Доступність посилання

ТОП новини

Різдво Христове: згадують колишні борці за свободу.


Петро Каландирець


Святий вечір готуються зустріти і в Одесі. Парафіяни різних христианських церков з нетерпінням чекають великого христианського свята – Різдва Христового. Чекають цього свята і ті хто завзято виборював незалежність України і десятки років провів у спецлікарнях та в»язницях.

Почесний голова Одеської обласної організації Української Консервативної Республіканської Партії Ганна Михайленко не одне свято Різдва Христового зустрічала далеко від рідного дому. Але навіть у Казанській в’язниці особливого призначення Ганна Михайленко та всі в’язні сумління не забували про Святий Вечір та Різдво Христове, згадували ялинку, кутю, вареники і голубці. Іноді на Різдв’яне свято в’язням у Казані видавали печінку на обід, або котлету. Це було велике свято... Люди вітали один одного поштівками, які отримували з рідних осель.

Згадує Ганна Михайленко: “Якось прорвалася одна бандероль. І у пласмасовій упаковці були три калачики. Три маленькі калачики і шоколадка. Мені великодушно, завідуюча відділенням, їх віддала, але не сказала з яких країв їх отримала? Було видно, що вони надішли з далеких країв.Я поломала ті калачики на 25 штук. Роздала для 25 чоловік. Ці шматочки всі довго тримали в роті. Які вони смачні... І саме головне, що було дивно нам, що хтось десь нас пам»ятає, що є на світі вільні люди, які вільно святкують Різдво. Це нас дуже вразило. І ми хотіли дожити до тих часів, коли ми повернемося додому і будемо на свободі зустрічати Різдво, як колись було у колись – з колядками, з вертепом, з домашньою ялинкою”.


Цими днями в Одесі побував і колишній політичний в`язень, а нині народний депутат України Левко Лук’яненко. У буремні часи комуністичного терору в’язні таборів, українці, готувалися до Різдва заздалегідь. Були навіть такі, що колядували. У відповідь на прославлення новонародженого Христа начальники таборів складали акти і усіляко карали. Але, і це не лякало українців – в’язнів таборів.

Цього року Левко Лук`яненко зустрічатиме Святий вечір і Різдво Христове у родинному колі – поруч з дружиною та онукою.

Левко Лук’яненко: “Ми ввечері зберемося нашою родиною і будемо зустрічати цей Святий вечір. Це день найбільшого очікування. Різдво Христове – найголовніше свято для христианського світу”.

Сьогодні Різдв’яні привітання до всіх християн, серед засобів масової інформації, поширили з місцевих єпархій УАПЦ, УПЦ Київського та Московського Патріархатів.

Сестра Володимира Максимів (УГКЦ - чин Святого Василія Великого) наголосила, що українці Свято Різдва Христового з давніх давен супроводжують власними традиціями – колядою.

“Ми ставимо на стіл дідуха, 12 різдвяних страв, кладемо під скатертину сіно і у такому незвичному ритмі зустрічаємо свято. До хати приходять колядники, які віншують і бажають усім господарям кращої долі, кращого майбутнього”.

Місія “Добрий самарянин” в Одесі провела передріздв’яне свято - виставу для дітей. Кожен малюк отримав подарунки.
XS
SM
MD
LG