Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Мороз пропонує надати російській мові статус офіційної.


Тарас Марусик

Київ, 18 січня 2005 року.

На черзі – постійна рубрика, присвячена мовним питанням. Сьогодні поговоримо про новий законопроект, внесений головою Соціалістичної партії України Олександром Морозом до парламенту. Цей документ, підтверджуючи державність української мови, вводить нове поняття – “офіційна мова”: “Офіційними мовами на всій території України є українська та російська мови”.

Законопроект “Про внесення змін до закону України “Про мови в Українській РСР” зареєстрований у Верховній Раді 12 січня. Мовами міжнаціонального спілкування в Україні Олександр Мороз пропонує зробити офіційні (себто українську і російську) та інші національні мови. А в статті “Мова виховання та одержання освіти” читаємо: “Вільний вибір мови навчання є невід’ємним правом громадян України”.

Парламентський комітет з питань культури та духовности визначений головним у розгляду законопроекту Мороза. Говорить голова комітету Лесь Танюк.

Лесь Танюк

На сьогоднішній день ми не маємо жодної підстави говорити про те, що російську мову треба якось підвищувати в її статусі. Ми мусимо сьогодні навпаки говорити, що лібералізм української влади по ставленні до української мови за 15 років призвів до того, що нічого не змінилося з того часу.

Люди, які не визнають досі Україну, не хочуть вивчати української мови і не визнають її державності. І на одну книжку українську сьогодні приходиться 35 російських книжок, хоча вчора приходилось десь біля 52-х.

Переважна більшість газет, телебачення - російською мовою. Захищати російську мову сьогодні не треба, на неї ніхто не нападає, і жодного прецеденту, який би говорив про упослідження російської мови в Україні, не існує. Всі цифри говорять про інше.

А от упослідження української мови існує. І якщо ви сьогодні знайдете хоч одну газету, яка має тираж в Донецьку, якщо ви мені докажете, що українська преса сьогодні не арештовується по дорозі в Крим, то ви помилитесь, тому що її затримують і викидають.

Тарас Марусик

Лесь Танюк вбачає в згаданому законопроекті чисту політику, пов’язану з бажанням керівництва соцпартії напередодні парламентських виборів перетягнути до себе частину комуністів, які, на думку Танюка, покидатимуть Компартію. А вони в своїй більшості наполягають на офіційному чи навіть державному статусі російської мови.

Лесь Танюк

Всі баталії відносно законів “Про мови” - це є політичний анекдот сучасної України. Я не знаю жодного політика, який би не хотів би засвітитися, який би висував своєї проблеми.

Проект, який додав Олександр Олександрович Мороз, це 9-тий проект, який лежить сьогодні в нашому комітеті, за цим стоїть просто гола політика. І те, що Олександр Олександрович Мороз починає знову піднімати цю проблему, це говорить тільки про його невпевненість у завтрашньому дні соціалістичної партії.

Тарас Марусик

15 січня, перебуваючи в Херсоні, лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз заявив, що поданий ним законопроект покликаний обмежити спекуляції навколо мовної проблеми в Україні і дозволить уникнути обвинувачень Віктора Ющенка в надмірному націоналізмі.

Ухвалення закону, на думку Мороза, дозволить забезпечити інтереси російськомовного населення в Україні. Цікаво, що для обговорення питань про статус російської мови він зустрічався з Головою Ради Федерації Росії Сергієм Мироновим. Цитую з УНІАНу: “...оскільки і росіяни порушують мовне питання”.

Один з керівників Соцпартії Юрій Луценко, розповідаючи в понеділок про розроблений Соцпартією законопроект, зазначив, що це “свого роду миротворча місія в Донбасі. У Донецьку, Луганську, в Криму російська мова i так використовується скрізь i як офіційна. Наш законопроект покликаний де-юре закріпити цей факт”.

Юрій Луценко також сказав, що законопроект не несе жодної загрози українській мові, а надання російській мові статусу офіційної абсолютно не йде в розріз з політикою Ющенка. На думку Юрія Луценка, доля демократії в Україні сьогодні залежить від урегулювання цього питання.
XS
SM
MD
LG