Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко – “Людина року 2004” польського журналу “Wprost”.


Володимир Павлів

Варшава, 10 січня 2005 - Віктор Ющенко став лауреатом нагороди “Людина року 2004” авторитетного польського тижневика “Впрост”. Минулими вихідними у варшавському готелі “Вікторія” відбулася урочиста церемонія з цієї нагоди, на котрій були присутні численні представники польської політичної та журналістської еліти. Не було лиш самого лауреата. Від імені Віктора Ющенка його нагороду отримав голова парламентського комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк.

Нагорода “Людина Року” журналу “Впрост” вручається уже тринадцять років поспіль. За цей час вона набула серед польської еліти чималого престижу, адже її лауреатами побували і батько польських реформ Лешек Бальцерович, і колишній та нинішній президенти Польщі – Лех Валенса і Олександр Квасневський і ще низка визначних поляків. Цього року вперше в історії цієї нагороди її лауреатом став іноземець – український політик Віктор Ющенко.

Під час урочистості оголошення “Людини Року 2004” головний редактор журналу “Впрост” Марек Круль сказав, що цей титул оргкомітет присуджує людині, яка мала найбільший вплив на політичне та суспільне життя. Як саме цей вплив оцінили члени журі “Впросту”, зазначається на сторінках цього ж журналу:

“Рік, що минає,мав бути роком Володимира Путіна, котрий відбудовує імперіальну силу Росії, однак упродовж кількох днів у листопаді він змінився на рік української “помаранчевої революції”, яку символізує Віктор Ющенко”.

Журнал “Впрост” до певної мірі віддзеркалює настрої значної частини польської еліти та всього польського суспільства, в оцінці яких Віктор Ющенко є одним із найпопулярніших закордонних політиків. Деякі спостерігачі навіть вважають, що в такій атмосфері 2005 рік може перетворитися із запланованого “Року України у Польщі” на “Рік Ющенка у Польщі”. Більш помірковані, однак, вважають, що все залежатиме від реальних успіхів нової української влади. Про це кореспондентові “Свободи” сказала експерт з українських питань Боґумила Бердиховська:

“Не знаю, чи стане “роком Ющенка”, але якщо вдасться досягти відчутних успіхів, то цей рік може бути навіть “Роком Ющенка в Європі”, а не лише у Польщі”.

Говорячи про успіхи нової української влади, багато польських оглядачів мають на увазі і налагодження Києвом нормальних стосунків із Москвою. Саме тому у Польщі велику увагу приділяють першій зустрічі президентів Польщі, Росії та України, яка ймовірно відбудеться 27 січня під час відзначення 60-ї річниці визволення концентраційного табору Освенцім. Свою участь у цій урочистості уже підтвердили і Віктор Ющенко, і Володимир Путін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG