Доступність посилання

ТОП новини

Народні депутати Степан Гавриш і Степан Хмара про мовний законопроект О. Мороза.


Тарас Марусик

Київ, 25 січня 2005 - Продовжуємо обговорювати запропоновані головою Соціалістичної партії України Олександром Морозом зміни до закону України “Про мови в Українській РСР”. Минулого разу проти надання російській мові статусу офіційної говорили відомі українські мовознавці. Сьогодні знову слово народним депутатам України.

В інтерв’ю радіо “Свобода” член фракції “Демініціативи” і лідер колишньої парламентської більшости Степан Гавриш висловив стурбованість позицією Олександра Мороза. Він вважає, що Україна достойна нового закону, а не змін до радянського. Крім того, це суперечить 10 статті Конституції України. Степан Гавриш каже, що є дві причини такого кроку лідера соціалістів.

Степан Гавриш

Перше, це, без сумніву, успіх Януковича саме на Півдні і Сході, де мова була одним із важливих елементів виборчої кампанії. Це бажання певною мірою розчепити рейтинг в інтересах партії, яку представляє Олександр Мороз.

Друге, передбачення своєї опозиції до нової влади в Україні і використання саме цієї обставини для залучення до себе уваги, оскільки Мороз, конкуруючи особисто з Януковичем, може вважати в цьому відношенні себе більш притягальною фігурою.

Тарас Марусик

Перспективи ухвалення внесеного Морозом законопроекту, на думку Степана Гавриша, сумнівні, оскільки введення нового терміну “офіційна мова” не відповідає Конституції. Вийти за межі конституційного поля це не допоможе. Це мають бути конституційні зміни.

Степан Гавриш

Тому реформа Конституції на цей час з точки зору мовної практики може мати лише чисто піар-дискусію з метою боротьби за парламентські мандати. Відносно проходження цього законопроекту в парламенті, то він може пройти, без сумніву. Але чи наважиться новий президент в протиріччя Конституції його підписати чи ні, я також не впевнений, оскільки це буде непросте випробування для нього.

Що стосується моєї точки зору, то не варто перепрягати коней. Статуси мов визначені. Російська мова не є дискримінована. Не ставлячи питання одночасно про підтримку української мови, пропонуючи лише пріоритети для іншої мови, то ми таким чином можемо утратити контроль над державотворчими національними процесами.

Думаю, що ця дискусія буде надзвичайно непростою. Але сам по собі крок, який зробив Олександр Олександрович, з другого боку, є таким, що має висвітлити позиції українських політичних еліт, найперше в парламенті, щодо цього питання, але він приречений на серйозний конфлікт.

Тарас Марусик

Свою думку в інтерв’ю радіо “Свобода” висловив член фракції “Демініціативи” і лідер колишньої парламентської більшости Степан Гавриш.

Його політичний опонент, член фракції Блоку Юлії Тимошенко Степан Хмара вважає законопроект Мороза (цитую) “дуже реакційним, антиукраїнським, провокаційним і спекулятивним”. Степан Хмара продовжує.

Степан Хмара

Я думаю, що Мороз, пропонуючи такий реакційний проект намагався загравати з російськомовним електоратом на крайньому сході і не більше. Мені дуже прикро, бо я є один з авторів ст. 10 Конституції України. В ч. 2 цієї статті дається право мовам національних меншин на розвиток. І це нормально. Ця тема штучна – тема загравання на тлі російської мови.

Що таке офіційна? Це означало, що практично українська мова далі витискалася з державного і суспільного життя і не йшла би мова про те, щоб позбутися тих наслідків багатосотлітнього колоніального гніту над українським народом з боку Російської імперії, політика якої була русифікувати українців. Вона б і не тільки не зменшилась, а навпаки, цей процес би продовжувався. Тому про прийняття такого закону не може бути мови.
XS
SM
MD
LG