Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті відзначили ювілей відомого актора Василя Симчича.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 18 січня 2005 - На Прикарпатті відзначили 90-ту річницю від дня народження відомого актора, виконавця ролі Захара Беркута в однойменному фільмі Василя Симчича. Василь Симчич, народжений у звичайному гуцульському селі, очолив Коломийський драматичний театр, увійшов до когорти творців українського романтичного кіно.

На Прикарпатті діє унікальний районний театр. Уже понад сто років у місті Коломиї на Івано-Франківщині створюються нові вистави, втілюються нові театральні проекти. Свого часу Коломийський театр очолював відомий актор та режисер Василь Симчич. Його колеги на вшанування пам’яті великого митця провели урочистий вечір “Василь Симчич у житті та мистецтві”. Адже саме в січні виповнюється 90 років від дня народження майстра.

Василь Симчич народився і виріс у селі Середній Березів, що на Косівщині, закінчив Коломийську українську гімназію, торговельний інститут у Львові. Навчався у Харківському театральному інституті, де здобув фах професійного актора. Напередодні Другої світової війни серед багатьох галичан був добровольцем Карпатської України, де зі зброєю в руках відстоював незалежність української держави. У 1945 році його заарештувало НКВД разом з групою акторів Коломийського театру. І це лише окремі штрихи з його нелегкої долі.

У 60-х роках минулого століття був закритий Коломийський театр. Однак ще перед тим Василь Симчич почав активно зніматись у кіно. Про це розповідає його родич письменник Микола Симчич:

“Я так думаю, що Василь Симчич і його соратники: Іван Миколайчук, Іван Гаврилюк, Костянтин Степанков та багато інших, яких називали романтичною гурпою, -- є предтечами наших днів незалежності, бо ті фільми, той енергетичний спалах на тлі тоталітарного мракобісся, у якому не можна було висловити свою душу, вони все ж уміли це зробити. Тому я їх і називаю предтечами нашої демократичної та незалежної доби”.

Василь Симчич був без перебільшення унікальним актором. Його орлине обличчя глядачі пам’ятають, коли він виконував роль Захара Беркута в однойменному фільмі – кінострічці, що вже стала класикою українського національного кіно. Одним з найкращих акторів 20-го століття називав також Василя Симчича поет та кінорежисер, творець фільму “Табір відходить у небо” Еміль Лотяну. Про це розповідає Микола Симчич:

“Еміль Лотяну називав Василя Симчича яскравим національним митцем, найкращим актором того часу”.

Прикро, однак про видатного митця не згадали ні на обласному, ні на всеукраїнському рівнях. Урочистості обмежились рідним для Василя Симчича Коломийським драматичним театром. А він поглядав на своїх колег зі світлин, зроблених на пробах кінофільму Єжи Гофмана “Вогнем і мечем”. Свого часу польський режисер відводив Василеві Симчичу одну з головних ролей у цьому фільмі. На жаль, за браком коштів тоді так завершити і не вдалось. Її було відзнято наприкінці 20-го століття, коли актор уже пішов з цього світу.
XS
SM
MD
LG