Доступність посилання

ТОП новини

Президент державного об’єднання Сербiя i Чорногорiя Светозар Марович в середу завершає триденний вiзит до Великобританiї. Більше, нiж про розмови у Лондонi, сербська преса пише про те, що члени делегацiї летiли трьома окремими лiтаками.


Михайло Рамач

Белград, 19 сiчня 2004 – Державне об’єднання Сербiя i Чорногорiя має обмеженi повноваження. Згiдно з цим, у складi його уряду є лише п’ять міністерств. Президента, котрий одночасно є головою Ради мiнiстрiв, пiд час вiзиту до Великобританiї супроводжують троє мiнiстрiв. Сербськi кореспонденти в Лондонi марно допитувалися, коли прибуває делегацiя з Белграда. Виявилося, що прибували, хто як мiг. Президент Светозар Марович та мiнiстр мiжнародних економiчних вiдносин Предраґ Iванович зі спiвробiтниками з Подґорицi, головного мiста Чорногорiї, летiли найнятим лiтаком швейцарської компанiї. Це коштувало приблизно 11 тисяч євро, повiдомляє преса. Мiнiстр закордонних справ Вук Драшкович прибув до Лондона лiтаком уряду. А мiнiстр оборони Првослав Давинич – рейсом “Бритiш ервейз” за 180 євро. Так було найдешевше й найзручнiше, кажуть у Мiноборонi.

Чому ж це так? Радник президента Маровича пообiцяв надати iнформацiю пiсля завершення вiзиту. А генеральний секретар Ради мiнiстрiв пояснив, що справа зовсiм проста. Влада має в своєму розпорядженнi два лiтаки типу “фалкон” на 12 мiсць та “лiр джет” на сiм мiсць. Одним літаком делегацiя парламенту поїхала до Пекiна. У другому не було мiсця для всiх. А пiлоти нацiональної компанiї “Ят ервейз” вiд п’ятницi до понедiлка страйкували. Компанiя через це зазнала збитків на суму пiвтора мiльйона євро. У порівнянні з цiєю сумою, вiзит делегацiї до Великобританії був дешевим, каже генеральний секретар уряду.

Як би там не було, сербськi ЗМI ширше повiдомляли про саму поїздку, анiж про змiст розмов Маровича та його мiнiстрiв iз прем’єром Тонi Блером та iншими британськими урядовцями. Основною темою була євроiнтеграцiя Сербiї i Чорногорiї та ситуацiя в регiонi. Марович підтвердив, що Белград готовий найближчим часом видати осiб, яких розшукує Мiжнародний трибунал з воєнних злочинiв. Коментуючи цю заяву, спiвробiтники сербського прем’єра Воїслава Коштуницi кажуть, що до Гааги поїдуть лише тi, хто здасться добровiльно. Iншими словами, уряд Сербiї не хоче арештувати розшукуваних, незважаючи на факт, що країни Євросоюзу й Вашингтон спiвробiтництво з Белградом обумовлюють невiдкладною видачею обвинувачених.
XS
SM
MD
LG