Доступність посилання

ТОП новини

“Інтернет-майдан”: Різдво і вибори.


Андрій Охрімович

Аудіозапис програми:

Київ, 10 січня 2005 року.

Андрій Охрімович

Шановні слухачі, вітаю вас!

В ефірі “Інтернет-майдан”. Перед мікрофоном автор і ведучий програми Андрій Охрімович.

Десятого січня 2005-го року керівник виборчого штабу Віктора Януковича Тарас Чорновіл скликав брифінг і поздоровив українців з Різдвом Христовим.

Разом з тим він закликав ЦВК до правомірних дій, оскільки остаточні результати третього туру мають бути оприлюднені протягом трьох діб з наданням можливості розгляду усіх скарг.

За словами Тараса Чорновола, в разі позбавлення можливості, хоча б зареєструвати скарги в ЦВК, команда Віктора Януковича буде змушена вдатися до більш жорстких дій в рамках чинного законодавства.

Про це широкому медіа-загалу повідомила прес-служба Віктора Януковича.

Того ж таки десятого січня правоохоронні органи повідомили про вбивство глави відділення партії “Регіони України” Сергія Діброва. Трапилось це у місті Рубіжне Луганської області. Ведеться розслідування.

“Вбивство, поки що не пов’язують з політичною діяльністю загиблого,” - пише інтернет-видання “Українська правда”.

Тим часом донецький телеканал “Україна” розговівся обширним інтерв’ю з Наталією Вітренко. Розпарена десятитисячним мітингом прихильників Януковича у Донецьку, вона заявила, що здаватись не збирається, а точку опори шукатиме серед прихильників ідеї об’єднання з Росією та Білоруссю.

Стратегему проілюстровали картинкою з мітингуючими, які вимахували російським триколором.

Пані Наталя образилась на керівництво каналу “Україна” за букет подарований Юлії Тимошенко і в полемічному запалі назвала прихильників Віктора Ющенка “оранжевими крісами”, чим внебезпечила свою персону ймовірністю гіпотетичного позову за образу гонору більшої половини активних виборців України.

Реальним він може стати після інавгурації Віктора Ющенка, про яку пише “Українська правда”.

За прогнозом нардепа від блоку “Наша Україна”, пана Павленка, подія ця може відбутися через тиждень. Депутат прогнозує цивілізовану передачу влади від Кучми до Ющенка.

Попри інтригуючий перебіг виборів жодних несподіванок Павленко вже не очікує. На церемонію інавгурації до Києва має приїхати чимало поважних світових лідерів.

Так виглядає побіжний перегляд віртуальних газет, читання яких викликає мимовільні роздуми про чесність та безчестя тої чи іншої влади.

Елементарний досвід пересічному користувачеві Світової мережі підказує, що усі чесні уряди мали би помітно відрізнятися один від одного, а всі брехливі, відповідно, мали би мати ознаки схожості.

Сентенція вийшла без родзинки, але з божевіленкою. І тим не менше вона підштовхує спогад про синхронно опубліковані дані стосовно інфляції у 2004-му році в Росії та в Україні.

Нагадаю, прем‘єр сусідньої держави має прізвище Фрадков, президент тої ж таки держави – Путін, в Україні обов’язки прем’єра виконує Азаров, ну а президентствує поки що Кучма.

На цьому істотна відмінність між владами двох країн закінчується. Принаймні так вважає мій колега Сергій Грабовський.

Сергій Грабовський

Офіційний рівень інфляції в Росії минулого року становив 10,5%, в Україні – 12,5%. Що означають ці цифри у перекладі на звичайну людську мову? Те, що коли ви – український громадянин і ваша зарплата, припустимо, торік зросла на чверть, то зліт цін (який і вимірюється показником інфляції) “з‘їв” половину ваших нових доходів.

Це якщо керуватися офіційними даними про інфляцію. А якщо сходити на базар, де ціни на м‘ясо та сало зросли удвічі, якщо зауважити збільшення вартості молочної продукції у півтора рази, якщо заїхати заправити бензином автомобіль, то реальні показники інфляції почнуть виглядати зовсім інакше. І вас не дуже потішить, що ціни на банани зросли ненабагато. Не бананами самими жива українська людина.

Так само і людина російська.

На сайті московської “Новой ґазєти” (одного з небагатьох уцілілих у тамтешній державі незалежного видання) опубліковані дані, котрі суперечать офіційній тезі Кремля про те, що жити росіянам стало краще і веселіше, а доходи ростуть швидше, ніж ціни. За розрахунками авторів газети, оренда житла за рік зросла на 25%, ціни на бензин – на 30%, проїзд у метро і хліб подорожчали удвічі, і так далі.

Іншими словами, наразі реальний рівень інфляції у Росії вищий, ніж про це рапортують хвацькі урядовці, і народ насправді не збагачується, а біднішає.

А приховати реальні інфляційні процеси, на думку авторів “Новой ґазєти”, допомагає падіння долара, внаслідок чого ціна на значну кількість імпортних товарів у рублях не зростає, відтак і російські виробники змушені до часу стримувати ціни на ряд продуктів або згортати їхнє виробництво – воно стає невигідним. Щось схоже, на думку експертів, відбувалося і в Україні Кучми-Януковича.

У зв‘язку із цим постає ще одне запитання. Цікаво, яким чином державні органи обраховують зростання виробництва і валового внутрішнього продукту? Якщо в гривнях, то чи не з‘їла інфляція того, чим так хвалився Віктор Янукович? Адже у 2004 році, за офіційними даними, інфляція в Україні становила 12,5% і зростання промислового виробництва – теж 12,5%.

То чи не “липа” все це зростання? І чи не орієнтуються урядовці України в окозамилюванні на стандарти Кремля, навіть не путінських, а брежнєвських часів?

Леонід Брежнєв

Економіка должна бить економной.

Андрій Охрімович

Політична ситуація на зимові свята виглядає дихотомічно, як на кінцевій зупинці автобуса на околиці міста. Попередній політичний автобус нарешті спинив свій рух, однак двигун продовжує випалювати пальне, а до заднього сидіння прилипли пасажири під мухою. Новий автобус ще нікуди не їде, але водій прогріває мотор. На зупинці черга з клумаками. Кожен хоче зайняти найзручніші місця.

Словом, все наче б нерухоме, але дирчить, посмикується та псує нерви і повітря вихлопними газами.

Ті, хто не встиг придбати квитка, запізнився або переплутав маршрути, замість того, щоб йти додому, грюкають в касу, пишуть скарги, матюкаються, або б’ють своїх: «Тю! За що?» «А що робити, куме? Що робити?»

Так виглядає ситуація у сумарному викладі мешканців Павутини. Задаючи вічні питання, вони тут же відповідають на них цитатами з радянських кінофільмів. «Що робити? Що робити? Сухарі сушити!» Або: «Тебе посодють, а ти не воруй!»

Насправді досвідчені санітари знають, що віртуальна “Палата номер шість” дуркує в очікувані інавгурації нового президента та у новому інтер’єрчику вишукує старі деталі.

Процеси, як завжди, відслідковує санітар Віктор Недоступ.

Віктор Недоступ

У т.зв. “Живому журналі” прошелестіла новина: “Кучма підписав відставку Януковича”.

«Слава тобі, Господи, зробили ласку! - відгукнувся один з користувачів, – а то ми вже й не чекали…»

На форумах «Українського порталу» відвідувач за підписом Ком вгледів у формулюванні парадоксальний гумор: «Президент (?) Кучма прийняв відставку прем’єр-міністра (?) Януковича…»

Тим часом на форумі сайту «Фор-Ю-Ей» такий собі Руській парень радісно пише: «Мітинг у Донецьку! Організатори: баба Наташа та «Руській блок». Народу купа. Більшість прапорів реагує активно, хочуть йти на Київ давити рудих тараканів».

Дописувач за підписом Ворчун захоплення не поділяє: «Та ніхто вже на Київ не піде. Ні до чого все це. Захотіли б кияни – самі б голову Ющенка на блюдечці принесли. А не хочуть – насильно милим не будеш…»

На форумі «Української правди» такий собі Доктор Зет сполошився: «Що там у Донецьку насправді – по радіо передали: “Море російських прапорів, збираються у хрестовий похід…»

Дописувач за підписом Сканк відповів: «Тю! Я сам з центру Донецька, а про мітинг дізнаюся від тебе. Що до маршу, думаю хвилюватися не варто – пізно вже, ніхто не вірить. До речі, є такий януканський істеричний сайт «Задонбас.Орг» Якщо вони вже нічого не пишуть, значить спустило камеру».

«Швидше за все цій дамочці Вітренко глибоко начхати на Яника. Вона поливає гноєм ґрунт для виборів 2006-го, - пише відвідувачка Марина, – електорат шукає. Дулю їй, а не електорат.»

Відвідувачі спільноти «Вибори-2004» між тим вирішили довести риторику пані Вітренко, Жириновського, «Руського блоку» і таких інших до логічного завершення. Вони у свій спосіб виклали деякі останні деталі оскарження результатів переголосування.

«Сам бачив на “5-му каналі”, - не моргнувши оком, запевняє один з відвідувачів, – заносить Тарасик Чорновіл 45 томів скарг, а за ним на Шуфрич на кравчучці пре ще сорок вісім томів. А тут один суддя підбігає до Тарасика і питає: “Скарги від Яника?” Той каже: “Так”. А суддя йому: «На тобі, сволота!» І по пиці! А другий суддя дістає шмайсер з-під мантії і каже до Шуфрича: «Танцюй, гад!» Всі інші судді з банерами «Так!» та фанатськими дудками кричать: «На фіг! На фіг!»

Тим часом на сайті “Майдан.орг”, розглянувши різні дані, отримали свідчення з місця та дійшли висновку, що світ український має нагоду спостерігати «маргіналізацію блакитної ідеї».

«Тобто, підтримки Януковича, як тепер, невідомо кого.

На центральній площі Донецьку, яка досі імені Леніна, відбувся мітинг на підтримку якогось нерушимого союзу чи то Росії, чи то Марченко та Вітренко.

Перед сценою, на котрій у лубочному стилі було зображено «удалую русскую тройку» та величезними літерами написано «С праздником!», було скупчено тисячі зо дві переважно підстаркуватого народу, які, за командою дещо нервової ведучої, вимахували синьо білими стрічками та без особливого ентузіазму скандували «Янукович!»

Переважали російські прапори, тло становили прапори ПСПУ. Центральними вулицями Донецьку їздив по колу та дуже бібікав, дратуючи перехожих чорний «Ауді» з двома біло-синіми прапорами.

Враховуючи колір, апатію перехожих та загальний похоронний настрій поважного зібрання, авто дуже нагадувало катафалк. Проект «Янукович» урочисто врізав дуба».

Андрій Охрімович

А що воно у світі діється? Таке питання мимохіть ставиш собі, задивляючись у Різдвяні небеса.

На жаль, і в небесах, і під ними є місце не лише для віфлеємської провісної зірки, а й для речей значно буденніших. Наприклад, для насильства, провокацій, терактів...

Словом, маємо ще одну “Екстрему в павутині” з Павлом Вольвачем на чолі.

Павло Вольвач

Кому вже точно не до Різдва, так це українському миротворчому контингенту в Іраку. Там вчора, в результаті вибуху підготовлених для знищення боєприпасів, загинуло семеро українських військовослужбовців.

Згодом, у військовому шпиталі від ран помер восьмий миротворець, старший прапорщик Володимир Сєдой.

Таким чином, число загиблих в Іраку українських миротворців досягло 16 осіб.

Як зазначив міністр оборони, пан Кузьмук, Україна планує вивести свій контингент з Іраку до кінця нинішнього року.

Добре, аби до того часу стало спокійніше і в самій Україні.

Ось сьогодні вранці їду на роботу, проїжджаю Московський міст і бачу: зупинились “Газель” і джип “БМВ”, в кабіну водія “Газелі” просунувся водій “Джипу”, для переконливості тичучи в голову опоненту дуло пістолета, мовляв, шановний, ви мене вибачте, але...

Звичайна шляхова суперечка в дусі часу. Мабуть, хтось когось не так обігнав.

Не думати ж, що це продовження довколовиборчих протистоянь. А вони, поза тим, тривають.

Так, керівник виборчого штабу Януковича Тарас Чорновіл звинуватив Центрвиброчком і “Нашу Україну” у змові.

Поки звинувачені карбонарії мовчать, лідер прогресивних соціалістів, пані Вітренко так і взагалі на мітингу в Донецьку заявила про невизнання результатів повторного голосування другого туру.

А відтак, полум’яна “наша Наташа” зажадала вибачень, саморозпусків, відставок, а ще, як водиться, федеративного устрою та визнання російської мови другою державною.

А тим часом політичні дискусії відбуваються і “в масах”.

Вчора на вокзалі в Ніжині невідомими було жорстоко побито старшокласника Любомира Пономаренка, сина відомого українського прозаїка Любові Пономаренко, лише за те, що юнак мав на собі “помаранчеву” символіку.

Нині, після ніжинської реанімації, хлопець у тяжкому стані перебуває в Гребінківській районній лікарні.

І це непоодинокі факти. Щоб в цьому пересвідчитися, варто зайти хоча б на сайт “Maidan.org.ua”. А рік же лишень починається...

Андрій Охрімович

Так виглядає екстремальний світ очима Павла Вольвача. Ну а ми з вами повернемось до того, з чого він починав.

Річ у тім, що виконуючий обов’язки командуючого Сухопутних військ Збройних сил України Володимир Можаровський заявляє, що можливою причиною вибуху боєприпасів в Іраку була попередньо спланована акція.

На місці події працює група, до якої входять представники військової прокуратури, а також Генерального штабу.

Представники цієї групи допитали свідків, а також оглянули місце події. В результаті цих оглядин пан Можаровський заявив, що “нині є усі підстави не припускати, а стверджувати це”.

Він зауважив, що, на думку представників слідчої групи, вибух міг відбутися через те, що в одну з авіаційних бомб було закладено радіокерований вибуховий пристрій”.

Така ось інформація до роздумів під зав’язку програми. В київській студії разом зі мною працював Сергій Балабанов.

Всього вам доброго. Зустрінемось через тиждень.

Андрій Охрімович. Радіо “Свобода”. Київ.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG