Доступність посилання

ТОП новини

В українському уряді можуть працювати росіяни.


Влада Саюк

Київ, 18 січня 2005 - Лідер Української народної партії Юрій Костенко не виключає, що в новому уряді працюватимуть громадяни інших держав. Щоправда, Костенко одразу відзначив, що вони можуть бути радниками, а не міністрами. Так він відреагував на чутки, згідно з якими лідер російської партії Яблуко Григорій Явлинський може стати українським урядовцем. Газета "Русский курьер" написала, що головному "яблучнику" можуть запропонувати навіть посаду нового українського прем`єра, "рівновіддаленого від усіх кланів" чи особистого радника Президента України.

Як зауважує російське видання, уродженець Львова Явлінський може без проблем отримати український паспорт, після того як подасть таку заяву. "Русский курьер" зазначає, що у 1992-му році Явлинського як молодого автора програми "500 днів" сватали до уряду Кравчука, щоправда Явлинський тоді, за чутками, відмовився, бо чекав на високу посаду в Москві. Cеред можливих претендентів на посаду в новому українському уряді оглядачі також називають іншого російського політика - члена політради Союзу правих сил Бориса Нємцова. Борис Нємцов під час Помаранчевої революції не раз з"являвся на Майдані та демонстрував свою прихильність Вікторові Ющенкові. За словами народного депутата Віктора Пинзеника, це і могло стати причиною для чуток, що тепер Нємцов претендуватиме на місце в уряді. Проте він відкидає будь-які можливості участі відомих російських політиків у роботі Кабінету міністрів.

Віктор Пинзеник: “Це вже не перша історія. Я не можу коментувати нічого, але я думаю, що це домисли, це вже не перший раз, але це питання вже звучало у пресі не менше десяти років назад”.

Колега Віктора Пинзеника голова Української народної партії Юрій Костенко виявився більш багатослівним. Він зауважив, що перспектив щодо роботи Немцова та Явлинського в парламенті немає, проте радники з інших країн в уряді, найімовірніше, будуть.

Юрій Костенко: “Практика така є. В свій час і в Польщі уряд консультувала група експертів із США, і в інших країнах, які йшли від тоталітаризму до демократії, була аналогічна практика.

Щодо консультацій збоку російських фахівців, то я, відверто кажучи, маю певні сумніви, тому що Україна просунулася набагато далі у демократичному будівництві і у ринкових перетвореннях, ніж Росія. Це лише видається, що в Росії ринкові зміни сягнули набагато глибше, ніж в Україні. Навпаки, Росія за останні роки продемонструвала відхід від тієї політики, яку започатковував Гайдар, Єльцин – президент. Сьогодні можна сказати, що Росія повернулася до того стану, в якому була Україна в 95-97 роках”.


Водночас Костенко прогнозує Нємцову гарне майбутнє, а його перебування в Україні під час помаранчевої революції поясняє бажанням російських політиків навчитися демократії в українців.

Юрій Костенко: “Немцов може розраховувати, що в найближчі десятиліття він обов’язково буде впливати на російську політику. На українську? Я думаю, що для цього є такі політики, як Костенко, Плющ і багато інших”.

В Україні тим часом і далі обговорюють можливих кандидатів на посаду голови уряду. Якщо минулого тижня прем’єрське крісло прогнозували здебільшого Юлії Тимошенко, Петрові Порошенку чи Олександрові Морозу, то тепер лідером домовленостей політики називають Олександра Зінченка. А соціалісти не приховують, що з чверті міністерських портфелів, на які вони розраховують, віддають перевагу в першу чергу міністерству зв’язку, транспорту та освіти. Юрій Луценко та Станіслав Ніколаєнко хочуть обійняти два з цих крісел. Проте головна теза депутатів усіх політичних сил полягає в тому, що виключно Президент визначатиме, хто яке крісло обійматиме і чи можуть працювати в уряді громадяни інших держав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG