Доступність посилання

ТОП новини

Новий голова ОБСЄ приїхав вітати Україну з перемогою демократії.


Сергій Кисельов

Київ, 5 січня 2005 – Учора ввечері в Україну з короткотерміновим візитом прибув голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Республіки Словенія Дімітрій Рупель. Сьогодні він провів у Києві офіційні зустрічі з головою Верховної Ради Володимиром Литвином, лідером БЮТ Юлією Тимошенко, міністром закордонних справ Костянтином Грищенком та з головою місії ОБСЄ зі спостереження на президентських виборах в Україні Ґертом Аренсом. Сьогодні ж високий гість побував і на Львівщині, де зустрівся з Віктором Ющенком та з президентом Грузії Михеїлом Саакашвілі, які відпочивають у Карпатах.

Як жартують київські оглядачі, схоже, зміни в Україні після попереднього оголошення результатів переголосування другого туру президентських виборів розпочалися з того, що Віктора Януковича вилучили зі списків офіційних зустрічей із офіційними закордонними гостями. "Малий джентльменський набір" на всі випадки спілкування з іноземними високопосадовцями останні півроку обов’язково мав у своєму складі на паритетних засадах і пана Януковича, або як прем’єр-міністра, або в ролі кандидата на президента. Та нині він не перебуває в жодній із цих іпостасей, а тому, як уважають аналітики, західні політики втратили до нього будь-який інтерес.

Під час переговорів, які проводив у Києві нинішній голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Республіки Словенія Дімітрій Рупель, ішлося, зокрема, про перспективи подальшого утвердження України в європейському співтоваристві.

На сьогоднішній прес-конференції Дімітрій Рупель повідомив, що приїхав в Україну з тим, щоби "висловити своє захоплення і привітати з перемогою демократії, й для того, щоб слухати і навчатись". Високоповажний гість наголосив: "Я дуже задоволений тим, що я почув і побачив в Україні. Демократичний процес відбувається успішно".

За його словами, стабільна ситуація в Україні є дуже важливою для стабільності в Європі. На переконання Рупеля, після президентських виборів Україна заслужила репутацію поважного члена ОБСЄ. "Думаю, що ми будемо співпрацювати разом дуже добре. Я хочу, щоб роль ОБСЄ була адаптована до потреб цієї країни", – сказав голова ОБСЄ. І зазначив, що метою його візиту є також розробка моделі співробітництва на 2005 рік.

Якими ж є нинішні перспективи України щодо її участі в європейських та світових політико-економічних інституціях? І чи сприятимуть цьому відвідини голови ОБСЄ, міністра закордонних справ Республіки Словенія Дімітрія Рупеля? Або ж це є виключно візит ввічливості?

Ось що сказав із цього приводу в інтерв’ю для радіо "Свобода" колишній посол України в США, член парламентської фракції БЮТ Олег Білорус: "Я думаю, що після помаранчевої української революції, демократичної революції місце і роль України в Європі, у загальноєвропейському домі та в європейських структурах, особливо таких, як ОБСЄ, Рада Європи і інших, зростатиме фактично щоденно. Європа зрозуміла, що Україна є дуже важливою складовою частиною європейської нової політичної геометрії. І складається враження, що Україна з Ющенком буде активно й конструктивно працювати над тим, щоб інтегруватися в Європу. Але не як бідний родич, а як рівноправна європейська країна", – вважає народний депутат Олег Білорус, колишній посол України у США.

А ось коментар для радіо "Свобода" з цього ж таки приводу, який дав іще один колишній посол України в США, а нині заступник голови Української народної партії Антон Бутейко: "Я вважаю, що приїзд пана Рупеля – це нормальний крок із боку ОБСЄ. Бо Україна є одним із діючих учасників цієї організації. Я думаю, що це є і певне визнання тих демократичних звершень, які відбулися в перебігу помаранчевої революції в Україні. Я сподіваюсь, що після того, як новий президент України Віктор Ющенко займе посаду офіційно, Україна рухатиметься у збалансованому напрямку саме до Європи", – додав Антон Бутейко, колишній посол України в США, заступник голови Української народної партії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG