Доступність посилання

ТОП новини

“Листи на Свободу”


Петро Кагуй

Аудіозапис програми:

Прага, 8 січня 2005 року.

Петро Кагуй

В ефірі передача “Листи на Свободу”. Перед мікрофоном у празькій студії Петро Кагуй. Вітаю Вас, шановні слухачі!

Розпочну передачу різдвяними і новорічними привітаннями, котрі містяться чи не в кожному посланні наших слухачів, що надійшли до нас протягом останніх двох тижнів. Здебільшого ці святкові привітання тісно переплетені із політичним сьогоденням України.

Так, Йосип Фіалка зі Стрия, що на Львівщині, вітає усіх із Новим Роком, Різдвом Христовим та із новим Президентом України Віктором Ющенком. “Нас багато і нас не подолати!”, - нагадує пан Фіалка у своєму короткому привітанні.

А наша постійна слухачка Раїса Карюк із Миргорода бажає усім щастя на оновленій землі. Своє послання вона завершує такими рядками: “Хай буде у Вас настрій у вищому плані. У дні новорічні – без хамів і кланів”.

Вже інший слухач, який в електронному листі підписався лише ім''ям Іван, пише: “Вітаю усіх зі святами та з нашою великою радісною перемогою. Україна воскресла! І відтепер ми святкуватимемо подвійне Різдво: Різдво Христове та Різдво Воскресіння нації. Щасти нашій довгостраждальній нації, вона того варта”.

А Володимир Грецький із Горлівки Донецької області зауважує: “Складна доля України змусила патріотичний народ сказати своє вагоме слово у мирній революції. І все це змусило багатьох політиків зробити певні висновки. Зрадники приходять і відходять, а народ України - це сила, котру нічим не здолати! Слава Україні! Слава українському народу!”.

Отримали ми також привітання із Єрусалима від Віктора Яценка. Він вітає із Новим 2005 роком, Різдвом Христовим та із перемогою Помаранчевої революції.

Слухачка 1

Дорога радіо “Свобода”, вам телефонує постійна слухачка з Вінниці Світлана Олійник. Дякую редакції, журналістам за об’єктивність, актуальність ситуації в нашій Україні. Серце боліло і нило за правду, за державу, за працьовитий і мудрий народ.

Та нарешті все збулося, і з новим народним Президентом будемо жити новим життям. Низький уклін всім, хто мене чує. З Різдвом Христовим! Добробуту, правди, впевненості у прийдешній день.

У світі цьому дехто знав, Що є країна цвіту, пісні і солодких соків, Заплутала в братерські сіті серденько своє. На протязі трьох сотень років І малу Русь всі Київською звали, А Гоголя - прозаїком Росії. Так старші браття в нас таланти крали, Простором руським було плато Коломиї.

Але вознеслась, як політ орла, Порвала сіті ненька Україна, І славить піснею кристальність джерела, Та в зубожінні люду – ні, вона не винна. Хіба вина у тім, що вільна ти, як пташка? І землю, і садки орошуєш врожаєм, Довірливість і совість обкрасти не так важко, У злиднях, протиріччях живемо і вимираємо.

Як можна обкрадати співучу Україну? І ляхом бути, й катом, і людям, і землі, Багатства - за кордони, а нам – в дірках ряднину. За крадене купують котеджі й кораблі.

З Новим роком, моя державо! З Різдвом Христовим! Добробуту тобі! Дякую.

Слухач 1

Дорогенькі мої журналісти української редакції радіо “Свобода”. Ви робите добру справу, доносите всім слухачам радіо “Свобода” правду. Вітаю вас всіх з Новим 2005 роком, бажаю вам щастя і міцного здоров’я.

Дорогенькі мої українці, брати і сестри, громадяни України. Ви – герої, патріоти України, ви побудували нову, вільну, самостійну Україну, ви врятували український народ від рабства, ви вибрали Президентом України патріота України Віктора Ющенка. Вас ніколи не забудуть ваші діти, внуки і правнуки.

Тепер допоможіть йому очистити землю України від кучмістів, медведчуків, Януковичів, вбивць, злодіїв і зрадників. Вони вже тікають, як миші з потопаючого корабля.

Патріоти, будьте пильними. Вітаю Вас з новим Президентом України і з Новим 2005 роком. Бажаю вам міцного здоров’я, щастя, удачі. Вас багато і вас не подолати! Слава героям-патріотам України, слава вільній самостійній Україні.

Петро Дмитраш, Німеччина. Дякую, до побачення.

Слухач 2

Відроджена Вкраїно, Відважний, славний, героїчний мій народе, Бо дух твій волелюбний не загинув, Нам Бог поміг прийти до перемоги. Отож любімо Бога і Вітчизну.

Христос рождається, славімо його! Слава Україні, слава героям!

Слухачка 2

Шановні працівники радіо “Свобода”, дорога оновлена Україно, від щирого серця вітаю вас з наступаючим Новим роком та Різдвом Христовим. Маю надію, що цей рік для нас стане щасливим, знаковим, бо ми змогли скинути з себе кайдани рабства, в які закував нас президент Кучма і його прибічники.

За все це зло прийдеться платити по великому рахунку. Про вбивства чесних людей, політиків, за неймовірну корупцію, брехню, зневагу до простих людей, за страшенні безпорядки в країні, за хвороби через неповноцінне харчування і надто дороге лікування, за сепаратизм і бажання чесних людей, щоб в новому уряді, в новому парламенті не було місця для злодіїв, перебіжчиків і зрадників.

Треба позбавити депутатського мандата Тараса Чорновола. Я думаю, що всі виборці м. Львова зроблять свій висновок. Він зганьбив пам’ять свого батька, дорогу до великої політики йому треба перекрити на завжди.

На такому ж рахунку знаходиться Василь Базів, який себе заплямив своїми негідними вчинками. Окремий штрих про перебіжчика Гавриша. Нам галичанам соромно за нього. На суді у другому турі він ревно захищав всі махінації Януковича, просто зі шкіри ліз, а тепер повернув на 180 градусів, вже підтримує Віктора Ющенка. Але ця підтримка, я думаю, не тривка, небезпечна і не надійна. Вона йому не потрібна.

В нас ще з’явився вільний журналіст, як вона сама себе називає, Ганна Герман-Стеців. Хай себе не тішить ілюзіями, що вона – вільний журналіст, бо вона не зможе звільнитись від клейма зради, брехні і непорядності, великої жадоби до грошей. 15 років виступала проти брехливої бандитської влади, а тепер ревно її захищає. І цього український народ не зможе їй вибачити. Зрадники ніколи не будуть в пошані, звільняймось, українці, від брехні, зради, корупції, будуймо чесну, порядну, гідну, людського подиву Україну.

До побачення, Олена зі Львівщини. Щасливих свят нашій Україні!

(Фрагмент пісні “Разом нас багато”)

Петро Кагуй

В ефірі передача “Листи на Свободу”. На черзі послання Станіслава Змієвського із Харкова. Лист пана Змієвського прозвучить у дикторському читанні.

Станіслав Змієвський

Дорогі співвітчизники! Друзі! Брати і сестри по вірі християнській! Вітаючи сьогодні один одного зі світлим святом Різдва Христового, ми зичимо доброго здоров’я, радості та щастя. Розквіту й Божого благословення ми щиро бажаємо і нашій рідній Україні. Адже доля кожного з нас невіддільна від долі Вітчизни.

Боже великий, єдиний, Нашу Вкраїну храни, Всі свої ласки, щедроти Ти на люд свій зверни! Дай йому волю, Дай йому долю, Щастя дай, Боже, народу На многая літа!

Ці хвилюючі слова безмежної любові до України написав колись Олександр Кониський, а композитор Микола Лисенко поклав їх на музику. І відтоді стали вони нашою патріотичною піснею-молитвою. Її не вдалося знищити, стерти з пам’яті народної навіть за десятиліття жорстокої радянської антирелігійної інквізиції. Вона зрідка звучить у храмах і нині.

А тисячі українців нового покоління вперше почули цю пісню і враз підхопили її на Майдані Незалежності у дні Помаранчевої революції. І вже сам цей красномовний факт переконливо засвідчує, що пісня-молитва “Боже великий, єдиний” має стати духовним гімном українського народу.

Хотілося б чути цей надихаючий гімн у передачах “Свободи” на Святвечір, у дні різдвяних та інших релігійних свят. Радіо має чудову й щасливу можливість регулярно включати його до своїх програм, не лише до передачі “Споконвіку було слово”, ставши його пропагандистом і поширювачем. Сподіваюся на розуміння з вашого боку і дружню підтримку.

То ж давайте, дорогі друзі, без показної побожності всім серцем звернемося до Господа нашого й попросимо Божого благословення і щасливої долі нашій рідній Україні та усім в ній сущим.

Щастя дай, Боже, народу На многая, многая літа!

Станіслав Змієвський, місто Харків.

(Звучить фрагмент пісні: “Боже великий, єдиний”.) Володимир Осипчук

Ще на першому установчому з’їзді РУХу я подав в президію записку про те, що в разі здобуття Україною незалежності перш за все потрібно буде вирішувати проблему з професійними кадрами, грамотними і патріотичними. Але якось до цього не доходили руки, залишалася проблема на самоплин і вирішувалася методом проб і помилок.

Кадрова чехарда, випадкові люди, навіть ворожі навколо України, корупціонери, злодії, проходимці і тому подібні часто-густо посідали кадрові місця в апараті України. І вінець цій кадровій політиці – це висування на пост Президента України людину з судимостями, глибоко пов’язану з кримінальним світом, мафією і корупцією Януковича. Отож, перед Президентом Ющенком постає дуже складне питання професійних і патріотичних кадрів, таких людей потрібно розмістити від села, району, області і Києва.

Підбір кадрів потрібно починати з національної ідеї розбудови держави. Поки такої ідеї немає, то і кадри можуть бути знову випадкові. Потрібна команда однодумців, а чи є така команда в Ющенка, адже українське суспільство ще потребує структуризації, де буде чітко вимальовуватися дві-три основні концепції розвитку України. І ці концепції повинні конкурувати між собою без шкоди для народу і держави.

На мій розсуд на пост прем’єра можна поставити Юлію Тимошенко. Вона активна, енергійна, професійно вболіває за справи України. А Кінаха – віце-прем’єром, він більш повільний, розсудливий, поміркований. Квоти від соціалістичної партії можуть бути. От ФДМ щоб завела Валентина Семенюк, народний депутат Ніколаєнко – міністр освіти, дуже грамотна людина. Мороза – координатором парламентської більшості, Порошенка – міністром економіки.

А скільки ще потрібно губернаторів, голів райдержадміністрацій, міністрів, більш дрібних чиновників, а хто буде очолювати фракції БЮТ і “Наша Україна” в парламенті, яка йде на наступні парламентські вибори? Тобто потрібен небачений вибух кадрів професійних та патріотичних. Так що місця вистачить всім тим, хто хоче прилучитися до української справи. І не дай Бог, щоб вони пересварилися за крісла і портфелі.

Володимир Осипчук, Вінниця.

Слухачка 3

Я б хотіла привітати Юлю – принцесу того Майдану з Новим роком і зачитати їй свої рядочки, щоб їй було тепло і затишно завжди зі своїм народом.

Ти – леді, Мадонна і Тетчер, Не зрадила людям й собі І “Юля” звучало в той вечір У жовтогарячій юрбі.

І люди збирались довкола Гукали: “За Ющенка! Так!”, Майдан той не бачив ніколи, Як гніт з себе скинув бідняк.

І леді, і Тетчер, Мадонна, Вселила у кожного віру, Надію дала мільйонам За правду, за вибір, за зміни.

Мадонна і леді, Тендітна, маленька, смілива, Ти піснею будеш в поетів, Людьми Україна щаслива.

Я зичу вам всім щасливого Нового року. Слава Україні!

Слухач 3

Добрий день, радіо “Свобода”. Микола з Запорізької області. Мені б хотілося через вашу радіостанцію подякувати Юлії Володимирівні за її зустріч з телеглядачами на ТРК Україна. Із задоволенням буду чекати ще такої зустрічі. Одне тільки хотілося мені зазначити, що всіх, хто задавав питання, не було бажання почути відповіді на них.

Ще хотілося б мені звернутися до донеччан. (переклад з російської) Дорогі донеччани, якщо у вас є пучок родзинок-ідей щодо облаштування України, то мені, як телеглядачу, подавайте будь ласка на чистому посуді. Бо мені не приємно, коли мене тримають за бомжа, якому байдуже, звідки їсти родзинки, чи з смітника, чи з брудної тарілки. От це те, що хотілось сказати. Дякую.

(Пісня “Разом нас багато”)

Петро Кагуй

На початку грудня в одній із передач “Листи на Свободу” прозвучав вірш та фрагмент із пісні поета і композитора В''ячеслава Друзяки, який вже кілька років проживає у Чеській Республіці і є нашим постійним слухачем. Коли пан Друзяка у грудні завітав до нашого празького корпункту, він також прочитав до ефіру складені поспіхом лише кілька поетичних рядків про помаранчеву революцію. А цими днями пан Друзяка зателефонував до нас і повідомив, що вже і весь вірш готовий, до якого він незабаром напише і музику.

Отож послухаймо цього вірша в авторському виконанні:

В’ячеслав Друзяка

Жовтогарячий волі стяг Замайорів над нами, Розквітнув сонцем у серцях І витяг нас із ями.

Миттєво збурився народ, Ображений брехнею. Всіх шахраїв пора за борт, Диктаторів – на рею.

Жовтогарячий віри змах Палахкотить повсюди, Надії руку він простяг Знедоленому люду.

Гаряче золото гуде, Мов вулканічна лава, Це демократія гряде, Її вітаємо, слава!

З колін повстали в повний зріст У цю важку годину,

Переживає цілий світ За нашу Україну.

Жовтогарячий вигук “Геть!” Заполонив майдани, Доволі! Геть! Вже краще смерть! Геть брехунів, тиранів!

Жовтогарячий волі стяг Замайорів над нами, Розквітнув сонцем у серцях І витяг нас із ями.

Петро Кагуй

А зараз ще кілька слів від поета і композитора В''ячеслава Друзяки.

В’ячеслав Друзяка

Ми дуже задоволені тим, що відбулось на Україні, що народ піднявся накінець проти тоталітарної диктатури, що він переміг. Ми разом з цим народом. Це давня наша мрія, аби Україна стала самостійною, демократичною державою. Це нас дуже радує.

Але трішки нас непокоїть, що так довго Президент Ющенко, законнообраний Президент, що тягнуться ці всілякі бюрократичні завади. Та було б уже давно, щоб склав присягу на вірність народові і почав перебудовувати країну. Це дуже важлива перебудова, а в нього так мало часу у зв’язку з новим прийнятим законом, новою Конституцією у ВР.

(Фрагмент пісні “Разом нас багато”)

Остап Лижник

“Кучмачі”, передайте владу, “кучмачі”! Передайте в українські руки! Нарікання чути вдень і вночі, Коли закінчуються ваші звуки?

Ваші звуки – імперська пухлина, Від народження у вас залягла. А сьогодні є наша Україна, Відродилася і ожила.

Передайте українські атрибути, А людям поверніть украдене майно, Вони розуміють, кому при владі бути І хто ви є, і чи є лайно.

(Фрагмент пісні “Разом нас багато”) Петро Кагуй

На завершення передачі “Листи на Свободу” пропоную послухати ще один телефонний дзвінок від нашого постійного слухача Володимира Осипчука із Вінниці.

Володимир Осипчук

Думаю, що Янукович ніколи не слухав і не слухає радіо “Свобода”, але можливо є речниця, колишня журналістка радіо “Свобода” Анна Герман-Стеців інколи йому переказує, як Шахразада своєму володарю деякі передачі цього радіо.

Можна тільки поспівчувати пану Януковичу, бо програвати завжди важко, а особливо певним типам особистості, як Янукович з великими амбіціями і самовпевненістю. Отож, я хочу запитати в пана Януковича, скільки ще потрібно провести турів виборів, щоб довести, що Ющенко переміг в першому, другому і третьому голосуванні, що його рейтинг, як політика, ось уже 4 роки найвищий в Україні.

Що вам ще не зрозуміло? Навіщо витрачати мільярди грошових знаків з нашого бюджету на виборів? Адже більшості громадян України вже давно відомо, хто є хто в цій країні.

Через радіо “Свобода” хочу звернутись до політиків типу Тараса Чорновола, Шуфрича, Вітренко та їх подібним. Скільки вони ще будуть збиткуватися над почуттями мільйонів і мільйонів українців.

Штаб Януковича і його провідники Шуфрич і Чорновіл, ці закомплексовані і збанкрутілі політики мавпують все, що робив і робить штаб Ющенка. Ось ця відома теза Гегеля, що “історія повторюється двічі” у вигляді трагедії, фарсу. Та цей фарс штабу Януковича вже дратує та засмучує, бо цим панам вже давно потрібно закрити свої пельки.

Звідки береться у вищезгаданих панів така запопадливість робити підлість, щоб заподіяти моральної і матеріальної шкоди українському народові? Це всеодно, як у тому прислів’ї: “Якщо не з’їм всіх яблук, то хоч понадкушую”.

Як Чорновіл міг зрадити справи батька? Адже ці хворобливі амбіції, звідки вони, претензії на винятковість? Чому він вирішив, що якщо він – син В’ячеслава Чорновола, то з ним мають носитися, як із цяцянкою. Це що, реалізація комплексу меншовартості?

Згадується роман Івана Франка “Захар Беркут”, коли, образившись на свою громаду тухольців, Тугар Вовк , щоб їм накапостити, провів татаро-монголів у карпатські гори, де вони знайшли собі погибель. Отож, Тарас Чорновіл, щоб відплатити Ющенку, який не вгамував Чорноволову амбітність, готовий мстити йому таким чином. Цим самим він перекреслює себе, як політика.

І ще раз хочу звернутися до журналістів, які полюбляють запрошувати до телестудій, радіо і тому подібне таких політиків, які себе дискредитували, як Петренко і Марченко, Шуфрича, Гавриша і так далі. Навіщо ви їм робите рекламу?

Ось, наприклад, навіжена пані Вітренко постійно ображає нас українців, і за це не несе ніякої відповідальності. Потрібно давати дорогу новим, а не нам, молодим політикам, щоб українці знали нову політичну духовну еліту України, а то вже десятиліттями крутяться одні й ті ж обличчя, які гальмують поступ України в майбутнє.

Володимир Осипчук, Вінниця.

Петро Кагуй

Це все на сьогодні, шановні слухачі! З вами був Петро Кагуй. Я готуватиму передачу “Листи на Свободу” також наступного тижня. Ми дякуємо Вам за Ваші листи та телефонні дзвінки. І ще раз вітаємо Вас із Різдвяними святами.

Христос Родився! Славімо Його!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG