Доступність посилання

ТОП новини

Український парламент закликає вивести український контингент з Іраку.


Влада Саюк

Київ, 11 cічня 2005 - Верховна Рада закликала негайно вивести українських вояків з Іраку, хоча деякі народні обранці визнають, що негайно такі речі не робляться. За постанову про виведення військ у вівторок проголосувало 308 народних депутатів. Парламент звернувся до цього питання після того, як у неділю в Іраку внаслідок вибуху бомби загинуло 8 українських солдатів.

Хвилиною мовчання та закликом зібрати гроші для родин загиблих в Іраку вояків розпочали свій день народні депутати. Соціаліст Олександр Баранівський вже одного разу збирав гроші серед народних обранців. Цього разу він вніс таку ж пропозицію:

“Я думаю, було б дуже правильно, якби ми сьогодні, парламентарі, зібрали кошти і сім`ям загиблих надали допомогу. І ще одне до виведення військ, яке йде дуже в’яло: ми вносимо пропозицію, щоб заборонити нашим військовим взагалі виходити з казарм, щоб зберегти їх і повернути живими додому”.

До пропозиції Баранівського народні депутати не прислухалися, але підтримали вимогу повернути весь контингент з Іраку. Її на розгляд обранців винесла комуністична фракція. Комуністи за останні півтора року, поки в цій країні перебувають українській військові, вже втретє намагаються їх повернути.

Георгій Крючков, голова комітету з питань національної безпеки та оборони, заявив :

“Ми не могли не відреагувати і не заявити позицію парламенту. Це перше. Друге, ми постанову прийняли, а Указ Президент не видав, тому ми повинні це зробити. Третє, про це я теж сказав відверто, що нам треба допомогти Президенту Кучмі, бо вже тиск з боку американців починається. Я думаю, що і Кучмі, і Ющенку, коли він стане Президентом, то на нього тиск буде чинитись. То, мабуть, якщо вони демократи, як вони заявляють, то повинні зважати на те, що виразник волі народу - парламент висловив свою позицію. Ось ми чим керувалися, коли виносили постанову на розгляд ВР”.

Проте представники “Нашої України” закидають комуністам, що, попри свої вимоги, ті ухвалили політичне рішення, яке не має жодних правових наслідків. Адже таке рішення (про вивід військ) може ухвалити лише головнокомандуючий,тобто, поки що Леонід Кучма. Георгій Манчуленко, народний депутат, секретар комітету з питань оборони, “Наша Україна” зауважив:

“На жаль, влада діяла надзвичайно пасивно, посилаючи миротворців, вона не використовувала той потенціал, які вони там мали для того, щоб закріпити себе в цій країні через різні види співробітництва. Зокрема, в Іраку це вже можна було робити по лінії військового співробітництва. Є велика зацікавленість. Я думаю, що нова влада і новий Президент зроблять з цього серйозні висновки з тим, щоб у майбутньому, коли доведеться надсилати миротворчі контингенти, то щоб з цього Україна мала користь”.

Леонід Кучма у понеділок доручив міністерствам закордонних справ та оборони розпочати переговори та підготовку з виводу військ. Українці мають залишити Ірак у першій половині 2005 року. Проте на швидке вирішення проблеми сподіватися не варто, переконує ще один член комітету з питань оборони Віктор Кирилов:

“Якщо це не буде врегульовано дипломатично, тобто, якщо на це не буде доброї волі наших так званих союзників в Іраку, то наші війська не будуть забезпечені повітряною підтримкою, коли вони будуть виводитися. А це дуже небезпечно, бо колона на марші може бути піддана нападам і є дуже незахищеною. Це відомо і з військових статутів, і з практики бойових дій. Це найбільш вразливе становище для військових, коли вони кудись пересуваються похідним маршем.

Тобто, спочатку повинні попрацювати дипломати. На це піде з місяць, це вже завдання для нового Президента. Хай він перше, що зробить, це потурбується про наших людей в Іраку. А вже тоді, коли це буде вирішене (я думаю, що десь 3 місяці на це піде), технічно, практично вивести і людей, і техніку. Це витратно як за часом, так і за матеріальними ресурсами”.


Зараз в Іраку перебуває майже 1600 вояків з України. За півтора року, поки вони там перебувають, загинуло 17 осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG