінський, а чи залежить від якраз цього кадрового питання, яку позицію займе Ваша партія щодо президента і щодо парламентських виборів?

Йосип Вінський

В нас, коли ми приймали рішення про підтримку Віктора Андрійовича Ющенка на виборах президента з ним підписана політична угода, яка чітко вибудовує принципові, політичні моменти співпраці нашої, з новим президентом.

Крім того були домовленості і щодо кадрових призначень. Якщо ці і угода політична, і домовленості щодо кадрових призначень будуть реалізовані, а я не бачу сьогодні підстав, щоб їх не реалізувати.

Адже взяти аналізи голосування 31-го жовтня і 26-го грудня їх накласти, то абсолютно видно, що перемогу Віктору Ющенку забезпечила саме наша команда. Я не кажу, що вона найбільша, що вона, так би мовити, як Ви говорили, що попередній виступаючий, Полохало, по-моєму говорив, що вона там найбільший внесок, але я скажу відверто, що якби не підтримка О.Мороза, безумовно, Ющенко навряд чи президентом був би обраний.

З цієї точки зору, оскільки ми свої зобов’язання виконали, а у нас було одне зобов’язання – всім, чим ми можемо, допомогти Ющенку, то я думаю, що тепер йому час виконувати свої зобов’язання.

В залежності від того, як він буде виконувати свої зобов’язання: і політичні, і кадрові, буде визначатися і позиція нашої команди.

Василь Зілгалов

Пане Шурма, разом із проблемами формування уряду, з кадровими загрозами для Ющенка обговорюється також питання про політичну амністію винних чиновників. Це фраза, яка належить одному із членів фракції “НУ”, Миколі Томенко.

Я хочу згадати одну публікацію, яка в ці дні з’явилася в британській газеті “Санді таймс”, де сказано, що чимало чиновників вже спакували валізи, а деякі з них вже залишили територію України. До речі, там згадується прізвище ще нині діючого голови АП В.Медведчука, який є фактично лідером СДПУ(О).

Як Ви, пане Шурма, оцінюєте ц, так би мовити, прогнози щодо амністії-не амністії чиновників?

Ігор Шурма

Те, що говорить “НУ”, нехай коментують політологи,їхні колеги. Я не збираюся коментувати Томенка – він в праві говорити те, що він хоче, я маю право говорити те, що я хочу.

Що стосується можливого виїзду цілого ряду людей за межі України, я так зрозумів, в тому числі з нашого середовища, то я скажу, що це дуже комусь хотілося б, щоб хтось із нас полишив би Україну, аби певний період часу було що смакувати в ефірі. Я думаю, що це навряд чи відбудеться.

Що стосується амністії, то мене дуже хвилює та ситуація, що коли немає ще абсолютно жодних підстав говорити про будь-чию вину, а ми вже сьогодні говоримо про амністію. Це перше.

По-друге, якщо на сьогоднішній день вже витає в повітрі те, що чи потрібна амністія, чи не потрібна, то я мушу сказати, що якщо ми у такому форматі підійдемо до оцінки ситуації в Україні, то дуже швидко матимемо в Україні політичні репресії. Я в цьому переконаний.

Тепер щодо формування майбутнього уряду. Я так зрозумів, що ми все-таки розглядаємо ситуацію (це дійсно відповідає правді) про те, що Президентом України буде Ющенко.

Ми можемо говорити про формування уряду. Я думаю, що накінець В.Ющенко отримає можливість впливати на ті процеси безпосередньо, тому що якщо ми згадаємо час, коли він був прем’єр-міністром, то тоді з 11 міністрів, то 9 з них були тими, хто працював до нього в попередньому уряді.

Тоді В.Ющенко говорив, що в нього немає таких повноважень, і він не може дозволити провести в уряд тих людей, кого він хотів би. Там тільки троє нових людей прийшло, в тому числі і Юлія Тимошенко, і міністр освіти Кремінь, і міністр культури Б.Ступка, а всі решта це були колишні державні службовці, які мали досвід роботи у структурі.

Тому я думаю, що сьогодні, якщо Ющенко буде мати можливість впливати на ці процеси, він може показати, наскільки буде вольовим його підхід.

Це дуже важлива ідеологічна складова при формуванні уряду, бо ми знаємо, що, проголосувавши за політичну реформу, ми з вересня місяця отримаємо ситуацію політично відповідальної влади, тому зараз треба буде визначатися: або ми ідеологічно будемо мати сформований уряд, або ми все-таки будемо залучати професіоналів, які дійсно були у минулому уряді.

Це буде цікаво для спостереження.

Василь Зілгалов

Пане Вінський, як Ви вважаєте, що стосується, так би мовити, вини чиновників? Адже ж ваша партія, яка була разом з Ющенком на цих президентських виборах, також стверджувала про фальсифікацію виборів, також відомо про те, що відкриті кримінальні справи, і, звичайно, що чимало чиновників були, якраз це покажуть і ці справи, причетні до цих фальсифікацій президентських виборів. Хоча б у цьому плані можлива чи не можлива ця амністія? Чи мають люди понести покарання відповідне?

Йосип Вінський

Я хотів би звернути увагу щодо професіоналів, які сьогодні при владі. Це дуже широковживаний термін з боку сьогоднішньої влади, що нібито вони професіонали, а ті, хто прийде, не є професіоналами.

В мене була дискусія подібна з представником більшості, з фракції “Регіони України”. Коли він таке сказав, я відповів: “Так, ваші професіонали навчилися красти і розікрали державу, і розікрали бюджет. А наші професіонали будуть чесними перш за все, а тому їх оцінити можна буде тільки через певний період часу, коли вони попрацюють”.

З огляду на те, що ситуація з приходом В.Ющенка в прем’єр-міністри і зараз кардинально різниться. Ющенко прийшов в команду президента Кучми, він був інтегрований в ту команду, і відповідним чином правила гри були сформовані. Сьогодні ж інша ситуація: сьогодні опозиційний кандидат в президенти переміг, тому, безумовна, політична складова виконавчої влади повинна змінитися.

Мова не йде про тих чиновників, які чесно виконували свій обов’язок, які дійсно працюють як державні чиновники в рамках, визначених законом. Але ті люди, які несли політичну відповідальність за діяльність Кабміну, урядових установ, міністерств, обласних адміністрацій і так далі, і які причетні до відвертих кримінальних злочинів, то це не є переслідування, це не є якась розправа.

Я категорично проти такого формулювання. Цього не повинно бути в принципі. Але по всіх фактах, коли чиновники в порушення діючої Конституції і законів України порушили закон і зайшли за межі ККУ, то там вже повинна діяти прокуратура і відповідні силові структури, які мають дати правову оцінку діям цих людей.

Безумовно, з цієї точки зору це треба зробити обов’язково, щоб більше таких виборів в Україні не було, тому що, я вважаю, що головним завоюванням сьогоднішньої виборчої кампанії якраз є те, що вдалося зламати те, що ми називаємо адмінресурсом, те, що називається колосальним зловживанням владою чиновників, які думали, що вони прийшли назавжди, які думали, що вони будуть робити що-завгодно і ніякої відповідальності за це не буде. Зараз прийшов час відповідати, і в них повинна бути мужність за те все, що вони робили, відповідати.

Зараз дуже багато стало ягняток. По телебаченню останнім часом показують, як у ЦВК представники Януковича плачуть, що там їхні права “ущємляют”, що їх якось не так враховує ЦВК і так далі.

Я хочу сказати, що за наслідками першого туру голосування направив до ЦВК і до ВСУ подання щодо невідповідності результатів голосування в 36-ти територіальних округах (біля 5 тисячі виборчих дільниць). Мені ВСУ повернув без розгляду цю скаргу, то тоді “Регіони України” і кандидат в президенти Янукович чомусь мовчали, це їх влаштовувало, а сьогодні вже плачуть.

Тому я вважаю, що повинна діяти Конституція, закон, але повинна бути невідворотна відповідальність щодо тих, хто порушив закон, тобто кожен, хто винен, повинен відповідати по закону.

Василь Зілгалов

Сьогодні ми отримали інформацію про те, що Генпрокуратура дуже активно працює, вона навіть називає перші конкретні цифри (фраза незрозуміла), здійснені силовими структурами, що стосується якихось там злочинних дій, то це має бути на законній основі.

Пане Шурма, як Ви вважаєте, а якщо ці перші кроки тією ж Генпрокуратурою будуть здійснені проти окремих політичних сил, наприклад, чи проти СДПУ(О), чи проти партії “Регіони України”, чи проти якоїсь іншої партії, які можуть бути реакції оцих політичних сил в такому випадку?

Ігор Шурма

Я хотів би, аби слухачі зрозуміли одну річ, тому що тут йде у нас дискусія. Я категорично відстоюю таку позицію: за зловживання, за ті дії, які суперечать українському законодавству, Конституції, які йдуть всупереч ККУ, без сумніву, будь-який посадовець будь-якого рівня, в тому числі і посадовець, повинен нести відповідальність перед законом України.

Я говорю про абсолютно іншу річ і, можливо, не дуже добре висловив свою думку, оскільки мене не зрозуміли.

Я казав про формування нового уряду і про те, що Президент України, якщо це буде Ющенко, і він буде мати можливість формувати новий уряд, тобто подавати спочатку кандидатуру на пост прем’єра, то він повинен буде проявити свої риси, притаманні Президенту України, відстоювати свою позицію.

Я наголосив, що у минулому уряді 9 міністрів були такими, що працювали в попередньому уряді, тобто в уряді Пустовойтенка.

На сьогоднішній день, коли ми говоримо про політичну відповідальність влади, то я хотів би акцентувати ось на чому: у складі, тобто у кадровому резерві В.Ющенка на сьогоднішній день є чотири віце-прем’єри колишні, 12 міністрів. Це є люди, які працювали разом з Кучмою.

Сьогодні політичний блок “Нашої України” постійно апелював до українського суспільства, що ця влада є злочинною, що ця влада є бандитською. Ці 4 віце-прем’єри, ці 12 міністрів, жоден з них не сказав, що “мої морально-етичні засади не дозволяють мені працювати у цій злочинно-бандитській владі. Я іду з цієї влади з цих своїх крісел, тому що я не поділяю основні принципи цієї української влади”.

Але ніхто з них цього не зробив, їх просто вигнали з цих робіт, їм показали на двері. І вони на сьогоднішній день будуть реанімовуватися у новій владі. Ось про що ішла мова.

І, без сумніву, коли пан Вінський говорить, що він проти підходу політичних репресій, я теж вважаю, що в зміст політичних репресій вкладається щось інше. Бо коли ми говоримо за уряд Януковича, проти якого, як я зрозумів, у пана Вінського є претензії, бо він каже, що всі повинні піти, то я хотів би нагадати усім слухачам, що партія соціалістів, коли голосувала і за програму уряду, і голосували за бюджет, не цього року, а минулого, то соціалісти голосували.

Це тепер рік пройшов і є можливість це забути і сьогодні говорити, що повинні піти у відставку. Але зрештою, це є репутація політичної сили, які є соціалісти. Я тих людей дуже поважаю.

А що стосується політичної відповідальності, я думаю, що ми вже сьогодні продовжуємо цю дуже небезпечну тенденцію закладати певні думки у нашого суспільства. Пам’ятаєте, як ішла передвиборча агітація напередодні президентських перегонів, що постійно навіювалася думка, що якщо не переможе Ющенко, то вибори будуть сфальшовані. В принципі, люди опинилися готовими до того, що будь-який результат повинен визнаватися, як фальшований.

Сьогодні іде наступна паралель. Постійно ідуть запитання, як будуть реагувати політичні сили, коли їх будуть притягувати до відповідальності. Люди добрі, про що ми говоримо? Ми ще не маємо жодних підстав взагалі піднімати таку тему, а ми вже сьогодні обговорюємо, як буде реагувати політична сила, якщо прокуратура буде їй висовувати певні претензії? Я думаю, що це абсолютно недопустимий перебіг дискусії у ЗМІ.

Василь Зілгалов

Пане Шурма, я хотів Вас в перебігу нашої дискусії запитати. Сьогодні надійшла інформація, що фракція СДПУ(О) у Львівській обласній раді поменшала. Чи це правда? Якщо так, що з чим це пов’язано?

Ігор Шурма

Я мушу Вам сказати, що коли говорять, що це є фракція СДПУ(О), то це розумієте, за відома слухачам вкладається неправдива інформація.

В обласній раді дійсно функціонувала фракція “Соціальна справедливість”. У цій фракції, яка налічувала в різний час від 16 до 28 чоловік, а може там і більше було, достеменно не знаю. Там в числі депутатів були і члени соціал-демократичної партії України об’єднаної. Але оскільки фракцію очолював Сергій Медведчук, то це вже так традиційно говорили, що це є фракція соціал-демократів. Це не правда, тому що туди у фракцію входили і представники аграрної партії, і НДП, і позапартійні.

І тепер, коли завершився цей етап волевиявлення, то дійсно є факт, що цілий ряд депутатів покидає фракцію. І дійсно відповідає правді те, що фракцію покинуло 4 людей, які до партії не мають жодного відношення.

І те, що фракція “Соціальної справедливості” у обласній раді є на сьогоднішній день такою, що дійсно може зникнути, це відповідає правді. Але є інше запитання, чому люди покидають фракцію?

Я вам мушу сказати, що той психоемоційний тиск, який вчинили наші політичні опоненти на Львівщини на депутатів, безпосередньо на них через їхні сім’ї, через їхніх дружин, через їх дітей, призводить до того, що люди покидають фракції.

І навіть ті люди, які в нормальній співпраці, зокрема з львівської обласної СДПУ(О), телефонують до мене і питають, що нам робити, ми просто піддалися такому тиску, що ні на вулицю не вийти, ні на роботу не піти. Що нам робити?

Без сумніву. За таких ситуацій люди в праві приймати таке рішення, яке дає їм виживати в таких ситуаціях. Це, на превеликий жаль, правда. І те, що сьогодні відбувається з людьми, які сьогодні є прихильниками СДПУ(О), чи до фракції, куди входять об’єднані соціал-демократи, це напевно буде окремою темою розмови. Тому, якщо будуть такі запитання, то я можу багато цікавих фактів навести.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Шурма. Пане Вінський, я хотів Вас запитати, а може праві ті, хто каже, що коаліції Ющенка яка перемогла на виборах, не варто сьогодні обговорювати конкретні персоналії, а просто створити поки технічний уряд, і цією ж силою, цим виборчим блоком якось організувавшись йти на парламентські вибори.

Йосип Вінський

Я не розділяю такої точки зору, тому що після інавгурації вся відповідальність за ситуацію в Україні буде лежати на В.А.Ющенку. І ніякі тимчасовці цю ситуацію тримати в руках не зможуть. Тому треба навпаки діяти, треба зараз формувати такий уряд, який зміг би мати підтримку сьогоднішньої ВР, завтра мати підтримку народу в 2006 році, і який би прийшов робити не на рік, не на півтора, а який би прийшов працювати на весь термін повноважень В.А. Ющенко, це буде правильно.

І це треба вирішувати зараз. Є можливість ці питання сьогодні вирішити, і я сьогодні категорично проти, щоб якимось чином перетворювати життя України на перманентну підготовку до виборів.

Ми повинні чітко розуміти, що треба працювати на людей. І головна суть того, що ми робили, полягала в тому, щоб людям створити нормальні умови для життя. І якщо ми будемо займатися тільки виборами, а не займатися життям людей, то люди дуже швидко поміняють свою думку про коаліцію, про опозицію і так далі.

