Доступність посилання

ТОП новини

Україна розраховує на підтримку Угорщини.


Василь Плоскіна

Угорщина, 25 січня 2005 – У рамках урочистостей, пов’язаних з інаугурацією президента України Віктора Ющенка у неділю, у Києві відбулися зустрічі новообраного президента з офіційними особами з Угорщини. За словами глави угорської дипломатії Ференца Шомоді, угорські партнери готові вже найближчим часом обговорити з українською стороною у Будапешті спільні кроки з євроінтеграції.

Слід сказати, що міністр закордонних справ Ференц Шомоді вже вдруге за останні кілька днів відвідує Київ. Й обидва рази він вельми позитивно оцінив зустрічі з новими українськими партнерами. 24 січня, звітуючись перед журналістами в Будапешті, Ференц Шомоді сказав, що нове українське керівництво зацікавилось вивченням угорського досвіду набуття членства в Євросоюзі. Зі свого боку, за словами угорського міністра, Угорщина готова лобіювати українські інтереси в ЄС. Шомоді зокрема наголосив, що це цілком реальний поступ, адже подібні процеси важливі і для Угорської Республіки передусім у тому, що стосується стабілізації в Центральній та Східній Європі, у ланці добросусідських стосунків і захисту прав нацменшин.

Міністр закордонних справ Угорщини зустрівся у неділю з Олегом Рибачуком, котрий, як очікується, відповідаме в українському уряді за координацію євроінтеграційного співробітництва на посаді віце-прем’єра. У перебігу зустрічі партнери домовились про офіційну поїздку Рибачука в Угорщину найближчим часом, де сторони конкретно розглянуть напрямки майбутньої співпраці. Міністр закордонних справ Угорщини Ференц Шомоді мав також низку інших зустрічей з українськими політиками та діловими партнерами у Києві.

У неділю новобраний президент України Віктор Ющенко зустрівся з президентом Угорської Республіки Ференцем Мадлом. За словами глави угорської держави, стратегічні інтереси Угорщини полягають у подальшому розширенні Європейського Союзу. “Україна є найбільшою сусідкою Угорщини, і ми надамо допомогу Україні у здійсненні її євроінтеграційних прагнень”. Ференц Мадл запросив Віктора Ющенка відвідати Угорщину. Запрошення угорського президента було із вдячністю прийняте, повідомляють угорські ЗМІ.
XS
SM
MD
LG