Доступність посилання

ТОП новини

Астрологічні прогнози: чи варто ставитися до них серйозно.


Інна Набока

Київ, 18 січня 2005 - Бажання зазирнути у своє майбутнє завжди було властиве людині. Недаремно одним з поетичних звичаїв зимових святок у наших предків було ворожіння. Нині більше в моді астрологічні прогнози та гороскопи. А от про те, чи варто ставитися до них серйозно?

Почну з невеличкого епізода з власного досвіду. Я записала подругу на курс лікування до відомого фахівця. А напередодні призначеного дня вона повідомила: завтра я не прийду. У мене поганий гороскоп на цей тиждень, тож і лікування починати не варто, всеодно користі не буде”. І це не поодинокий випадок. Знаю цілком сучасних людей, які не порадившись з астрологічним прогнозом не починають жодної справи і ретельно вивчають гороскопи своїх коханих, друзів і навіть партнерів по бізнесу. Про 13-те число, понеділок і чорних кішок я вже й не згадую. Гороскопи є неодмінним атрибутом жіночих та розважальних журналів, особливо перед новим роком.

Бажання зазирнути за виднокіл, дізнатися своє майбутнє завжди було притаманне людині. Але чи допомужуть тут гороскопи та ворожіння на кавовій гущі? Не буду сперечатися з тими, хто вважає астрологію серйозною наукою. Можливо й справді розташування небесних світил має суттєвий вплив на нашу долю. Але зазирнемо в гороскоп у популярному журналі. Ось що віщували нам зірки на першу половину січня: Тілець: якщо хочете чогось досягти, не відмовляйтеся від допомоги інших; Лев: якщо проявите терпіння і наполегливість, одержите службове підвищення; Терези: ви часто будете залежати від настрою близьких; Водолій: дуже важливо відчути себе востребуваним. Але елементарна логіка і життєвий досвід підказує нам, що зовсім не обов’язково вивчати гороскопи, аби переконатися, що для досягнення успіху потрібна допомога інших людей, а для кар’єрного росту – терпіння і наполегливість, що всі ми залежимо від наших близьких і хочемо бути востребуваними. А в одному гороскопі я прочитала: цього тижня треба приділити увагу дітям і бути обережним на дорогах. Начебто наступного тижня увага дітям і обережність на дорогах будуть вже непотрібні.

Втім, дехто переконує, що астрологічні прогнози майже завжди справджуються. Психологи вважають, що таке враження складається тому, що у нашій пам”яті лишаються саме ті події, які знайшли підтвердження в реальності, а те, чого не сталося, благополучно забувається. Крім того, підсвідомо ми виокремлюємо і запам’ятовуємо те, що співпадає з нашими уявленнями та очікувннями і видкидаємо все інше. Саме тому нам і здається, що „все збулося”. Начастіше прогнози потрібні людям, які не впевнені у своїх силах, такі собі зовнішні психологічні підпорки. А дехто шукає у гороскопах підтвердження власним міркуанням, здогадам і передчуттям. І, як правило знаходить, адже складені вони з обтічних і багатозначних фраз, то ж трактувати їх можна як завгодно.

Але якщо це комусь допомагає – чудово, звіряйтеся із гороскопами на здоров’я. Та все ж, гадаю, ліпше сприймати подібні речі як милу данину народним віруванням та звичаям, як гру, і не забувати про посмішку. А у майбутнє хай зазирає гідрометеоцентр і науковці–футурологи. Всім іншим простим смертним варто більше розраховувати не на допомогу зірок, а на власні сили.
XS
SM
MD
LG