Я б хотів одну репліку відповісти, оскільки була в адресу соцпартії деяка некоректність. Я скажу так, що жоден соціаліст не був в уряді, жодного Глави адміністрації - члена соцпартії не було, жодної Глави районної адміністрації в Україні - члена соцпартії не було.

Ми не підтримували жоден бюджет, це помилкове твердження пана Шурми, ми не підтримували останню програму уряду. Ми дійсно не підтримували обрання Януковича, коли його обирали прем’єр-міністром, бо ми розуміли наслідки цього обрання.

У нас було одна позиція, за яку нас зараз критикують, в тому числі і Шурма скористався цим, наше голосування про програмі уряду. Але хочу сказати, що всі це знають, чому ми голосували за програму уряду. Не тому, що ми розділяли, заяви відповідні робили, а тому, що у нас була домовленість з Януковичем, що у випадку підтримки програми уряду фракція регіонів підтримає закон про пропорційність до виборів у ВР.

На жаль, тоді нас обманули. Я думаю, що те, що відбулось на цих виборах, значною мірою пов’язано з тим, що таким партнерам не довіряють не тільки ми, а й люди не довіряють.

Але я ще раз кажу, що то була абсолютна політична відповідь на наше голосування, тому що ми розуміли, що треба робити політичну структуру іншою, що треба проводити зміни до Конституції, треба формувати по-іншому вищий законодавчий орган для того, щоб там було менше олігархів, а більше людей, які орієнтуються на політичні інтереси населення. Зараз є частина політичних сил, які використовують це.

Я хотів би сказати ще одне. Я категорично проти переслідування будь-якої політичної сили сьогодні: чи це СДПУ(О), чи це регіонів... Наша партія в опозиції більше 11 років. Ми знаємо, що таке бути в опозиції в умовах авторитарного режиму в українського. Ми прекрасно розуміємо і знаємо на власному прикладі, що таке переслідування по політичних мотивах.

Ми категорично проти будь-яких переслідувань чи політичних партій, чи політиків по політичних мотивах. Я ще раз кажу, що можуть бути такі переслідування по кримінальних мотивах, де порушено закон, де порушено Конституцію, це зовсім інша справа, але не може бути переслідування політичних структур. Я тоді вважаю, що ми нічого не навчилися.

Але я б дуже хотів, щоб СДПУ(О) побула в опозиції 11 років, і щоб регіони побули в опозиції 11 років. Щоб вони на власній шкурі відчули те, що вони творили проти інших політичних сил. Як вони себе вели в Україні, коли вони були при владі. Я б цього дуже хотів.

Василь Зілгалов

Пане Вінський, а Ви себе бачите в уряді? Якщо Вам буде пропозиція, Ви погодитесь?

Йосип Вінський

Я не є приватна особа, я перший секретар політради СПУ. Тому, якщо ми знайдемо домовленості з Віктором Андрійовичем Ющенком, що соцпартія буде мати певний вплив в уряді, в регіонах, в комітетах, і так далі, то ми підемо статутним шляхом.

З’їзд розгляне питання про входження наше в урядову коаліцію, потім ми визначимо умови діяльності наших людей в уряд, і безумовно після такого визначення соцпартії, після того, як вищий політичний орган соцпартії прийме рішення, я знайду підтримку перш за все в політичному органі про те, що моя участь у політичному уряді є доцільною, то я готовий працювати.

Тим більше, що досвід політичної роботи в мене значний, і я міг би значну частину роботи взяти на себе і відповідати за цю роботу. Але ще раз кажу, що ні в якому випадку не буде визначення бути персонально Вінським, Петровим чи Сидоровим.

Має бути політичне визначення нашої політичної партії, тому що ми будемо йти у владу, тому будемо брати на себе повну політичну відповідальність за наше входження в цю владу і безумовно хотіли б мати системну позицію.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Вінський. У нас завершується час і я нагадаю, що в нашій передачі “Вечірня Свобода” брали участь народні депутати Ігор Шурма СДПУ(О) і один з уповноважених представників соціалістів пан Йосип Вінський. Дякую всім слухачам. Слухайте “Вечірню Свободу”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG