Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна автомобільна виставка у Детройті.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 12 січня 2005 - У Детройті, столиці американського автомобілебудування, відкрилася перша у новому році міжнародна автомобільна виставка.

Детройтський автосалон, чия офіційна назва – Північноамериканське міжнародне автомобільне шоу за традицією вважається не лише найбільшим, а й найважливішим для світових автомобільних компаній, бо визначає провідні тенденції щодо конструкції, дизайну, форм та особливостей двигунів автомобілів сьогодення і найближчого майбутнього. На території вистовочного комплексу “Кобо” площею понад 60 тисяч квадратних метрів розташувалися зразки машин автобудівних компаній, представлених на американському ринку, який є першим за обсягом і найголовнішим автомобільним ринком світу. Американці щороку купують приблизно 14 мільйонів нових автомобілів, тож за покупця точиться найгостріша боротьба.

Цього року, як і кожного , на виставці не бракує потужних вантажівок і вишуканих спортивних машин, але наголос робиться на технологічних новаціях і на захисті навколишнього середовища від шкідливих вихлопних газів. Невипадково напередодні відкриття виставки у Детройті найкращою у Сполучених Штатах спортивно-прикладною машиною 2005-го року було визнано “Форд-Ескейп” з так званим гібридним двигуном. Це поєднання двигуна внутрішнього згоряння з електричним двигуном, що дозволяє істотно зменшити споживання бензину. Автомобіль розганяється за допомогою традиційного двигуна з тим, щоб на крейсерській швидкості ввімкнути електродвигун. Його акумулятор підзаряджується на ходу.

“Це лише початок, “Форд-Ескейп” репрезентує тільки одну з економічних технологій, над якими наша компанія нині працює” - заявив Білл Форд, голова концерну, правнук засновника компанії Генрі Форда. За його словами, компанія розробляє цілу низку економічних технологій – гібридні двигуни, дизелі чистого згоряння, двигуни внутрішнього згоряння на водневому пальному і використання паливних клітин. Компанія “Дженерал Моторз”, зі свого боку, повідомляє, що її інженери теж працюють над гібридними двигунами, але це для них лише трамплін для радикального поліпшення паливної технології.

“Гібриди для нас – це міст до найперспективнішого рішення проблеми економії шляхом використання водневих паливних клітин,” – сказав Рік Вагонер, голова “Дженерал Моторз”.

Ця компанія показує у Детройті прототип такого двигуна у концептуальній моделі під назвою “Сіквел”. Масове виробництво таких машин, як легкових, так і вантажівок, планують розпочати вже наступного року.

Але 2005-й рік велика трійця Детройта – “Дженерал Моторз”, “Форд” і “Крайслер” - зустрічає далеко не у святковому настрої. Торік їхня частка продажу на американському ринку скротилася до 59% . Понад 26 % ринку захопила велика трійця Японії – “Тойота”, “Гонда” і “Ніссан”. Отож американські автомобільні велетні шукають порятунку у новій технології.
XS
SM
MD
LG