Доступність посилання

ТОП новини

Рекордний обсяг американської допомоги жертвам цунамі.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 11 січня 2005 - Американські добродійні товариства зібрали близько 340 мільйонів доларів на допомогу жертвам країнам Південно-Східної Азії , що постраждали від цунамі в Індійському Океані.

Збирання коштів для жертв цунамі є, либонь, найбільшим за обсягом за всю американську історію, якщо йдеться про закордонну допомогу. Внаслідок цунамі загинуло понавд 147 тисяч людей в Індонезії, Шри-Ланці, Тайладні та Індії. Кампанію за приватні пожертви очолили два колишні президенти, Джордж Буш-старший та Білл Клінтон. Особистий приклад подав президент нинішній, сказавши, що найкращою допомогою, яку може подати людина, є грошова, і пожертвував 10 тисяч доларів зі власної кишені. Слідом виступили підприємства та особи, значно багатші від мешканця Білого дому. Зокрема, фірма “Кока-кола” виділила 10 мільйонів доларів, а кіноакторка Сандра Буллок дала мільйон доларів.

Для порівняння: Російська Федерація, згідно з офіційним повідомленням, надіслала допомоги на 2 мільйони доларів. І вже зовсім нічого не повідомляють про збір приватних пожертв, і це при тому, що, як подає російська ж-таки преса, вулицями Москви бігає більше “роллс-ройсів” та “мерседесів-600”, ніж у Нью-Йорку, ресторани найрозкішніші у світі, а російські бізнесмени наввипередки скуповують нерухомість на теплих пляжах Середземного моря, від острова Кіпр до Коста-дель-Соль в Іспанії.

Між тим, школярі молодших класів з міста Чарлстон, Південна Кароліна, зекономивши на сніданках, надіслали жертвам цунамі 120 доларів. 9-річний каліфорнійський хлопчик намовив батьків замість святкування його дня народження відправити азійським дітлахам 250 доларів. Взагалі, добродійні товариства, публікуючи заклики жертвувати, прохають жертводавців замість консервованих продуктів чи одягу надсилати готівку. Американський Червоний Хрест зібрав таким чином майже 150 мільйонів доларів і очікує найближчим часом нових пожертв ще на 250 мільйонів. Міжнародне товариство “Лікарі без кордонів” отримало 20 мільйонів доларів від американців.

Патрік Руні, директор досліджень Центру філантропії при університеті штату Індіана, зауважив у телевізійному інтерв”ю, що більшість пожертв – це невеличкі суми, до ста доларів. Американці надсилають персональні чеки або подають номери свої кредитних карток інтернетівським компаніям з солідною репутацією, таким як “Ягу” або “Амазон”. Назагал уже зібрано майже 340 мільйонів доларів і це самі лише приватні пожертви.

Американський уряд виділив на допомогу жертвам цунамі 350 мільйонів доларів. Значна частина цих коштів припадає на Пентагон. Адже саме американські кораблі, літаки, гелікоптери, підрозділи морської піхоти та військові медики рятують потерпілих, транспортують харчі, намети, одяг, медикаменти, оперують та лікують хворих і поранених у важкодоступних районах країн, що пережили велетенське стихійне лихо.
XS
SM
MD
LG